Mijn volgende 'studiolocatie': de kelder.

klinkske

Zit volgens de 10ers in de kelder alweer te niksen
Lid sinds
21 december 2007
Berichten
9.570
Locatie
Streek rond Herentals - België
Er is kans dat ik ga samenwonen en mijn vriendin heeft een huis met 'n grote kelder. De ruimte die ik kan gebruiken is 4 * 7,5 m. Ze is netjes. Uiteraard helemaal beton en tegels...
Er is nog één probleempje: er zijn 2 ramen opzij en als 't grondwater stijgt komt er water binnen langs deze hoge kleine raampjes.
Dat is natuurlijk al een probleempje dat ik moet anticiperen. Ze stelt voor de raampjes af te kitten maar dan kan je ze nooit meer openen...

Dus iemand tips om het geen een grote galmruimte te maken, beetje nette oplossing (is tenslotte (nog) niet mijn huis)
Er is verwarming, de kamer ernaast heeft verluchting.
Mijn gear dienst natuurlijk keurig gestald t zijn.

Ik denk dus aan geluidsbehandeling vd ruimte, eventuele verluchting en zeker dat waterprobleempje.
Iemand 'n idee?
 
Maar, die raampjes zitten boven de grond toch? Water wat bovenop de grond ligt, is geen grondwater :D
Ik zou aan de buitenkant aarde weggraven om ervoor te zorgen dat het water naar elders afwatert.
Afgezien van water wat naarbinnen stroomt wordt zo'n ruimte anders ook wel een beetje vochtig lijkt me, ook niet fijn voor je gear.
 
Mis. De ramen hebben een waterafvoer en bij hoog grondwater, is die afvoer toevoer.
Ik dacht een goot te voorzien aan de binnenkant naar n bak met dompelpomp en een alarmmeting erop om bij falen pomp te weten dat er een probleem op,komst is.

Ander idee is een boord (dijk)) voorzien aan de raam bovenaan zodat water er niet meer inloopt en de afvoer beneden de raam dichtgooien. Dat is mss wel n optie...
 
Misschien moet je even wat fotos plaatsen wat mij is het niet echt duidelijk wat voor situatie je nu eigenlijk beschrijft.
 


ramen zitten dus onder de grond. Zijn voorzien van waterafvoer. bovenaan ligt er een plaat in glas op de opening als je buiten rond het huis loopt. Dat is daar verhard.
 
Ramen waterdicht maken en een goede ventilatiesysteem aanleggen.
 
Lastig, ik zou alle energie steken in het buitenhouden van het water.
Wat ideeen:
Nieuwe kozijnen die wel waterdicht zijn.
Huidige kozijnen verder uitgraven naar elkaar toe en nog iets dieper en daar buiten een dompelpomp plaatsen

Succes
 
Alleen al het idee dat er water je studio in kan lopen... Ik zou het ook eerst helemaal waterdicht maken. Daarna pas weer verder gaan nadenken over volgende stappen.
 
Lastig, ik zou alle energie steken in het buitenhouden van het water.
Wat ideeen:
Nieuwe kozijnen die wel waterdicht zijn.
Huidige kozijnen verder uitgraven naar elkaar toe en nog iets dieper en daar buiten een dompelpomp plaatsen

Succes

Dit idd
 
Oude kozijntjes eruit halen. en de helft van de open ruimte helemaal dicht maken.
Dan maak je 2 simpele kozijntjes op de helft van de vorige maat en van hardhout (bankirai bijv) zodat het goed tegen vocht kan en daar maak je scharniertjes aan de boven of onderzijde zodat je ze open kan zetten.
Ik weet niet de maat van de kozijntjes nu maar als ze nu bijv 40 cm zijn dan scheelt je dat zo'n 20 cm stijging voordat het water naar binnen druppelt, dat scheelt een stuk lijkt me?
Als je dan ook nog rubberen afdichtingen maakt tussen de raampjes en de eigenlijke kozijnen dan heb je ook als het goed is een redelijk waterdichte afsluiting als je ze dicht doet maar helemaal waterdicht worden ramen natuurlijk nooit.
Het beste is om even na een flinke week regen even te kijken hoe hoog je grondwater staat of misschien weet je vriendin dat al en in ieder geval je kozijnen boven die grens te maken, dan voorkom je in de meeste gevallen problemen.
En verder voor extreme regenperiodes zo eens in de paar jaar misschien dan zet je je apparatuur voor 2 weekjes boven op de begane grond.
 
Ik zou eerst beginnen met de luchtvochtigheid te meten met een hygrometer. Voor €30,- heb je al een fatsoenlijke bij bijv. Conrad.nl Luchtvochtigheid kan je alleen maar meten, dat kan niet op gevoel.

Ik zou daar niet blind je mooie spulletjes neer gaan zetten, ookal heb je die raamconstructie waterdicht. Als die keldermuur niet goed is afgedicht en je continu een hoge luchtvochtigheid hebt, dan gaat van de zomer je apparatuur aangetast worden door condensvorming.

Misschien is het bekende materie, maar voor de volledigheid: De zomer is de vochtigste periode voor je huis, de winter de droogste. Wanneer je je ruimte in de winter verwarmt dan daalt de relatieve luchtvohtigheid. Dat is prima voor je spullen. In de zomer komt er warme lucht je kelder, die je afkoelt. De relatieve luchtvochtigheid stijgt. Als dan je ruimte ook nog eens te vochtig is en je krijgt temperatuurschommelingen, dan loop je de kans dat er condensvorming plaats vindt en je elektronica langzaam weg roest.

Je ontkomt niet aan dit principe. Goede afdichting van je muren en voldoende actieve ventilatie zijn de sleutel. Ik heb daar een hygrostaat geschakelde afzuiging voor aangesloten. Op vol vermogen trekt ie in minder dan een uur de hele ruimte leeg. Je kan ook kijken of je een vochtmeting in je muren kan doen. Muren afdichten is ook nog een verhaal apart, er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. In basis weet ik er het e.e.a. van, maar dan moet ik eerst meer informatie hebben. Het is een behoorlijk specifiek en specialistisch vakgebied. In zekere zin heeft het wel wat weg van akoestiek, want veel dingen zijn niet zo logisch als je zou denken. Vocht gedraagt zich op een bijzondere manier. Als je niet oppast kan je door de ene ingreep een ander probleem creëren.

Je moet weten:
hoe je muur is opgebouwd (spouw of niet)
of die muur geisoleerd is en zo ja hoe
Is er spouw ventilatie
of er een houten balklaag in je muur ligt
Hoe is je vloer opgebouwd
Hoe ver zit je van het grondwater

In principe moet je ook een kimnaad afdichting maken. Ik heb er in mijn situatie voor gekozen om dat niet te doen om tijd en koste te besparen. Dat was enigszins een gok, die goed heeft uitgepakt. Bij jou kan dat anders zijn. En als je niet achter die zaken kan komen, is het hoogst aan te raden om dat wel te doen. Het mooiste is als je een bekuiping kan aanbrengen met een cementhars, maar ook dat kan niet zomaar, omdat je je muur moet de-mineraliseren, omdat je anders de kans loopt dat je waterkerende laag gewoon van de muur gedrukt wordt.

Als je geen/niet genoeg kaas hebt gegeten, dan zou ik er op z'n minst een expert bij halen ter consultatie. Zeker als je van plan bent om de ruimte voor langere tijd te gaan gebruiken.

Jou probleempje van die raampjes is bij lange na niet je grootste uitdaging zoals je wel leest. Misschien bij jou de omstandigheden heel gunstig en heeft het allemaal niet zoveel voeten in aarde. Maar of dat wel of niet zo is zou ik toch eerst vaststellen als ik jou was. Het begint met metingen doen.
 
Vind het helemaal niets zn kelder.. Helemaal geen plek om zulke gear neer te zetten. Van vocht krijg je reuma. Je zou er een airco in kunnen zetten met slang naar buiten. Maar ja, straks gaat het mis en staat er hele laag water in je hobby hok.
 
In ons huis ook de kelder water dicht laten maken.Is een kelder van 2,5mx2,5m en 1,75m hoog..veel offertes aangevraagd en allemaal rond de 3000euro..heb die gasten bezig gezien behoorlijk specialistisch karwei. Maar ondanks dat het echt wel dicht is en goed door lucht blijft het vochtig aanvoelen.Lijkt me echt super vet een studio in de kelder maar ik zou het niet aandurven, zeker als er al lekkage is. En dit is alleen nog maar de zichtbare schade, water gaat overal zitten, ben bang dat kitten uiteindelijk een gebed zonder eind wordt.
 
ik heb een offerte gevraagd voor een airco en er is iemand naar de ramen komen kijken. In 't eenvoudigste geval lijkt 't me airco + afkitten. Ik voorzien een vochtmeter (heb ik al) en er is verwarming. Spullen niet op de grond - regel 1 - en een waterdetectie die je een bericht stuurt op je gsm in geval 't toch misloopt. En een dompelpomp op stock leggen met een flexibel just in case.
Ik ga ook me informeren bij de gemeente of er een gebouwtje in de tuin kan of een uitbreiding boven het gelijkvloers is zeker nog 'n optie. Maar dat is pas als mijn vriendin en ik wat meer op elkaars lip hebben moeten kijken en dat doorstaan natuurlijk :D
Dank voor jullie info alvast.
 
Holycrapme, serieus?? een waterdetectie die je een bericht stuurt op je gsm in geval 't toch misloopt... Kweenie hoor maar ik zou er toch liever bij zijn als er een wolkbreuk plaats vindt... Dat gezegd, als jij je er goed bij voelt, who cares.... Doe je ding enzo!
 
De kelder is laatst leeggemaakt. 1 emmer water. Ruimte is 32m2
Ernaast is de kelder 28m2 en daarnaast 12m2. Als die vult met pakweg 12 cm water is er nog niks aan de hand want ik zet niks op de grond... lijkt me erg berekend risico.
Je huis kan afbranden ook. Pech kan altijd.
 
Dat is waar maar je zit toch ook met luchtvochtigheid? Als het s'winters koud is en je zet je apparaten aan, heb je toch kans op condensvorming? Of ga je de boel continue warm houden?
 
Back
Top