Klankkunst in Spanje (1961–2016)

Lid sinds
14 oktober 2008
Berichten
3.901
Locatie
-
Tijdens het Festival Internacional de Música Experimental en Vallecas Madrid, Sonikas XIV, waar ik met Karin Schomaker een concert gaf, werden we meegenomen naar een expositie over Spaanse klankkunst.
Prachtig neergezet en erg diverse met prachtige voorbeelden resulteerde in een aantal uitzendingen voor de Concertzender.

24-05-2017 23:00 C.E.T.
Electronic Frequencies

Concertzender%20new.jpg


Geluidskunst in Spanje (1961-2016). deel 1.


Aangezien de visuele uitstraling van de tentoonstellingsruimten van het museum sinds de jaren zestig ongeveer of ongewijzigd is gebleven, is de presentatie van wat in deze instellingen bekend staat als 'sound art', een echte uitdaging. Net zoalsdit voor video-art was toen het voor het eerst op de scène kwam, heeft geluidskunst musea en kunstcentra (om de bekende The Tuning of the World van R. Murray Schafer te parafraseerden) de manieren waarop zij kunstwerken presenteren in hun Permanente en tijdelijke galerijen afgedwongen. Wanneer geluid het geheel van een kunstwerk omvat (in plaats van één van meerdere componenten van een installatie te zijn of in de vorm van geïnterpreteerde of experimentele muziek), moeten de acties en beslissingen van curatoren en tentoonstellingsontwerpers reageren op een concept van geluid dat niet wordt beschreven in de definities die worden verstrekt door akoestiek of musicologie. Een moeilijke keuze dus.

Arte%20Sonoro%20Spain.jpg


Link uitzending:
https://www.concertzender.nl/programma/electronic_frequencies_395776/

Geproduceerd door Roland Kuit
 
Back
Top