Behringer FOUR PLAY, quad VCA en mixermodule voor Eurorack

Behringer FOUR PLAY is een nieuwe DC-gekoppelde quad VCA- en mixermodule voor Eurorack die werkt met audio- en CV-signalen.

$99 USD.

Intellijel Quad VCA-kloon
Het lijkt erop dat FOUR PLAY een kloon / rip-off is van de Intellijel QuadVCA-module, omdat deze dezelfde lay-out en functies heeft.
Het is jammer, want Behringer heeft de macht om zijn eigen modules te ontwikkelen zonder naar kleine bedrijven te kijken.Behringer-Four-play-Intellijel.001-1024x576.jpeg


Image_FOUR-PLAY.png


Behringer-Four-Play.001-1024x576.jpeg
 

mossie23

Stamgast
Lid sinds
10 april 2006
Berichten
357
Het kan juist goed uitpakken, de kleinere fabrikanten moeten nadenken welke modules juist niet verkopen in grote aantallen, maar de niches vinden. De kleinere fabrikant kan zulke modules ook voor een wat hogere prijs verkopen, zodat de schoorsteen blijft roken. Dus je krijgt een scheiding in de markt, modules die voor Behringer niet interessant zijn maar wel voor sommige kopers omdat die iets bijzonders kunnen, en de meer generieke modules die Behringer in grote aantallen verkoopt.
Je argument gaat helaas niet op. Intellijel verdient het meeste geld met de brood en boter modules, en die stellen hen in staat om aparte modules te maken. Het gevaar van aparte modules is dat je nooit weet of het aanslaat. Zo niet, dan zit je met een gat in je productie (complexe modules kosten vaak 1-2 jaar om te ontwikkelen), minder inkomsten en dus ook minder ruimte om nieuwe dingen te ontwikkelen.
 

mossie23

Stamgast
Lid sinds
10 april 2006
Berichten
357
Ik gun iedereen zijn goedkope Eurorack systeem, maar als B. op deze manier door gaat, en voldoende goedlopende modules nabouwt, dan is er voor de originele bedenkers/fabrikanten minder markt -en dus budget- over om wél weer iets nieuws te bedenken. Met oude, reeds uitverkochte meuk, schaadt dat niemand, maar in dit geval is dit schadelijk voor de hele Eurorack scene. Want waarom zou je als fabrikant nog iets nieuws gaan uitdenken als B. het binnen een half jaar voor de helft van de prijs in de schappen heeft liggen?

Four Play? Foul Play!
Tegenwoordig heb je de situatie dat veredelde verkopers als Hainbach, Loopop, Huang, Ricky Tines, etc. hobbyisten lekker maken met allerlei dure niche producten. (Andrew Huang heeft wel eens onderzoek gedaan waaruit bleek dat slechts 15% van zijn kijkers daadwerkelijk muziek maakt). Dus mooie markt voor Behringer. Ik weet bijna zeker dat we binnenkort een B0-coast gaan krijgen, Betropolix, Beasel, wat Berbos modules, etc.

Die worden dan masaal gekocht door hobbyisten (zoals die meneer hierboven die Cjewman modules wil hebben voor lekker weinig). Dan 3 maanden later worden ze weer verkocht omdat ze 'niet in mijn workflow passen' (is de eigenschap van een hobby niet dat je juist geen workflow hebt?), en dan een jaar later gaat alles op MP wegens 'beëindiging hobby, geen tijd meer.' Zeker, ieder zijn plezier, maar ik vraag me echt af wat een hobbyist met bv. deze module kan, dat niet met een system 100 VCA kloon kan.

Het netto resultaat is dat een stel hobbyisten een tijdje op Instagram mee kunnen doen met de grote jongens ("look at my new baby #studiolife") en dat inderdaad Eurorack fabrikanten het heel moeilijk gaan krijgen om nog nieuwe dingen te ontwikkelen. Nogmaals, wat Behringer met de vintage markt doet, vind ik prachtig. Maar het namaken van nog verkrijgbare apparaten van kleine bedrijven heeft niets met 'paying tribute' te maken. En kan zelfs schadelijk zijn voor Eurorack.
 
Lid sinds
12 oktober 2016
Berichten
4.827
Intellijel verdient het meeste geld met de brood en boter modules, en die stellen hen in staat om aparte modules te maken.

Dat is nou net het punt, bovenstaande is zoals het nu gaat en dat zal moeten veranderen. Niks nieuws onder de zon, marktomstandigheden veranderen nu eenmaal, bijvoorbeeld dat een andere aanbieder een product kan verkopen voor de helft van het geld wat de jouwe kost. Als kleine fabrikant zul je jezelf weer opnieuw moeten uitvinden en een creatieve oplossing moeten vinden om te overleven. Sommigen zullen inderdaad niet overleven, dat is te verwachten, maar het is te pessimistisch om aan te nemen dat voor de meeste kleine fabrikanten het doek nu gaat vallen. Dat is simpelweg een onderschatting van de creativiteit en het ondernemerschap van de kleine fabrikanten, die wat dat betreft wellicht juist op dit vlak een voordeel hebben tov. de grote jongens.
 

jserle

JS Jacques Serle
Lid sinds
3 mei 2003
Berichten
471
Locatie
Middelharnis op de Zuid-Hollandse eilanden.
Met de gevoeligheden begint het me nu een beetje `te dagen` hoe het eigenlijk zit.
Iemand die voor een spotprijsje een VCA - Beringer op de markt gooit zet wat meer kwaad bloed bij diegene die er voor die in zijn gedachte een top merk voor veel geld kocht. Een soort jaloezie dus.
Maar ook een soort markt verzieking / dumping.
Dit verklaart ook een bloos-boos tekentje wat ik toen kreeg op mijn uitleg over de VCA `s die ik demonstreerde op een Engels talig forum al weer drie jaar geleden.
Mijn dumping op dat forum betrof alleen mijn slechte Engelstalige uitleg waar ik weinig aan gedaan had.
. . Nu gaat het nog om de kip of het ei, wat was er eerder?.
Want de getoonde VCA (geen veiligheid-s diploma :-) maar Volt Controlled Amplifier
Is al van 1983 een verbeterd ontwerp van de formant modules van Elektuur uit die tijd.
Een zelfbouwpakket in der tijd.
Met ota`s en dik over de tachtig db wat top was voor die tijd.
Alle schema`s en prints heb ik nog van uit de tijd van
polyfoon was nog niet heel gewoon maar geluk wel :-) .
Voor wie ze gratis wil namaken ga je gang.

 

search64

Ouwe rot
Lid sinds
6 september 2003
Berichten
1.329
Een beetje kort door de bocht hier je reactie.
Maar dan wel zelf een Buchla Easel CLONE bouwen.
En die is 100% gejat.

Ik wist niet dat ik een bedrijf had dat winst maakte over de rug van een ander door die ene Easel te clonen. Verder echt een goede vergelijking hoor!
 

sunny pedaal

ALL (Anna Loog Lid)
Lid sinds
27 augustus 2002
Berichten
12.615
Locatie
limburg
The copycat strikes again
Als het gaat om oude , niet meer in productie zijnde modules of synths , heb ik er wel vrede mee. Dit is gewoon jatten van kleine zelfstandigen mho
 

vinnieq

Lidl
Lid sinds
11 juli 2004
Berichten
7.991
Doepfer werd ook door iedereen verketterd in het begin. Deze 4xVCA is echter wel heel schaamteloos.
 

Nap

Moogbegaafd
Lid sinds
17 januari 2007
Berichten
11.646
Locatie
Den Bosch
1625471989775.png

1625472021749.png


1625472290918.png


Maar voor Eurorack geldt natuurlijk een uitzondering ... die moeten allemaal uniek en one-of-a-kind blijven, want ... euh ... ik ken een aardige jongen met een soldeerbout?
 

vinnieq

Lidl
Lid sinds
11 juli 2004
Berichten
7.991
Functie ---> vorm. Nu is een VCA natuurlijk een tamelijk suf ding en zijn boost en lin/exp response ook geen unieke innovaties, maar als je zelfs de belijning gaat kopieren dan heb je echt helemaal niks te zoeken op een ontwerpafdeling.
 
Lid sinds
12 oktober 2016
Berichten
4.827
Bekijk bijlage 3812174

Dit is een betere vergelijking.

Dat is een interessante vergelijking, Musk heeft al 'ns aangegeven dat de goedkoopste Tesla eigenlijk te duur is, een nieuw model die minder pijn in de portemonnee veroorzaakt schijnt op komst te zijn. Deze fabrikant komt zelf in beweging en wacht niet op een concurrent die een soortgelijk product fors goedkoper in de markt zet.
 

ano090422

Gedeactiveerd account
Dismembered
Lid sinds
29 Maart 2003
Berichten
702
Bekijk bijlage 3812171
Bekijk bijlage 3812172

Bekijk bijlage 3812173

Maar voor Eurorack geldt natuurlijk een uitzondering ... die moeten allemaal uniek en one-of-a-kind blijven, want ... euh ... ik ken een aardige jongen met een soldeerbout?
Mooie plaatjes hoor. Maar je weet dat er in deze voorbeelden grote rechtzaken gevoerd worden rondom eigendom en oneigenlijk gebruik van intellectuele eigendomsrechten? De reden waarom het Behringer verhaal wat gevoelig ligt, is omdat de Eurorack scene gebaseerd was op hele andere waarden (die juist zo tekenend en relevant zijn vóór deze scene). Zat mensen die dat niet lijken te (willen) begrijpen, maar het zorgt vooral voor een situatie waarin (kleine) producenten zich voortdurende bewust moeten gaan worden dat ze niet gespeerd gaan worden door een zakelijk slimmere speler. En dat gaat vooral ten koste van de creativiteit (juist één van de belangrijke fundamenten onder de hele scene).

Maar. Je hebt wel een module voor de helft van de prijs. Good for you.

Oh btw - dit heeft niks te maken met mijn politieke voorkeuren (ik zag de suggestie). Ik heb er juist moeite mee dat een mooie hobby - waarbij het warme persoonlijke contact met de makers van inspirerende instrumenten - politiek gemaakt wordt. Ik ben een groot gelover van een vrije markt, maar geloof dat juist ethiek één van de vereisten zijn voor een succesvolle implementatie van dat systeem. Aan ieder de keus, maar ik handel graag binnen mijn eigen ethische kaders (en mijd daarom Behringer de pest).
 
Laatst gewijzigd:

Nap

Moogbegaafd
Lid sinds
17 januari 2007
Berichten
11.646
Locatie
Den Bosch
Vroeger was heel Eurorack een niche voor een kleine groep liefhebbers en vermogenden. Nu is het een miljoenenindustrie voor het grote publiek. En dus komt de massaproductie. Zoals altijd geldt: aanpassen of uitsterven. De massaproducenten worden pas wakker als ze verwachten ergens grote aantallen van te kunnen maken. Dus innoveer, koester je klanten en geef ze goede redenen om voor jou te blijven kiezen - bijvoorbeeld imago, productkwaliteit, features, service... nog steeds zaken waar Behringer niet aan kan tippen en die 'de scene' toch wel blijft omarmen lijkt me. Als je echt onderscheidend bent, kom je vanzelf wel bovendrijven. Red je het niet, dan was je misschien toch minder goed bezig dan je dacht. En ... voor iedere goedkope generieke bread & butter module die je kunt kopen, hou je meer geld over voor wat bijzonders. Niet iedereen zweet geld tenslotte.
 
Laatst gewijzigd:

sunny pedaal

ALL (Anna Loog Lid)
Lid sinds
27 augustus 2002
Berichten
12.615
Locatie
limburg
Bekijk bijlage 3812171
Bekijk bijlage 3812172

Bekijk bijlage 3812173

Maar voor Eurorack geldt natuurlijk een uitzondering ... die moeten allemaal uniek en one-of-a-kind blijven, want ... euh ... ik ken een aardige jongen met een soldeerbout?
Is natuurlijk geen vergelijking , dit zijn niet verschillende zelf ontwikkelde vormen , dit is een een op een gekopieerde auto inclusief motor etc . Nul procent eigen werk/ ontwikkeling, gewoon kijken wat verkoopt en kloonteam ongegeneerd een afdrukje laten draaien. Als het om een compositie ging zou eenieder als artiest hullep en brand roepen , nu het gaat over een module vinden we het wel prima want ( door diefstal van andermans werk ) is het beestje half zo duur .
Dat intellijel hierdoor schade ondervind en misschien de kop niet meer boven water kan houden behoeft geen aandacht
 
Laatst gewijzigd:

search64

Ouwe rot
Lid sinds
6 september 2003
Berichten
1.329
Dat is een interessante vergelijking, Musk heeft al 'ns aangegeven dat de goedkoopste Tesla eigenlijk te duur is, een nieuw model die minder pijn in de portemonnee veroorzaakt schijnt op komst te zijn. Deze fabrikant komt zelf in beweging en wacht niet op een concurrent die een soortgelijk product fors goedkoper in de markt zet.

Ja allemaal wel en goed, maar je mist het punt dat het dezelfde auto is alleen een andere kleur. Net als de Intellijel en Behringer modules. Of denk je dat Elon het wel ok zou vinden als Behringer hun model S op de markt zou zetten voor de helft van de prijs?
 
Lid sinds
12 oktober 2016
Berichten
4.827
Of denk je dat Elon het wel ok zou vinden als Behringer hun model S op de markt zou zetten voor de helft van de prijs?

De vraag is of de koper van zo'n auto het ok zou vinden als Uli (of een ander) het voor de helft van het geld op de markt brengt. Als blijkt dat juridisch gezien iets is toegestaan, ook het op de markt brengen een bijna één-op-één kopie, kan niemand het tegenhouden. Wat Elon daarvan zou vinden is niet zo interessant, en Elon staat daar zelf hoogstwaarschijnlijk ook niet zo bij stil. Als het juridisch niet door de beugel kan is het een iets ander verhaal, maar evengoed komt hij al in actie voordat er concurrenten opstaan die met een enigszins gelijksoortig product op de markt komen en hem dwingen om de koers te verleggen. Hij wil daar niet op wachten en wil zelf het initiatief in handen houden.
 
  • Duimpje
Duimpjes: Nap

sunny pedaal

ALL (Anna Loog Lid)
Lid sinds
27 augustus 2002
Berichten
12.615
Locatie
limburg
De vraag is of de koper van zo'n auto het ok zou vinden als Uli (of een ander) het voor de helft van het geld op de markt brengt. Als blijkt dat juridisch gezien iets is toegestaan, ook het op de markt brengen een bijna één-op-één kopie, kan niemand het tegenhouden. Wat Elon daarvan zou vinden is niet zo interessant, en Elon staat daar zelf hoogstwaarschijnlijk ook niet zo bij stil. Als het juridisch niet door de beugel kan is het een iets ander verhaal, maar evengoed komt hij al in actie voordat er concurrenten opstaan die met een enigszins gelijksoortig product op de markt komen en hem dwingen om de koers te verleggen. Hij wil daar niet op wachten en wil zelf het initiatief in handen houden.
Hij is in het verleden al herhaaldelijk op de vingers getikt door de rechter omdat hij producten 1 op 1 kopieert , terwijl die producten nog gewoon geleverd worden door de orginele ontwikkelaars ( bv mackie en yamaha). Nu kopieert hij kleine firma’s want die kunnen waarschijnlijk niet voldoende procederen tegen deze gigant
Nogmaals voor vintage / producten die niet meer leverbaar zijn lijkt het me prima , maar intellijel …
 
Lid sinds
12 oktober 2016
Berichten
4.827
Nu kopieert hij kleine firma’s want die kunnen waarschijnlijk niet voldoende procederen tegen deze gigant

Kleine bedrijven zijn inderdaad in het nadeel, maar staan ook niet altijd machteloos. De eigenaar van een snackbar in Zeeland kon 20 jaar de komst van fastfoodgigant Wendy's naar Nederland tegenhouden, bijvoorbeeld.


"Enigszins gelijksoortig"

In de zin dat Musk actief bezig is om te anticiperen op concurrenten die iets op de markt brengen dat inderdaad enigszins gelijksoortig is, dus wat ruimer dan één-op-één kopietjes. In het geval van regelrechte kopieën, het staat een fabrikant vrij om naar de rechter te stappen als er sprake is van inbreuk. En Behringer is inderdaad al 'ns op de vingers getikt, wat @sunny pedaal hierboven al aangeeft. Idee wellicht voor een crowdfundcampagne om Intellijel te helpen juridische actie te ondernemen, het is altijd interessant om te zien wat de uitspraak is in zo'n zaak. Al denk ik eigenlijk dat Behringer inmiddels wat wijzer is geworden op dit gebied na de eerdere rechtszaken en nu aardig goed weet wat wel en niet mag, juridisch gezien.
 
Top