• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

Ableton: hoe automation van hardware synths in arrangement view?

Manic

Ouwe rot
Lid sinds
5 januari 2009
Berichten
1.001
Locatie
Winterswijk
Ik zit al een tijdje te stoeien om mijn workflow m.b.t. automation van mijn hardware synths makkelijker te maken in Ableton.

Tot nu toe heb ik altijd gewoon automation opgenomen in de clip, maar het nadeel is dat dit in de arrangement view niet overzichtelijk is en ook niet makkelijk aan te passen. Het liefst wil ik de automation gewoon als automation lane zichtbaar hebben over de hele tijdlijn en deze daar ook kunnen aanpassen, net zoals bij softsynths.

Nu zijn er wel max for live devices zoals CC map8: CC map8 version 1.1 by veedjee on maxforlive.com

Dit werkt verder prima, alleen ik vind het een gedoe om telkens de juiste CC te moeten selecteren. Dat is een heel gedoe; moet je telkens weer de midi implementation chart erbij halen wanneer je een parameter wil automaten... Ik raak dan compleet uit de flow.

Ik kan natuurlijk templates maken voor de meestgebruikte CC's van al mijn hardware, maar dan zit je weer aan het maximum van 8. Ik wil de ene keer een heel andere knop automaten dan de andere keer. Het komt zelden voor dat ik over de 8 parameters tegelijk kom, maar het zijn wel voor ieder project telkens andere parameters.

Wat ik dus zou willen is een manier om heel makkelijk de parameter te "learnen", net zoals je de knop ook kan mappen om de software knop te bedienen, zou ik willen dat hij ook dezelfde gedetecteerde midi CC als output instelt.

Vereiste is dat het dus bi-directioneel werkt: wanneer ik de knop op mijn hardware synth beweeg, moet ik dit kunnen opnemen in Ableton en andersom moet ik vanuit Ableton de midi CC kunnen aanpassen in de automation lane en moet hij het dus weer terugsturen naar de synth.

Het liefst zou ik ook die parameters nog willen kunnen bedienen (en opnemen) met de Push 2.

Het blijkt gedeeltelijk te kunnen door de Remote output port aan te zetten en van de midi track een group track te maken, zodat je 8 macro knoppen krijgt. Wanneer je deze macro knop dan "mapt", dan stuurt hij automatisch ook dezelfde CC terug naar de synth. Dit heeft echter als nadeel dat hij dit pas doet nadat de knop stil staat; dus wanneer ik met Push de macro bedien, dan wordt de waarde pas verstuurd als ik de knop los laat. Dit is ook meer bedoeld om een hardware DAW controller feedback te geven.

Er zijn natuurlijk ook wel editors te vinden etc. maar ik doe in principe sound design altijd op de synth zelf. Dus een complete editor is niet nodig. Daarnaast zijn er ook niet van al mijn synths (goeie) editors te vinden.

Ben ik nou de enige die hier zo mee zit te klooien? Ik lees op internet wel wat meer mensen die met hetzelfde zitten, maar ik kom berichten tegen van 15 jaar oud en het lijkt erop dat er nog steeds geen echt makkelijke manier is om dit te doen? Ik heb het gevoel dat ik misschien iets mis ofzo? Hoe doen jullie dit? Is het echt te veel gevraagd voor Ableton om gewoon een functie in te bakken in de External Instrument, zodat je met 1 druk op de knop een parameter kan toewijzen en deze vervolgens kan opnemen en automaten?
 

Havelock

I Love Synthesizer Sound!
Lid sinds
2 april 2004
Berichten
1.255
Locatie
Obdam (NL)
Dit probleem is heel erg herkenbaar je bent dus niet de enige met dit probleem!
In Ableton live 11 is het nu mogelijk om maximaal 16 macro’s te maken maar helaas nog niet de oplossing voor dit probleem.

Ik zoek dus ook naar een werkbare oplossing of een snelle workflow voor dit probleem.

Misschien zijn er mensen hier die een werkbare methode hebben voor ons wat voor ons goed werk.
Deze topic ga ik zeker in de gaten houden!

Misschien komt Ableton zelf wel met update voor een oplossing zou geweldig zijn.
Helaas laat Ableton niet veel los over hun toekomstige plannen(update) zal wel hun bedrijf strategie zijn.
 
Top