Korg MS

Julesw94

Nieuwkomer
Lid sinds
27 november 2010
Berichten
7
Hallo,

ik ben vrij nieuw in de synthwereld en ik wil graag jullie advies over de Korg MS-10 en Korg MS-2000.
Eigenlijk heb ik maar één simpele vraag; welke van de 2 moet ik kiezen en waarom? (ik zou het zeer waarderen als je het motiveerd)

Alvast bedankt!
 
de MS-10 is synthese gewijs minder interessant dan de MS-2000...
het klankpallet van de 10 is daardoor ook aanzienlijk beperkter...

de 2000 heeft o.a.:

- 2 OSCs (incl. RingMod en Sync)
- 2 LFOs
- preset geheugen
- breder toetsenbord
- effecten
- Vocoder
- MIDI

in principe kan de 2000 alles wat de 10 ook kan (maar vooral veel meer dan dat)... een keuze is snel gemaakt lijkt me...
 
Laatst gewijzigd:
mee eens , m.n. als je vrij nieuw bent.
ms 10 is toch wat specialistischer vind ik.
 
Zijn echt twee heel verschillende synths met sterk gelijkende naam. Het is alsof je een tamboerijn met een drumstel vergelijkt en vraagt welke welke beter is.
 
Youtube is een goeie bron om even snel een synth te chekken..







 
MS2000 is een digitale (va) poly synth met een interessante matrix.
MS10 is ruige analoge maar redelijk beperkte monosynth met een aantal patch mogelijkheden.
Wil je ruige 'simpele' geluiden ga je voor een ms10.
Wil je meer dan maar dan lever je wel iets in qua klank ga je voor de ms2000. In jouw geval lijkt me dat een goede keuze als beginner.
 
De MS2000 is ideaal om synthese te leren, en je hebt meer mogelijkheden dus loopt in die leercurve niet te snel tegen de limieten aan. Denk alleen niet dat je hem ook als step sequencer zoals een SQ-10 gaat gebruiken, want dat wordt een frustratie. Hij heeft een modulatiesequencer, geen step sequencer.

De prijs zal ongeveer hetzelfde zijn, en dan zou ik als beginner dus de uitgebreidere MS2000 kiezen. Hij klinkt iets anders dan de MS10. Als dat klankverschil zo belangrijk voor je zou zijn (wat gerust kan), dan was voor jezelf al duidelijk welke je wou hebben. En dat bedoel ik absoluut niet elitair ofzo. Bovendien heeft de MS2000 nog wat ingebouwde effecten. Wel zo handig; een MS10 zonder externe effecten zal ook niet altijd zo spannend klinken....

Dus MS2000 :)
 
gewoon laten liggen die MS-10... waarom? omdat je hem na een paar weken weer beu bent (zeker weten)...

dus gaan met die MS-2000 banaan omdat het een veel betere bak is om synthese op te leren en daarom ook blijft boeien...
De prijs zal ongeveer hetzelfde zijn, en dan zou ik als beginner dus de uitgebreidere MS2000 kiezen.
en zo is't maar net...
Wil je meer dan maar dan lever je wel iets in qua klank ga je voor de ms2000. In jouw geval lijkt me dat een goede keuze als beginner.
mja welke klank? dat beetje specifieke wat alleen de MS-10 zou kunnen (wat de 2K wellicht net ff niet kan) word door de vele mogelijkheden van de 2000 dan toch wel weer ruimschoots goed gemaakt...
 
Laatst gewijzigd:
Ben je een geboren muzikant en ongeremde kunstenaar: MS-10. Zo niet: MS-2000. De MS-2000 kan veel meer maar de MS-10 kan anders.
 
mja welke klank? dat beetje specifieke wat alleen de MS-10 zou kunnen (wat de 2K wellicht net ff niet kan) word door de vele mogelijkheden van de 2000 dan toch wel weer ruimschoots goed gemaakt...

Als ik ms-10 koop doe ik da voor de klank. Die is redelijk herkenbaar/uniek. Net zoals als zijn broer de ms-20. Ondanks zijn patch mogelijkheden zijn de oude MS'en helemaal niet zo uitgebreid als je in eerste instantie denkt. Maar de klank maakt voor mij de ms-xx reeks heel erg interessant.

Daarbij mag je denk ik een analoge monosynth niet vergelijken met een digitale polysynth. Ik denk dat je die bewust of misschien onbewust heel anders benaderd wanneer je er mee werkt.

Ik denk dat een MS-2000 meer in het rijtje past van de an1x of misschien zelfs een jp-8000
 
Daarbij mag je denk ik een analoge monosynth niet vergelijken met een digitale polysynth.
mja k, maar da's pcies wat de topic starter vroeg toch?

de MS-20 vond ik opzich dan wel weer interessant, synthesis wise that is, echter door het tegenwoordige prijskaartje dat er gemiddeld aanhangt ook niet echt meer... t'iz ook bijna niet te geloven dat een MS-10 voor hetzelfde aantal duiten gaat als een MS-2000... ach ja, wat de gek er voor geeft...

iig, voor iemand die vrij nieuw is in de synthesizerwereld is de MS-2000 the best choice (denk ik persoonlijk)... meer klote voor je cash...
 
Zou zowieso niet voor de MS-10 gaan, eerder voor de MS-20, maar ja die zijn tegenwoordig niet meer te betalen.
Hou er wel rekening mee dat de 10 en 20 wel een eigen sound hebben , wat van de 2000 niet bepaald te zeggen valt.
Ben het er niet mee eens dat je word aangeraden als beginner om voor de 2000 te kiezen, door zijn uitgebreide mogenlijkheden zie je straks de bomen door het bos niet meer.
 
Laatst gewijzigd:
Zou zowieso niet voor de MS-10 gaan, eerder voor de MS-20,
Jij praat wel makkelijk met andermans geld...
een eigen sound hebben , wat van de 2000 niet bepaald te zeggen valt.
Is het weer te min?
Ben het er niet mee eens dat je word aangeraden als beginner om voor de 2000 te kiezen, door zijn mogenlijkheden zie je straks de bomen door het bos niet meer.
wat raadt Meneer dan aan?

my 2 cents:
koop 2e hands Bevalt het niet dan verlies je vrijwel niets en heb je in ieder geval je oorspronkelijk budget nog. Zo kan je mogelijk met hetzelfde geld meerdere synths in deze prijsklasse uitproberen totdat je de juiste hebt gevonden....
 
Vraag aan de TS:
Waarom jouw interesse in de Korg MS-10 en Korg MS-2000?
Het zou leuk zijn als jij dat eens motiveerT. :)
 
In een MS2000 zie je toch nog wel de bomen door het bos zeker? Het is ochot een heel klassiek 2VCO subtractief ontwerpje synthese-wise, niks speciaal aan. Alles net zoals het al 40 jaar bestaat. Heel goed hoor, daar niet van! Maar alles is hands on en standaard, dus het lijkt me juist een heel overzichtelijk rijtje bomen ipv een verwilderd bos. Ik vond er in ieder geval altijd goed mijn weg op. En weinig menuutjes duiken!! In die zin vind ik hem veel dichter bij de JP8000 liggen dan bij de AN1X. Al moet ik zeggen dat ik een deel van de JP8000 nog altijd niet logisch opgebouwd vind op het frontpaneel. Dat zal wel persoonlijk zijn, want anderen vinden hem superduperlogisch. Ik moet altijd een beetje zoeken omdat voor mijn gevoel LFO en VCO settings door elkaar staan. Dat vond ik bij de MS2000 duidelijker.

Anyway, als je betaalbaar klassieke subtractieve synthese wil voor een eerste synth, zou ik voor een JP8000 of MS2000 gaan. Heel veel synth voor je geld en wat ingebouwde effecten om een goede eindklank te hebben. Dat het virtuele zijn ipv echt analoog? En dan? Ik heb beiden nog steeds naast elkaar staan. Het is zeker anders in de details, maar daarom niet beter of slechter.

Gewoon voor die MS2000 gaan. Knopjes, houten zijkantjes, hands-on, veel mogelijkheden en een goede klank. Wat wil je nog meer.
 
MS 10 gehad en gelukkig geruild voor een Roland SH 101, MS2000 heb ik nog steeds in mijn bezit. Qua synthese erg makkelijk om te leren. Enige gepiel is de mod sequencer, met name wanneer je die als step sequencer wil gebruiken. Zoals Nicolas al zegt, het is een frustratie, maar het kan wel! Persoonlijk vind ik dat de MS2000 binnen het VA segment wel een eigen geluid en karakter heeft. De polyfonie is alleen niet zo ruim (maar vierstemming).

De MS10 heeft wel een eigen (analoog) geluid, maar is toch redelijk beperkt. Zeker als je hem afzet tegen de mogelijkheden van de MS2000.
 
Ben het er niet mee eens dat je word aangeraden als beginner om voor de 2000 te kiezen, door zijn uitgebreide mogenlijkheden zie je straks de bomen door het bos niet meer.
een synth slechts kopen omdat ie makkelijk is te behapstukken is nutuulk niet the way to go... een beetje synthese onder de knie krijgen mag je best wat voor doen en is uiteindelijk aanzienlijker leuker dan het blijven hangen in het pietje puk gebeuren van een MS-10...

synthese is niet slechts "hoor die kale osc of dat filter eens mooi klinken" maar is aanzienlijk complexer...
 
Even mijn mening over leercurve als instructeur hier naar boven brengen:

Een te hoge instapdrempel werkt niet motiverend. Een DX7 als eerste synth nodigt niet uit tot programmeren. Als je al veel van synthese weet, dan kan het wel.

Een al te simpele synth geeft snel resultaat, maar je gaat ook al snel mééér willen als het je enige apparaat is.

Een goede eerste synth is eentje waarop je meteen iéts kan, maar die genoeg mogelijkheden op een relatief toegankelijke manier biedt om ook later nog nieuwe dingen te leren.

De MS2000 lijkt me in dat opzicht ideaal.
 
Back
Top