Bitwig ervaringen

bikkel

Everything is on the One
Lid sinds
14 november 2001
Berichten
12.715
Locatie
Utrecht
Ik ben langzaam weer aan het starten met een studiootje en ik wil er ook een DAW voor gebruik. MIDI, Control voltages, een paar VSTi's en effecten, recording en mixing. Ik wil met name OTB werken. Nou zag ik in het andere DAW topic heel vaak Bitwig voorbij komen en oppervlakkig gezien ziet dat er heel creatief uit. Zo had ik vroeger BuzzTracker wat een soort van Reason in Tracker vorm was en dat was echt super inspirerend. Cubase en Ableton vind ik een beetje duf. Klopt het dat Bitwig wat beter werkt met hybride (MIDI/CV/ITB) opstellingen? En wat creatiever is met routings en control signalen?
 
Grappig ik heb vroegah ook veel lol gehad met buzztracker. Ik gebruik Bitwig al jaren precies op de manier die je beschrijft. Aantal hardware synths, beetje eurorack, externe fx, af en toe wat vsts. Ik zou nooit meer terug willen naar ableton. Natuurlijk is het niet perfect, dat is geen een DAW maar voor mij werkt het ‘t meest inspirerend van alles wat ik geprobeerd heb.
 
Grappig ik heb vroegah ook veel lol gehad met buzztracker. Ik gebruik Bitwig al jaren precies op de manier die je beschrijft. Aantal hardware synths, beetje eurorack, externe fx, af en toe wat vsts. Ik zou nooit meer terug willen naar ableton. Natuurlijk is het niet perfect, dat is geen een DAW maar voor mij werkt het ‘t meest inspirerend van alles wat ik geprobeerd heb.
Aangezien ik Bitwig ook aan het overwegen ben.
Waarom vind je dat bitwig meer inspirerend is? En is het ook functioneel beter werkend in een hybride setup?
 
Ja dat vind ik wel. Aantal redenen voor mij:
- Je kan overal (vsts, fx, cv, midi, etc) modulators aan hangen. Heeft een synth te weinig lfo's, of een fx geen modulatie, dat is nu geen probleem meer.
- Je kan heel makkelijk je eigen fx bouwen. Bijvoorbeeld door devices of vsts in het feedback pad van een delay/reverb te plaatsen, of door een fx selector te gebruiken. Hiermee kan je naadloos switchen (ook via een modulator) tussen verschillende fx of instrumenten. Elke noot een andere synth aansturen, of via een step sequencer door verschillende fx heen switchen, het kan allemaal heel eenvoudig.
- De browser is erg fijn en snel. Nooit meer eindeloos zoeken naar een device, fx of synth
- Ik heb presets gemaakt van m'n hardware synths en fx. Hierin zitten alle audio/midi instellingen, program change etc etc. Ik sleep nu zo vanuit de browser deze op een kanaal en kan gelijk aan de gang.
- De grid is erg leuk. Je kan hier simpele fx in bouwen met een paar modules (random panner ik noem maar wat) of je eigen synth ontwerpen met modular basisblokken. Hij is dan gelijk polyfoon, je hoeft maar 1 voice te bouwen. Dit is vele malen simpeler dan bvb max4live, met een beetje synthese kennis kan je het gelijk al.
- Controller ondersteuning is uitbreidbaar in java, maar veel controllers worden al ondersteund en zijn zelf te modden als je dat leuk vind (ik heb mijn push een klein beetje gemod, werkt goed). Hier moet je idd wel even kijken of je controller(s) die je hebt wel ondersteund worden. Als je exotische dingen hebt is dat misschien niet het geval.
- Scenes en clips zoals in ableton
- Hybrid tracks (audio/midi), om bijvoorbeeld wat edits te doen in het audio domein zonder je hele track te freezen. Even een stukje drums reversen, of stutters of andere fx tussendoor.-
- Het ziet er gewoon tof uit (ik kon die ableton look echt niet meer zien op een gegeven moment) en er wordt nog volop aan ontwikkeld dus paar keer per jaar leuke nieuwe features.

Kan waarschijnlijk nog wel even doorgaan, maar zoals je hoort, ben er nog steeds enthousiast over (gebruiker sinds 2015)
 
Ik gebruik het ook alweer sinds 2016, in het begin volledig blij met de overstap van een oude Cubase omdat ik echt wat anders wou na zo'n 20 jaar (!). Ik was onder de indruk van Surge en Shortcircuit en kwam zo uit bij Bitwig. In de loop der tijd is mijn enthousiasme wel wat getemperd, hoewel ik het nog dagelijks gebruik.

Pro
  • Rock en rock solid, ik heb in de tijd dat ik het gebruik, verdeeld over verschillende Pcs en 1 korte macbookpro periode denk ik 3 crashes gehad en die waren ook nog nog plug-in en betatesten van 3rdparty VSTi gerelateerd. Ongelogen.
  • (Gerelateerd aan 1), het plug-in management systeem is fenomenaal solide, doorzichtig voor de gebruiker en goed doordacht.
  • Snel; opstarten, samples en/of plug-ins laden, zoeken, saven, bouncen etc gewoon snel. Plug-in scan gebeurd op de achtergrond dus daar hoef je niet op te wachten bij opstarten en nieuwe wordt automagisch gedetecteerd en toegevoegd zonder herstart.
  • Meestal slim ontwerp en geprogrammeerd, qua audio en geluidsopwekking in de DAW sectie.
  • Makkelijk heen en weer schakelen tussen arrangement en clip based sequencing, opnemen en drag and drop.
  • Dankzij een ijverige user zeer goed met controllers.
  • Heerlijk programma om te schetsen met geluid en ideeën.
Con
  • Ontwikkeling van het pakket is meer en meer de kant voor audio freaks op gegaan, veel meer dan voor musici; het is wel leuk zo'n virtuele modulair softsynth maar koop je daar nou echt een DAW voor? Ik heb eigenlijk liever de vrijheid van keuze voor mijn geluidscreatoren (Is dat een woord? nu wel :) )
    Ik vind de kwaliteit van de native instrumenten sowieso niet zo heel best vergeleken met "echte" 3rd party Plug-ins zoals bijvoorbeeld Diva, Surge(zeker de nieuwe), Vital, VCV, Softube en zo (veel) meer.
  • Ook vind ik, hoewel elk apart mooi en slim geprogrameerd is, de devices vaak onhandig (ook bij de Grid eigenlijk) in gebruik: als je je een keer hebt laten gaan en veel ervan gebruikt hebt is het erg moeilijk terugvinden wat je, wat en waar hebt gepield, de 'nesting' is knap maar tegelijkertijd behoorlijk irritant en tijdrovend.
  • Tijdrovend dus, veel karakter nodig om een track af te maken ;) .
  • kans op middelmatigheid qua resultaat is hoog omdat je nu eenmaal niet ermee op zo'n hoog niveau bezig kunt zijn als een specialist synthesizer of effect-apparaat DSP ontwikkelaar. ( ik snap ook niet dat mensen zo positief zijn over die gasten die de ene na de andere super ingewikkelde "generitive" patches maken op youtube, allemaal prachtig om te zien, maar ze klinken allemaal precies hetzelfde).
  • Veel te weinig componeer tools, de nadruk ligt dus veel te veel op audio freaken, bijvoorbeeld geen echte groove mogelijkheden (audio of midi).
  • MIDI editing is sowieso ondergesneeuwd vind ik.
  • Geen handige comping, het is wel een soort van mogelijk in de cliplauncher maar is vergeleken met andere DAWs, kinderspel.
  • Best veel hele oude bugs, die maar niet gefixed worden.
  • Heel klein DEV team.
Goed, lol, ik ga er mee stoppen er zijn er nog meer, want het gaat veel te negatief klinken, zo. En dat is niet echt de bedoeling.
Zoals ik al zei gebruik ik het nog steeds en zal ook weer upgraden zodra dat weer kan. Maar het is niet mijn "hoofd DAW" meer.
 
Ik snap de meeste van je punten, behalve "kans op middelmatigheid qua resultaat is hoog omdat je nu eenmaal niet ermee op zo'n hoog niveau bezig kunt zijn". Hoe verschilt dit met andere DAWs? Daar is de kans op middelmatigheid toch net zo groot? Ik vind persoonlijk de stock devices niet beter of slechter dan bvb een ableton. Met wat 3rd party plugins kan je prima pro kwaliteit tracks maken imho.
 
Ik heb maar 1 daw en dat is Bitwig, en ben nog steeds zeer blij met wat het kan. Ik heb bijna alle andere daw’s gehad maar de workflow van bitwig ligt mij het beste en het modulation systeem is top. In de grid kan je zelf tools maken, ik heb al complete sequencers gemaakt, er zitten ontzettende handige devices in zoals note/audio sc of note receiver. Je kan bw gewoon proberen, er is een demo versie van, je kan alleen niet saven dan.
 
Ik snap de meeste van je punten, behalve "kans op middelmatigheid qua resultaat is hoog omdat je nu eenmaal niet ermee op zo'n hoog niveau bezig kunt zijn". Hoe verschilt dit met andere DAWs? Daar is de kans op middelmatigheid toch net zo groot? Ik vind persoonlijk de stock devices niet beter of slechter dan bvb een ableton. Met wat 3rd party plugins kan je prima pro kwaliteit tracks maken imho.
Ja sorry, had ik beter moeten omschrijven. Ik bedoel met "kans op middelmatigheid qua resultaat is hoog omdat je nu eenmaal niet ermee op zo'n hoog niveau bezig kunt zijn" hier vooral het gebruik van de Grid mee, "het Sound Designen" zeg maar.
De verkoop marketing en ook de up-grade/date focus van Bitwig leunt telkens zwaar op de native devices/instrumenten, als de Grid, vocoder, Phase-4 nu ook weer de Polymer als koop argument, terwijl ik die steeds vind tegenvallen. Dat met het gevoel dat er aan de andere kant steeds dingen blijven liggen die voor mijn gevoel veel en veel belangrijker zijn voor een DAW.
 
Ik heb maar 1 daw en dat is Bitwig, en ben nog steeds zeer blij met wat het kan. Ik heb bijna alle andere daw’s gehad maar de workflow van bitwig ligt mij het beste en het modulation systeem is top. In de grid kan je zelf tools maken, ik heb al complete sequencers gemaakt, er zitten ontzettende handige devices in zoals note/audio sc of note receiver.
Ontken ik allemaal ook helemaal niet hoor, ik vind alleen dat er meer is dan "Moduleren", en zelf dingen/tools maken maar dat doet bij mij mijn muzikale inspiratie, op zijn minst effe in de wacht terecht komen.
 
@bikkel ik zie dat je uit Utrecht komt, als je het leuk vind kan ik Bitwig icm hardware hier ook even laten zien? Ik zit in Woerden. Demo proberen is natuurlijk ook een goed idee alleen duurt het vaak even voordat je een DAW onder de knie hebt.
Geen gek idee. Ik weet even niet of het rondom deze Corona piek gaat gebeuren maar Woerden daar ben ik zo
 
Ontken ik allemaal ook helemaal niet hoor, ik vind alleen dat er meer is dan "Moduleren", en zelf dingen/tools maken maar dat doet bij mij mijn muzikale inspiratie, op zijn minst effe in de wacht terecht komen.
Juist dat moduleren gebruik ik in mijn tracks. het werkt ook gewoon op 3rd party VST's. En die tools die ik maak zijn ook juist om te gebruiken in mijn Tracks, alles wat ik in Bitwig doe is vooral om mijn workflow te verbeteren, en dat kan gewoon door zelf presets te maken, maar ook presets te pakken uit de community. En ja, zoals jij zegt missen er misschien wat dingen in Bitwig, zoals comping of Freeze of grooves pikken zoals Ableton kan, noem het maar op. Maar dan heeft elke daw wel zijn gebreken, Ableton heeft weer niet wat Bitwig wel heeft. Wat ik al een voorsprong vind tov Ableton is het tegelijk afspelen van de clip view en arrangement view, dat heeft mijn workflow ontzettend verbeterd, misschien kan Live dit inmiddels ook maar deel 9 had dat destijds nog niet. Op het gebied van MPE (ik heb een seaboard roli) is Bitwig ook een voorloper. Nu komt dan eindelijk in Februari ook MPE in Ableton. De gui van Bitwig vind ik een stuk mooier dan van Ableton, ik vind de knopjes in ableton maar klein en ongemakkelijk, de hele view vind ik onoverzichtelijk, Bij Bitwig ziet alles er een stuk frisser uit in mijn ogen. De devices en nesting is juist een kracht van Bitwig, ik begrijp niet zo goed waarom je dit juist als een negatief punt ziet? Ik ben het wel eens over die generative patches, het is leuk dat je het kan maken maar je hebt er niet zoveel aan. Midi editing is inderdaad ook niet zo uitgebreid als andere DAWS, maar heeft voor mij alles wat ik nodig heb, in Bitwig doe ik veel minder met midi tegenwoordig en des te meer met al die note devices. Sommige daws hebben een overvloed aan mogelijkheden waarvan ik een groot deel nooit zou gebruiken.
 
@Jason31 : weet ik allemaal, ik gebruik Bitwig al sinds 1.2 of 1.3. ik val Bitwig ook niet aan ofzo.
Ik probeer alleen een genuanceerder beeld te schetsen voor mensen op zoek, zoals @bikkel
Ik ken Ableton amper.

Alles wat ik typ is natuurlijk zwaar en diep IMHO...
 
Bitwig fan sinds dat ik deze een maand gelden gekocht heb. Ik kwam van Ableton af. ( daarvoor Cubase en fasttracker). Geen spijt en ben heel blij met mijn huidige workflow.
 
Ik heb het van het weekend geïnstalleerd maar nog geen tijd gehad om er in te duiken. Fijn dat het onbeperkt als trial werkt.
 
Werk vanaf het begin af aan met Bitwig - begonnen met 0.* versies zelfs. Gebruik Cubase eigenlijk nooit meer. Draai hier op Win10

Pros
- In mijn ogen is dit de meest verse DAW die er is. Precies voor de redenen die al aangegeven zijn door de @SB-SIX en @one_b
- Naadloze integratie van hardware en software.
- Als je hardware synth het qua cpu aan kan en je midi cc-s hebt heb je 'gratis' meer LFO's, envelopes, randomizers, flipflop's etc en zoveel meer.
- Even je latency recht zetten voor bijv je synths is 1 druk op de knop. Al moet ik wel zeggen dat midi/audio latency er a- altijd is en b- vooral het pingen via midi met audio retour altijd shift in tijd (doe dat maar eens achter elkaar -> wordt nooit strak). Het zal nooit zo strak worden als alleen werken met bitwig(of andere DAW) en softsynths of Renoise bijv (meteen een andere tip mocht bitwig je niet bevallen).
- Het is voor voor mij DE manier om heel snel tot resultaten te komen. Vooral het switchen tussen session view en clips vind ik erg handig en het met elkaar/doorelkaar werken daarvan.
- In het verlengde hiervan, het is heel eenvoudig om vanuit meerdere sketches iets nieuws te maken in een nieuw project door drag and drop.
- Crash-protection is geniaal: Alleen je plugin crashed en niet je DAW.
- Super snelle DAW qua opstarten.
- Basis geluiden zijn zeer bruikbaar.
- Installeer je een nieuwe plugin dan hoef je ook niet opnieuw op te starten, de plugin wordt nagenoeg direct gescanned en je kunt hem direct gebruiken.
- Browser werkt snel en handig.
- The Grid -> modulair environment > zelf een beetje mee gewerkt en wat factory patches voor gemaakt > de mogelijkheden zijn eindeloos.
- Mis je iets? Dan bouw je het zelf.
- Parallelle (Layers) verwerking in 1 kanaal. Ideaal om geluiden een randje te geven.
- Etc

Cons
Versie 3.3.1 is hier niet stabiel voor mij, maar ze fixen dit soort dingen vaak snel.
Niet alle verbeteringen zijn echt beter. Afgelopen updates vind ik het qua editten achteruit gegaan.
Export/Bounce je live, dan loopt de locater niet mee - dat vind ik zelf niet handig als je live tweaks wilt opnemen zodat je beter weet 'waar je bent'.
Een lijntje trekken van min naar max in de velocity lijn van een clip is volgens mij niet mogelijk, dat vind ik wel jammer en doet Cubase beter.

Ik vergeet vast een hoop. Maar je er gewoon een weekje in verdiepen en je bent al een heel eind denk ik.
 
Ik merk dat veel functionaliteit een beetje verborgen zit in Bitwig maar er degelijk wel is. Ik was bijvoorbeeld op zoek naar een mogelijkheid om de audio binnen een clip te sliden. Dat kan middels Alt ingedrukt te houden en dan te slepen. De hints onderaan het scherm helpen hierbij heel goed.
 
Back
Top