• De uitslag van de Synthforum Contest 2021 is bekend!
    De resultaten zijn hier te zien.

  • Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

Roland vernieuwt SP-404 volgens online geruchten

Een nieuwe versie van de Roland SP-404 lijkt eraan te komen. Nu met 16 ipv 12 pads, velocity sensitive, een Buss FX en nog veel meer verbeteringen. Er is nog geen officiële aankondiging door Roland gedaan.

According to the alleged spec sheet, the MkII features 32 voices of polyphony, 17 velocity-sensitive pads, an OLED screen for waveform editing and upgrades under the hood that improve boot-up and project loading times.

The sheet also described an expanded effects section, which is said to keep the original’s library of processors and introduce fresh additions such as “Lo-fi, Cassette Simulator, and Resonator” along with a vocoder, guitar cab simulator and auto-pitch function accessible via mic/instrument input.

It was also suggested the MkII will feature 16GB of internal storage, along with a collection of 144 curated samples and a maximum of 160 samples loadable across each project.

As Roland hasn’t yet confirmed anything from the purported listing just yet, we have to wait for an official announcement to learn about other alleged features such as “DJ mode” and the “revamped sampling and sequencing workflow”. The alleged product listing also stated a price: $499.


Bron:



Roland-SP-404-MKII-Elektronauts@1400x1050-696x522.jpeg
 
Lid sinds
10 november 2010
Berichten
6.722
Locatie
Homeless Studio
Het lijkt erop dat de SP de helft gaat kosten van de SP16 :W SP16 kost gemiddeld 989euro en de SP404mkII gaat als het goed is 499euro kosten n(iig niet meer dan 550euro) Maar in mijn optiek zijn het best verschillende apparaten met allebei hun eigen pros & cons.
heb 650e voor een tweede hands neergelegt.
ik zie het verschil niet zo behalve in form factor en wat fx.
de sp16 heeft ook een beperkte step sequencer.
beide kunnen samples alleen monofoon afspelen.
Als ik de keuze weer moest maken zou ik de 404 weer links laten liggen. maar goed het is wel een toffe bak. Maar de SP16 klinkt gewoon erg goed.

Maar idd verder appels vs peren :) wel een goede prijs 500 euro. dat moet wel want in die range zitten veel sampler sequencers. 1010 blackbox, mpc one, polyend trekker :), sp..

vind de sp404 wel tof, lekker klein en klinkt tof.
 
  • Duimpje
Duimpjes: RSB

RSB

Whoehahaha
Lid sinds
23 november 2005
Berichten
10.394
Locatie
G'chem
vind de sp404 wel tof, lekker klein en klinkt tof.

Ik vind ook dat de SP404 een erg eigen geluid heeft en de workflow die heel erg barbaars is staat mij erg aan, knippen op gehoor, envelope zelfs maken door te resamplen icm met volume veranderingen, fx met karakter etc etc, dat maakt voor mij de SP. Als ik maar 1 sampler zou hebben zou ik niet voor de OG SP gaan maar als een extra tool in de studio is het voor mij een blijvertje.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik erg gechameerd ben van alles wat Madlib en MF Doom ermee hebben gedaan. Die hebben wel bewezen dat je met een SP (in dit geval vooral SP303 volgens mij) echt toffe dingen kan doen. Niet elke camera hoeft een fiilm functie te hebben ;)
 

Lotuz2019

Ouwe rot
Lid sinds
4 Maart 2019
Berichten
521
In Maschine gebruik ik meerdere Swing instellingen tegelijk. Is het bij de SP-404 mk2 ook mogelijk om meerdere Shuffle instellingen (zonder patterns te resamplen) tegelijk te gebruiken? Wanneer je een pattern maakt en bijvoorbeeld eerst de bassdrum met een bepaalde shuffle inspeelt en vervolgens de hi-hat met een andere shuffle inspeelt.

Heeft de SP-404 mk2 trouwens sampling grades zoals de 202, 303 en 505 of dien je daarvoor het bitcrusher effect te gebruiken?
 

dextah

Ouwe rot
Lid sinds
22 juli 2002
Berichten
3.269
Locatie
The Triple Galaxy Collision
499 preorder thomann

Goeie prijs.

En alles me tegenhield om een og te kopen zit er nu op.
Denk wel dat ik hem erbij ga kopen.. Gaat de One niet verplaatsen.
 

jserle

JS Jacques Serle
Lid sinds
3 mei 2003
Berichten
216
Locatie
Middelharnis ergens in Zeeland :-)
Dit begint er eindelijk een beetje op te lijken. Nu pas velocity sensitiviteit. Bizar dat dit een upgrade is in 2021 maar zou voor iedereen met zo'n ding een reden moeten zijn om up te graden.
Het regelen van het volume kon altijd al. Via midi extern aangevoerd / aangestuurd. En op het toestel zelf. Het werkte niet door toetsen sneller of langzamer aan te slaan op SP en A . Zoals nu dan wel zou kunnen op MKII. Met zo `n klein `peilglas` wordt het turen of bril opzetten. Die verbeteringen zijn wel mooi op tijd.
 

RSB

Whoehahaha
Lid sinds
23 november 2005
Berichten
10.394
Locatie
G'chem
Wanneer je een pattern maakt en bijvoorbeeld eerst de bassdrum met een bepaalde shuffle inspeelt en vervolgens de hi-hat met een andere shuffle inspeelt.

Heeft de SP-404 mk2 trouwens sampling grades zoals de 202, 303 en 505 of dien je daarvoor het bitcrusher effect te gebruiken?
De shuffle op de sp404 ben je zelf zolang je de quantize uit zet. Er zit verder geen shuffle op de sp404 sx/a

Wel heeft die mkii weer een lofi optie maar ik vind de lofi optie op de 404 niet zo nice zelf. Op oudere sp modellen schijnt dat beter te zijn
 

Montfrooij

Ouwe rot
Lid sinds
4 februari 2020
Berichten
2.060
Locatie
Gelderland
Roland Engineering: designing-the-sp-404mkii


Is er geen manual? Hoe kun je nou een product releasen zonder manual? Of heb ik een bril nodig?
Kwestie van prioriteiten.
Heb het bij DJI ook wel meegemaakt.
 

Furious5

ENOUGH ALREADY!
Lid sinds
19 december 2002
Berichten
4.253
Locatie
Primark City
nog even: hoe zit dat nu met de beschikbare samples?
Hij heeft 16gb interne opslag. Da's 10 banks van 10 pads = 160 samples te gebruiken voor je pattens..

Maar hij heeft ook een sd card.. Kan je nu een zooi samples op die sd card hebben en moet je die vervolgens inladen in die 16gb geheugen en kan je ze dan pas gebruiken? Speelt je altijd vanaf intern geheugen? Die sd is enkel voor import/export?

En je hebt intern plek voor 16 projects (elk met 10 banks)?
 
Laatst gewijzigd:
Lid sinds
10 november 2010
Berichten
6.722
Locatie
Homeless Studio
In Maschine gebruik ik meerdere Swing instellingen tegelijk. Is het bij de SP-404 mk2 ook mogelijk om meerdere Shuffle instellingen (zonder patterns te resamplen) tegelijk te gebruiken? Wanneer je een pattern maakt en bijvoorbeeld eerst de bassdrum met een bepaalde shuffle inspeelt en vervolgens de hi-hat met een andere shuffle inspeelt.
Keuze uit, streight, dotted en shuffle quantize. shuffle instellbaar en quantize sterkte ook.
Dus lijkt er wel op dat dit kan.

 

Treinspotter

Ouwe rot
Lid sinds
4 mei 2005
Berichten
641
Locatie
Het Perron
Het regelen van het volume kon altijd al. Via midi extern aangevoerd / aangestuurd. En op het toestel zelf. Het werkte niet door toetsen sneller of langzamer aan te slaan op SP en A . Zoals nu dan wel zou kunnen op MKII. Met zo `n klein `peilglas` wordt het turen of bril opzetten. Die verbeteringen zijn wel mooi op tijd.

Ik heb het idee dat je nu gewoon de velocity krijgt die je aanslaat? Versta ik het niet goed? Wat voor vaag ding is het dat je langzaam moet aanslaan om zacht volume te krijgen? Sorry maar ik zie niet voor me hoe dat nou moet werken? Hoe sla je langzaam aan??
 

klinkske

all your drums are belong to us
Lid sinds
21 december 2007
Berichten
6.491
Locatie
Streek rond Herentals - België
velocity door de pads in te duwen, zacht of harder, niet 'langzaam' of snel :)
er komt vermoedelijk een update (Roland weet de wens van loopop en reageerde al) zodat je kan blijven duwen met variërende kracht en ie dan 'note repeat' doet met variërend volume afh van je duw kracht. Dat zei loopop in zijn video
 
  • Duimpje
Duimpjes: RSB

jserle

JS Jacques Serle
Lid sinds
3 mei 2003
Berichten
216
Locatie
Middelharnis ergens in Zeeland :-)
Ik heb het idee dat je nu gewoon de velocity krijgt die je aanslaat? Versta ik het niet goed? Wat voor vaag ding is het dat je langzaam moet aanslaan om zacht volume te krijgen? Sorry maar ik zie niet voor me hoe dat nou moet werken? Hoe sla je langzaam aan??
velocity door de pads in te duwen, zacht of harder, niet 'langzaam' of snel :)
er komt vermoedelijk een update (Roland weet de wens van loopop en reageerde al) zodat je kan blijven duwen met variërende kracht en ie dan 'note repeat' doet met variërend volume afh van je duw kracht. Dat zei loopop in zijn video
velocity = snelheid
Bij een toetsenbord vergelijkbaar van een orgel, piano, synth welke is aangesloten op een intern patchbare moduul synthesizer (of sampler)
is het zo, dat hoe sneller deze aangeslagen wordt hoe harder het geluid is.
Het heeft niets met kracht te maken. En ook niet met aftertouch. Aftertouch is wel het mooiste en meestal ook het duurste.
Op het oudere ontwerp van de SP404SX en de SP404A zit dat niet. Wat niet erg is want het kan later bijgesteld worden.
Maar alleen de sample aanhef van de eerste triggering die telt voor wat er achteraan komt. Het volume wat erna komt is niet bij te stellen. Of gewoon opnieuw samplen dan. Bij de allerlaatste nu nieuwe versie (MK) kan op de sample een ADSR losgelaten worden. Dan kan het verloop in volume bijgesteld worden. Wat mooier is indien nodig. Dat werkt sneller. Indien de leercurve al niet te stijl is. Want `koppie koppie` moet er wel bij gehouden worden om het nog doenbaar te houden.
 
Top