Sounscape met een epic climax (filmscore): Solar System: Sun - Ouverture

Danny

DAW-less puzzelaar °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.768
Locatie
Hoevenen - Antwerpen
November is met drie songs op mijn palmares super productief geworden. Het derde resultaat is gelijk het meest geslaagde.

"Sun - Ouverture" zal logischerwijze het openingsstuk worden van het totale Solar System project.
In het verhaal van de zon neem ik de luisteraar mee vanuit de verste uithoek van de ruimte op weg naar ons melkwegsysteem. Het zonnestelsel wordt binnen gedrongen en via de aarde leid ik je naar het gebied vlak bij onze ster. Solar flares, black spots, een corona (zonsverduistering en dus NIET het virus) worden door een epische muzikale climax vergezeld.

Afgelopen week zijn mijn nieuwe Yamaha HS8 monitoren binnen gekomen en de eindmix heb ik daar op gemaakt. Wat een kwaliteit van monitors :halleluja.

Werkwijze: Voor de eerste maal in mijn 38-jarige synthesizer carrière heb ik me eens aan een soundscape gewaagd. Omdat de eerste twee minuten en een klets heel traag en organisch evolueert, heb ik de twee masterkeyboards die aan de EMU Classic toegewezen werden op twee aparte MIDI kanalen ingesteld. De MC500 MkII werd geconfigureerd om de MIDI van alle kanalen die binnen komen, op te nemen. Tegelijkertijd werd de Kronos, de twee SY99's en de W30 die de Virus sequenced ook allemaal in record mode gezet. En dan starten maar. Zo goed als alle geluiden van de soundscape komen uit de "Distorted Reality" bibliotheek in de EMU. Enkel de sinusachtige effecten komen uit een SY99.

Na de eerste take van de soundscape is nog twee maal op dezelfde manier geluid toegevoegd. De apotheose (die nogal "Grieks" aan kan doen :D) is wel spoor per spoor opgenomen omdat tijdens het inspelen gebruik werd gemaakt van volume- en pan automatisaties.

Het geheel is uitermate geslaagd, vind ik persoonlijk. Zeker omdat het mijn eerste maal is.


Welke geluiden er allemaal uit welke synth komen, ga ik niet benoemen want de namen zijn weinig tot niets zeggend. De algemene indeling kan wel als volgt beschouwd worden:

Kronos:
  • Strings
  • Gemengd koor
  • CS80
  • Belletjes
  • Langzame pads
  • Space Choir
EMU E4 Classic:
  • Ooo koor
  • Aaah koor
  • Vibrato choir
  • 6 verschillende drone/soundscape samples
  • Belltree
EMU E4 XT Ultra:
  • Symphonische percussie
  • Breath Choir
  • Extra bell tree's
SY99 1:
  • Trage sinus wave met LFO
  • Vallen sinus effect
SY99 2:
  • Pauken
Virus C:
  • Wind Noise
  • Zware drone in het begin
  • Pink Noise
DX7 Mk I:
  • Belletjes die de melodie in het laatste deel van de climax ondersteunen
D20:
  • Warm Pad
Dit ganse geheel werd zoals gewoonlijk zonder DAW gesequenced.

Hoe het klinkt?

Zo:
Bekijk bijlage Sun - 0 - take 4.mp3

Voor zij die willen kunnen via de link https://guy-lian-photo.be/Muziek/Solar System - Sun-Ouverture.mp4 naar het goed geslaagde, bijhorende filmpje kijken. Dan zie je wat ik hierboven allemaal verteld heb :) (kan je zien of ik gelogen heb of niet :engel:).


Veel kijk- en/of luisterplezier.


:doei:

Danny

Nog even de vaste fanbase adresseren want ook zij zullen weer kunnen genieten :engel:

​​​​​​​Akikaze
3ddie
kobuz
hermax
Grooveron
 
Mooie opening:okdan:

Deze is ook heel open qua karakter, niet zo optimistisch/vrolijk als die andere, dat vind ik interessanter / mooier
 
Ik dacht dat ik naar Vangelis zelf zat te luisteren.
 
Helemaal waar Pepijn. Het is dat Vangelis pas 11 december uitkomt anders had ik gedacht dat het een preview was van Juno to Jupiter...
 
Lovende reacties ... dan jullie wel allemaal :okdan:.

GentleG : De andere nummers uit Solar System zijn allemaal in deze stijl hoor. Misschien refereer je naar "A Brand New Life" maar dat was een eenmalig "follieke". Dus als je "Sun - Ouverture" goed vindt, wil ik je aanraden om eens onder de tracks sectie van dit forum eens de andere Solar System songs op te zoeken. :).

Voor de allusies op Vangelis: ik snap de link uiteraard maar vergelijkingen tussen hem en mezelf zijn serieus te relativeren. Als ik al aan één procent van zijn talent geraak ben ik al héél blij. Maar ik vind het wel leuk dat liefhebbers van zijn muziek ook voor mijn composities vallen :luv:.

Meer reacties zijn nog altijd welkom :engel:.


:doei:

Danny
 
As always .... super.

Hier op het forum heb je alvast wat fans (waaronder mezelf :luv: ) maar jouw muziek verdient het echt om ook buiten het forum luisteraars te bekoren. In ieder geval hoop ik ook dit album te kunnen kopen (vinyl, CD, FLAC,....) maakt niet uit. Ik steun graag muzikanten waar ik graag naar luister.

Genoeg lof... ik ga nog eens luisteren naar dit nummer :dj:
 
Van harte bedankt aan iedereen voor de heel leuke commentaren :okdan:. Het geeft altijd een goed gevoel te weten dat je luisteraars even hebt kunnen laten weg dromen ... dat is toch wel de allergrootste beloning voor een hobby muzikant.

Hover : je hoop zal heel waarschijnlijk uitkomen :). Ik ben al een tijdje in onderhandeling met een uitgever en vanaf het moment er tijd voor kan vrijgemaakt worden, zal er een CD/EP release van komen. En op langere termijn zouden er zelfs meer publicaties van kunnen komen. Als het zo ver is, zal ik je wel op de hoogte brengen ;) als je dat graag hebt.

Wanneer je al deze positieve kritieken hebt gelezen en nog niet geluisterd hebt ... je kan nog altijd op de link in de eerste post klikken :).


:doei:

Danny
​​​​​​​
 
Super soundscapes, goeie mastering, stereo separation... mooi gemoduleerd. Ja hoor, hij komt binnen. Ah nu hoor ik de vergelijking met Vangelis, die trompetachtige synth met die blazers en chimes, dat deed Hij ook :)
Alleszins, dit is nieuw voor mij, retro en toch tijdloos. Mag voor mij zo in de synth top 100, haha.. Nee yo, echt wel een vette track. Dank je wel!

Succes,

Gloomy. :)
 
Thx e-Gloomy-nations . :okdan:.

Wel straf dat je er mastering goed vindt ... Die is er helemaal niet :P. Dat doe ik nooit met mijn nummers. Het is een specialisatie op zich en ik heb mijn handen al vol aan sound design en compositie :engel:.

Maar wel heel leuke reactie. Much appreciated.


Nog altijd meer reacties welkom :koffie:.



:doei:
Danny
 
Back
Top