• Het stemmen voor de Synthforum Contest 2021 is begonnen.
    En dat mag je hier doen.

  • Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

di 4 jan 2022

Koenig-Rieneke-Dijkstra-768x756-2.jpeg

Foto: Rineke Dijkstra

Op 30 December 2021 overleed Gottfried Michael Koenig.

Gottftried Michael Koenig, de componist die vorm gaf aan elektronische muziek door een systematische aanpak.
Koenig, geboren in 1926 in Maagdenburg, Duitsland, is een van de belangrijkste componisten van elektro-akoestische muziek.
Koenig studeerde kerkmuziek in Braunschweig, compositie, piano, analyse en akoestiek in Detmold, muziekrepresentatie technieken in Keulen en computertechniek in Bonn.
Hij assisteerde andere componisten als Karl-Heinz Stockhausen, Mourice Kagel, Franco Evangelisti en Györgi Ligeti in de WDR Studio’s in Keulen. Hij doceerde aan de muziek zomerschool van Darmstadt. Vanaf 1962 was hij directeur en voorzitter van het Instituut voor Sonologie aan de Universiteit van Utrecht. Onder zijn leiding werd dit instituut een van de belangrijkste studio’s voor onderzoek en compositie in de elektronische muziek.
Begonnen als seriële muziekcomponist, ontwikkelde hij zijn computerprogramma’s “Project 1”, “Project 2” en “SSP”. Deze programma’s werden gebruikt om de compositie van muzikale structuur-varianten te formaliseren. Hieruit ontstonden Koenig’s werken zoals Terminus 2, de Function series. Zijn computerapplicaties werden gebruikt om akoestische werken te ontwikkelen zoals Übung voor piano, 3 ASKO Pieces, String Trio en de Segmented series.
Koenig gaf wereldwijd lezingen over zijn ideeën over geformaliseerde muziek, muziek gemaakt door sets van regels. Deze regels waren in staat om muzieksystemen te creëren die sonische velden en sonische mogelijkheden definiëren door interactie, contextuele onnauwkeurigheid en contextafhankelijke parameters.
Over Project I: “Bij het interpreteren van de datastructuur gecomponeerd door “Project 1″, geef ik de voorkeur aan een arbeidsverdeling, een methode die overigens analogieën heeft in serieel componeren en elektronische muziek.”- GM Koenig
In 1961 ontving Koenig een aanmoedigingsprijs van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in 1987 de Matthijs Vermeulenprijs van de stad Amsterdam, in 1991 de Christoph en Stephan Kaske Prijs. In 2002 verleende de filosofische faculteit van de universiteit van Saarbrucken, Duitsland, Koenig een eredoctoraat.
Meer informatie over Gottfried Michael Koenig: Gottfried Michael Koenig – COMPOSER
Roland Kuit, oud-leerling van G.M. Koenig, produceert een In Memoriam uitzending, die is te beluisteren op 26 januari 2022 om 23:00 uur.
Op maandag 16 april 2007 besteedde Olivier Hijmans aandacht aan een aantal werken van Gottfried Michael Koenig. Luister hier terug.
En in het Thema programma The Art Of Electronics, van woensdag 29 mei 2013, met als speciale gast programmamaker, componist en sound-designer Roland Kuit, krijgt u een uitgebreide toelichting op wat Gottfried Michael Koenig in de zestiger jaren deed met computers en binaire synthese. Luister hier naar deze uitzending.
Deze In Memoriam is geschreven door programmamaker Roland Kuit.
 

DIno Jay

Ingeburgerd
Lid sinds
14 februari 2004
Berichten
90
Locatie
In een huis
Is de datum in onderstaande zin juist?
"Roland Kuit, oud-leerling van G.M. Koenig, produceert een In Memoriam uitzending, die is te beluisteren op 26 januari 2022 om 23:00 uur."
 
Top