GitHub

Laten we dat aan de moderator voorleggen. Als die ook vindt dat mijn onderzoek hoe je als "consument" met GitHub werkt op ons SynthForum misplaatst is, dan zal ik daar ook geen verdere berichtjes meer over plaatsen. Een globaal idee van wat GitHub is had ik overigens al voordat ik dit topic startte, maar hoe je er concreet mee werkt is een ander verhaal. En al helemaal hoe je alle hobbels neemt om een programma vanaf GitHub met succes te installeren. En daar ben ik nu mee aan het worstelen.
 
Je hoeft niet alles via apt te doen, vaak kan het ook via de package manager, zoals libsndfile installeren.
 
Tot nu toe heb ik vrijwel steeds met de Software Manager gewerkt, en dat ging meestal ook zonder problemen. Maar de programma's op GitHub die ik wil uitproberen vereisen (als dependencies) meer recente versies van ondersteunende programma's dan de Linux Mint repositories bevatten. En daarom moet ik nu "onder de motorkap" van Linux Mint aan de slag om ook die recentere versies te kunnen installeren. Bijvoorbeeld had ik Csound al eerder vanuit de repositories geïnstalleerd, maar dat is slechts versie 1:6.10.0~dfsg-1. Echter:

Note that you MUST have Csound installed before you use Cabbage. Also note that it must be at least version 6.13 or higher. For most Linux distributions you will need to build Csound yourself from source in order to meet the version requirement.
 
Dit topic ging over github, nu weet je wat github is en hoe het werkt dus daarmee lijkt me de vraag beantwoord, toch?.
Inmiddels gaat het over "leer ProgHead hoe Linux Mint werkt" en dat lijkt me nou echt niet het doel van dit (sub)forum.

Bericht door een moderator:
Wat mij betreft vat dit het wel samen. De rest vind ik inderdaad minder op zijn plaats op ons forum. Github heeft weliswaar synthgerelateerde items, maar dat is maar een klein stuk daarvan. En het Linux stuk valt onder OS-en; voor Mac en Windows zouden we dat hier ook niet op z'n plaats vinden. Dus ik zou zeggen, ga aan de slag met de tips van @dreamer en @flyweight , maar ga niet op dit forum je Linux issues troubleshooten, om het maar in goed Nederlands te zeggen.
 
los van dit alles vraag ik me af waarom je zo moeilijk zou willen doen, wat lost het op voor je, kan je je doel ook op een andere makkelijker / effectievere manier bereiken ?
 
Los van dat ik akkoord ga met bovenstaand, de source file bevat een # voor elke lijn, dus je sources zijn in comment gezet, dus worden genegeerd
 
Download gewoon een distro zoals MX linux of ubuntu studio, vooral met MX linux heb je gelijk wat je wilt aan audio mogelijkheden.
 
Dank voor alle verdere reacties, maar de moderator heeft gesproken dus ik kan/mag daar niet verder op reageren. Het is mij zelfs niet duidelijk wat ik nu nog op het SynthForum te zoeken heb wanneer topics die wat meer in het diepe gaan moeten worden afgebroken en naar andere meer specialistische internetfora worden gedirigeerd. Je kan het immers zo gek niet verzinnen of er bestaat wel een apart internetforum voor. Maar ik wil zaken nu juist graag grondig uitzoeken. Dus wat blijft er hier (voor mij) dan nog over...
 
De verwachting dat SF de plek is voor al je Linux vragen vind ik nogal buiten-proportioneel.
Vragen over muziek-software (zelfs obscure opensource/linux dingen) is prima natuurlijk, maar willen weten hoe je een heel specifiek stuk software op een specifieke linux distro moet bouwen gaat echt heel erg ver buiten de scope van deze community om.

Leren compartmentaliseren is ook een belangrijke skill van software ontwikkelen trouwens ;)

De meeste distro (en algemene software) vragen krijg ik nog altijd (al ~15 jaar inmiddels) het beste beantwoord via IRC chat-kanalen. De meeste distros en opensource softwares hebben op freenode een kanaal waar je de ontwikkelaars/ondersteuners DIRECT een een vraag kunt stellen.
Dus niet omslachtig via synthforum, maar gewoon bij de bron zelf.
 
los van dit alles vraag ik me af waarom je zo moeilijk zou willen doen, wat lost het op voor je, kan je je doel ook op een andere makkelijker / effectievere manier bereiken ?
Het doel is toch om nieuwe software te proberen/testen? op zich helemaal niks mis mee (doe ik zelf iig dagelijks. vinden ontwikkelaars ook fijn om feedback en/of bugreports van te krijgen).
 
Het verhaal geldt niet alleen voor GitHub. Zoals ik al schreef wil ik zaken vaak tot op de bodem uitzoeken. Stel nu eens dat ik na veel moeite een progje zou hebben geïnstalleerd dat vanuit PureData of Csound plugins als LV2 kan exporteren en ik daar hier op het SynthForum een topic over open waarin ik het bouwen van zo'n eigen synth in PureData of Csound bespreek. Dan zou je net zo goed kunnen beweren dat zoiets hier ook ongepast is en dat ik daarvoor op PureData of Csound fora zou moeten zijn. Of dat ik iets speciaals over compositieleer zou willen uitzoeken. Naarmate ik meer leer zou ik er hier dan steeds vaker het zwijgen toe moeten doen. :?
 
Het is mij zelfs niet duidelijk wat ik nu nog op het SynthForum te zoeken heb wanneer topics die wat meer in het diepe gaan moeten worden afgebroken en naar andere meer specialistische internetfora worden gedirigeerd. Je kan het immers zo gek niet verzinnen of er bestaat wel een apart internetforum voor. Maar ik wil zaken nu juist graag grondig uitzoeken. Dus wat blijft er hier (voor mij) dan nog over...
Ik vind het eerlijk gezegd een wat gechargeerde reactie. De doelstelling van SynthForum is het bevorderen van kennis en kennisuitwisseling op het gebied van digitale en elektronische muziek, muziekinstrumenten en muziekproductie-apparatuur. Dat er hier ook heel wat leden actief zijn die veel ervaring hebben op andere vlakken is mooi meegenomen. Maar als je vraagt of je discussie hier thuis hoort dan is het antwoord in eerste instantie ja geweest omdat het ging over muziek programmatuur die via een bepaald platform aangeboden wordt. Maar voor het oplossen van problemen met het gebruiken van dat platform of het onderliggende OS zijn er zoals @dreamer aangaf betere kanalen. We willen hier graag de focus op onze doelstelling houden. Wellicht zijn er leden die je via privé berichten kunnen helpen, dat juich ik uiteraard van harte toe.

Niemand gaat je tegenhouden om muziekgerelateerde onderwerpen als PureData of CSound, laat staan compositieleer aan te snijden. Maar als je bij het uitdiepen van bepaalde onderwerpen uitkomt bij onderliggende (niet-muziekgerelateerd) zaken, dan is het gewoon handiger om informatie daarover bij andere informatiebronnen te zoeken. Er is uiteraard altijd een grijs gebied, maar ik denk dat we als moderatoren altijd ruimdenkend zijn op dit gebied.
 
Het verhaal geldt niet alleen voor GitHub. Zoals ik al schreef wil ik zaken vaak tot op de bodem uitzoeken.
Als je echt tot de bodem gaat dan zul je met onze eerdere tips wel verder kunnen.
Maar je snijd een pittig onderwerp aan wat vereist dat je een zeer uitgebreide Linux kennis hebt.
Dus mijn advies; begin het te doen. Google je issues. Probeer, maak fouten en leer.
Vat dit niet verkeerd op.

Maar goed het is pittig omdat je de wereld van software development in duikt en het duidelijk is dat je daar nog niet een goede basis voor hebt.

Zoek daarom een muziek repo die je aan je sources.list kan toevoegen waarmee je direct binaries kan instaleren. Om zo bv csound en cabage te instaleren.
 
Het doel is toch om nieuwe software te proberen/testen? op zich helemaal niks mis mee (doe ik zelf iig dagelijks. vinden ontwikkelaars ook fijn om feedback en/of bugreports van te krijgen).
ik bedoelde meer welk doel Proghead er mee na te wil streven, ik krijg het idee dat hij graag 'iets' wil doen en dat moet het liefst met linux zijn, maar wat is nu werkelijk zijn reden om het in deze hoek te zoeken.
 
ik bedoelde meer welk doel Proghead er mee na te wil streven, ik krijg het idee dat hij graag 'iets' wil doen en dat moet het liefst met linux zijn, maar wat is nu werkelijk zijn reden om het in deze hoek te zoeken.

Mijn oorspronkelijke doel met dit topic was om "als consument" met GitHub te leren werken omdat daar soms voor mij interessante gratis programma's te vinden zijn. En als oefening heb ik daar enkele programma's voor gekozen die ik sowieso al graag wil hebben. Wat nu nog aan mijn programmatuur ontbreekt is bijvoorbeeld een progje dat het mogelijk maakt om zelf opgezette patches in bijvoorbeeld PureData als LV2 of VST plugin te exporteren. Gaandeweg is mij echter duidelijk geworden dat je ook zelf een hele of halve developer moet zijn om met GitHub uit de voeten te kunnen. En dat is een tegenvaller. Maar goed - ik wil hoe dan ook wat beter thuis raken in Linux dus ik ga hier los van dit topic nog wel even mee verder.
 
Wat nu nog aan mijn programmatuur ontbreekt is bijvoorbeeld een progje dat het mogelijk maakt om zelf opgezette patches in bijvoorbeeld PureData als LV2 of VST plugin te exporteren.
Dat is er -> HVCC
Maar wederom heb je toch echt enige basis-kennis nodig om hier mee uit de voeten te kunnen. En je moet niet bang zijn om de handleiding te lezen, want die heb je toch echt nodig.
Met random commandos proberen kom je er in ieder geval niet.

Gaandeweg is mij echter duidelijk geworden dat je ook zelf een hele of halve developer moet zijn om met GitHub uit de voeten te kunnen. En dat is een tegenvaller. Maar goed - ik wil hoe dan ook wat beter thuis raken in Linux dus ik ga hier los van dit topic nog wel even mee verder.
Dat is een prima instelling, gewoon doorgaan. Niemand zegt hier dat je moet stoppen, maar als je hulp nodig hebt met je Linux distro kun je toch echt heel veel beter terecht bij de mensen van die distro. Zij weten hoe het werkt en zij kunnen je daarom ook het beste helpen.

Voor veel software moet je inderdaad een beetje ontwikkelaar zijn om te snappen hoe je die bouwt. Consumenten downloaden/kopen binaries, developers (of sysadmins) bouwen software.
Ik zou nooit verwachten dat een consument zelf de software weet te bouwen, soms kan dit met wat degelijke instructies. En met genoeg ervaring zie je op een gegeven moment ook wel hoe het "hoort", maar again: voor niets komt de zon op.
 
Met programma's als AlsaModularSynth en PureData kan ik al uit de voeten. Als er dan nog aanvullende programma's zijn die een Pd of AMS patch in een plugin omzetten zie ik niet in waarom dergelijke programma's in het gebruik zo ingewikkeld zouden moeten zijn dat ze enkel door ontwikkelaars gebruikt kunnen worden. Maar goed, de tijd zal het leren wie daarin gelijk heeft.
 
"zie ik niet in" << daar zit denk ik het probleem dan. tot je dat inzicht wel hebt blijven het luchkastelen natuurlijk (en dan ben ik 'dreamer' :P)
 
Daarom schreef ik ook "de tijd zal het leren wie daarin gelijk heeft".
 
Back
Top