soft modulars

vink

atropos-krans-os
Lid sinds
7 juni 2013
Berichten
4.453
Locatie
de meest diepteloze stad van dit kale land
sinds een maand speel ik met de softube modular, letterlijk nog spelen, al heb ik al een aantal bruikbare patches/presets gemaakt. ik heb de softube modular on sale gekocht, met alle modular specifieke add-on modules.

er is tevens VCV rack, welke ik ook gebruik, maar veel minder (nog).

de modular V3 van arturia, is eveneens een modular. en de arp 2600; semi-modular, maar eigenlik heel modular te gebruiken (behalve dat je geen modules kunt veranderen, toevoegen). en ja, de buchla easel... semi-modular, maar zeer patchbaar....

er is tevens a new boy/girl in town; Solorack van SoloStuff

http://www.solostuff.net/solorack/

daarvan heb ik louter de demo gedownload (met ruis om de zoveel sekonden), wel zeer goed geprogrammeerd. en wat andere insteek dan de softube, kwa modules, meer modules die "dieper" gaan, zo noem ik het maar, dieper de geluidsyntheses-techniek in gaan. al is het verschil niet zó groot, maar ik kan dat nog niet beoordelen. ik denk dat ik solorack for the time being laat, want anders.. overladen met modules...

soft modulars lijken op te komen, en zelfs full bucket komt met een modular, zonder kabels (wat op zich prettig kan zijn);

https://www.youtube.com/watch?v=mttlQWoq8_8&feature=youtu.be

gezien zijn korg 3100/3200/3300 emulaties die ik prachtig vind, lijkt me het een bizonder projekt.

ik werk vooral met de softube modular zoals al gezegd.

en ik weet; de diskussies over softube/vcv of reaktor, ik vergeet reaktor 6, blocks, prachtige ensembles.. uit de user community...

de bedoeling van deze thread; ideeën uitwisselen, en minder diskussie over welke beter is. VCV rack begin eigenlik de laatste dagen pas goed te gebruiken, en de vele gratis module-packs, zijn grandioos.

toch blijf ik tevens een zwak houden voor softube modular én reaktor 6 (alleen dat panel moet ik nog leren, het is meer dat het zo klein is... en wat verborgen, is meer een stap die ik nemen moet.)

ik weet niet of er belangstelling is, en het mooiste lijkt me, het laat zich vanzelf lopen...

ik had een geheel andere begin-post in gedachten, maar op mijn zoektocht kwam ik dus 2 andere modular's tegen, tegenover de 3 bekende modular's; softube, reaktor, VCV (de moog V3 is een modular, maar er staat dat er ook veel "vast").

EDIT: ik heb door de softube modular ook veel meer over sounddesign/synthese geleerd, ik begrijp de arp 2600 veel dieper nu, al beheerste ik 'm vrij goed.
 
FullBucket werkt aan een modular? Da's mooi nieuws!

Ben benieuwd of hij dat ook gratis met de rest van de wereld gaat delen. Hij maakt al jaren hele mooie (gratis) spulletjes.
Ook benieuwd of het een op een vast aantal slots gebaseerde structuur blijft (in de Youtube "teaser" zie ik 18 slots).
Een beetje zoals bijvoorbeeld onderstaande (gratis) modulars

g200kg - Kamioooka
http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Kamioooka&id=1294

XSRDO - Patchwork Modular System
http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Patchwork_Modular_System&id=2131

Of straks toch een slechts door CPU gelimiteerde structuur (van CPU beperkingen hebben analoge modulars een stuk minder last).
Zoals bij onderstaande (gratis) modulars

Sonigen - Modular
http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Sonigen_Modular&id=1005

en natuurlijk VCV Rack
https://vcvrack.com/

Tot slot:

Van het doelbewust zelf opbouwen van signaal en modulatiepaden leer je zeker heel veel over klanksynthese.
In elk geval meer dan alleen op gehoor met ADSR's en filter cut-off en en resonantie van factory presets prutsen.
 
Laatst gewijzigd:
Vergeet ook deze niet: Pulsar Modular.

https://www.pulsarmodular.com/products/

Voor VCV heeft iemand iets geschreven wat er een plugin van maakt: https://www.gearnews.com/veeseevstrack-vcv-rack-virtual-eurorack-gets-a-vst-plug-in-version/

Reaktor heeft wel z'n voordelen door niet op skeuomorphism te mikken - maar dat maakt het gelijk ook wel weer een stuk moeilijker in het gebruik in bepaalde gevallen. Het Core-deel is eigenlijk meer DSP-programmeren, en hoewel je daar erg coole dingen mee kan doen staat het wel verder af van modular zoals je het gewend bent.

Of straks toch een slechts door CPU gelimiteerde structuur (van CPU beperkingen hebben analoge modulars een stuk minder last).
Daar heb je last van het feit dat je bankrekening klaagt dat je in de min zit omdat je iets teveel modules hebt gekocht ;) Uiteindelijk kun je het allemaal terugbrengen naar budget.

Ik ben altijd een groot fan geweest van de eerste Nord Modular; je kunt er heel erg complexe dingen mee doen zonder dat je er mee moet programmeren. Helaas is daar geen echte 1 op 1 software-emulatie van en gaat Clavia de G2 software nooit als commercieel product verkopen....
 
Mja....met de flexibiliteit komt de complexiteit. En met toenemende complexiteit komt uiteindelijk de beheersbaarheid en bruikbaarheid in het gedrang. Meestal is er ook een hoop werk en een hoop kennis en bevattingsvermogen nodig om al die complexiteit te kunnen beheersen, wat de potentie van al die flexibiliteit ook behoorlijk hindert.

Om de complexiteit enigszins te reduceren en toch een flinke mate van flexibiliteit te geven is de modulaire architectuur een goed compromis.

Een modulaire opzet kan een complexiteit reduceren door combinatie/abstractie van functionaliteit in een module zonder al te veel afbreuk te doen aan de flexibiliteit.

Generalisatie richting een specialisatie op een functiegebied (in plaats van combinatie van enkel losse gespecialiseerde atomaire componenten). Resterende flexibiliteit is dan wel per definitie "beperkt" tot het (her)combineren van modules. Maar dat kan in veel (de meeste?) gevallen prima voldoen.

In praktijk is generalisatie natuurlijk al een enorm veel toegepaste strategie (in hard- en software ontwerp). Altijd streven naar het maximale niveau van generalisatie. Alleen specialiseren als dit noodzakelijk is.

De soldeerbout en bakken vol met elektronische componenten bieden weliswaar onbegrensde flexibiliteit, maar vormen niet de meest pragmatische oplossing. In veel gevallen voldoen voorgebakken modules die veelgebruikte functionaliteit in een blackbox vangen, elk met een geabstraheerde interface van connectors, knoppen en schuifjes.

In software is abstractie helemaal gebruikelijk. Wie programmeert er nog in 0 en 1 voor een specifieke processor. Of in assembly voor een specifieke instructieset. Of zelfs in een 3e generatie taal als C/C++. Alleen nog als dat noodzakelijk is.

Zelfs (grafische) abstacties als PureData, Max en nog abstracter Reaktor of Kyma zijn vaak nog te complex voor de meeste doelen.

In veel gevallen gaat de behoefte aan eenvoud en beheersbaarheid boven de behoefte aan onbegrensde flexibiliteit.
 
Tassman 4
VAZ Modular

Updates voor die soft synths zijn stop gezet.

En dan heb je nog zoiets als Cherry Audio waar ik me voor op heb gegeven, maar blijkbaar heeft hij al genoeg betatesters.
 
FullBucket werkt aan een modular? Da's mooi nieuws!

Ben benieuwd of hij dat ook gratis met de rest van de wereld gaat delen. Hij maakt al jaren hele mooie (gratis) spulletjes.
Ook benieuwd of het een op een vast aantal slots gebaseerde structuur blijft (in de Youtube "teaser" zie ik 18 slots).
Een beetje zoals bijvoorbeeld onderstaande (gratis) modulars

Quote uzelve...

Maar: Full Bucket - ModulAir BETA is released
https://www.kvraudio.com/product/modulair-by-full-bucket-music
 
Recentelijk herontdekt

Dr Sync - Sync Modular
Een gratis "REAKTOR" van de ontwikkelaar van Native Instrumant REAKTOR 5 Core.

Zie mijn algemene post:
https://www.synthforum.nl/forum/syn...3636403-dr-sync-sync-modular-vst-free-reaktor

bout Sync modular
Sync modular is a modular synthesizer allowing you to build your own synthesizer and sounds.

It was developed by a Russian musician programmer in the year 1999.

In 2001, the developer was hired by Native Instruments in order to develop Reaktor 5 with core technology.

In 2010, Sync modular became freeware.

Download Sync-modular, instruments and macros created by users or build your own synthesizer.
 
ondertussen is er wéer een soft-modular er bij gekomen;

https://cherryaudio.com/voltage-modular

ze werken ook samen met psp, of beter: third party developers kunnen modules maken. het enige nadeel; je hebt een creditcard nodig, als ik het goed heb gelezen.

ik blijf bij de softube modular en VCV rack...
 
Ben geen fan van mutables,.. wel van softube,... vind sommige presets dan wel weer goed :yamaha:

Had gehoopt op wat andere modules :frons:
 
Ben geen fan van mutables,.. wel van softube,... vind sommige presets dan wel weer goed :yamaha:

Had gehoopt op wat andere modules :frons:

ik heb rings gekocht. al twijfelde ik. het is niet een generator/modulator die echt tot mijn verbeelding spreekt, maar vreemd genoeg, met wat noise er doorheen, en ga later meer eksperimenteren, heb ik er al een geluid uitgekregen waarvan ik dacht; hee. (wat is dat voor een beschrijving van een ervaring.) dus: het is een ding waarmee ik toch, met wat manipulatie vanuit andere modules (ik heb een eksperiment gedaan met de 4ms pingable envelope, wat hoopvolle resultaten opleverde, maar nog niet genoeg voor een preset).

ik maak het liefst zelf de presets, of beter: als ik de modular in mijn muziek gebruik, zijn het eigen presets. meestal drone presets, overigens.

de factory presets zijn vrij goed, sommige wat simpel, maar leerzaam. ik ben nog immer aan het leren.

de braids is wel een lekkere module vind ik.

softube modular heeft lang weinig nieuwe modules gekregen, maar sinds een half jaar, bezit de softube modular tijdens een sale aktie, alles halve prijs, zijn er al 4 nieuwe modules uitgekomen; clouds (ook leuk), braids, BBD en rings. dat lijkt nog niet veel, maar is al meer dan daar voor.

terug naar rings, veel mensen houden van dit soort geluiden, maar ik vind ze te "klichee", maar minimieme veranderingen, modulaties kun je zonder al te veel moeite al iets krijgen wat je (of mij) pakt.

en ja, hij zit al gratis in VCV...
 
Heb bijna alles van softube modular,.. alleen die tsar 1 uitbreiding niet,... zelfs voor de helft is die nog best prijzig.
Zal deze ook wel halen,.. maar ik zie die mutables in best wel veel echte modulars zitten, maar ben zelf geen fan ervan,.

Daarintegen (is dit een echt woord :bekdicht:) vind ik die Intellijel en 4 ms uitbreidingen erg vet,.. heb dan ook gisteren mijn eerste echte modular gekocht met 2 Intellijel en een 4ms module :engel:
 

Attachments

  • IMG_3351.JPG
    IMG_3351.JPG
    38,1 KB · Bekeken: 296
  • image_127626.jpg
    image_127626.jpg
    48 KB · Bekeken: 302
heb dan ook gisteren mijn eerste echte modular gekocht met 2 Intellijel en een 4ms module

lijkt het nu zo, of heb ik het mis, dat je immens veel aan het aanschaffen bent? heb ik vorig jaar ook gedaan, heur... en blijf nog héel klein beetje bezig...

wel lekker een echte modular! heb plezier!

EDIT: ik heb van softube alleen de modular specifiek modules, geen heartbeat b.v., ik wel de mix bundle van softube, waarin tsar 1r in zit, de kleine versie. en natuurlik de saturation knob. over de heartbeat twijfel ik nog immer. ik heb al zoveel modelling drum komputers...
en wil de modular vooral voor soundscapes en basis voor samples gebruiken.
 
Op software gebied nu redelijk compleet :engel:
Probeer graag wat uit, dat gaat soms wel eens iets te ver, maar als ik toch een favoriet kan kiezen vind ik softube erg leuk om mee te spelen, daarom ook maar na tijdje snuffelen een echte gekocht.

Ben zelf wel beetje klaar met standaard drumcomputers, (heb ook revolution vst, maar dat is 1 vd weinige waar ik spijt van heb), maar heartbeat vind ik wel 1 vd betere, als je er niet verlegen om zit in softube zou ik zeggen wacht op een sale, maar vind hem standalone als vst erg lekker klinken, plus je kan hem in modular gebruiken!!

Heb die mix bundle over het hoofd gezien denk ik :frons:
 
Heb die mix bundle over het hoofd gezien denk ik

off-topic, daarna weer over soft modulars....
de softube mix bundle is vreemd genoeg alleen via resellers verkrijgbaar, ik heb 'm 2e hands via KVR. bevat alle effekten, 5, van softube die ik interessant vond/vind. jammer genoeg niet met de grotere broer van de tsar, maar ben al tevree met deze effekt bundle.

https://www.softube.com/index.php?id=mix

de volume 2 vind ik niet interessant voor de prijs. (de fet compressor is echt keigoed, evenals de 3 equalizers. en de tsar-1r...)

ik lees al berichten dat er waarschijnlijk meer gebruikers van soft modulars zijn dan van hardware modulars... maar download cijfers, van b.v. vcv rack, zeggen niets over gebruik..

maar soft modulars are rising! zelfs reaktor 6 (of 7) schijnt wellicht patch kabels te krijgen, althans, er bestaat een screenshot van een beta versie, en met NI weet je nooit wat en of wanneer ze iets implementeren.

patch kabels zoals bij de soft modular b.v., ipv dat je de panel mode moet duiken. of het komt, ik zei het al. hoop het wel, maakt blocks veel krachtiger. ik denk dat ze wel mee moeten gaan.
 
Daarintegen (is dit een echt woord :bekdicht:)
Nee, "daarentegen" is dat daarentegen wel. ;)

ik lees al berichten dat er waarschijnlijk meer gebruikers van soft modulars zijn dan van hardware modulars... maar download cijfers, van b.v. vcv rack, zeggen niets over gebruik..
Ik kan me dat best voorstellen, ik heb zelf uit interesse ook VCV rack gedownload. Gewoon om eens te kijken hoe zich dat verhoudt met mijn echte systeem. Ik denk dat veel mensen dat hebben gedaan, daarnaast heb je nog de mensen die eens willen kijken of het modulaire gebeuren iets voor ze is. Of om patches te bouwen als je niet bij je systeem kunt en ze later na te bouwen in het echie. Ik moet zeggen dat ik VCV rack zelf nog niet veel opgestart heb, maar heb bv wel bij de keuze voor een nieuwe laptop dit programma meegenomen, leek me leuk om met een touchscreen te kunnen patchen. Met mijn modular op schoot op de bank is toch wat lastiger...

maar vreemd genoeg, met wat noise er doorheen, en ga later meer eksperimenteren, heb ik er al een geluid uitgekregen waarvan ik dacht; hee. (wat is dat voor een beschrijving van een ervaring.) dus: het is een ding waarmee ik toch, met wat manipulatie vanuit andere modules (ik heb een eksperiment gedaan met de 4ms pingable envelope, wat hoopvolle resultaten opleverde, maar nog niet genoeg voor een preset).
Rings gedijt goed bij veel modulatie, maar vooral het geluid wat je er in stopt is bepalend. Het is verleidelijk om met de standaard source (de ingebouwde noise) te werken, maar het geeft een minder typische sound wanneer je de externe input gebruikt.
 
Rings gedijt goed bij veel modulatie, maar vooral het geluid wat je er in stopt is bepalend. Het is verleidelijk om met de standaard source (de ingebouwde noise) te werken, maar het geeft een minder typische sound wanneer je de externe input gebruikt.

klopt, en dan wordt het een heel erg leuk ding om te gebruiken.

meer modular nieuws:

- de voltage modular van cherry audio blijft zich ontwikkelen, de core bundle, en het programma zelf breidt uit. ook het aanbod van modules, third party en cherry audio, wordt groot.
ik heb 'm uiteindelik gekocht, de core versie. vooral voor de plugin host en andere mooie modules. ja die heeft VCV ook, maar op een of andere wijze willen VCV en ik niet samen... ik probeer vaak wel wat, maar...

vandaag is nieuwste versie van voltage modular uitgekomen. via jrrshop kan je 'm voor 65 euro verkrijgen, de core versie (wanneer je goed rondkijkt, lukt die prijs ook bij anderen, heb ik vluchtig gezien). ik heb enkele modules én en third party module pack gekocht, niet de duurste, wel mooie uitbreidingen. ze hebben nu ook een paypal betaalsysteem, overigens.

het aanbod van $200 van $99, op de site, zal nog een tijdje duren wanneer ik het goed begrijp. een demo, van 7 dagen, volledig funktioneel valt te downloaden, evenals demo's van de meeste modules/module packs.

- de modulair van full bucket list heeft versie 1.0.0 bereikt. een geheel andere benadering voor patching, zonder kabels, werkt overzichtelik. niet een groot aantal modules, maar wel erg mooie. en het geluid van de vst plugins van full bucket list is altijd erg goed.
 
In softube zitten aux uitgangen die je kunt gebruiken voor hardware synths, hoe gebruik ik die of wat ben ik daar voor nodig?!

Kan hier geen info over vinden hoe dit te routen/gebruiken :frons:
 
In softube zitten aux uitgangen die je kunt gebruiken voor hardware synths, hoe gebruik ik die of wat ben ik daar voor nodig?!

Kan hier geen info over vinden hoe dit te routen/gebruiken :frons:

staat het niet in de manual, ik denk dat je er op youtube iets kan vinden. volgens mij kan je er cv signalen doorsturen, moet je wel b.v. een interface hebben die dat op zijn beurt kan (mijn geluidskaart kan het, maar heb geen hardware synths, of eurorack, of soortgelijks.). of wellicht bestaan er andere oplossingen. op dat gebied weet ik weinig van hardware oplossingen.
 
Back
Top