CS80 en vele anderen....

@Digiloog: Zeker.
Voor de rijkaards onder ons maakt de prijs van de CS80 niet zoveel uit zolang die maar in de pas loopt met wat er voorheen door anderen voor is betaald of dat er ineens een vermeende noodzaak toe is om dat ding in een opname te gebruiken. Het zal wel dat laatste zijn. Omdat de mensen die 'm hebben er op blijven zitten (niet verkopen of slopen) is het een lastig ding om op orde te krijgen zo niet onmogelijk. Reparaties zijn duur. Dat maakt 'm weer extra duur en bij bepaalde mensen zeer gewild.
Als het mij niet gaat lukken om deze cs80 in orde krijgen met de Keyboard contacten dan denk ik dat ie alsnog voor veel geld als sloop gaat dienen. Tel maar uit met al die speciale Yamaha chips. Die zijn tesamen al een fortuin waard.
 
Het een lastig ding om op orde te krijgen zo niet onmogelijk.

Mijn advies, ga eens met Mark Cox praten, die heeft mijn CS-50 compleet gereinigt, gerecapt en van midi voorzien.
Van hem komt ook het verhaal dat de CS50 het meest betrouwbaar is van de 3, hij had destijds (vorig jaar) ook een CS80 van een Fransman staan die hij compleet aan het reviseren was, hij ontwikkeld er zelf vervangchips voor!
Dus niets is onmogelijk :eureka:
 
@Digiloog:
Afgezien van vreselijk mishandelde toetscontacten is er met deze CS80 verder niet veel meer mis.
Die toetscontacten zijn gewoon niet te krijgen. Er is wel iemand bezig met een remake.
De toetsen en de contacten can een CS50 zijn helaas niet geschikt voor de CS80.
Van de COP30 zijn wel de toetsen hetzelfde (afgezien van de hoogste C) maar de contacten zijn dan weer niet uitwisselbaar.
 
@picard:
Die contact blades zijn er met geen mogelijkheid uit te krijgen. Dat heb ik geprobeerd bij zowel een CS80 en de CP30 strip. Ik hoopte dat ik die zou kunnen overzetten maar helaas.
Wie degenen die bezig is met de remake weet ik uit m'n hoofd niet zo snel. Die infromatie kreeg ik geloof ik via iemand van de CS80 Yahoo groep. Als het zover is zal ik wel een bericht krijgen uit de groep.

@Digiloog: wat je dan wel bedoelde is me dan een raadsel want zoals ik al eerder stelde is er verder niets meer mis met deze CS80 - afgezien van nog een klein dingetje wat ik nog moet nakijen.
 
@Marc,

Da's een tegenvaller dan.
Heb nog even gekeken op de foto's. Als je de kunstofdelen van de CP-30 kapot snijdt krijg je de veertjes er uit neem ik aan?
Als je de beschadigde veertjes van de CS-80 moet verwijderen is het natuurlijk niet zo leuk om destructief te werk te gaan.
Maar de nieuwe kunststofdelen kunnen gemaakt worden via 3D printing verwacht ik?

i.materialise kan ze voor je printen. file doormailen en enkele dagen later in de brievenbus.

Maar als iemand er al mee bezig is kan je natuurlijk gewoon afwachten.

Ik blijf het in ieder geval volgen.
 
@picard:
Als het perse moet, dan is er wel wat te verzinnen. Dat is echter te duur in dit geval.
Ik ga die contacten zo goed mogelijk bijbuigen en repareren en ookal zit het er dan niet erg mooi uit, als het wel naar behoren werkt...
 
Alle contactstrips van de CS80 zijn er inmiddels uit gesoldeerd (316 draden) en zo goed mogelijk met stevige pincetten weer in fatsoen gebogen. Dit was onmogelijk terwijl ze er nog in zaten.

Vervolgens zijn ze allemaal weer terug gezet en de bedrading er weer op gesoldeerd.

Bij de eerste test bleek ongeveer de helft van de toetsen een redelijke velocity response te hebben.

Drie pincetten speciaal gebogen om de contacten bij te buigen opdat de velocity over alle toetsen werkzaam is.

Morgen ga ik eerst iets doen aan de stemming en een probleem met een enkele voice oplossen om vervolgens de bespeelbaarheid prettiger te kunnen testen c.q. ieder contact bijbuigen op een zo gelijk mogelijk velocity response.

Komt het wellicht toch nog goed met deze CS80.
 
Nee, op basis van 'No Cure No Pay' werk ik niet ;-)
"Schroot" zal het niet worden - ook niet als het me niet lukt om de velocity helemaal goed te krijgen.
Probeer maar eens de VCO IG00153 chip te kopen die er in zit: daar ga je grote moeite mee hebben en als je al vind kan je er flink voor betalen. In de CS80 zitten er 16. Plus nog heel hele hoop anderen per voice board.
Alleen al die Yamaha chips op de 16 voice boards gaan tenminste al 7000 EUR opleveren. Dan hebben we nog niet over de rest van wat er allemaal in zit aan chips, pots, schakelaar ect. Mogelijk levert ie in onderdelen al meer op dan als geheel. Het gaat er bij verkoop in onderdelen wel om dat iemand daar aan wil gaan staan want, het kost ook tijd om alles te desolderen, uit elkaar te halen en ter verkoop aan te bieden.
Vergeet niet dat er wereldwijd een enorme behoefte is aan onderdelen om de CS80 te onderhouden en er bitter weinig wordt aangeboden op specifieke onderdelen voor de CS80.

Maar goed, het is spannend om te doen.
 
Eh, wou je zeggen dat een CS60 alleen al aan voice chips 3500 euro waard is en de CS50 daar weer de helft van? Daar gaan de koersen......
 
@vinnieq: Ja. De verkoopswaarde van de chips is hoog.
Overigens: menig vintage synthesizer van statuur brengt in onderdelen meer op dan het geheel. Behalve als er te veel partijen zijn die ze voor de onderdelen gaan slopen.
 
Probeer maar eens de VCO IG00153 chip te kopen die er in zit: daar ga je grote moeite mee hebben en als je ze al vind kan je er flink voor gaan betalen. In de CS80 zitten er 16.

Mark Cox heeft volgens mij een zelf ontwikkeld alternatief.
Mark als je meeleest dan verklaar dit even nader.
 
Een vraag via een PM komt binnen over een valse voice van de CS80.
Of daar een CS80-specialist voor nodig is of iedere vintage reparateur dat zou kunnen.

Antwoord:

Ja, dat zou iedere vintage reparateur kunnen.
De procedures zijn beschreven in de service manual.
Wel is het een uitdaging als je het nog nooit gedaan hebt.
Eerst wegwijs worden uit waar wat zit.

Natuurlijk is het zo dat een reparateur die zich specialist mag noemen voor een bepaalde synth het sneller doet dan een die het nog nooit gedaan heeft.

Als het om een voice gaat die bij alle voetnoten vals is, dan zal het de intitiele stemmingspot zijn die bijgeregeld moet worden.
Is de valsheid anders bij de verschillende voetnoten, dan moeten de desbetreffende pot bij geregeld worden. Of het is een combinatie van beiden.

Het lastige bij de CS is dat er geen indicatie wordt gegeven welke voice actief is bij het aanslaan van een toets. Daarom heb ik voor de CS80 bij Dirk Witte een LED indicatie aangebracht met 8 LED's. Hiermee kan gezien worden welke voice er klinkt en daarmee bepaald worden waar het board zit waar afgeregeld moet worden. Dit had ik ook al voor de CS60 gedaan en het bleek uitermate tijdsbesparend te zijn.

Mij maak je niet wijs dat die Japanners toendertijd met hun vingertjes steeds hebben zitten voelen aan de chips welke voice actief is (wordt werkelijk in de service manual als advies gegeven).
Niet voor niets zitten er op een van de boards acht printpennen waarop het gate signaal staat van de voice(s) die actief zijn.
 

Attachments

  • 03 07a led display voices.jpg
    03 07a led display voices.jpg
    69,2 KB · Bekeken: 129
  • 03 07b led display voices.jpg
    03 07b led display voices.jpg
    60 KB · Bekeken: 132
Een vraag via een PM komt binnen over een valse voice van de CS80.
Of daar een CS80-specialist voor nodig is of iedere vintage reparateur dat zou kunnen.

Het lastige bij de CS is dat er geen indicatie wordt gegeven welke voice actief is bij het aanslaan van een toets. Daarom heb ik voor de CS80 bij Dirk Witte een LED indicatie aangebracht met 8 LED's. Hiermee kan gezien worden welke voice er klinkt en daarmee bepaald worden waar het board zit waar afgeregelt moet worden. Dit had ik ook al voor de CS60 gedaan en het bleek uitermate tijdsbesparend te zijn.

Heb je ook een video van op joeptjoep:
 
@efexor: Mooi. Ik denk dat iedereen die aan een CS60/80 moet werken wel op dat idee komt.
Ik heb het wat simpeler gedaan met 8 leds en een enkele weerstand. Dan zijn de actieve voices LEDje-uit maar dat werkt even zo goed. Het zijn LED's die met 0.3 mA al voldoende oplichten en dus geen enkele noemenswaardige belasting vormen voor de circuits terwijl ze constant branden als er geen toets wordt bespeelt.
 
Back
Top