• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

Däcker - Pareidolia

RemyStroomer

Stamgast
Lid sinds
17 mei 2007
Berichten
115
"Pareidolia" is het debuutalbum van Däcker. Däcker is het alter ego van de Nederlandse muzikant Peter Dekker.

Däcker - Pareidolia


HET CONCEPT
Pareidolia is een psychisch verschijnsel, een vorm van illusie waarbij iemand een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarnemingen heeft, dat hij hierin herkenbare dingen meent waar te nemen, zoals het zien van vormen in wolken, het zien van gezichten in levenloze objecten of abstracte patronen, of het horen van verborgen boodschappen in muziek.

De vijf uitgebreide albumtracks (variërend van 5 tot bijna 25 minuten, met hypnotiserende en dromerige decors vol analoge geluiden, sequencers, bliepjes en verhalende solo's) verwijzen naar pareidolia vanuit de ruimte. Inclusief de "Vrouw op Mars", die te zien is op de omslag.

DE MUZIEK
De basis voor de muziek op dit album is geïmproviseerd / gemaakt / opgenomen tijdens een mooie zondag in augustus 2018.
Aanvankelijk opgenomen op cd-r door Peter Dekker, spontaan en in één take, boden de afgeronde registraties geen mogelijkheid om deze muziek te remixen.
Toen de Nederlandse muzikant en labeleigenaar Remy Stroomer de muziek hoorde, bood hij aan om deze opnames te verbeteren.
Het project dat oorspronkelijk getiteld was "Sessions 2018", werd de maanden erna volledig herzien.
Met behoud van de originele structuren en gevoel zoveel mogelijk, voegde Remy er zijn persoonlijke touch en muzikale visie aan toe.

DE COMPONIST
De Nederlander Peter Dekker (1973) herinnert zich dat hij als vierjarige jongen constant muziek in zijn hoofd had.
Op zijn 9e komt hij met zijn eerste composities. Peter volgt in eerste instantie pianolessen en schrijft pianostukken, en zodra hij op zijn 15e zijn eerste keyboard krijgt, begint hij elektronische muziek te maken.
Nu, 32 jaar later, bezit Peter meer dan 50 elektronische muziekinstrumenten, waarmee hij ontelbaar veel muziek heeft gecomponeerd en opgenomen.

Peter kan dagen en zelfs weken aan echte composities werken, maar bovenal maakt hij muziek het liefst op de meest directe en spontane manier: gewoon zitten en spelen. Hij probeert zijn breed georiënteerde muzikale smaak en interesses te weerspiegelen in zijn composities. Vooral die stijlen die je in de eerste plaats niet met elektronica zou associëren, zoals rock, jazz en latin.
De belangrijkste inspiratoren zijn onder meer Vangelis, Nova / Peru, Jean Michel Jarre, Neuronium, Ed Starink en Jun Fukamachi.
Met zijn alter ego Däcker verkent Peter een muziekstijl die ook duidelijk te maken heeft met een zekere elektronische muziekstroming uit Duitsland.

Peter Dekker ziet zichzelf als een componist die synthesizers gebruikt voor het creëren van zijn muziek, meer dan van een synthesizercomponist of muzikant van elektronische muziek.

"Pareidolia" is verkrijgbaar via www.desertedislandmusic.nl en https://dacker.bandcamp.com/
 
Top