Diy Studio bouw (niet Pro)

DRe

SSM spacestation
Lid sinds
20 oktober 2004
Berichten
4.954
Locatie
Hilversum
Om te beginnen ben ik een 4 jaar terug begonnen om een studio te bouwen met een IQ vloer zoals ik dat maar noem (later uitleg). I wil een studio die ik op meerdere wijze kan gebruiken als bijvoorbeeld instrument room mix en master room. Ook wil ik niet gek veel kwijt zijn aan spullen en producten en dat is dus kopen wanneer je dat niet nodig hebt in de wetenschap dat je het later gaat gebruiken. Het is een hobby en niet Pro.. het was dus een behoorlijk "lijst" maken van spullen die je nodig gaat hebben. Ook in de wetenschap dat als je gaat verhuizen dat je alles mee kan nemen, er mag dus niets veranderd worden aan het huis zelf behalve echt essentiële dingen. ook moet het een beetje geluiddicht zijn om ook s' avonds tot een uur of 4 lekker te kunnen genieten van de spulletjes met een goed volume.
https://imageshack.com/i/pd24de0ej


Als eerste had ik een tekening in mijn hoofd hoe ik het graag zou willen in de ruimte die ik tot mijn beschikking heb. Een ruimte van 3400 mm bij 3600 mm dat is dus niet echt groot.

Maar het moet wel aan alle eisen voldoen...

Als eerst moet een muur neerzetten om dat ik nog een huisgenoot heb die niet echt blij is als ik meer dan de helft neem. noe ja een beetje smokkelen .... :D

https://imageshack.com/i/16bisgj
https://imageshack.com/i/n4uugyj
 
Na het muurtje te hebben neergezet even stuken om de gaten die kunnen achter blijven te kunnen dichten.

Daarna goed schoonmaken .

Na de schoonmaak van al het los zittende puin en rommel heb ik een plint neergelegd om zo een los staande ruimte te kunnen fabriceren . er was bij mij een verschil van 8 cm van de ene kant van de kamer tot de andere kant van de kamer.

https://imageshack.com/i/f0669c82j

Daarna plastic op de grond om vocht tegen te gaan.

Daarna om de vloer zwevend te maken heb ik piepschuim neergelegd.
https://imageshack.com/i/ex0cee52j
https://imageshack.com/i/ipd34628j

daarna heb ik in het piepschuim sleuven gemaakt voor alle kabels voor die ik later ga gebruiken. Die had ik verzameld en gekocht tweedehands de laatste 3 jaar.
 
foto van de losliggende draden door de room.

https://imageshack.com/i/ew6db932j

foto van de ingewerkte kabels

https://imageshack.com/i/ey933908j

de kabels die er in komen zijn 32 channel Mogami titanium, 2 keer 8 channel Hoso, 4 keer dap 8 channel voor trigger kabels, 8 keer midi. 4x spieker kabels naar positie , en240 Volt rondom zodat de 240 volt draad nooit een geluidskabels met een afstand van 15 cm de geluidskabels raken.
 
Daarna is het tijd om de vloer te storten, eerst een werkvloer en daarna de echte laag. op de afwerkvloer komt namelijk 700 ohm vloerverwarming voor van de winter zo dat het nooit onder het vriespunt kan raken.

https://imageshack.com/i/hl8a8a41j


na het storten en vlak maken van de vloer worden de zijstukken verwijderd om de ruimte te geven aan 2 cm lucht. hierna is ook het verschil opgelost omdat aan de ene kant 5 cm beton ligt en aan de andere kant 9 cm beton.
 
Daarna is het tijd om het plafond te doen. als eerste komt er een vocht regulerende folie tegen de balken en plafond. ook aan de zijkanten komt dit folie tegen de muur als eerste laag.

https://imageshack.com/i/ez9f6837j

Daarna wordt het dichte folie die onder de vloer ligt verbonden met de vocht doorlatende materiaal.

https://imageshack.com/i/p81a303bj

tussen de balken wordt om te beginnen 15 cm isolatie gedaan daaronder vocht tegenhoudend folie

op de vloer komt vervolgens egaliseer platen die 0,9 cm egaliseren daarover komt 12 mm spaanplaat. op deze spaanplaat komt het geraamte van underlayment die ik zelf zaag op 12.5 cm want zo dik wordt later de de isolatie. voor deze room heb ik 4 platen nodig.

https://imageshack.com/i/pb064101j
https://imageshack.com/i/eze98582j

na het geraamte komen de 221 iso tussen de houten latten.
https://imageshack.com/i/ew27690ej

voor deze room heb ik 40 vierkante meter nodig dus behoorlijk wat.

https://imageshack.com/i/nrf172j

in de gaten die je ziet komen de mid en hoge diffusers in het plafond in de zijwand en achterkant.
 
Laatst gewijzigd:
Als de isolatie is gebeurt is het tijd voor de vloer. Ik gebruik hiervoor ikea sisalvloertegel

https://imageshack.com/i/ew418f52j

Na de vloer tegels komt de wand afwerking. Ik doe dit met stretch katoen.

https://imageshack.com/i/f0f10e87j

De lampjes en mijn eerste huisdier..

https://imageshack.com/i/ip36c82ej

Ik kan natuurlijk niet wachten met het uitproberen van de studio. Dus al gouw worden de eerste draadjes verbonden en een laptop.

https://imageshack.com/i/n1r73wj

Na een check wordt het 19" rack in de room opgesteld


https://imageshack.com/i/exfc1167j

De tafel wordt opgezet.

https://imageshack.com/i/ipe6dea9j
 
Waarom zou dit niet pro zijn?
Je bent er serieus mee bezig, en als je het een beetje doordacht doet, kun je hele goede resultaten halen; daar gaat het tenslotte om.
Vergeet niet om wat akoestische metingen te doen, aan de hand hiervan, wellicht wat aanpassen, en voilá....

Deel je te zijnertijd ook de metingen met ons?

Het ziet er in ieder geval leuk uit .

Succes.
 
ff offtopic, maar ik zie dat jij een jup8 heb gekocht voor 1050€ ?!?! :))

eeh nee tussen winnen en krijgen zit een wereld van verschil.
 
@ VasC .Het is en was een mooi klus .. vooral leuk om te doen. Ook leuk om het verschil te horen veranderen. Ook kleine aanpassingen zijn echt hoorbaar zo als toen ik het katoen ging spannen kwam er weer veel geluid terug (weerkaatsing) je praat dubbel zo hard want je hoort echt alleen het apparaat en de stem vanaf het element komen en niet een gereflecteerde sound. de bass traps zijn 42 cm dik er is ook geen ophoping van bass /high ergens ergens in de kamer. alleen bij de deur hoor je het een beetje maar dat komt op een later tijdstip aan de beurt. De mid hooge diffusers komen over 2 weken aan de buurt en er komen ook nog valse 2de diffusers waar de linker spieker de rechter muur raakt en via versa. dat komt op het laatst pas. heel wat te doen dus. Je hoort in eens vanaf 22 hz en dat is laag.
 
Mooi werk Dre!

Nog een tip (als je daar niet zelf ook aan had gedacht):
Neem LED verlichting en geen halogeen.
Dit scheelt veel warmte ontwikkeling en is daarmee een stuk aangenamer :)
 
Laatst gewijzigd:
Mooi werk Dre. Hoe heb je de airco/luchtvoorziening erin zitten eigenlijk? Ik zie het niet op de pics. Je zal er vast iets voor bedacht hebben neem ik aan. :D
 
Ik heb geen airco maar een lucht slang je ziet hem in het fotootje links van de wand met strepen bovenaan (zwarte stip) . Buiten zit een computer fan die continu afzuigt.
https://imageshack.com/i/f0S7Zg6Mj
 
Back
Top