Rhodes sound?

Hey Dexed is compatible met de TX7. Je kunt dan via DeXEd dat ding programeren of patches laden.
 
Jawel een SY 99 van Yamaha... Heb er toevallig 1 te koop;-)
 
Ik ben ook wel een fan van FM-EP sounds.. naast die zoete EP-achtige sounds zijn ze super sterk in percussievere EP en Clavinet-achtige sounds.. klinkt (net) niet als het origineel maar verfrissend anders.. :)
Ik zweer bv dat Prince hier een FM synth gebruikt... ook die trage LFO tweak maakt het zo heerlijk :luv: https://www.youtube.com/watch?v=5nrdZfBShDU&ab_channel=CatalinaFarías
Of het geluid in deze opname vind ik ook zo heerlijk 'FM'.. beetje cliché trackje.. maar gaat om de klank. :) https://www.youtube.com/watch?v=D46o2AWaUcE&ab_channel=Litanosuke*

Een SY99 is nogal een vlaggeschip, die moet je kunnen plaatsten.. ik zou dan kijken voor zo'n rack.. al is die wel stukken minder makkelijk te proggen... of een 77.. Een DX7/TX7 is wel de basis en klinkt anders maar mist de fx. En er zit in de opname wel iets van FX op ook klinkt zo breed.. het origineel is mono iig.
Sowieso zitten er standaard veel van die zoete EPs in de SY77/99.. heb beiden gehad.. :) FM leren proggen is nogal wennen in vergelijk met substractieve synthese.. maar juist daardoor kom je ook weer tot happy accidents.

Ik heb nu alleen nog de TG77 en diverse andere FM synths met 4 operators. (TG77 heeft er 6) en merk toch dat ik em niet zoveel gebruik. De 77 en 99 vond ik ook niet zo heel toegankelijk te proggen.. eigenlijk begon de programmeer fun meer op een originele DX7 die ik later heb gekocht.. alle knoppen voor presets werken dan als shortcuts.. en op een SY/TG ben je toch redelijk op het schermpje aan het navigeren.
Je zou ook nog kunnen kijken voor een DX7II.. die klinkt ook breder/voller met dit soort EP klanken.
Zelf heb ik trouwens ook de Alesis Fusion die Danny oppert. Klinkt echt waanzinnig maar voor complexere dingen zoals EPs moet je behoorlijk hard werken en menu diven.. alhoewel echt alles kan op dat ding, bizar die mogelijkheden.. soort van modulair ook en daarom flink verwarrend als je FM nog niet goed kent.

Laatste keer dat ik wat met typische fm klankjes wilde doen had ik Dexed gebruikt. Er is ook zo'n hele verzameling met cartridges die je kunt laden.. sommige patches zijn zonder tweaks gebruikt in opnames uit de 80's en 90s.. echt leuk om door die verzameling te beluisteren.. ;)
https://www.synthforum.nl/forum/tip...1345-de-legendarische-dx7-hypra-rom-cartridge
In een computer kun je gemakkelijk ook ff een chorusje inserten.. deze ofzo: https://tal-software.com/products/tal-chorus-lx Dat is de Roland emulatie van een Juno60 en heeft ook een beetje die CE3 sound, dat is zo'n stompbox uit de 80s die vaak werd gebruikt om mono synths op te leuken/breder te laten klinken..

Ik heb dit jaar trouwens een Yamaha Montage gekocht omdat ik toch wat liever met hardware bezig ben. Daarop zit ook een super goeie FM engine. De MODX is het betaalbare alternatief daarvan maar mist ook weer wat knoppen bij het proggen van geluiden maar de synth engine is hetzelfde.. hier de MODX met wat FM sounds :luv: https://www.youtube.com/watch?v=4wvadZP_wsA&ab_channel=synthartist69
 
DXManager.. heerlijk programma voor je dx/tx7!
programmeren van scratch deed ik amper, gewoon een hele berg sysex Banks verzamelen en het geluid dat het dichts in de buurt komt aanpassen met de Dxmanager
 
Back
Top