Yamaha Montage & MODX 'How To' videos

RudyB

Always have fun.
Lid sinds
25 januari 2021
Berichten
14
Locatie
Eindhoven
Na da aanschaf van een Yamaha MODX ben ik de 5 gebruikershandleidingen ingedoken. Het is een behoorlijke uitdaging alle mogelijkheden van deze synths uit te pluizen.

Een tijdje terug ben ik begonnen er een serie artikelen en YouTube videos over te maken. Ik zal ze vanaf nu ook hier op het forum posten.

Dit is een link naar het video kanaal met een overzicht van alle eerdere videos.

Inmiddels zijn we al bij video 18: een Insert Effect plaatsen.

Dit is de link naar het bijbehorende artikel.

Misschien goed om eerst video 16 even te bekijken voor een overzicht van de drie plekken in de sound chain waar effecten geplaatst kunnen worden.

In die video werd een Phaser geplaatst als Variation Effect. Er is maar een Var Effect, alle 16 Parts kunnen er via Var Send naar toe geleid worden. In het algemeen willen we daar een effect plaatsen dat door meerdere Parts gebruikt gaat worden.

Omdat we de Phaser alleen voor de Fender Rhodes piano in Part 2 inzetten kunnen we deze plaasen als Insert Effect in Part 2. Video 18 toont hoe. En we maken meteen ook een Assign Knob aan voor het instellen van de Phaser Depth.

40408523vc.jpg
 
19 Insert Effect On / Off Switch

In de vorige video plaatsten we een Phaser als Insert Effect in Part 2. In deze video maken we een aan/uit schakelaar voor het Insert Effect.

Helaas kan, net als bij het Variation Effect, de aanwezige aan/uit schakelaar niet toegewezen worden aan een Assign Knop. We moeten weer een omweg bedenken. Het lukt door een kopie te maken van Part 2, bij een van de twee Parts de Phaser uit te schakelen, en via een Assign Knop de volumes van de twee Parts om te keren.

Link naar de video.

Link het blog artikel.

40457216te.jpg
 
20 Scenes: Switch Parts On/Off

De Yamaha Montage en MODX hebben 8 SCENES drukknoppen. Elke Scene is een variant van de actieve Performance, met eigen parameters en aan/uit geschakelde functies waarmee we de klank kunnen veranderen.

Deze video gaat over hoe Parts binnen een Performance aan/uit geschakeld kunnen worden via Scenes. Hiermee kunnen we schakelen tussen verschillende instrumenten binnen de Peformance, of bijvoorbeeld het Phaser Insert Effect van de vorige video aan/uit schakelen door te wisselen turssen twee Parts, een met en een zonder de phaser.

Link to the video.

Link to the blog article.

40504517yi.jpg
 
Knap werk.Niet dat ik de synth heb, maar een goede initiatief wel.
 
21 Scenes: Super Knob Presets

De stand van de Super Knob kan worden opgeslagen in Scenes. Dit maakt het mogelijk om een aantal presets met verschillende Super Knob settings aan te maken die vervolgens op te roepen zijn door middel van een druk op een van de SCENE drukknoppen.

Helaas kunnen de Assignable Knobs zelf niet opgeslagen worden in een Scene. Hier kan de Super Knob soms uitkomst bieden door de gewenste knop waarden onder de Super Knob in te stellen en een aantal Super Knob waarden in Scenes op te slaan.

Link to the video.

Link to the blog article.

40557730st.jpg
 
22 Scenes: Assignable Knobs Presets

De Assignable Knobs posities kunnen niet opgeslagen worden in Scenes. Er is wel een workaround ... we kunnen kopieen maken van het Part en deze verschillende standen van de Assignable Knpbs geven. De standen van de knoppen per Part worden in de Performance namelijk wel opgeslagen

We kunnen nu Scenes maken waarbij telkens een van de Parts ziijn Keyboard Control ON heeft staan en alle andere OFF. Als we nu van Scene wisselen horen we het Part met de standen van de 8 knoppen zoals we die in in de Performance hadden opgeslagen.


Link to the video.

Link to the blog article.

40611914sq.jpg
 
23 Scenes: Mixer Settings

In de vorgaande twee video's hebben we Keyboard Control en Super Knob settings opgeslagen in Scenes. Er is meer ... ook Mixer settings en filter parameters kunnen we opslaan in Scenes zodat we onze Performance geheel verschillende karakters kunnen geven via een druk op de Scene 1-8 knoppen.

Link to the video.

Link to the blog article.

40652147nn.jpg
 
24 Layers en Splits

In enkele van de voorgaande video's gebruikten we de truc om een kopie te maken van een Part om bepaalde effecten te bereiken. Feitelijk waren dit 'layered sounds', alleen betrof het hier steeds dezelfde sound. We kunnen dit naar een ander niveau tillen door verschillende instrumenten te layeren, bijvoorbeeld piano, strings, bas en drums. De bas kunnen we scheiden van de piano en strings door verschillende key-ranges in te stellen. Als we bij de bas en drums de arpeggio's op 'Arp Hold On' zetten hebben we in no time een 'One Man Band' gecreeerd.

Link to the video.

Link to the blog article.

40701307gm.jpg
 
25 Scenes: Arpeggios

De Performance die we gemaakt hebben in de vorige video bevatte arpeggio's. De arpeggio's waren degenen die standdard mee kwamen met de Parts die we toevoegden. Die klonken prima samen, maar wat stel dat we een andere arpeggio willen kiezen ... hoe gaat dat? En kunnen we ook verschillende arpeggio's opslaan onder de Scene knoppen? Deze video laat het zien.

Link to the video.

Link to the blog article.

40747365be.jpg
 
26 Song Recorder MIDI .mid

De Yamaha Montage & MODX synthesizers kennen drie manieren om opnames te maken:
– Song Recorder MIDI .mid
– Song Recorder Audio .wav
– Pattern Recorder MIDI .mid

Alle drie zijn 16 track recorders die de max 16 Parts simultaan opnemen. De Parts kunnen overigens individueel aan/uit geschakeld worden, alleen de actieve Parts worden opgenemen. Meerdere opnames kunnen na elkaar gemaakt worden in drie modes: replace, overdub, punch in.

Deze video gaat over de MIDI Song Recorder.

Link to the video.

Link to the blog article.

40808905px.png
 
27 Song Recorder Audio .wav

De Yamaha Montage & MODX synthesizers hebben drie manieren om opnames te maken:
– Song Recorder MIDI .mid - vorige video
– Song Recorder Audio .wav - deze video
– Pattern Recorder MIDI .mid

Alle drie zijn 16 track recorders die de max 16 Parts simultaan kunnen opnemen. De Parts kunnen overigens individueel aan/uit geschakeld worden, alleen de actieve Parts worden opgenemen. Meerdere opnames kunnen na elkaar gemaakt worden in drie modes: replace, overdub, punch in.

Deze video gaat over de Audio Song Recorder.

Link to the video.

Link to the blog article.

40848626ug.jpg
 
Yamaha Montage MODX 28 Pattern Recorder (.mid)

De Pattern Recorder is de meest veelzijdige van de drie recorders die de Montage en MODX synthesizers bieden. Maximaal 8 opnames, ieder met 16 kanalen, kunnen worden gemaakt. De opnames worden geselecteerd via de Scene knoppen. Dit betekent ook dat de geluiden welke gebruikt worden de geluiden zijn van de betreffende Scene, tenzij een Performance slechts een Scene bevat, dan gebruikt elke opname de geluiden van Scene 1.

Link naar de video.

Link naar het blog artikel.


41198236nx.jpg
 
Hoewel ik nog maar net "de surface aan het scratchen ben" ga ik m'n MODX8 steeds meer waarderen.
Jouw tutorials ga ik binnenkort eens rustig doornemen.:okdan:

Hier trouwens een video over hoe je de DX7 etc. presets op de MODX krijgt. Net geprobeerd en werkt prima.
 
Back
Top