Gem PX-5 demo track/ filmpje

reddread

Muzique Plastique
Lid sinds
10 juni 2004
Berichten
4.611
Locatie
Friesland
Deze keer een track gemaakt met het Gem PX-5 keyboard. dit is mijn tweede demotrack van dit keyboard.

Het heeft ook wat synthfuncties aan boord.

Even wat informatie uit de synthtwiki:

Geluiden uit het voice menu kunnen bewerkt worden. Dit kan niet traploos, maar gebeurt middels templates of sjablonen. Elk bewerkingsstadium (Envelope,LFO) heeft voorgedefinieerde templates waaruit de gebruiker kan kiezen. Een aparte handleiding toont netjes de diagrammen van elke template en die blijken behoorlijk goed voor een instrument in deze klasse.

Wave
Elke klank is opgebouwd/gesplitst in twee "waves", genaamd Wave-A en Wave-B. Van elk zijn er twintig. Een gebruiker kan die waves door elkaar laten vloeien. De wijze waarop dat gebeurd wordt bepaald in een MixWave-template. Hiervan zijn er 32, waarvan sommigen in een loop.

Envelope
Voor de envelope zijn ook weer 32 templates. Templates geschikt voor piano, orgel, string, etc. De envelopes zijn vloeiend van aard, blijkt uit de edit-bijlage en niet rechttoe-rechtaan zoals de meeste ADSRs.

LFO
Er zijn acht templates voor LFO. De LFO beïnvloedt de toonhoogte. De diepte en frequentie hiervan zijn voorgedefinieerd.

pitch-envelope
Er zijn zestien templates voor pitch-envelope. De meesten brengen een lichte schommeling aan in het begin van de voice. Overigens beïnvloedt de pitch-envelope het verloop van de LFO.

DCO-2
Dit onderdeel beïnvloedt de ontstemming van de tweede toongenerator. Het kan een chorus-effect teweeg brengen. Er zijn 16 templates.

Effect
Hier kan men kiezen uit enkele effecten.
Chorus
Sustain
Reverb
Delay
Deze effecten zijn echter geen echte effecten. Ze geven de klank namelijk geen nabewerking zoals een FX-processor dat doet.
De chorus is een ontstemming van een toongenerator in de bron van het geluid. De sustain is verlenging van de releasetijd in de envelope. Geluiden met een te korte envelope hebben dan ook geen baat bij dit effect. Intrappen van het sustainpedaal geeft het zelfde resultaat. Bij de reverb wordt de release van de envelope afgekapt en vervangen door eentje met een zacht volume. De delay is een MIDI-getriggerde herhaling. Leuk is dat het rhythme tempo de snelheid hiervan bepaalt.
De Effecten hebben alleen effect op Voices op het hoofdkanaal (polykanaal of Right). Niet op de drums of speciale FX.

De PX serie bestaat uit 3 types, de PX3, de PX5 en de PX-7.
Alleen op de PX5 en de PX-7 kunnen je de klanken veranderen.
Deze hebben ook een sequencer aan boord.
De PX-7 heeft een aanslaggevoelig keyboard en pitchbendwheel.
De PX-5 is over midi wel aanslaggevoelig en reageert ook op pitchbend en modulatie

alle sounds uit de demo komen uit de Gem.
een beetje reverb en delay.

enjoy!

 
Back
Top