MIDILAR: hardware-patching en modulaire MIDI-besturing voor VCV Rack

midilar-no.jpg


Midilar is een modulaire MIDI-controller in Eurorack-stijl met fysieke patch points die patchkabels vertaalt naar de softwareomgeving van VCV Rack.​


Ontwikkelaar Jakub Mudrák is sinds een aantal jaar bezig met de ontwikkeling van zijn MIDILAR-reeks MIDI-controllermodules. Het gaat om modules die in een eurorack-case passen. Ze stellen je in staat om MIDI-controle te hebben over VCV Rack of een willekeurig ander MIDI-device (software of hardware) vanuit je modulaire eurorack-systeem. Er zijn 6 verschillende soorten modules met schuifregelaars, knoppen en schakelaars en ze kunnen allemaal worden aangepast. Jakub verkoopt ook een eenvoudige voedingloze eurorack-case als een goedkopere optie voor de modules als je ze gewoon als een modulaire MIDI-controller wilt gebruiken.

Intussen is het MIDILAR-project uitgebreid en zeer veelzijdig en gestroomlijnd geworden. De nieuwste ontwikkeling is de toevoeging van patch points op de controllers. Dit betekent dat je VCV-rackmodules fysiek kunt patchen met behulp van echte patchkabels, waardoor de software- / hardware-ervaring in hoge mate wordt vervaagd. Het voelt een beetje gek aan maar werkt tegelijkertijd verbluffend goed.

De "patchbare" versie van MIDILAR is gebaseerd op een combinatie van 3HP-modules. Eén heeft de fysieke bedieningselementen, een tweede heeft patchbare ingangen en een derde heeft patchbare uitgangen. Je kunt dan interfaces maken voor verschillende modules binnen VCV Rack met verschillende combinaties van controle en I/O die je nodig hebt.

Dit maakt een grotere focus mogelijk op het gebruik van een specifieke set modules binnen VCV Rack in tegenstelling tot een meer algemene MIDI-controller. Zeker voor liveoptredens zou dit nuttig kunnen zijn door te werken met een vooraf voorbereide VCV-rack-patch.

De patchbare versie is nog in ontwikkeling. Hier is een eerdere versie te zien die het patchconcept goed laat zien:



En dit is een voorbeeld van de huidige versie:



Tenslotte is er 'MIDILAR Nó' ontwikkeld. Omdat eurorack-cases vaak duur zijn, heeft Jakub een stand-alone versie ontwikkeld die geen case nodig heeft en zo is ontworpen dat de kosten worden geminimaliseerd. Je kunt kiezen uit 9 modules om je eigen aangepaste MIDI-controller te bouwen met eenvoudige knoppen, schuifregelaars, schakelaars en knoppen. Je kunt het aanpassen tot elke gewenste combinatie.

Momenteel bouwt Jakub op bestelling en kan de levering enkele weken duren. Hij onderzoekt mogelijkheden om de productie op te voeren en het project te professionaliseren.

bron: MIDILAR: hardware patching and modular MIDI control over VCV Rack - gearnews.com
fabrikant: Midilar :: Midilar-controller


Presentatie van Midilar op het Mycelium Symposium een paar weken geleden:

 
Laatst gewijzigd:
Dit is echt super tof voor mensen die in modular willen stappen zonder heel veel te moeten neerleggen. Ze schrijven over 100-180 euro afhankelijk van de hoeveelheid modules!
 
Leuk concept, maar ik denk dat ik snel de weg kwijt ben waar welk knopje of patch punt nu ook al weer voor was...
 
Je ziet wel duidelijk welke patchkabels gebruikt worden op het scherm maar idd omdat je helemaal geen beschrijving hebt wordt het wel onoverzichtelijk.
Toch is het idee wel tof moet ik zeggen.
Hij moet eigenlijk nog één stap maken; dmv kleine displays met characters onder de knoppen zodat aangegeven wordt wat er gemapt is bijv een golfvorm of resonance, cutoff of wat dan ook, dat zou het helemaal af maken denk ik.
 
Back
Top