• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
  Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
  Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
  Lees dan deze mededeling!

Muzikaal epos: Solar System: Earth III (evt met filmpje)

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Binnen mijn “Solar System” project is, in navolging van
Saturn VI (https://www.synthforum.nl/forum/muz...-van-vangelis-jmj-kitaro-zeker-eens-luisteren) en
Uranus VII (https://www.synthforum.nl/forum/muz...or-de-liefhebbers-van-vangelis-filmmuziek-etc),

de muzikale omschrijving van een volgende planeet afgewerkt: Earth III. Het nummer beschrijft de schoonheid en diversiteit (alsook het minder leuke) van onze planeet en alles wat daarop leeft. Het bestaat zelfstandig als mp3 (160kbps) voor zij die puur de muziek willen beluisteren en niet door beelden willen afgeleid worden :
Bekijk bijlage Guy-Lian - Hermax - Solar System - Earth III - low.mp3

Wil je de bijhorende beeldmontage zien, klik dan de onderstaande link (wel uitkijken als je een smalle bandbreedte hebt, het bestand is ongeveer 360Mb groot en kan dan nogal wat tijd vragen om te downloaden.
http://guy-lian-photo.be/Muziek/Earth-III.mp4

Bijzonder aan dit nummer is de samenwerking met vriend en medeforumlid “Hermax”. Zijn muzikale kennis en techniek vormen de ruggengraat van dit nummer. Hij componeerde de hoofdmelodieën en werkte de structuur van dit nummer volledig uit. Met zijn virtuoze piano- en harpspel, live ingespeelde drums, string stabs, bas enz zorgde hij voor een constante stroom aan geluiden/noten die als kapstok diende om mij m’n ding te laten doen.
Toevoegingen van de intro, extra melodielijnen, strings, dwarsfluiten, sfeergeluiden enz alsook de mix kwamen van mijn hand. Je kan stellen dat dit stuk 50% Hermax, 50% Danny is. We hebben gestreefd om een lang stuk zoals dit zowel muzikaal als op gebied van details interessant te houden en volgens mij zijn we in deze opzet écht wel geslaagd. Dus echt de moeite en tijd nemen om van de eerste tot de laatste noot te beluisteren .

De werkwijze die gevolgd werd:
 • Hermax leverde mij 13 stereo wav-bestanden aan. Deze heb ik omgevormd/herleid/gemixed tot 8 stereo sporen die in het audiodeel van de sequencer van de KRONOS geladen werden. Dit vormde dus de solide basis waarop ik mijn creativiteit los kon laten gaan.
 • Eerst kende ik zorgvuldig insert en/of master effects aan die stereotracks toe.
 • Eens dat goed in balans was, ben ik begonnen met het analyseren van de gebruikte akkoorden en het eigen maken van de muzikale structuur.
 • Stap voor stap heb ik een sectie aangepakt en extra MIDI sporen met m’n eigen hardware gecomponeerd. Centraal stond het zo goed mogelijk blenden van Hermax’ en mijn eigen stukken zodat een homogeen geheel ontstond.
 • Tijdens dit bij componeren was ik verplicht om de muzikaliteit van Hermax alsmede ook het tempo van het nummer te volgen waardoor ik mijn eigen muzikale grenzen serieus verlegd heb. Dát is het enorme voordeel om samen te werken met iemand die andere sterke punten heeft!
 • Na ieder toevoeging/bijwerking werd die versie met Hermax gedeeld zodat hij zijn mening kon geven een aandachtspunten naar boven kon halen. Dit gebeurde steeds via dropbox.
 • Communicatie verliep telkenmale via mail.
Wetenswaardigheden bij dit resultaat:
 • Hermax heeft volgende instrumenten gebruikt: Roland Integra, Juno DS88, V-Synth. Drumpartijen komen uit z’n synths een en TD1KV e-drum. Hij heeft alles live opgenomen in Cubase zodat hij over een grafische track-leidraad beschikte (een computercrash in de beginfase heeft even voor wat angstzweet gezorgd maar alles is gelukkig goed gekomen).
 • Er is geen gebruik gemaakt van een metronoom, noch maatvoering en er werd niet gelet op tempo. Alles werd door hem op en met gevoel ingespeeld waardoor het nummer een “organische” feel heeft gekregen.
 • Zelf heb ik gebruikt: Korg KRONOS 2015 (brass, hoorns, meerdere strings, belletjes en beltree’s, drums, koren …), Emulator E4 XT Ultra (slag en percussiewerk, koren, viool en alt-viool, dwars- en picolo fluiten, beltree’s), Yamaha SY99 (drone in het begin, S&H- en andere effectjes, DX7 MkI (hoog melodie hier en daar), Roland D20 (drone ondersteuning) en Access Virus C Desktop (arp en noise).
 • Ik heb alles opgenomen en gemixed in de sequencers van de Korg, SY99 en twee Roland MC500 MkII’s.
 • Het stuk telt 8 omgevormde stereo audio-sporen plus volgende MIDI-kanalen: 15 uit de KRONOS, 15 uit de EMU, 3 uit de SY99, 2 uit de Virus, 2 uit de D20 en 1 uit de DX7 MkI. Som dus van 46 kanalen.
 • Het is de langste song waaraan ik ooit heb gewerkt (16+ minuten)
 • Het zal zeker niet onze laatste samenwerking zijn .
 • Het filmpje, in 16 uur afgewerkt, werd samengesteld aan de hand van beelden die expliciet bij de verschillende muziekfragmenten uitgezocht, gesynchroniseerd en gezoomed/gepanned werden.
Dit epos heeft ons allebei naar een hoger niveau getild en beiden zij we even fier op dit toch wel imposante resultaat. We hopen dat het ook jullie kan boeien. Probeer het in ieder geval vol te houden tot de laatste noot want er gebeurt werkelijk van alles in dit werk.
 

hermax

Ouwe rot
Lid sinds
22 april 2004
Berichten
2.257
Locatie
Haacht
Het was mij toch ook een hele eer om te doen want ik mag dan wel muziekjes in mekaar kunnen flansen op de piano, ik kom nooit aan het niveau qua opname dat Danny altijd haalt. Samen bereiken we meer dan apart.
 

demian

Tijdelijk lid
Lid sinds
20 januari 2003
Berichten
14.793
Het is nogal een stuk, moeilijk om hier wat over te zeggen, het biedt inderdaad van alles, maar je moet er ook van houden. Het is wel mooi en knap gedaan.
 

3ddie

Belegen kaas
Lid sinds
5 april 2019
Berichten
777
Heel erg mooi... :halleluja Ik vind de afwisseling en combinatie van instrumenten erg mooi. Voor mijn gehoor voelt het als twee verschillende composities die aan elkaar geplakt zijn. Tussen 08:30 en 09:30 gebeurt dat. Ik zou "iets" door laten lopen uit het eerste gedeelte in het tweede gedeelte om het te verbinden. Een subtiele ostinato met noten die in beide gedeelten passen (ik heb het gevoel dat ook de toonsoort verandert in het tweede gedeelte?)

Heel erg mooi werk. Ik heb ervan genoten. :halleluja :halleluja :halleluja
 

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.595
Locatie
België
Hey Danny en Hermax, ik heb hem helemaal geluisterd, zonder beelden weliswaar, anders zou ik teveel afgeleid worden. Het is een meesterwerk, zeer cinematisch. Zeer goed gedaan beiden, imposant geconstrueerd. Well done! Gloomy. :)
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Bedankt voor de geplaatste reacties :).

Voor mijn gehoor voelt het als twee verschillende composities die aan elkaar geplakt zijn. Tussen 08:30 en 09:30 gebeurt dat. Ik zou "iets" door laten lopen uit het eerste gedeelte in het tweede gedeelte om het te verbinden. Een subtiele ostinato met noten die in beide gedeelten passen (ik heb het gevoel dat ook de toonsoort verandert in het tweede gedeelte?)

Geloof me: het is echt één grote compositie. Het laatste deel bevat identiek dezelfde akkoorden als in het eerste pianodeel maar is wel 4/4de maat in plaats van 3/4 voor de rest van de compositie. Het geheel is door Hermax ook in één keer gecomponeerd. En de toonsoorten laten veranderen was inderdaad de bedoeling. Zulke modulaties zitten er wel meer in en maken integraal deel uit van "het plan". Ik weet niet of je ook de beelden hebt bekeken maar dan zie je waarom soms toonaarden worden veranderd (gedeelte van de menselijke invloed bv).

Tja ... die subtiele ostinato ... wanneer is iets af en wanneer kan er nog iets aan toegevoegd worden (na anderhalve maand werk voor de muziek vonden we het beiden wel stilaan welletjes :koffie:)? Is dat ook nodig? Voor de één wel, voor de andere niet. Het is misschien ook een kwestie van smaak en daar verschillen we gelukkig allemaal in ;).

Enfin ... ik/wij ho(o)p(en) in ieder geval toch dat er nog meer leden zijn die deze compositie willen beluisteren want beiden zijn we er erg trots op :kroon:.


:doei:

Danny
 

metatron

Sw, Sdshn, Ptch & Rvrb
Lid sinds
25 juli 2002
Berichten
3.010
Locatie
Alto Paraiso, Brazil
Moet eerlijk zijn dat ik met ben doorgeskipt naar rond de 4 minuten om vandaar te beginnen. De 16 minuten schrokken me een beetje af. Ook eerlijk dat ik dit op de telefoon afluidsterde. Iets wat dit stuk niet verdiend en het op een ander moment op de koptelefoon ga beluisteren.

Voor nu, zoals het voor mij overkomt is het dat het je mee neemt op een avontuur. Dit maalt me dan ook nieuwsgierig maar het beeld materiaal doe je hebt gemaakt. Nu heb ik de tussentijd gebruikt om je verhaal te lezen over de tot stand koming, wat ook leuk was om te lezen hoe jullie alles hebben aangepakt. Vind dat jullie samen iets knaps hebben gemaakt. Sommige stukken vind ik beter dan andere, maar dat maakt me niet zo veel uit. De manier hoe jullie dit samen hebben gedaan, en ook dat jullie elkaar samen goed aanvullen in de sterke en mindere sterke punten van elkaar doet me goed om dit alles te horen. Hoop dat jullie samen nog meer mooie dingen tot stand mogen laten komen.
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
metatron : bedankt voor het willen investeren van de tijd. 16 minuten is inderdaad niet niks. Maar het was nodig om mijn verhaal te kunnen doen. Als je dat filmpje gaat bekijken, zal je merken hoe alles uit komt en de puzzelstukjes in mekaar vallen ;).

De samenwerking zal zeker niet bij dit stuk stoppen. Het was trouwens niet de eerste keer. In het verleden heb ik al eens de eer gehad om in een ander stuk van hermax te mogen mee spelen en ook hij heeft al eens in een andere song in één van mijn andere projecten mee gedaan 8).

Veel plezier wanneer je het deftig kan beluisteren/bekijken :okdan:


:doei:
​​​​​​​Danny
 

Robi

Ouwe rot
Lid sinds
22 juli 2014
Berichten
4.400
Locatie
Groningen
Vind het erg mooi in elkaar zitten en vind het erg knap gedaan.
Het klinkt allemaal ook erg gelaagd en jullie hebben toffe spullen en fijne sounds gebruikt.
 

ProgHead

Ouwe rot
Lid sinds
26 februari 2019
Berichten
1.512
Locatie
Zeist
Professionele kwaliteit! Geschikt als achtergrond- of filmmuziek. Iets te rustig/traag naar mijn smaak, maar dat is persoonlijk. De muziek op zich is uitstekend.
 

vink

atropos-krans-os
Lid sinds
7 juni 2013
Berichten
2.830
Locatie
in de meest diepteloze stad van dit kale land
als geheel werkt het sterk, het is zeker erg erg goed gemaakt, ik heb het zonder beelden geluisterd overigens. sommige stukken zijn wat sterker dan andere, maar ik luister nu voor de 2e keer, laat je je meer door het geheel meeslepen.
erg mooi. te braaf/te positief, wellicht, maar dan voor mij niet negatief. en braaf zou ik het niet noemen, ik voel de kracht van het spel (het gehele samenspel).

dit ga ik nog eens luisteren mét beeld.
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Bedankt voor de commentaren allemaal (en voor de luistertijd :)).

Wat dat "brave" betreft: ik neem aan dat jullie refereren naar de klanken gebaseerd op "echte" instrumenten? Dit nummer maakt deel uit van een totaalproject dat ons zonnestelsel beschrijft. Daar waar mijn vorige composities meer elektronische klanken bevat, is hier bewust gekozen voor 'aardse' klankkleuren omdat dit nummer nu eenmaal die planeet beschrijft. Dat maakt het allemaal wat minder ruig.

En over dat "cinematische": ik hou er van om een song te maken a.h.v. beelden die ik voor m'n geest haal. De sfeer die opgebouwd werd is daaraan volledig te danken. En met het filmpje ben ik er ook in geslaagd om dat min of meer in de praktijk om te zetten.
Stiekem droom ik er van om film- of documentairemuziek te maken ... maar af dit er ooit van zal komen, blijft nog maar de vraag :erm:.


Maar ik ben wel blij dat het allemaal wat gesmaakt wordt 8).

:doei:
Danny
 

kobuz

Ouwe rot
Lid sinds
11 oktober 2012
Berichten
1.976
Locatie
Eindhoven
Wow, mooi project! Tof ook om te lezen hoe het tot stand is gekomen. Heb het nu geluisterd terwijl ik aan het werk ben, maar de keren dat ik even focusde op de muziek klonk het erg goed. Niet mijn smaak, ik denk vooral door de fluitgeluiden, maar zeker mooi om naar te luisteren hoe alles samensmelt. Deze ga ik met de beelden nog wel een keertje in de studio opzetten met een lekker biertje erbij :biertje:

En over dat brave, ik meen wel wat drama gehoord te hebben, maar er is ook eeeerrrggg veel ruig op de planeet ;)
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Geniet van je biertje :biertje: ... En van de muziek en/of het bijhorende filmpje (dan heb je gelijk een beter zicht op wat er in de muziek op sommige momenten bedoeld wordt).

:doei:

Danny
 

tragmadat

vioo eh 'l
Lid sinds
2 juni 2004
Berichten
3.322
Locatie
Nr. 9
In het begin verwachtte ik een paar keer dat Carl Segan iets zou gaan vertellen.
Maar in plaats van verder de cosmos in, gingen we juist dieper in op de aarde.
En dat was ook best een trip :okdan:
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Mooi dat de meesten het toch ook weten te waarderen 8), ook al is het een lang muziekstuk. Maar ja, probeer maar eens een verhaal over de aarde te vertellen dat kort is ... valt niet mee als er zoveel gekende variatie op onze planeet bestaat :walker:.

:doei:

Danny
 

kobuz

Ouwe rot
Lid sinds
11 oktober 2012
Berichten
1.976
Locatie
Eindhoven
:okdan:

Geniet van je biertje :biertje: ... En van de muziek en/of het bijhorende filmpje (dan heb je gelijk een beter zicht op wat er in de muziek op sommige momenten bedoeld wordt).

:doei:

Danny


zojuist gedaan. Blijft een mooi stuk en met de beelden erbij zet het je zeker aan het denken over al het moois dat we hebben en wat het kost als we niet eea veranderen. Waarom niet op YouTube trouwens? Dit is zo goed, dit zou niet alleen op een Achterhoek van een nl forum moeten staan als je het mij vraagt ;)
 

gemmetje

de ideale schoonzoon
Lid sinds
6 Maart 2003
Berichten
4.490
Locatie
Eindhoven
De volle 16:40 op laptopspeakertjes hier, zonder beeld.
1e reactie vooraf: "Muzikaal epos"....toe maar...
1e reactie achteraf: "Muzikaal epos".....Wauw ! Wat een understatement ! :)

Niet alles is perse mijn smaak, maar wat is dit gaaf gemaakt ! De laatste 3-4 minuten zijn me een beetje te Efteling, maar dat geldt dus ook voor de kwaliteit ervan !
Zonder metronoom samenwerken is best tricky, maar gooi bij al jullie komende samenwerkingen aub je metronoom vantevoren het raam uit. Dit klinkt zo organisch als live samenspel, met de sounds en fx-grappen die je live meestal wel kunt vergeten. :halleluja
Hoe je het met de mix gelukt is weet ik niet, maar volgens mij heb ik nog nooit iets zo mooi breed uit m'n laptopspeakertjes horen komen :okdan:
Ook erg interessant om te lezen wat jullie gebruikt hebben en hoe e.e.a. gegaan is, dank daarvoor.

ik heb de mp3 effe gedownload, dan kan ik jullie nummer een keer netjes afluisteren, als niemand hier nog op het nest ligt :D
 

Danny

DAW-less creator °1967
Lid sinds
13 Maart 2003
Berichten
3.065
Locatie
Stabroek - Antwerpen
Hey kobuz ,

Fijn dat je er opnieuw van genoten hebt en dat de 'boodschap' die ik zelf hoog in het vaandel draagt, ook hebt aangevoeld.

Ik wil inderdaad wel verder gaan met de muziek maar het lijkt niet zo eenvoudig te zijn. Ik zal je tip van YT eens nagaan en kijken of dat de moeite waard zou kunnen zijn. Maar ik vrees dat het niet eenvoudig is om tussen de grote massa op te vallen en aandacht te trekken. Ik slaag er zelfs hier op het forum amper in om de leden er toe aan te zetten om even de tijd te nemen en de nummers een kans te geven (en ik ben daar niet alleen in).

Maar gelukkig zijn er toch mensen bij die dat wél doen :engel:.

Bedankt voor je commentaar :okdan:.


:doei:
Danny
 
Top