Plinky - is een (licht melancholische) DHZ touch synthesizer met 8 stemmen

Niet helemaal nieuw, maar nog niet op deze site gezien:

Ik ben sinds een aantal maanden de trotste eigenaar van een van de 100 eerste Plinky's. Momenteel is de tweede serie van 500 DIY kits onderweg naar Thonk, en 10 stuks pre-built naar Schneiderladen, dus de moeite waard voor wie geïnteresseerd is.

unnamed6.png

Plinky is 24hp polyphone touch synthesizer met een granulaire sampler, sequencer en arp. Qua synthstemmen heeft ie standaard een 'supersaw' of een wavetable wave. De sampler kan loopen of pitched informatie spelen. On board heeft Plinky een LPF, een HPF, een Delay, Reverb en distortion. Plinky kan zijn stroom van USB of van EURO krijgen. Er zijn 4 LFO's, een mod matrix, en vele externe en interne modulatiebronnen De twee eerste knoppen zijn toe te wijzen aan iedere modulatiebron en corresponderen met LFO A & B. De derde knop is een endless encoder, waarmee alle modulatiebronnen kunnen worden ge-finetuned. In de nieuwe versie zit ook een accelerometer, om m nog bespeelbaarder te maken. Plinky heeft 2x line level in, 1 x stereo euro level in, 2 keer headphone uit en 2 keer mono euro uit. De volledige faceplate is een capacitieve touchcontroller van 8x8 touchpoints. Hij heeft 8 stemmen, die relateren aan de kolommen: elke kolom is 1 stem, elke kolom is een major fifth van elkaar gescheiden (al is dat natuurlijk afhankelijk van de schaal die je selecteert.) Bij Thonk kun je, als je een Plinky hebt ook een aluminium case bestellen, als je ervoor kiest om m niet in je Rack te plaatsen.T is een doe-het-zelf-kitje. T merendeel is voorgesoldeerd SMT, je moet zelf t scherm, de jacks, de USB poorten en de LED's solderen. Die laatste zijn t meeste werk en zijn SMT. Het was mijn eerste SMT klusje en t stelde weinig voor. De doe het zelf kits zijn te krijgen bij Thonk, de pre-built kitjes bij Schneiderladen. T kan even wachten zijn, aangezien transport een hel blijkt momenteel.

Er is een Discord community, oorspronkelijk bedoeld voor hulp bij bouwvragen. De groep doet inmiddels ook mee in het ontwikkelen en testen van nieuwe features (zoals de expander, die MIDI-in en uit via TRS en 4 CV outputs levert) en firmware. Het idee is dat Plinky na de levering van de volgende 500 DIY kits open source wordt. Alex, de ontwerper is een relaxte dude.

De lol van Plinky zit m in die touch controller en die twee knoppen: Plinky is superbespeelbaar. Hij is pressuresensitive (polyphone aftertouch), en hij registreert t ook als je vinger tussen touchpoints beland, waardoor je supermooi sliding notes kun spelen.Volgens de website

Plinky is an 8-voice polyphonic touch synthesiser that specialises in fragile, melancholic sounds.​

It fits into 24HP eurorack cases, but can also be played as a standalone desktop mini-synth, with line-level stereo input and a headphone output, all powered from a micro-USB connector.

When is it available?​

As it is a hobby project at heart, the DIY kits are made in limited quantities. The first run of 100 sold out in December 2020. There is a second run of 500 underway and available in 2021. You can wishlist it at Thonk, who will then notify you of new stock.
 

Channel 37

Stamgast
Lid sinds
25 Maart 2004
Berichten
196
@RSB je betaalt dezelfde BTW, maar dan niet meer bij het afrekenen, maar bij de postbode. Daar komt ongeveer 13e inklaringskosten bij, dat valt toch mee op de prijs van een synth..
 
  • Duimpje
Duimpjes: RSB

doofer110

Stamgast
Lid sinds
15 juni 2016
Berichten
121
Grappig hoe een linkje opzoeken uitmondt in rabbithole-GAS naar kleine synthdoosjes :P maw ik heb me maar aangesloten bij de pre-order-lijst. Ergens gelezen trouwens dat die inmiddels >1500 items bevat, zal wel een 2022 kodootje worden dan.
 

djazid

A is for Acid
Lid sinds
10 juni 2017
Berichten
1.997
Locatie
Amsterdam
Zoveel pre-orders..... Wanneer ze uitgeleverd worden doet een beetje aan de cirklons denken. 8)
 
Top