high-end cassettedeck

ROGUE85

@wearerogue85
Lid sinds
23 juni 2005
Berichten
1.722
Locatie
Leut (BE)
Ik ben me wat aan't oriënteren op de high-end markt voor 80s 3-heads cassettedecks, zoals bv. Nakamichi.

Met ouwe tapedecks heb ik niets, maar als kind van de 80s nam ik vroeger K7s op met de ITT bandrecorder van mijn vader en ik hield van die sound.

Zijn er leden die hier ook mee bezig zijn?
Wat is uit jullie ervaring aan te raden qua modellen, naar kwaliteit en onderhoud toe?
Wat zijn de beste plaatsen om tapes te bestellen?
 
Er staan er toch honderden op ebay.
 
...
Wat is uit jullie ervaring aan te raden qua modellen, naar kwaliteit en onderhoud toe?
Wat zijn de beste plaatsen om tapes te bestellen?
Hier wat leesvoer.
Het enige dat ik verder nog kan toevoegen, vanuit een ver verleden : neem beter de cassettes met korte tijdsduur (C60) i.p.v. de lange. De band zelf is meestal beter doordat deze dikker is en dus minder geluid 'doorsijpelt' (werkelijk).
 
De BX-1 is een 2-head, ik zoek een 3-head en de beschikbare informatie op internet heb ik al doorgenomen, toch bedankt.
Ik zoek meer ervaringen over bepaalde dure reeks modellen: pro's, con's.
Concreet: vanaf welk budget / type heb je een deck dat niet alleen fatsoenlijk 'afspeelt' maar ook een meerwaarde geeft bij opname / lichte saturatie.

Het is niet de bedoeling een deck van €1500 aan te schaffen waar jaarlijks stukken aan zijn ...
Misschien heeft iemand goede adressen voor service van tweedehandsmodellen (als ik er eentje kan scoren), plaatsen waar je tegenwoordig best cassettes koopt.
 
Ik heb al jaren geen fatsoenlijk cassette deck meer, maar vroeger was vroeger een enorme fan van Tandberg. Had zelf de TCD910 en de TCD440A, beide erg goed, maar de TCD910 was de veruit beste. Verder is voor zover ik weet ook de 3014A goed, maar heb die nooit gehad.
De 910 is tegenwoordig zeer zeldzaam, zo ook de 3014A, maar van de 440A zijn er nog genoeg.


Mvg.

CoolRunning
 
Altijd lastig, aangezien je in muziek productie soms andere dingen wil dan een hi-fi liefhebber. Ik heb hier momenteel twee (reel-) recorders en ze klinken totaal verschillend. De één is een studio machine die minder ruis en saturatie oplevert dan de andere, een semi-pro machine die 10 jaar ouder is. Ik gebruik ze dan ook voor hoe hun eigen 'karakter'. Een derde recorder is daarom weggegaan; die voegde niets meer toe aan wat ik verlang van tape.

Wat jij goed vind hoeft niet in ieders opvatting goed te zijn. Saturatie bijvoorbeeld was iets wat men vooral bij de high-end decks angstvallig probeerde te voorkomen: wilde je hard opnemen dan kreeg je saturatie, nam je te zacht op dan kreeg je ruis, en om dat te voorkomen ging er vooral bij de high-end decks veel aandacht uit naar bijvoorbeeld ruis-onderdrukkers en pre- en post eq, maar ook naar de tapes zelf, en de afregeling van het deck op die tapes. Misschien dat die ITT gewoon 'maar' een gemiddeld deck was in het cassette firmament, en dat jij hem juist daarom zo waardeerde.

Dus tja, wat goed is bepaal vooral jij zelf. Het enige wat je bij aankoop kunt doen is luisteren en opletten op de staat van de machine, en vooraf kijken of reserve onderdelen beschikbaar en betaalbaar zijn, mocht je ze ooit nodig hebben.
 
Laatst gewijzigd:
+1

Ik heb een Nak BX-2 gehad, en dat klonk voor toen best goed. Om te hobbyen kochten we Akai CS-34d's op de rommelmarkt voor weinagh.
 
Misschien kun je ook zoeken onder de merknamen Teac, NAD en Naim. Die hadden ook 3 head modellen. Dit brengt nostalgie omhoog: in de jaren 70 kocht mijn vader een van de eerste cassette decks van het merk Teac. Ik vond dat prachtig toen als tiener, want dan kon ik de LP's van mijn vrienden opnemen en zij konden een kopie van mijn LP's krijgen. Diezelfde Teac is volgens mij bij een inbraak samen met een Lenco draaitafel meegenomen.

Later heb ik zelf nog een Sony TC-K serie deck gehad. Ik weet niet waar die uiteindelijk belandt is. Was een fijne deck maar is geen Nakamichi categorie.

Iig, Revox had ook redelijk spul. Pioneer vind ik niks, veel poeha voor middelmatige kwaliteit.
 
Hier staat nog een Akai GX-912. Klinkt erg mooi, maar helaas moet het loopwerk eens nagekeken worden en daar heb ik zelf geen zin in. Misschien ooit maar eens doen, want ze gaan voor veel geld.
 
Ik heb een 3 kops onkyo en een nakamichi bx3 gehad.


de onkyo is een mooi deck, weet het type niet meer sorry
Ook van binnen netjes in elkaar gezet.
Zelf philips heeft 3 kops machines gemaakt.


De nakamichi bx3 is 3 kops met double capstand.
Klinkt super, maar mechanisch vallen de tandwieletjes uit elkaar van ouderdom.
Voor het geld wat de naka koste vond ik hem niet netjes in elkaar gezet


Groet Jan
 
Ik heb al jaren geen fatsoenlijk cassette deck meer, maar vroeger was vroeger een enorme fan van Tandberg. Had zelf de TCD910 en de TCD440A, beide erg goed, maar de TCD910 was de veruit beste. Verder is voor zover ik weet ook de 3014A goed, maar heb die nooit gehad.
De 910 is tegenwoordig zeer zeldzaam, zo ook de 3014A, maar van de 440A zijn er nog genoeg.


Mvg.

CoolRunning

Ik heb hier een TD20A met afstandsbediening, nog nergens tegengekomen..
Fijne machine maar wil er eigenlijk vanaf.. Wat zou dat opleveren? (sorry Off Topic)
 
Later heb ik zelf nog een Sony TC-K serie deck gehad. Ik weet niet waar die uiteindelijk belandt is. Was een fijne deck maar is geen Nakamichi categorie.
.

Ha, mijn eerste deck was een Sony TC-K2A. Iets teveel als feedbackoscillator gebruikt (met versterker en discomixer) bij gebrek aan centen voor een synth denk ik. Heeft het dan ook begeven. Daarna een Marantz SD-3020. Niet veel beter maar wel dankzij 2-speed veel leuker om mee te experimenteren. Heb 'm nog steeds!
 
Cassettedecks.....ik heb er wat mee. Voor het grootste deel nostalgie natuurlijk, maar dat maakt niet uit :) Zo ontzettend veel bandjes opgenomen vroeger van vinyl en CD, geweldig vond ik het! En ik heb ze nog steeds.

Ik heb nu nog mijn trouwe Denon workhorse staan (DRM 10 geloof ik, niets bijzonders) en een Tascam 112 MKII (ook geen high end maar wel in super mooie staat en bijna geen draaiuren). Het is mijn bedoeling om met de Tascam eens wat te gaan experimenteren door fragmenten op te nemen en die te samplen (met of zonder oversturing) maar ook misschien wel hele tracks als dat een goed resultaat geeft. Ik hou van die donkere, wat lo fi achtige sound die cassettes soms kunnen geven, dus wie weet.

Maar ik heb er nog niet echt tijd voor gehad...deels ook omdat ik gewoon te veel andere spullen heb staan die aandacht opeisen. Zal vast wel herkenbaar zijn voor veel SF'ers :D
 
Vroeger gebruikte ik alleen TDK en Maxell cassettebanden en Maxell kan je per 5 nog kopen bij Conrad zag ik.

Ik had vroeger oa een Nakamichi en ze hadden een goede naam maar de topdecks van Sony, Tandberg en nog een paar waren ook goed vond ik.
Teac heb ik oa ook gehad maar was ik niet weg van.
M'n Naka rx 202 had maar 2 koppen dus dat is niet iets voor jou en serienrs van oude modellen...het is al zo lang geleden, ik heb geen idee.
Ik denk dat je nu bij het kopen vooral op een goede onderhoudshistorie moet gaan letten.
Zoals al gezegd, kijk bij websites gespecialiseerd in hifi, ik denk dat je daar in ieder geval mensen vindt met een goed netwerk in die business.
 
Laatst gewijzigd:
ik vond die uni-directional auto-reverse van Nakamichi altijd erg vet. Een genot om die in actie te zien :P

 
Back
Top