Contactspray/smeermiddel voor mixers = bomen + bos .....

Analogic

Mastering Enginerd
Lid sinds
17 april 2017
Berichten
696
Ik zit hier met een mackie 24.8 welke de moeite niet waard is om helemaal van nieuwe onderdelen te voorzien, maar waar imho zoiets als een spray/smering voor wat verlichting kan zorgen.
Echter lees ik overal discussies over wat wel en niet "done" is. De specialisten struikelen over elkaar heen.

Inmiddels ben ik zover dat blijkbaar Deoxit F5 (cleaner) + F100 (smering) een goeie combi schijnt te zijn, ik meen zelfs ergens via waybackmachine op een officiele oude Allen & Heath pagina Deoxit aangeraden te krijgen voor het bijhouden van hun faders. Echter is Deoxit nogal aan de prijs en weet ik niet of ik de spray of de liquid versie het beste kan aanschaffen, als ik dat zou doen. Op zoek naar alternatieve middelen verzand ik in online discussies over de ingrediënten ipv merken en types.
Hier vond ik een pagina vol sprays, echter lijken mij geen van deze smering te geven welke geschikt zijn voor faders en pots.
https://www.werkenmetmerken.nl/nl/contactspray/c/3552

Zou iemand mij in één of twee zinnen wat simpele richtingen kunnen geven ? Bij voorbaat zeer veel dank.
 
Sliders en potmeters hebben van fabriek af nagenoeg nooit smering op de koolstofbanen. Enkel smering voor het mechaniek. Schoonmaken van de koolstofbanen kan met schoonmaak alcohol (IPA). Smeren van het mechaniek met iedere lubricant die voor fijn mechanische onderdelen bestaan. Ik zelf gebruik ESPG35SL voor de slider te smeren en CRC 2-26 voor de as van potmeters. Deoxit is een wondermiddel en zoals het altijd met wondermiddelen is: daar zit me toch een partij troep in om het snel te laten werken dat het in een latere fase vernietigend is voor het onderdeel waar het op is gebruikt. Met name Deoxit is daar een voorbeeld van. Als je Deoxit gebruikt om sterke vervuiling op te lossen als een 'last resort', dan kan je het beste het daarna meteen uitspoelen met IPA.
 
Dank ! Ik zie dat de genoemde artikelen een belletje doen rinkelen op basis van wat ik eerder tegenkwam, ik ga wat bestellen (voor de helft van wat Deoxit kost) en aan de slag :okdan:
 
Waar je op zoek naar bent is vooral een droogreinigingsmiddel zonder (!) enig smeermiddel, zoals de huis tuin en keuken "contactspray".
Het is al gezegd, PRF is inderdaad goed, en uitstekende ervaringen heb ik al jaaaaaren met Tuner 600 spray van Kontakt Chemie.

Bij hardnekkige vervuiling kun je een potmeter of fader met deze middelen heerlijk doorspoelen. Je kunt er niet genoeg van in huis hebben bij analoge techniek. :)
Als onderhoud of zelf ook preventief op allerlei contacten ook te gebruiken.
 
Even PRF 7-78 opgezocht, dit is niet degene die wij altijd gebruikt hebben, wat de PFR 6-68 is in blauwe bus. Dat is het juiste droogreinigingsmiddel, naast Kontakt Tuner 600.
Die andere heeft inderdaad een smeermiddel en hoort dus niet in potmeters en faders thuis, want elk residu op de sleepcontacten en weerstandbaan gaat voor problemen zorgen.
Je kunt dan blijven herhalen met spuiten, want aan het smeermiddel plakken deeltjes in de lucht vast, wat dus gegarandeerd hoorbare problemen gaat opleveren.

Tip: om de draaiing van potmeters weer soepel te maken en het verouderde smeermiddel op het asje weer tot leven te wekken, een wattenstaafje in een smeermiddel naar keuze (hier moet soms mee geëxperimenteerd worden maar heb zelf goeie ervaring met kettingolie waar wat PTFE in zit) dopen en een beetje hiervan in steeds gecontroleerde dosering op de bovenkant van het asje (knopzijnde) doen doet wonderen.
Professionele faders van mengtafels die je kunt openen kun je de smering ook op die manier herstellen. In plaats van flushen met droogreinigingsmiddel kies je dan voor het direct schoonmaken van de weerstandbaan en sleepcontacten (voorzichtig!). De sleepcontacten zou je goed met een stukje zeemleer die met droogreinigingsmiddel is ingespoten (steeds herhalen als het opdroogt) doen.
 
Ja, dat heb ik gezien, met de meest wilde verhalen soms.
Ik denk dat de titel van de TS daar ook ergens zijn oorsprong heeft, haha!
 
schoonmaak alcohol (IPA)
Wat is nou precies IsoPropylAlcohol? Is er enig serieus verschil met de literfles Bio-Alcohol die ik voor een euro bij de Action et al koop en die me overal tot tevredenheid van dienst is waar alcohol gewenst is? Er staat me ergens iets bij van dat IPA op de een of andere manier toaal geen H2O bevat door de chemische vorm die dat niet toelaat, waar de doorsnee alcohol altijd iets van water bevat in oplossing. (dus die fles Bio, of een flesje veel duurdere 80 mof 90 of weetikveel procent alcohol van de drogist, of zelfs gewoon spiritus (niet gewenst in sommige gevallen omdat er die rottige blauwe kleurstof in zit, dat het geen ethanol is maar methanol (of andersom?) is maakt verder ook niet echt uit, of wel?). ALs dat dan inderdaad het verschil is, maakt die 2-5-10-20 procent water nou echt iets uit als het goed en snel laat opdrogen?
 
Water lost gewoon in IPA (isopropylalcohol of isopropanol of 2-propanol) ook goed op. 70% IPA is sinds de coronauitbraak al mijn desinfectiespraytje op zak voor oppervlakken die ik tegen kom en vast moet pakken.
Misschien bedoel je dat IPA in een goed zuivere vorm leverbaar is, voor schoonmaak werkjes is dat wel weer handig. Water in afgesloten ruimtes inbrengen waar ook nog metalen delen zitten is niet zo'n goed idee nee (corrosie).

Isopropanol, die in tegenstelling tot ethanol een andere chemische samenstelling heeft, gaat anders met kunststoffen om en dan willen we. Met de beruchte action-ethanol, waar zelfs ook nog resten methanol in voorkomen want dat spul hoeft niet zuiver te zijn, is al menig kunstof offervlak mee verziekt! Veel te agressief, alleen op metalen delen gebruiken.
 
Ik gebruik sinds kort Deoxid F100

Geen alcohol spray in carbon pots of faders,alcohol vreet in! wel in overvloed (als het moet) in schakelaars

Als je de potmeter open kan maken dan kan je wel met alcohol de banen reinigen.maar spuit het niet in een gesloten potmeter want dan verdampt het niet zo snel en vreet het in!
 
Water lost gewoon in IPA (isopropylalcohol of isopropanol of 2-propanol) ook goed op.
Maar nou snap ik er niks meer van: Want het probleem met alcohol is dat het hooit purder kan worden dan 98% en bij blootstelling aan de atmosfeer rap in percentage daaltomdat vocht uit de omgeving in de alcohol oplost. Als in IPA waterookgewoon oplost zou er toch hetzelfdeprobleem zijn? Of is het ene hygroscopisch (uiteraard, duh...) en het andere (IPA dus) absoluut niet?
 
Maar nou snap ik er niks meer van: Want het probleem met alcohol is dat het hooit purder kan worden dan 98% en bij blootstelling aan de atmosfeer rap in percentage daaltomdat vocht uit de omgeving in de alcohol oplost. Als in IPA waterookgewoon oplost zou er toch hetzelfdeprobleem zijn? Of is het ene hygroscopisch (uiteraard, duh...) en het andere (IPA dus) absoluut niet?
(Medische) ethanol van 99% is gewoon bestelbaar, maar dit ter zijde.
Verder weet ik niet goed waarom met propanol hogere percentages mogelijk zijn zoals 99,9% en of deze dit percentage langer "volgehouden" wordt (en ik weet ook dat dit steeds verder van het onderwerp afdwaalt) maar deze tekst die ik vond heeft hier vast mee te maken:
Alkanolen met kleine moleculen zijn dus heel polaire vloeistoffen. Methanol, ethanol en propanol zijn in alle verhoudingen mengbaar met water. Wordt de apolaire staart groter, dan neemt de oplosbaarheid in water af. Belangrijk zijn ook de waterstofbruggen. Alkanolmoleculen geven onderling waterstofbruggen, maar ook met water.
2-propanol heeft in tegenstelling tot ethanol een soort van 2 staartjes en is een net iets groter molecuul, wellicht dat de oplosbaarheid in water daardoor iets anders is, maar verder dan dat durf ik niet et zeggen. Had ik m'n Binas boekje nog maar....
 
Ik heb nu 96% IPA,en dit verdampt op enkele seconden,super snel,had het ook gekocht voor het ontsmetten,maar stel vast dat het ideaal en de max is voor cleaning van electronica,contacten etc

Jaren heb ik CRC Contact cleaner gebruikt,maar die verdampt minder snel (staat niks op de bus zie ik nu wat er exact in zit)
 
Iedereen bedankt voor de reacties :okdan: Met de PRF - IPA van allekabels.nl heb ik inmiddels al veel schoon kunnen maken. Het verdampt inderdaad heel snel en laat niks achter.
 
Back
Top