• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
  Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
  Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
  Lees dan deze mededeling!

aansluiten van oude audio op een nieuwe TV.

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.351
Locatie
België
Lieve luitjes,

Ik heb een prangend vraagje :

Ik beschik dus over een paar super goede speakers (met subwoofers) van een oude hifi-installatie (1stuk, zonder versterker). Op foto 1 en 2 zie je dat deze gewoon werden aangesloten op "plus en min"..

De input van mijn tv echter, bestaat uit 3 of 4 "1,6 mm gaatjes) met 3 of vier verschillende kleuren. (zie foto 3 en 4)

Nu is mijn vraag natuurlijk : Hoe sluit ik mijn oude spreakers aan op mijn nieuwe tv ? Welk soort bekabeling moet ik me kopen.

Hoop dat alles wat duidelijk is en dat jullie me snel een antwoord kunnen voorzien..

Dank bij voorbaat,

Jan.
 

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.351
Locatie
België
foto 1

1. Achterkant van oude stereo, plus en min-400.jpg
 

Chinetti

Fortune favors the bold
Lid sinds
31 december 2002
Berichten
3.235
Waarschijnlijk kan dat alleen via de scart, misschien via de HDMI maar waarschijnlijk niet. Voor de scart heb je dan een scart kabel nodig die audio uit stuurt. Die sluit je met tulp stekkers aan op bijvoorbeeld de aux van de versterker. De 3-kleurige tulp aansluitingen op de zijkant van je tv zijn alleen imputs, de HDMI waarschijnlijk ook.

https://www.allekabels.nl/scart-kab...89a3h8powi069oe3TG_Bzsdq1i26shnhoCf_oQAvD_BwE
 

blanka

Ouwe rot
Lid sinds
17 april 2017
Berichten
669
Locatie
040
Inderdaad Coax naar een surroundversterker. Modelletjes van 15 jaar geleden, zoals Onkyo TR-601, hebben al DTS 96/24 decoding (paar tientjes op Marktplaats), en dat is in principe perfect voor jouw doel. Die krijgen bijvoorbeeld uit een DTS-HD/MA stream van een bluray de DTS-core stream met 1536Kbps, en dat ga je niet horen in vergelijk met een moderne versterker.
 

Yoozer

vorbei
Lid sinds
6 november 2002
Berichten
9.536
Locatie
Thuis
Nu is mijn vraag natuurlijk : Hoe sluit ik mijn oude spreakers aan op mijn nieuwe tv ?
Je wil het geluid van je nieuwe TV over je oude speakers.

Begin met uit te vinden wat de TV aanbiedt aan outputs. Die 3 RCA inputs (tulpstekkers) naast elkaar zijn hoogstwaarschijnlijk inputs; prima voor een ouwe Super Nintendo of zo. Die moet je dus niet gebruiken.

Ik zie al een 3.5mm jack voor een stereo koptelefoon. Daar komt geluid uit, maar het is al voorversterkt. Da's minder fijn, want je wil eigenlijk line-outputs hebben. Als dat een line-output was kon je toe met iets als dit:

TC8rKKA.jpg


Bij elke bouwmarkt te krijgen overigens :)

SPDIF is een betere optie en was al genoemd. Wil je met minimale moeite en minimale kosten dit bereiken, dan is dit een goedwerkende oplossing:

https://www.thomann.de/nl/swissonic_..._da_24_192.htm

Aangenomen dat je bestaande versterker aux-ingangen heeft ben je dan met een stereo tulpkabeltje klaar :)

Of die SPDIF ook surround is is even de vraag. Ik zie dat de TV een adapter-ingang heeft; ik neem aan dat het een kleiner full HD model is en geen 4K met alle toeters en bellen.

Er zijn ook manieren om je audio-signaal van de HDMI af te splitsen, maar da's weer iets anders. Kijk eerst of je hier genoeg aan hebt en er mee vooruit kunt :)
 

clintrubber

Ouwe rot
Lid sinds
5 oktober 2005
Berichten
957
Locatie
N Brabant
Ik zie al een 3.5mm jack voor een stereo koptelefoon. Daar komt geluid uit, maar het is al voorversterkt. Da's minder fijn, want je wil eigenlijk line-outputs hebben.

Misschien gewoon eens proberen of 'het klinkt'. Veel headphone/line-out schema's zijn vergelijkbaar: meestal gewoon een opamp en een serieweerstand. Voor de headphone-output een opamp erbij (in parallel) om meer stroom te kunnen leveren.

Of een dedicated headphone driver.

In beide gevallen is de THD-performance niet persé super te noemen voor headphone gebruik, maar in beide gevallen knapt die weer heel erg op als er een line-input van een ander apparaat de belasting is, ipv de headphone.
 

Yoozer

vorbei
Lid sinds
6 november 2002
Berichten
9.536
Locatie
Thuis
Oh, ik heb zelf vaak genoeg headphone outs misbruikt als line - het voordeel is dat je de kabel gelijk nu kunt kopen (of 'm nog hebt liggen - al leert mij de ervaring dat ze ook als snelste kwijt raken ;) ), die SPDIF doos moet je weer een dag of 2 op wachten. Als je 't niet te hard zet moet het inderdaad niet heel veel uitmaken, bij SACD of DVD-A of zo ga je als het even kan sowieso niet via de televisie.
 

Kenneth

Stamgast
Lid sinds
24 februari 2015
Berichten
432
Locatie
Gent
Waarschijnlijk kan dat alleen via de scart, misschien via de HDMI maar waarschijnlijk niet. Voor de scart heb je dan een scart kabel nodig die audio uit stuurt. Die sluit je met tulp stekkers aan op bijvoorbeeld de aux van de versterker. De 3-kleurige tulp aansluitingen op de zijkant van je tv zijn alleen imputs, de HDMI waarschijnlijk ook.

https://www.allekabels.nl/scart-kab...89a3h8powi069oe3TG_Bzsdq1i26shnhoCf_oQAvD_BwE

Best ook op de tv de scart (uitgang) checken in de handleiding moet er staan of het 21 pins scart connectie is
Het komt nog wel eens vr dat de scart aansluting enkel een input is.
Komt niet zo veel meer vr op de dag vandaag maar ik zou het toch eerst een ckecken vr alle zekerheid

Als ik het zo bekijk zijn jouw mogelijkheden die scart uitgang gebruiken of die koptelefoon uitgang(niet ideaal ik weet het maar zoals als clintrubber zegt je kan steeds eens luisteren hoe het klinkt
vr de digitale coax denk ik dat je die niet kan aansluiten op de versterker van woofer (kan mis zijn he) maar op u foto van u woofer zie ik geen digitale input
je kan hier natuurlijk er ook een dac tussen steken he.
 

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.351
Locatie
België
Wow, jullie zijn echte schatten.. zulke snelle reacties, leuk toch :)
Ik heb terwijl de hele tijd opzoekingswerk zitten doen aan de hand van jullie publicaties..
Maar 't één en 't ander is me nog niet duidelijk.. Dus ik moet een versterker kopen, da's 1.
Ten tweede, en dat is mijn vraagje momenteel ? Hoe verbind ik de plus en min van foto 2 aan een tulp ?
Dat gaat toch niet ? Ofwel ?
En ten derde : Die tweedehands Onkyo TR-601 versterkers zijn nog steeds pokkeduur (100+ euro), zijn er nog andere modelletjes die ik
kan kopen ?

Vergeef me mijn onwetendheid, veel wat jullie schrijven is compleet "Chinees" voor me.. Ik probeer er aan uit te geraken,
maar dat lukt niet zo goed. Mmmm...

Dank alvast voor alles, ik apprecieer 't van harte !!

Btw, dit topic wordt meegelezen door mensen op andere fora die er ook geen kaas van gegeten hebben.. dus ook dank in naam van hen.

Groetjes,

<3 Jan
 

MeneerJansen

y = sin (x)
Lid sinds
6 januari 2017
Berichten
1.104
Locatie
Ergens in de Haaglanden.
Ik ga ervan uit dat je stereo speakers hebt (2 stuks dus, niet meer dan dat). Een subwoofer is een (1!) aparte speaker-box die de lage tonen weergeeft (link voorbeeld). Op die subwoofer sluit je 2 stereo speakers aan voor de midden- en hoge tonen. Van een subwoofer heb je er maar 1 nodig in plaats van 2 omdat het menselijk oor geen lage tonen "kan plaatsen in de ruimte", hoge tonen wel. Ik ga er ook van uit dat jij met subwoofer bedoelt dat er in die 2 stereo speakers grote bas speakers zitten.

Ik ga er ook van uit dat foto 1 de achterkant van die oude versterker is. En dat je het liefst alles dat op je TV te zien is over die stereo speakers wilt horen.

Je kunt speakers niet direct op een TV aansluiten. Speakers hebben een versterker nodig. Wat de meeste mensen doen is hun digitale TV decoder (van Ziggo of KPN) aansluiten op hun versterker (en op die versterker staan je boxen aangesloten). En ja: ook je DVD speler, je Blu-ray speler, je gameconsole, je tape-deck en weet ik niet wat allemaal moet je ook op die versterker aansluiten. Vandaar dat versterkers tegenwoordig ontiegelijk ingewikkeld zijn.

Wat je ook kunt doen is goed zoeken op je TV (of in de gebruiksaanwijzing ervan) of er een LINE OUT op zit. Mijn goedkope TV heeft dat niet meer. Waarom? Omdat fabrikanten ervan uit gaan dat men op zijn moderne versterker van alles aansluit middels HDMI: Ziggo/KPN decoder, DVD speler en weet is niet wat voor apparaten. Vanuit die versterker gaat er dan slechts een (1) simpel HDMI kabeltje naar de TV voor beeld. Geluid wordt niet door de TV weergegeven maar door de versterker.

Enfin, het is tegenwoordig een heel ingewikkeld verhaal tenzij je een goede moderne versterker (lees: AV centrum) hebt. Vroegâh sloot ik de video uitgang van mijn Ziggo decoder aan op mijn TV en de audio uitgang van die decoder op mijn Dolby Digital receiver. Nu heb ik van een goede vriend van me zijn oude AV centrum versterker gehad en die heeft een flink aantal HDMI aansluitingen van achter.

Maar goed: die versterker die jij hebt gehad, die bij de speakers hoorden, zou ik niet weg doen maar gebruiken om de speakers op aan te sluiten. Dan kun je de oude kabels gebruiken. Je moet dan alleen nog uitzoeken hoe je je digitale Ziggo/KPN decoder op die versterker aansluit. Dat gaat waarschijnlijk met tulp stekkers (zie afb. 1).

Succes! :)

digitale-rca-audiokabel-2x-rca-mannelijk-2x-rca-mannelijk-2-00-m-zwart-deze-stereo-audiokabel-met-rca-connectoren-is-geschikt-voor-het-verbinden-van-een-audioapparaat-zoals-een-cd-of-dvd-speler-met-een-versterker.jpg

Afbeelding 1. Tulp stekkers voor analoog stereo geluid.
 

Attachments

 • digitale-rca-audiokabel-2x-rca-mannelijk-2x-rca-mannelijk-2-00-m-zwart-deze-stereo-audiokabel-...jpg
  digitale-rca-audiokabel-2x-rca-mannelijk-2x-rca-mannelijk-2-00-m-zwart-deze-stereo-audiokabel-...jpg
  13,6 KB · Bekeken: 26

Kenneth

Stamgast
Lid sinds
24 februari 2015
Berichten
432
Locatie
Gent
Heeft jouw woofer geen versterker?
Aan de foto te zien zou ik zeggen van wel,
Dus we moeten gewoon de audiouitgang van u tv naar die versterker van u woofer proberen krijgen
jouw mogelijkheden zijn
via een scart opzet stuk dat nr RCA verloopt vertrekken dan op speaker kabel twee RCA stekker solderen en alles met elkaar verbinden

of via die koptelefoonuitgang naar u versterker gaan( minst ideal)

of via de digitale uitgang een FAC tussen steken en opnieuw van RCA naar de inputs van de woofer gaan

ja hoor dat gaat, gewoon speaker kabel( niet te dik) solderen op tulp stekker
speaker kabel vr links op RCA zwart of wit en speaker kabel vr rechts om RCA rood
Ik zou de plus op de tip solderen en de min op de sleeve van de RCA
 

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.351
Locatie
België
Wow jullie zijn zo super behulpzaam, dank jullie allen van harte !! Ik ga dit topic blijven bestuderen totdat ik mijn tv (usb, dvd) kan aansluiten op mijn oude hifi speakers, dewelke nog steeds een geweldige kwaliteit produceren.. En neen, er is geen versterker ingebouwd, het is gewoon een all-in-one systeem zoals we kennen van 15 jaar geleden.. 5CD-lader, Radio en dubbel cassettedeck.. en idd een subwoofer. Zoals ik het nu begrijp zal ik inderdaad moeten solderen naar een 3wegs tulpstekker.. dènk ik toch, haha.. Wow, dit brengt me terug naar mijn Wiskunde lessen in school, waar ik steeds op faalde.. Groetjes en bedankt allemaal. Jullie zijn TOP !!! :)
 

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
9.351
Locatie
België
Top