• Graphic designers opgelet: Ontwerp jij het nieuwe Synthforum logo?
    Lees hier meer

  • Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

No noise .....please !!??

glennplumber

Kneed je synth
Lid sinds
19 december 2001
Berichten
2.954
Locatie
Midden van het land.
Ik zou graag willen weten hoe je het beste je noise omlaag krijgt... of nog beter hoe je het voorkomt. Als ik over het resultaat een noise reduction plugie gooi dan begint het altijd te erg te zuigen, het werkt niet lekker op bijv een kaal stuk met enkel een bassline. Maar voorkomen is beter dan genezen... toch maar .....hoe ???

Alvast bedankt,
Glenn Plumber
 

Boost303

Mono-Amine
Lid sinds
11 juli 2001
Berichten
1.941
Locatie
DenHaag
Steinberg's denoiser al geprobeerd? Kan met de juiste instellingen erg goed werken

Wat betreft ruis is het belangrijk om je signaalpad zo hard mogelijk te houden. (dus bijvoorbeeld bij je synths het volume helemaal open en op je mixer het goede niveua instellen)

Goed materiaal en goede instrumenten (liefst gebalanceerd) zijn natuurlijk ook belangrijk
 

cyan_circle

_beware of perverts_
Lid sinds
7 januari 2002
Berichten
1.731
Locatie
Utrecht
niemand houdt ooit rekening met kabels bij zijn budget als ie z'n studio gaat uitbreiden... terwijl ze toch zo belangrijk zijn.
koop hoge kwaliteit kabels, zo dik mogelijke shielding, gebalanceerd en leg ze het liefst allemaal in dezelfde richting. probeer ze uit de buurt te houden van stroomkabels en als je ze moet kruisen [audio en stroomkabels] doe dat dan onder een hoek van 90 graden.

zo hou je zo veel mogelijk de ruis uit je kabels... als er ergens anders ruis in zit... tja het kan zo veel zijn :confused:
 

bikkel

Everything is on the One
Lid sinds
14 november 2001
Berichten
12.136
Locatie
Utrecht
Vertel anders eerst eens waar die noise vandaan komt of lijkt te komen.
 

glennplumber

Kneed je synth
Lid sinds
19 december 2001
Berichten
2.954
Locatie
Midden van het land.
Het gaat me niet om een apparaat wat ruist maar het gaat me om ruis algemeen. Dus bijv wat cyan_circle zegt :

probeer ze uit de buurt te houden van stroomkabels en als je ze moet kruisen [audio en stroomkabels] doe dat dan onder een hoek van 90 graden.

Dat soort weetjes bedoel ik ....de algemene zaken. Ik wist wel dat audio en stroomkabels elkaar zo min mogelijk moeten kruisen maar van die hoek van 90 graden wist ik bijv weer niet. s'Handig om te weten ...toch
 

Twin-x

Gedeactiveerd account
Lid sinds
4 juli 2001
Berichten
1.254
Locatie
Grootebroek
zorg ervoor dat je rand aarde op je kamertje hebt. En doe dit niet provisorisch met een draadje aan de kachel/cv (dat gaat je betreuren) maar gewoon ff een nieuw stopcontact met randaarde. Probleem opgelost.
 

SpaceAgent202

Sinds 2001
Lid sinds
19 oktober 2001
Berichten
7.755
Locatie
Out there
goede kabels doen ook wonderen!

bij mij kruist niets onder 90°¨in ieder geval, maar heb (nog) geen last van hoorbare ruis...
maar misschien heb ik wel minder (niet mindere) kabels als een ander :p
 

arnomusicman

Radiation!
Lid sinds
14 december 2001
Berichten
4.236
Locatie
Zevenaar
Apparatuur zelf kan ook nog wel eens ruisen. Zoals effectprocessors, of zelfs mengtafels.

Verder is de bovenstaande tip van Boost303 goed. Je hebt ook een hardwareversie van Behringer. Die doet het ook goed, maar luistert wel nauw naar de instelling.

En ja, je kabels. Wees daar inderdaad niet te zuinig door goedkope kabeltjes te kopen/maken. Neem goed materiaal. Kabels van bv Klotz zijn erg goed. En natuurlijk Neutrik stekkers.

Verder zal een hoge instelling van je EQ op de mixer (en andere EQ's natuurlijk) ook extra ruis veroorzaken. Ook de softwarematige.
 

CraZ

..
Lid sinds
4 juli 2001
Berichten
2.743
Bij de bron aanpakken.

Bij de bron aanpakken.

Als het de kabels zijn waar de ruis vandaan komt.. dan heb je het waarschijnlijk allemaal redelijk voor elkaar. Want vaak zijn het de apparaten zelf die ruisen... vooral bakken met ingebouwde chorus, distortion, goedkope VCA's.. of gare Commodore64 overblijfselen (een SID Station ruist als een dolle!).

Als je daar nou meteen een noise-gate achter hangt.. of zorgt dat je op je mengpaneel een ruis-onvriendelijke EQ setting aanhoudt (voor zover dat je geluid niet aantast).. dan blijft je totale ruis al gauw binnen de perken.

En ja.. zoals boost al zegt.. zorg voor een goede S/N verhouding (Signal to Noise). Daardoor hoor je enerzijds de ruis minder goed.. en kun je anderzijds beter resultaat verwachten van software- of hardwarematige ruis-onderdrukkers op je eind-mix.
 

glennplumber

Kneed je synth
Lid sinds
19 december 2001
Berichten
2.954
Locatie
Midden van het land.
Origineel geplaatst door Boost303
Steinberg's denoiser al geprobeerd? Kan met de juiste instellingen erg goed werken

Wat betreft ruis is het belangrijk om je signaalpad zo hard mogelijk te houden. (dus bijvoorbeeld bij je synths het volume helemaal open en op je mixer het goede niveua instellen)

Goed materiaal en goede instrumenten (liefst gebalanceerd) zijn natuurlijk ook belangrijk

De steinberg denoiser waar je het over had werkt inderdaad erg goed toppertje ! ;)
 

Arv

Robot
Lid sinds
18 oktober 2001
Berichten
13.098
Locatie
Zuid Holland
99% van alle ruis in je setup komen rechtstreeks een elektrisch apparaat, dat in meer of mindere mate een bepaald ruisniveau heeft. Je komt er gewoon niet onderuit dat ALLE elektrische apparaten ruisen, dat is gewoon een eigenschap.. Het punt is het zo minimaal mogeljk te krijgen.



Arv
 

Arv

Robot
Lid sinds
18 oktober 2001
Berichten
13.098
Locatie
Zuid Holland
Probeer ook het kanaal waar je een ruiserig instrument op heb aangesloten zo vaak mogelijk dicht te draaien.. In ieder geval op momenten dat ie nix hoeft te doen. Als er meerdere instrumenten tegelijk spelen, valt de ruis niet meer op.

Arv
 

tronmusic

Ingeburgerd
Lid sinds
30 december 2001
Berichten
89
Locatie
Domstad
Je kunt ook een noisegate gebruiken voor ruis en brom geluiden.
Maar eerst kijken waar de ruis vandaan komt( kabels , aarde etc ),
als het een effectunit is kun je dit via Main Insert verhelpen door een
Noisegate te plaatsen, en komt het van een Sampler of Synthesizer dan de
direct insert op je kanaal een ( multi-gate ) Noisegate plaatsen.
De gate is dan een soort auto fader, als er geen signaal komt blijft
hij gesloten , komt het signaal gaat hij open.
 

farlukar

+++ATH NO CARRIER
Lid sinds
1 februari 2002
Berichten
478
draadje aan de kachel dat ga je betreuren?

draadje aan de kachel dat ga je betreuren?

Origineel geplaatst door Twin-x
zorg ervoor dat je rand aarde op je kamertje hebt. En doe dit niet provisorisch met een draadje aan de kachel/cv (dat gaat je betreuren)
Is dat slechter dan geen aarde?
maar gewoon ff een nieuw stopcontact met randaarde. Probleem opgelost.
Kzou wel willen maar er zitten helaas alleen fasedraden in m'n muur, en het dichtstbijzijnde geaarde stopcontact is een paar meter gang verder. Moet ik een eind installatiedraad door m'n gang laten lopen. Ook niet echt ideaal...
 

HanzZ

Stamgast
Lid sinds
29 december 2001
Berichten
354
Locatie
Amsterdam
Op het risico van off topic af zou ik willen melden dat naast de Steinberg Denoiser ook de Cool Edit Noise Reduction Plugin errrg goed werkt.

-- HanzZ
 

Synic

Hmmmm, brains....
Lid sinds
6 september 2001
Berichten
967
Locatie
Delft
Ik heb eens een artikel gelezen over hoeveel ruis je pluggen geven (schakelruis)
Dit is nog best aanzienlijk, elke aansluiting geeft een vaste ruiswaarde af
Als je al je aansluitingen optelt, heb je een behoorlijke ruisbron in je signaalpad zitten
Aan de bron is weinig te doen, je kunt het effect verkleinen met vergulden pluggen enzo
Uiteindelijk ben je toch aangewezen op een noise gate om de ruis te elimineren
 

farlukar

+++ATH NO CARRIER
Lid sinds
1 februari 2002
Berichten
478
Origineel geplaatst door Synic
Aan de bron is weinig te doen, je kunt het effect verkleinen met vergulden pluggen enzo
Vergulde pluggen helpen alleen zolang de inputs waar je ze in stopt ook verguld zijn en je hoogwaardige kabels gebruikt.
Als je een gewoon kabeltje hebt en nikkelen inputs hebben gouden stekkers geen zin.
 

arnomusicman

Radiation!
Lid sinds
14 december 2001
Berichten
4.236
Locatie
Zevenaar
Ik wil toch nog even wat kwijt over noisegates.

Noisegates elimineren geen ruis. Je hoort het alleen niet als de gate gesloten is.
Als de gate opengaat komt de ruis ook mee.
Dit kun je alleen elimineren met hadware/software denoisers.
 
Top