Nieuwe DAW computer 2020!

Arne01

Nieuwkomer
Lid sinds
17 juli 2020
Berichten
14
Locatie
Meppel
Hallo!

Na jaren gelukkig weer wat tijd de hobby op te pakken!

Maar ben een nieuwe computer nodig, waar ik jaren mee vooruit kan.... Graag jullie advies hierbij! Merci!!

Ik werk met Windows.
Werkte veel met zware plug-ins, dus CPU is wel belangrijk.
Mijn audio interface (TC Electronics, Desktop Konnekt 6) is Firewire! Ook belangrijk om die weer te kunnen gebruiken.
Verder 2x Krk Rokit 6 en een Ronald pcr-800 midi keyboard. Vind 16 gig werkgeheugen wel prettig, geen idee of 32 veel duurder is, ben nogal een nOOb, haha.
De computer komt in studio zelf dus beetje stil zou ook prettig zijn.
Intel processor heeft mijn voorkeur.
Liefst 2x ssd kaart en ruimte voor verdere schijven.
Kunnen werken met 2 beeldschermen is wel een vereiste.

Mijn budget is rond €1000/ 1200.

Een vriend zou hem in elkaar kunnen zetten, dus ben vooral een parts list nodig.

Zie veel kant en klare dure systemen, dat kan goedkoper volgens mij...

Mocht er info ontbreken dan lees ik dat graag.

Benieuwd hoe jullie hem samen zouden stellen!!?

Nogmaals, alvast bedankt voor jullie hulp!

Arne
 
Laatst gewijzigd:
Met mijn bijna 10 jaar oude pc met een i5 processor van de tweede generatie en 16gb werkgeheugen draaide ik moeiteloos reaper en acid en maschine met bakken vst’s en samples tegelijk.
We zitten nu bij de tiende generatie van i5 en i7 processors. Wat ik wil zeggen is, volgens mij maakt het niet zo veel uit. Als je een huidige i5 processor neemt en 2 ssd’s en voor de zekerheid 32gb werkgeheugen zit je goed en dat kan makkelijk met dat budget. Het is vooral zaak gewoon de knoop door te hakken en niet veel te dralen. Dat heb ik onlangs geleerd naar aanleiding van het enorme wormgat waar ik in belandde, op zoek naar de juiste laptop. Tis een simpele Lenovo thinkpad geworden.
 
Ja moet idd doorpakken nu, maar wil geen laptop. Het is puur voor thuis dus desktop.
 
De computer komt in studio zelf dus beetje stil zou ook prettig zijn.
Intel processor heeft mijn voorkeur.
Liefst 2x ssd kaart en ruimte voor verdere schijven.

Je moet niet kant en klaar kopen maar door die vriend bijv 'm in elkaar laten zetten als je de onderdelen binnen hebt en anders kan je bij Azerty 'm laten monteren, da's niet heel duur
Neem een ssd van 1 TB en stille ventilatoren van Be Quiet bijv, die zijn niet duur, dan krijg je een stille pc.
Samsung ssd's staan goed bekend, de Evo serie is goed en snel en krijg je 3 jaar garantie op, de pro serie geeft 10 jaar garantie maar is ook een stuk duurder.
Handig in deze is bijv een Evo te kopen en dan als je klaar bent met je hele installatie een kloon op een externe schijf te zetten zodat als je een keer pech hebt dat je dan een nieuwe ssd koopt en meteen de boel weer overzet en verder kan, wel bij grote installaties van software even een nieuwe kloon maken.
Qua cpu ligt het eraan, een i7 9700K kost je iets van 375 en een i9 kost zo'n 100 euro meer, ik kan moeilijk inschatten wat je nodig hebt, veel mensen redden het goed met de i7.
Als je met veel plugins werkt lijkt me 32 gig wel zo lekker, prijsverschillen zijn moeilijk aan te geven, het ligt eraan wat je nodig hebt, 16 gb kost je een beetje richting de 100 euro en 32 kost het dubbele zo'n beetje.
je kan ook beginnen met 16 en dan kijken hoe je draait en als je vind dat het sneller moet gooi je nog een 16 gig kammetje erbij, dat kan achteraf altijd maar dan let je toch op de kosten.
Voor die 1200 moet je het goed redden lijkt me.
 
https://www.synthforum.nl/forum/de-studio/overig-studio/3740474-desktop-pc-voor-muzieksoftware

dit recente draadje was voor mij erg behulpzaam voor het kopen van een nieuwe pc, ik ben uiteindelijk qua processor op wat anders uitgekomen (i7 10700) de hier genoemde bleek namelijk niet meer leverbaar, maar de rest wel ongeveer wat op pagina 3 staat, geheugen 32 GB pc is zeer stil. zonder laten assembleren was ie op net iets onder de 1400 gekomen, wel met windows erbij gekocht dus als je dat nog hebt liggen kom je aardig in de buurt van de bovenkant van je streefbedrag.

de evoplus SSD van 500 GB wordt in de praktijk 465 GB. de seagate 2TB wordt 1,81. hoe dan ook voor mij wel voldoende voor audio.
 
Ik las & hoorde dat amd ryzens cpu’s performant & goedkoopst uitvallen !

Indien firewire IEEE 1394 een must is , kan ik ook ten zeerste een oudere 2010 2012 mac pro aanbevelen ... waar nota bene ook windows op gezet kan worden !!! allemaal modulair , graphics kaart (en), cpu’s (dat is het heerlijke eraan ) 2 x cpu s :) !!!! hard drives ( tot 4 !!! interne mogelijk ) geheugen ( tot 96 Gb RAM zichtbaar in mac, 128 (( 8 x 16 )) dacht ik in windows ... in tegenstelling tot modernere laptops waar cpu ram ssd niet vervangbaar is ... een beest :)
 
Laatst gewijzigd:
Thanks voor jullie tips, de computer in het oudere draadje lijkt me wel wat
 
Mijn audio interface (TC Electronics, Desktop Konnekt 6) is Firewire! Ook belangrijk om die weer te kunnen gebruiken.

Er bestaat geen enkel 1151 of 1200 socket moederbord met een firewire aansluiting. Dat moet je dus met een losse PCIe kaart oplossen. Maar eerlijk gezegd zou ik als ik jou was die Konnekt 6 afschrijven en niet meer verder investeren in Firewire op een nieuwe Windows DAW PC. Kans op frustratie schat ik hoog in. Een RME PCIe interface zou hier het summum zijn... kost wel geld..

Lijstje:

https://pcpartpicker.com/list/NnPWp8
 
Inderdaad, wat dat betreft kan je wellicht beter verder met een nieuwe geluidskaart, je hebt natuurlijk toppers maar om goed bezig te zijn hoeft dat niet meteen de hoofdprijs te kosten.
Je hebt al 4 in 4 out vanaf zo'n 100 euro en dan loopt het op, de verschillen zijn niet zo heel groot in de 100 a 200 euro klasse.
 
Een kaart voor firewire kost €15.00, Zie niet in waarom dan een nieuwe audio interface te kopen. Deze was €160,00 destijds.
 
Een kaart voor firewire kost €15.00, Zie niet in waarom dan een nieuwe audio interface te kopen. Deze was €160,00 destijds.

Wist niet dat daar nog kaarten voor waren, da's een goedkope optie natuurlijk.
 
Ik sluit me bij eerdere comments aan, zelfs met een wat oudere cpu zul je tegenwoordig niet snel tegen bottlenecks aanlopen.

ik volg nog steeds de tweakers Best Buy guides die me ook wel voor audio productie van toepassing kijken.
Enige wat je daarvan niet nodig hebt zijn de duurdere grafische kaarten. Ik zou wel iets van een aparte grafische kaart adviseren (budget eentje) om de cpu iets te ontlasten.
 
ik kon op mijn inmiddels 8 jaar oude pc, i5 processor, de software van voltage modular niet draaien in een cubaseproject waarin andere plugins actief waren omdat de processor tegen z'n bovengrens aanliep. niks geen extreem cpu consumerend gebruik, gewoon een extra vst. o.a. daarom ben ik naar een nieuwe pc gegaan.

m.a.w. de conclusie dat je zelfs met een wat oudere cpu (bij normaal cpu gebruik/gewone projecten) niet tegen beperkingen aanloopt klopt volgens mij niet. het is maar net wat voor software je gebruikt en gaat gebruiken.
 
Mijn huidige computer is nog ouder zelfs, en liep toen al tegen problemen aan.
 
Heb onlangs deze combi (Bijlage) aangeschaft. Had zelf nog videokaart en extra HDD. Zeer tevreden. Stabiel, snel en erg stil. Past goed in budget. Geen Intel maar moet zeggen dan AMD geen probleem voor audio meer is. Kan makkelijk 16 sporen audio opnemen met zeer lage latency instellingen en 6x uhe diva laten spelen via externe midi zonder dat de processor over zn nek gaat. Kijk maar ff of je er wat aan hebt.
 

Attachments

  • Audio pc zonder videokaart.pdf
    96,5 KB · Bekeken: 260
Bedankt voor alle tips en configuraties tot nu toe. Ga deze een tijdje volgen en dan de definitieve keuze maken!
 
MSI X470 Gaming Plus AM4 socket
Ryzen 7 3700x of Ryzen 5 3600x
Scythe Mugen 5 CPU Koeler
Corsair 16 gb RAM
Asus Rog Strix 1650 of een andere 1650 (let wel op de uitgangpoorten
2x Crucial P1 M2 ssd (2x 1tb)

850-1000 Euro

Moet je er wel zelf nog een firewire kaart, behuizing en voeding bijzoeken
 
Geen Intel maar moet zeggen dan AMD geen probleem voor audio meer is.

Ik heb Intel geadviseerd omdat Arne01 01 daar om vroeg maar nu AMD toch besproken wordt en jij goede ervaringen ermee hebt stel ik toch even maar de vraag; een paar jaar terug toen ik zelf weer een pc in elkaar zette stond ik voor de keus en las hier en daar op het web dat er bepaalde plugins en/of daws problemen hadden met AMD ivm de drivers.
Is tegenwoordig AMD wel probleemloos, ook handig wellicht voor Arne01 om te weten.
 
Is tegenwoordig AMD wel probleemloos, ook handig wellicht voor Arne01 om te weten.

Kan alleen uit mijn huidige persoonlijke ervaring bevestigen dat ik zeer tevreden ben. Bij het samenstellen flink wat research gedaan bij andere audio pc builders online en daarvan was mijn conclusie dat sinds de komst van de Ryzen CPU’s de oudere opvatting dat Intel gewoonweg DE processor voor audio achterhaald is. De nieuwe architectuur van deze AMD range presteert uitstekend. Intel blijft een excellente keuze maar AMD is een stuk voordeliger. Mijn DAW, audiointerface,
UAD kaart en alle overige randapparatuur draaien probleemloos.
Hitte productie is ook laag van de Ryzen waardoor de Koeling ook niet veel dB produceert. Totale noise is vergelijkbaar als een laptop en daar ben ik zeer blij mee.
 
Back
Top