• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
  Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
  Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
  Lees dan deze mededeling!

Nieuw muzikaal epos : Mars - IV (genre Vangelis etc)

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Hallo allemaal :doei:,

Binnen het project "Solar System" waar ik nu bijna een jaar geleden aan begonnen ben, is dit weekend "Mars - IV" afgewerkt. Na een kleine twee maanden werk vind ik het resultaat heel geslaagd en wil dit met jullie delen.

Sinds ik samen met Hermax Earth - III heb gecomponeerd is mijn muzikale basiskennis flink gegroeid. Met deze nieuwe kennis heb ik me aan deze track gezet. Het geheel is zeer melodieus opgezet. Bedoeling is om de dualiteit tussen het militaire karakter van de naamgeving enerzijds en de betoverende schoonheid van de planeet anderzijds weer te geven. De grootste zorg is besteedt aan het uitwerken van het arrangement maar ook de mix van de 48 MIDI-kanalen en het behoud van een mooi stereobeeld was een uitdaging.

Omdat er heel veel in het stuk gebeurt, is het moeilijk om uit te leggen wat er juist op welk moment gebruikt wordt. Samenvattend is het het volgende:

Korg Kronos:
 • Groepsviolen, cello's en andere strijkers verdeeld over vier aparte MIDI kanalen (apart gepanned en gemixed)
 • Snappy sequence (vanaf 1:39) - eenvoudige KARMA module en door een gesyncte delay gehaald
 • Starlight Parade sequence als achtergrond
 • Phaser pad
 • Electrische gitaarlead voor het eerste deel van het hoofdthema.
 • Ondersteuning hoofd melodieën met belletjes/vibrafoon (random panned)
 • Eén kanaal gemengd koor af en toe ter ondersteuning van de hoofdmelodie
 • Latin percussion : drumtrack in pitch verlaagd.
 • Basdrum en "klikker" : ingespeeld RPPR patroon
 • Militaire drums: ingespeeld RPPR drumritme (8 bars)
 • Vangelis CS80 brass (FM-model in combinatie met PolySix model)
 • Franse hoorns (FM-model)
 • Random belltree
Access Virus:
 • Basritme
 • Triangle wave arpeggio (vanaf 3:19)
 • Hoge arpeggio als sfeermaker boven de hoofdmelodie.
 • Filter sweep
 • Triangle wave lead (vanaf 2:19)
 • Sine/Saw lead (vanaf 4:56)
 • Noise snare drum (manueel ingespeeld en gequantiseerd)
 • Noise burst
EMU Emulator E4 Ultra
 • Mallet Roll bij overgangen
 • Symfonische percussie
 • Breathy choir
 • Full choir
 • Solo viool (ingespeeld met permanente aanpassing CC7 (volume) via slider van een Alesis Q49 controller keyboard om zo de dynamiek van een soloviolist te benaderen)
 • Digitale lead ter ondersteuning van de melodie (vanaf 4:56)
 • Zware basdrums
 • Beltree's (up en down)
 • Drone waarmee het nummer begint en eindigt
 • Effectje wat ook in het begin en op het einde mee de sfeer bepaalt (kijkers van "Flikken Maastricht" herkennen die sample zeer zeker).
Yamaha SY99
 • Klein, hoog resonance achtig effect zo nu en dan (bv op 3:16)
Roland D20
 • Zaagtand pad ter ondersteuning van de groepsstrings en CS80 brass: zware stabs hier en daar op de volle maten (bv 3:20 en 6:20)
En hoe klinkt dit nu allemaal want lezen is één ding maar luisteren iets totaal anders. Het geheel is dus heel melodieus maar tegelijkertijd ook ritmisch. Het doet wat symfonisch aan, mede door het arrangement. Ditmaal ligt dit nogal ver uit mijn comfortzone maar het resultaat is heel groots en 'lush" klinkend. Ik weet dat er flink wat forumleden zijn die dit soort muziek heel erg appreciëren. Ik weet alleen niet of deze via deze post weet te bereiken.

Enjoy

Voor zij die niet door beelden afgeleid willen worden, is er de mp3:

mp3 wil niet meer werken. Om te beluisteren, zie in de 5de post binnen deze thread.Wil je ook de begeleidende animatie zien, dan is er het filmpje (ook best de moeite waard)
Bijhorende animatie Mars - IV
https://guy-lian-photo.be/Muziek/Solar%20System%20-%20Mars-IV.mp4
Ben je nieuwsgierig naar de andere nummers binnen dit project en ben je er nog niet mee bekend? Hieronder vind je de links naar de overeenkomstige threads:


Earth - III (samenwerking met forumlid Hermax)
https://www.synthforum.nl/forum/muzi...vt-met-filmpje

Saturn - VI
https://www.synthforum.nl/forum/muzi...eens-luisteren

Uranus - VII (verdienstelijke achtste plaats op de Synthforumcontest 2019)
https://www.synthforum.nl/forum/muzi...filmmuziek-etc
Groetjes,

Danny
:doei:
 
Laatst gewijzigd:

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Leuke reacties al 8). Het is altijd leuk te weten dat je harde werk gewaardeerd wordt :). De mp3 link schijnt inderdaad niet meer te werken (heb dat al meer gemerkt). Aanpassingen aan de originele post werken ook niet.
Hieronder een nieuwe poging:

Bekijk bijlage Guy-Lian - Solar System - Mars - IV.mp3
 

3ddie

Belegen kaas
Lid sinds
5 april 2019
Berichten
777
Danny Allereerst de muziek: wonderlijk mooi. Ik vind dit echt prachtige muziek en ontzettend goed en mooi uitgevoerd. Je kunt horen dat je er flink aandacht aan besteed hebt en er moeite in hebt gestoken. Het resultaat is prachtig en ronduit professioneel. Ik heb er enorm van genoten net zoals van je eerdere uitgaven in dezelfde serie. Ik denk dat ik dit de mooiste vind maar ga ze allemaal opnieuw beluisteren.

Ik heb ook de video gekeken en die is heel erg mooi. Ik merkte zelf dat mijn aandacht weggetrokken werd van de muziek door de "feitjes" (die zeer interessant zijn en daardoor mijn aandacht opeisen)... dat doet jouw muziek eigenlijk te kort. Gelukkig heb ik nu de MP3 opstaan en die komt bij mij intensiever binnen dus fijn dat je allebei aanbiedt.

Ik kan niet wachten op meer releases in deze serie en ik zal het maar verklappen: ik ben in mijn hobbyschuurtje nieuwe planeten aan het maken zodat er geen einde komt aan deze serie.

Prachtig man!! Bedankt voor het delen!! :halleluja:halleluja:halleluja
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
3ddie : Bedankt voor je leuke commentaar. Ik begrijp best dat de teksten in de animatie afleiden. Eigenlijk is ze bedoelt om in de toekomst te gaan gebruiken in planetaria, vandaar hier en daar wat verklarende zinnen er bij. Maar het leidt inderdaad af.

Ik vraag me wel af hoe groot jouw hobbyschuurtje is dat je er volledig nieuwe planeten in kan maken 8o). Maar voorlopig kom ik nog wel even toe, heb er nog vier te gaan en daar nog de zon bij :mega:.

:doei:

Danny
 

hermax

Ouwe rot
Lid sinds
22 april 2004
Berichten
2.257
Locatie
Haacht
Weeral een staaltje van professionaliteit. Hoe jij dit kan laten klinken is mij nog altijd een raadsel. Zoals je zelf aangeeft klinkt dit inderdaad "groots". Geen idee hoe je dat verkrijgt, mij lukt dat eigenlijk nooit.
Wat anderen misschien niet echt zal opvallen is het feit hoe je sinds dit stuk inderdaad een deel muzikale "truukjes" hebt toegepast waar je je voordien nooit aan waagde. En het is allemaal zeer goed gelukt. Veel nieuwe mogelijkheden openen zich nu, niet?
Ik luister nog altijd met veel plezier naar je eerdere albums "Musical Impressions" en "Jewel", maar dit album zal toch wel heel duidelijk van een hoger niveau zijn.
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
hermax : Bedankt :). Het groots laten klinken, ligt aan een aantal zaken (Ik zal een paar details van mijn werkwijze toelichten :geslaagd:):

De workflow:
In tegenstelling tot wat velen doen: eerst alles opnemen en dan pas gaan mixen, werk ik per tijdseenheid. Dat wil dus zeggen dat ik eerst de intro zo goed als volledig afwerk, inclusief mix. Daarna werk ik strofe per strofe af op dezelfde manier. Zo krijg ik een goed beeld of iets té vol of té leeg klinkt en kan ik het onmiddellijk aanpassen.

Gebruik van galm:
Dikwijls wordt gewaarschuwd dat een galm je mix dicht doet slibben en dat klopt ook wel. Maar als je een goede instelling gevonden hebt (is niet altijd makkelijk) dan kan die zorgen voor dat grootse gevoel.

Layeren en pannen: In Mars - IV heb ik voor de eerste keer de strijkers opgesplitst in drie MIDI kanalen. Het is telkenmale dezelfde patch maar de lage stringnoten op een eerste kanaal zijn iets naar links gepanned (niet té veel), de midden noten op een tweede kanaal iets naar rechts en de hoge soms in het midden, soms ook iets naar links of rechts. Datzelfde werd gedaan met de koorkanalen: ontdubbelen en apart pannen.

Layeren en volume automatisatie: Die hiervoor beschreven opzet maakt het ook mogelijk om die aparte kanalen afzonderlijk op volume te mixen. Iets wat niet mogelijk is als je één en de zelfde patch op één en hetzelfde MIDI kanaal laat staan.

Dynamische pan op één kanaal: Op de Vangelis-achtige CS80 brass die nu en dan de kop op steekt, worden noten tijdens de gaat via CC10 (panning) redelijk intensief gepanned. Vangelis kreeg vroeger dit effect door meerdere audiokanalen apart te pannen. Ik heb dit via CC10 geprobeerd en dat geeft bijna hetzelfde effect.

Niet horen maar voelen: Veel van mijn lagen hoor je niet maar laat ze weg en het klinkt volledig anders en leger. Dus een geluid moet niet altijd duidelijk hoorbaar in de mix zijn. De D20 krijgt dikwijls die rol toebedeeld maar ook verschillende belletjes (uit de KORG maar ook uit de Virus) creëren een sfeer van grandeur, zeker wanneer ze strings aanvullen.

Volumeautomatisatie binnen een melodie: Het is niet altijd nodig maar binnen Mars maar ook binnen Earth heb ik een sample van een solo vibrato viool gebruikt. Deze klinkt op zich al zeer goed maar als ik die inspeel met enkel aanslaggevoeligheid, klinkt het artificieel en voegt het weinig emotie toe, ondanks de vibrato in de sample. Om levendigheid toe te voegen én daardoor ook een bijdrage aan de grootsheid van de totaliteit te leveren, kan je bij het inspelen permanent met een fader (gekoppeld aan CC7) volumewisselingen sequencen. Daardoor is Mars héél apart en redelijk "echt" beginnen klinken.

Dus als er mensen zijn die op zoek zijn naar een groots effect: probeer mijn tips maar eens. Misschien dat het je in de goede richting helpt.


Muzikaal gezien heb ik inderdaad mijn grenzen verlegd (alhoewel het op zich voor échte muzikanten niets spectaculairs is). Maar ik heb intensief van septiem-akkoorden gebruik gemaakt en tussen noten. Ook contramelodieën zijn prominent aanwezig maar dat doe ik wel meer. Voor het deel dat rond de 5min begint heb ik flink wat tijd moeten reserveren. Maar het resultaat is voor mij meer dan geslaagd.

"Musical Impressions" is ondertussen al héél oud en ook "Jewel" is niet meer van de jongste. Maar het klopt inderdaad dat er een wereld van verschil in niveau tussen "Solar System" en die twee albums. Mede door een investering in extra hardware maar ook een toename van ervaring. Vooral Earth - III heeft me heel erg de goede richting in gestuurd.Ik ben alleen eens benieuwd of deze compositie nu door meer mensen beluistert en becommentarieert zal worden. Want iedere keer kijk ik uit naar de reacties en heel dikwijls blijven die uit. Het lijkt wel alsof dit forum niet meer voor deze muziek bestemd is. Nogal een verschil met de jaren 2003 - 2010.

Hoe dan ook is het wel leuk dat diegenen die reageren, er met plezier naar geluisterd hebben :mexico:.


Muzikale groet,

Danny
:doei:
 

Blue_Attack

Ingeburgerd
Lid sinds
6 oktober 2007
Berichten
30
Locatie
Antwerpen
Man , man wat heb ik hier weer van genoten. Hier kan ik naar blijven luisteren. Ik ben fan !
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Bedankt Blue_Attack :).

Zijn er écht niet meer geïnteresseerden in soundtrack / Vangelis / melodieuze muziek ??? :engel:


:doei:

Danny
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Thanks vink :okdan:.


Meer reacties zijn altijd welkom 8).
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Hey ... Toch nog een reactie op mijn werk :). Ik dacht dat het gewoon in de vergeetpunt terechte was gekomen . Bedankt voor je reactie axa :okdan:.

:doei:
Danny
 

skrie

Ingeburgerd
Lid sinds
30 Maart 2017
Berichten
64
Locatie
Koudekerk aan den Rijn
Hey, echt mooi! :)

Ik verwachte veel meer van dit soort instrumentale muziek op dit forum...
maar het meeste is eerlijk gezegd hoempa-hoempa.
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
skrie : Bedankt :okdan:. Dit soort muziek is op dit forum inderdaad in de minderheid, alhoewel er nog genoeg andere leden zijn die het maken (bv. hermax en ook wel @axa). Maar het is zo dat deze leden zowel als ik zelf bij iedere inzending moeten knokken voor een klein beetje respons :erm: en dat heeft er voor gezorgd dat sommigen de moeite niet meer nemen om te posten (iets waar ik zelf ook meer en meer aan zit te denken).

Maar voorlopig kan ik de moed nog opbrengen om toch nieuwe composities nog te posten 8).

:doei:
Danny
 

Hover

-
Lid sinds
16 Maart 2002
Berichten
3.794
Locatie
Sint-Niklaas
Opnieuw een mooi nummer. De eerste helft vindt ik het mooist en zou al een nummer op zichzelf kunnen zijn. Lekker dromerig en doet me een beetje denken aan Kitaro.
De snare drums, vanaf de helft, voegen voor mij niet zo veel toe voor dit nummer en is meer een herhaling van 'deel 1' maar dan met ondersteuning van die snare drums.

Maar het blijft een mooi nummer.

Danny : Als ik me niet vergis is dit nog steeds allemaal gemaakt met enkel hardware zonder gebruik van computer en software? MIDI-sequencing is waarschijnlijk m.b.v. Roland MC's en Korg Kronos?
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Hover : Thanks ;). Ik gebruik inderdaad nog steeds geen DAW of zo. Alles wordt geregistreerd op twee Roland MC500MkII's (EMU E4 Ultra, DX7 en D20) en de interne sequencers van de Kronos en W30 (aansturing van de Virus).

:doei:
Danny
 

skrie

Ingeburgerd
Lid sinds
30 Maart 2017
Berichten
64
Locatie
Koudekerk aan den Rijn
skrie : Bedankt :okdan:. Dit soort muziek is op dit forum inderdaad in de minderheid, alhoewel er nog genoeg andere leden zijn die het maken (bv. hermax en ook wel @axa). Maar het is zo dat deze leden zowel als ik zelf bij iedere inzending moeten knokken voor een klein beetje respons :erm: en dat heeft er voor gezorgd dat sommigen de moeite niet meer nemen om te posten (iets waar ik zelf ook meer en meer aan zit te denken).

Maar voorlopig kan ik de moed nog opbrengen om toch nieuwe composities nog te posten 8).

:doei:
Danny

Mja, ik heb zelfs een heel album gepost (2 jaar aan gesleuteld) waar ik wel één hele reactie op heb gehad.
Staat alweer bijna op page 2 met één hele reactie. Ik zal maar gewoon accepteren dat klassiek uit is ;)
 
Top