[Ambient] Jam met de korg modwave en korg wavestate

quifster

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 januari 2003
Berichten
6.237
voor deze jam heb ik het volgende gedaan:

korg modwave,
ik was op zoek naar een wollige analoge lead op de modwave, die zat er kwa wavetable niet echt op, dus die wavetable heb ik vervolgens zelf gemaakt door een simpele sound in uHe diva te maken en die via Serum te herprogrammeren naar een wavetable. Die wavetable heb ik vervolgens geimporteerd in de modwave en er een lead sound van gemaakt. Deze het had precies het karakter dat ik zocht.

korg wavestate
ik heb een aantal van mijn eigen gemaakte wavestate sounds als audio clips opgenomen in ableton live om als achtergrond voor de jam te dienen en het korg sound pallet was compleet. De typische korg sound is weer volop aanwezig en dan kun je je uren verliezen in het jammen over die electronische korg sound.

Hier een klein stukje uit zo'n jam sessie.
 
Dus waves van mod via software naar state en daarmee een jam gemaakt, begrijp ik het goed?
Ik weet vrijwel niets van deze (behalve de specs) twee, wel dat ik er interesse heb in vooral de mod.
Trouwens, lekkere jam.:okdan:
 
Dus waves van mod via software naar state en daarmee een jam gemaakt, begrijp ik het goed?
Ik weet vrijwel niets van deze (behalve de specs) twee, wel dat ik er interesse heb in vooral de mod.
Trouwens, lekkere jam.:okdan:
nee, dat is niet helemaal wat ik gedaan heb.

ik heb op de korg wavestate eigen sounds gemaakt, die sounds heb ik als audio clips opgenomen in ableton live. Dus als ik daar nu op play druk dan heb ik meerdere sounds tegelijk die afspelen en de basis vormen van deze track (dus eigenlijk alle sounds behalve de lead sound uit de modwave en de drums) komen uit de korg wavestate.

Maar de live gespeelde lead is een eigen gemaakte sound op de korg modwave. Dat werkt als volgt:
- op de korg modwave kun je je eigen oscillatoren maken
- zo'n oscillator (de sound source) kun je maken vanuit een wavetable, een wavetable is een sample van iets die opgedeeld is in 64 segmenten (posities) waarin je vrij tijdens het spelen een positie kunt kiezen van wel segment in de oscillator je speelt of een serie van segmenten die je dan ritmisch of via crossfading kunt afspelen (hier gebruik ik een crossfading waarbij ik alleen de eerste 40 procent van de wavetable gebruik)

- Zo'n wavetable maak je dus als sample die je importeert in de modwave, dus wat ik gedaan heb is in de VST uHe Diva een sample gemaakt van 350 milliseconden en die heb ik vervolgens geimporteerd in de VST Serum wavetable editor. Daarin heb ik de sample opgeschoond (anders krijg je klikken en artifacts in je oscillator) door het aanpassen van de single cycle waveforms (daar heeft serum functies voor) en die heb ik geexporteerd als serum wavetable sample.
- De modwave heeft ook een import functie voor Serum wavetables dus die kun je vervolgens dan toevoegen aan je modwave wavetable library om voortaan te gebruiken in de modwave.

Als je geen serum hebt (wat de meesten niet hebben denk ik), dan kun je elke willekeurige sample ook naar een wavetable omzetten via het gratis programma WaveEdit, waarvan er inmiddels een aparte editie is specifiek voor de modwave met meer mogelijkheden. Maar zelf prefereer ik de serum wavetable editor omdat ik die van binnen en buiten ken.

Het is een beetje technisch, maar hier op synthforum zullen de meesten dit proces ook wel beheersen, het is meer een truukje dan dat je er echt kennis voor nodig hebt (er staat wel een tutorial op mij youtube voor hoe je dit moet doen).


Kwa specificaties zit er nog een groot verschil tussen de wavestate en modwave, versimpeld gezegd kan:
- de wavestate samples achter elkaar plakken tot een unieke sound, maar elk stukje van die sound moet de sample dus altijd beginnen vanaf het begin van de sample, dat is meer een soort van sample speler waarin je je sound kunt editen over die samples, er is een 4 gigabyte sample ram geheugen beschikbaar voor je eigen samples.
- de modwave is een wavetable synthesizer, die werkt via oscillators waarin je op 64 segmenten (posities) in die oscillator een single cycle waveform kan gebruiken en natuurlijk kun je via wavetable scanning heen en weer tussen die posities. Daarnaast zit de modwave stampvol extra features waarmee je op harmonics niveau die oscillatoren kunt manipuleren tot weer unieke sounds en zijn er dingen mogelijk zoals blending tussen twee wavetables en AM, FM en Ringmod. Ook heb je daar de 4 gigabyte sample ram tot je beschikking om hem te gebruiken als standaard sample synth met je eigen samples.
 
Kijk, een geweldige uitleg maar te veel om in één keer op te nemen aangezien ik beide machines niet ken.
But, als ik ooit/morgen? de mod koop en ik ook zo'n jam fill krijg en wat op problemen stuit zal ik deze uitleg nog eens lezen.:okdan:
Keep the good work!:okdan:
 
- Zo'n wavetable maak je dus als sample die je importeert in de modwave, dus wat ik gedaan heb is in de VST uHe Diva een sample gemaakt van 350 milliseconden en die heb ik vervolgens geimporteerd in de VST Serum wavetable editor.
Die wave van de uHe haal je dan uit een opgenomen audio moment in je DAW?
 
Die wave van de uHe haal je dan uit een opgenomen audio moment in je DAW?
inderdaad.
ik zet een audiochannel in ableton op resample en druk dan op de c noot toets in diva. Dan knip ik vervolgens een kort stukje uit de opgenomen wavesample en crop die clip en die clip sleep ik dan in de serum wavetable editor.

Het proces werkt overigens hetzelfde via het gratis wave-edit programma, dus serum heb je in principe niet nodig, maar biedt wel meer mogelijkheden om je wavetable aan te passen voordat je hem exporteert naar de modwave. Als die eenmaal als wavetable beschikbaar is in de modwave dan kun je gewoon je standaard sound design tools gebruiken in de modwave om de sound te maken die je in je hoofd hebt.

Dat is eigenlijk ook wel het mooie hiervan, je kunt gewoon je eigen oscillatoren designen als wavetables, en de bron kan heel simpel zijn, voor het beste resultaat moet je geen ingewikkelde sounds maken in je vst of hardware wat je dan overzet naar een wavetable. De oscillator moet gewoon simpel zijn maar wel de harmonics bevatten die je voor ogen hebt over een wavetable scan van 64 segmenten.

Ik heb mijn modwave inmiddels uitgebreid met een enorme hoeveelheid eigen wavetables, die ik gesampled heb van mijn virus ti, roland jp8080 en heel veel vst's. Dat geeft echt een enorme variatie aan de mogelijkheden die je hebt om sounds te creeren in de modwave synthesizer, zeker aangezien je ook nog die harmonics modifier per wavetable hebt en je verschillende wavetables met elkaar kunt blenden, bijvoorbeeld een sine uit diva combineren met een saw wavetable die je sampled vanuit de moog, dat kan gewoon in realtime op een modwave (en je kunt dit ook nog eens manipuleren in realtime via de modulation matrix).

De wavetable vanuit diva naar serum zag er als volgt uit, dat is de basis van deze sound in de modwave:
 

Attachments

  • qranalogwt.JPG
    qranalogwt.JPG
    116,3 KB · Bekeken: 160
Laatst gewijzigd:
Ik heb net de wavestate ontvangen en moet zeggen dat het best wel een overweldigende synth is. Zal een tijdje duren voor ik 'm helemaal doorheb. Ik heb ook wat geluisterd naar de modwave samples op het web maar was niet zo overtuigd van de klanken. Ben jij er wel tevreden mee?
 
Ik heb net de wavestate ontvangen en moet zeggen dat het best wel een overweldigende synth is. Zal een tijdje duren voor ik 'm helemaal doorheb. Ik heb ook wat geluisterd naar de modwave samples op het web maar was niet zo overtuigd van de klanken. Ben jij er wel tevreden mee?
er staan veel wavestate voorbeelden en tutorials op mijn youtube channel, dan kun je vrij snel starten met de wavestate. Het zijn inderdaad wel 2 redelijk complexe synths als ik de meeste reacties zo lees, dat komt vooral door de diepgang van de modulation matrix (praktisch alles kun je moduleren met meer dan 1000 koppelingen per program en tot 31 verschillende sources naar 1 destination parameter). Dat maakt het wel wat uitdagend.

Wat betreft de modwave sounds, ik ben er enorm tevreden mee, wel vind ik factory presets niet helemaal mijn ding, maar goed als je een beetje weet hoe je synthesizer sounds moet programmeren dan maak je de ene sound na de andere. Er staan wel voorbeelden op mijn youtube, die klinken denk ik wel anders dan de meeste modwave demos.
 
Dank voor de tip en het opzetten van de hele tutorial. Ga vanavond er eens doorheen gaan, want ik loop tegen een aantal dingen aan, zoals bv hoe en waar ik het aantal steps voor een bepaalde lane definieer. Maar ik zal eerst je tutorial bekijken voordat ik je met vragen bestook ;-)
 
Dank voor de tip en het opzetten van de hele tutorial. Ga vanavond er eens doorheen gaan, want ik loop tegen een aantal dingen aan, zoals bv hoe en waar ik het aantal steps voor een bepaalde lane definieer. Maar ik zal eerst je tutorial bekijken voordat ik je met vragen bestook ;-)
die vraag wordt beantwoord in tutorial 4

ik zou als ik jou was dan tutorial 1, 2, 4 en 5 bekijken, eventueel tutorial 7 als je nog geen synth programmeer ervaring hebt, anders kun je die ook wel overslaan. Ik weet dat veel mensen het kijken van tutorials langdradig vinden, maar ik denk echt dat het je enorm veel uur uitzoek werk gaat schelen als je ze 1 keer kijkt en vervolgens probeert op je eigen wavestate.
 
1 2 3 4 en...
ja, de meeste nummers ontstaan bij het jammen, op amateur niveau gezien dan. vooral als geen noot kan lezen.
 
Hé, deze is mooi. Een jam, is dat altijd geïmproviseerd?
Volgens mij is dat wel vaak het geval, maar het hoeft niet. Als ik met anderen jam, spelen we ook wel bestaande nummers, dan zit het jamgehalte meer in de samenstelling van muzikanten, die doorgaans niet samen spelen, maar voor de gelegenheid, en dat noem je dan een jam(sessie).

Volgens mij wordt met jammen met synths etc. wel vaak improviseren bedoeld, maar ook weer niet altijd.

Jam van bv. Hero wordt wel altijd volgens een vaste methode gemaakt.
 
En dan heb je nog niet ge-cut, ge-edit of whatever.
Je kan heel 'makkelijk' een piano of string nummer (track) in pc jammen en helemaal aankleden met die 3 akkoorden tot een compleet nieuw nummer met alles erop en eraan.
het is even wat werk maar het resultaat is...:okdan::halleluja
 
Klinkt tof! Leuk dat je je eigen wavetable hebt gemaakt, dat kan soms hele leuke resultaten hebben idd!
Ja mee eens, helemaal als je ze bewerkt in serum vooraf, die wavetable editor is daar helemaal voor gemaakt, dat werkt echt perfect.
 
inmiddels ken ik de korg modwave behoorlijk goed en maak ik alleen nog maar gebruik van eigen wavetables. Hier is nog een voorbeeld van 1 van de sounds die ik gemaakt heb op basis van 2 eigen wavetables.

Dit is een live gespeelde improvisatie op de korg modwave en je hoort alleen de modwave en die ene sound. Het is een ambient viool achtige sound waarbij er stromend water voor de sfeer is toegevoegd en een pad sound met veel resonantie manipulatie (wel subtiel) om die pad sound wat meer leven te geven. In de sound heb ik een split geprogrammeerd zodat ik de akkoorden met de linkerhand kan spelen en de melodie met de rechterhand

De sound heet: Ambient Zen Garden.


 
Back
Top