Q&A Sessie Rank 1

Status
Er kan niet meer gereageerd worden.

Yawgmoth

Moderator
Staff member
Lid sinds
4 januari 2002
Berichten
6.124
Locatie
Grou
Algemeen / Opinie
1. Hebben jullie nog veel andere dingen voor rank1 gedaan? of misschien zelfs erst alleen gewerkt? [mw3003]

Rank 1 : Piet is in 1995 begonnen en hij ontmoette Benno op een verjaardagsfeest. Zeer kort daarna zijn we samen begonnen en kwam onder andere het project Pedro & Benno op de markt.

2. Vanaf wanneer dateert jullie samenwerking en waarom gingen jullie samenwerken? [mw3003]

Rank 1 : Deel 1 van deze vraag is al beantwoord en wij gingen samenwerken, omdat wij het goed met elkaar konden/kunnen vinden. Want ook naast de muziek met je goed met elkaar overweg kunnen.

3. Op welk moment zijn jullie prof gegaan? [mw3003]

Rank 1 : Piet is “prof” sinds 1995 en Benno sinds 1997.

4. Wanneer zijn jullie begonnen en door wie geinspireerd? [Shivah]

Rank 1 : Piet is echt begonnen in 1991, maar dat was tot 1995 voor de hobby en heeft 1 plaat uitgebracht : Dyewitness – Observing the earth. Zoals eerder vermeld is Benno in 1997 begonnen, dus gelijk als “prof”. Benno wordt voornamelijk geinspireerd door klassieke muziek en sommige pop nummers zoals van Enya.

5. Is het nu "alleen" hard werken/ demo's afgooien, e.d. of hadden jullie het geluk van in het begin de juiste mensen kennen/ connecties hebben?[Zoidsity]

Rank 1 : Het is zeker hard werken, maar wij hadden in het begin al een paar tracks gemaakt die bijna iedere maatschappij wel wilde hebben, dus dat betekent dat je een maatschappij zelf kon uitzoeken. Mede door een paar goede tracks kom je al vrij snel “goed in de markt te liggen”.

6. Rank 1 - Awakening was een super nummer... maar waarom in godsnaam zo een trieste clip? [MdJ]

Rank 1 : Allereerst dank voor het compliment. Wij proberen altijd een “niet standaard clip” te maken, en wij vinden dat dat goed is gelukt met Awakening. We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die deze clip niet kunnen waarderen.

7. De cd symsonic is erg gevarieerd, is dat bewust gedaan? [C-Code]

Rank 1 : Dit hebben wij bewust gedaan, omdat wij het erg leuk vinden om met muziek te expirimenteren. Dat wil zeggen dat wij niet alleen de bekende 4 kwartsmaat op onze CD wilde hebben.

8. Welke andere (anders dan trance) electronische muziek luisteren jullie zelf graag? [C-Code]

Rank 1 : Benno is wel een techno en breakbeat liefhebber, Piet is nog steeds erg verzot op trance, maar hij kan zich ook vinden in goede techno platen en af en toe GOEDE hard house platen.

9. Waar liggen jullie roots? [C-Code]

Rank 1 : Jaren 80, toen waren we nog jong.

10. Komt er misschien ooit een remix contest van eventueele nieuwe nr's ?[C-Code]

Rank 1 : Het idee is ons een keer gepasseerd, dus wie weet in de nabije toekomst.

11. Zijn jullie exclusief aan ID & T verbonden ?[C-Code]

Rank 1 : De naam Rank 1 is exclusief aan ID&T verbonden, maar wij zelf niet.

12. Checken jullie ook forums als synthforum.nl? zo ja: welke threads, zo nee, waar haal je je kennis vandaan?[bambam]

Rank 1 : Ja ook wij checken regelmatig forums, en wij moeten zeggen dat het soms grappig is wat er over je geschreven wordt, maar forums over apparatuur bekijken wij nooit.

Gear

13. Met welke soft/hardware zijn jullie begonnen? [DraZziC]

Rank 1 : Piet is in 1991 begonnen met Cubase op de Atari 1040 en Benno, toen hij begon, gelijk op de PC met Cubase. Sind een jaar gebruiken wij Logic en hebben Qubase nooit meer aangeraakt.

Update: Benno is begonnen met een U220, niet bepaald een makkie om daar trance mee te maken! Daarna een S1100, die hij bij gebrek aan beters tevens als synthesizer gebruikte. Later volgden o.a. JP8000, TX81, JV1080, Novation drumstation en wat effect apparatuur.

14. In de lijst van door jullie gebruikte synthesizers e.d. komt nauwelijks écht exotisch spul voor. Zijn jullie geen synthesizer-fanaten.. of is deze 'toolbox' voor jullie écht uitgebreid genoeg ? [CraZ]

Rank 1 : Wij hebben totaal 4 Nord modulars. Met deze apparaten kunnen we alles maken wat we willen, van Basedrums tot zaagsounds, dus waarom zouden we echt exotisch spul kopen??. Naar onze mening is dat dus voor ons niet nodig.

Update: Tijden veranderen en ook de manier van muziek maken voor ons. Tegenwoordig (2005) werken we met logic 7 en een mac G5 dual 2.5. In combinatie met reaktor kunnen we nu in software nog meer als dat we al
op de modulars deden. Als Benno ooit een (betaalbaar) oude modulare synth tegenkomt dan koopt hij hem zeer waarschijnlijk wel!
15. Nord Modular

Tijdens clips en live sessie's zie ik de Nord Modular steeds terugkomen. Wat "hebben" jullie met deze machine, is het de mogelijkheid om zeer uiteenlopende patches of sequences op 1 dezelfde machine te maken? De mogelijkheden van een modulaire synth in desktop uitvoering? Of iets anders?


Rank 1 : In onze liveact gebruiken we de Nord modular voor basslinen en mainsounds, oftewel we doen er bijna alles mee! Je kunt er echt van alles mee.

Update: De modular was voor lange tijd het lievelingetje van Benno, maar synths Reaktor zijn intrede heeft gedaan in de studio wordt ie niet meer gebruikt. De hoofdreden hiervoor is dat reaktor net iets uitgebreider is, en omdat ie net zo krachtig is als je computer kan je het zo complex maken als je maar wilt. Verder is total recall van een song voor ons erg belangrijk is, omdat wij vaak nummers eerst even laten rusten. Dan hoeven we niet alles eerst helmaal opnieuw uit te mixen (we zijn graag lui!).

Welke effectenbak gebruiken jullie het meest op de Nord Modular?
Hoe programmeren jullie de NM? Beginnen met een type geluid dat gemaakt moet worden en dit vevolgens opbouwen vanuit de verschillende componenten, of pakken jullie een preset of preconstructed patch van bijvoorbeeld de NM-mailinglist en passen deze aan?


Rank 1 : we beginnen vanaf het begin en pakken precies de dingen die nodig zijn voor dat specifieke geluid. We beginnen nooit met een andere patch!
Update: Benno heeft met reaktor een soort van basale synth gemaakt waarmee bijna alles moduleerbaar is.
Dat scheelt een hoop tijd omdat er dan niet eerst draden getrokken hoeven te worden! Verder kijkt Benno vaak bruikbare functies af van verschillende synths / software plugins, en verwerkt die in zijn reaktor patch. Van de JP sound to makkelijke gebruiksfuncties zoals de oscilator detune/spread functie uit Vanguard. Ook effecten als de spacemaster en een ping pong delay zitten erin.


15. Gaan jullie diep in FM synthese met de FS1r? Of is het gewoon een wrede bak met lekkere presets? [Fuse]

Rank 1 : De FS1R is inmiddels verkocht, misschien zegt dat genoeg?!!

16. Wat vinden jullie de meest onlogische functie die jullie ooit tegengekomen zijn op een synthesizer? [JohnnyBusca]

Rank 1 : Is moeilijk te beantwoorden. Sommige functies gebruiken wij niet, maar of het dan gelijk onlogisch is??

Produceren,producties en optreden

17. Hoe begint een nummer.. een track bij jullie. Hebben jullie een vaste manier van werken.. of ontstaan dingen uit een hoop gerommel en geprobeer.. waarbij er pas in een later stadium aan structuur gewerkt wordt. [CraZ]

Rank 1 : Wij beginnen altijd met de kick, daarna meestal eerst een goede melodie verzinnen en dan om die melodie heen alles afwerken.

18. In hoeverre is de computer betrokken in jullie manier van produceren? Daarbij doel ik op het gebruik van hd-recording, softsynths, FX, etc. Of is het zo dat jullie puur hardwarematig werken en de computer alleen als sequencer gebruiken. [sten]

Rank 1 : Sinds wij Logic gebruiken, gebruiken wij uit dit programma heel veel FX en. Tevens wordt dit programma natuurlijk gebruikt voor het sequenzen.

Update: Tegenwoordig (2005) gebruiken we zoals boven al aangegeven een krachtige Mac met Logic 7. Dit bevalt uitermate goed! Zo goed zelfs dat we geen hardware meer aanraken. De computers zijn gelukkig nu zo krachtig dat we alles software matig kunnen doen. Omdat wij hardware sequenzing toch al niet gebruikten omdat we voornamelijk melodische trance maken, heeft hardware voor ons ook niet echt voordelen meer. Er zijn veel sounds
die je bij benadering software matig kan reproduceren. En mochten ze dan toch anders zijn: da's dan juist wel weer leuk!19. Jullie zijn nogal bekend om jullie soms heftige (gefilterde) strings en pads. Hoe creeëren jullie deze? Ik ga er van uit dat het géén standaard presets zijn. [Auxillary]

Rank 1 : Het zijn geen standaard presets. Wij maken deze pads op een JP 8080 / 8000. Lekker een beetje draaien tot er wat leuks staat.

21. Mannen,

waarschijnlijk gaan jullie mij dit niet vertellen omdat het misschien een producersgehimpje is of iets dergelijks.
Ik vraag het toch in de hoop dat jullie geen behoefte hebben om hier geheimzinnig over te doen.
Ik ben verliefd op de diepte die jullie elke keer weer in je mix krijgen.
Is dit een galm die niet te betalen is of is dit te bereiken met betaalbare apparatuur en hoe doe je dat dan?
Ik ben zelf in het bezit van een TC M3000, geen verkeerde jongen. Met een onbetaalbare galm bedoel ik dus die grote dozen met zo'n apart laptop schermpje a la 20 30 duizend piek.

Zou het erg waarderen als jullie dat willen uitleggen.
[Tom Thomas]

Rank 1 : Wij gebruiken zeker geen galm van 20000 piek, maar een “galmpje” van 350 Euro. Verder is het gewoon een kwestie van goed luisteren hoe je de mix wilt laten klinken. In principe mixen wij ieder geluid wat wij in de mix erbij doen, gelijk af. Dus onze “demos” zijn altijd gelijk afgemixt.
Het belangrijkste aspect in de diepgang van onze mixen zijn onze oren( denken we).

Update: Update: Leve de software! Met impulse responses (of hoe de juiste benaming ook moge zijn) zijn veel ruimtes realistisch te benaderen


22. Komt er nog een airwave 2? En zo ja wanneer? Welke synths zijn essentieel voor het eventueel maken van airwave? [speady]

Rank 1 : Airwave 2003 is onderweg. Airwave is gemaakt met een JP 8080.

23. Jullie liveset is super! ik ben geen trancefreak maar jullie muziek is live echt wel ok, welke gear gebruiken jullie zoal maar vooral hoe? muten/unmuten? Of wordt er ook echt live gespeeld? [STicKx]

Rank 1 : Wij gebruiken live : 2 nord modulars, 1 JP 8000, 1 Sampler, 1 PC en wat FX en. Wij spelen al onze speelbare melodieen live. Het ritme wordt (voor een groot deel) ondersteund door de sampler/PC

24. Een veelgehoorde kritiek op de trance van dit moment is dat het wel heel erg leunt op bekende stokpaardjes: JP8000 + een bak reverb en gaan met die banaan. Dit geldt natuurlijk voor heel veel muziekstromingen, maar zien jullie nog een verandering of een evolutie van deze stijl? [Nolet]

Rank 1 : De muziek zal ieder jaar blijven veranderen, dit komt ook doordat mensen steeds wat nieuws proberen te zoeken en dat is alleen maar goed natuurlijk. Onze insteek blijft gewoon nog steeds, dat wij muziek willen maken die wij zelf leuk vinden.

25. Wie doet de mastering van jullie producties. [C-Code]

Rank 1 : Ons album is gemasterd bij The Masters in Soest, en van ons vinyl wisselt het nog weleens, en wij kennen ze ook niet allemaal.

laatse updated 24-01-05
 
Laatst gewijzigd:
Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Top