Jean Michel Jarre, zaterdag 27 november in Ahoy, Rotterdam

CJ75

Using keys to open doors
Lid sinds
18 februari 2005
Berichten
431
Locatie
Tussen Den Haag en Leiden :-)
Wie gaan er naar toe ?


Ik wel :) kaartjes reeds binnen.

Toch wel een stuk jeugdsentiment :-) want toen ik vanaf mijn 12e ofzo naar zijn muziek luisterde was mijn ' wens' om hem ooit live mee te mogen maken !

Ik weet het ff niet zeker, maar werden toentertijd (midden/eind jaren 80 en begin 90 nou ook weleens tracks van hem gebruikt voor video-games uit die tijd ? )
 
Wie gaan er naar toe ?


Ik wel :) kaartjes reeds binnen.

Toch wel een stuk jeugdsentiment :-) want toen ik vanaf mijn 12e ofzo naar zijn muziek luisterde was mijn ' wens' om hem ooit live mee te mogen maken !

Ik weet het ff niet zeker, maar werden toentertijd (midden/eind jaren 80 en begin 90 nou ook weleens tracks van hem gebruikt voor video-games uit die tijd ? )

Captain Blood (volgens mij ethnicolor, maar dat weet ik niet zeker) en Bomberjack had Magnetic fields.
 
Wordt die avond ook Star Wars op TV uitgezonden of komen de Star Wars fans net als vorig jaar weer naar JMJ kijken?
 
Ben er ook met zijn vijven.
Jarre zal misschien wel veel playbacken (behalve de bekkens en effectenpad), maar zijn medemuziekanten niet :D
 
Ben er ook met zijn vijven.
Jarre zal misschien wel veel playbacken (behalve de bekkens en effectenpad), maar zijn medemuziekanten niet :D

mehh, jaloers zekah. Als je erop let zijn er ook na 40 jaar best wat imperfecties en errors te horen dus dat valt best mee :(
 
Ik ga er heen en ik neem m'n ouders mee. Zij hebben ooit in de jaren tachtig Oxygene voor me meegenomen uit de bibliotheek en vanaf dat moment was de wereld nooit meer hetzelfde. Zelf zouden ze niet zo snel naar dit soort concerten gaan terwijl ze de muziek wel goed vinden dus dit is een mooie gelegenheid om iets terug te doen :-)
 
Ik ben er ook, maar wel alleen, 13 jaar geleden ook geweest in Ahoy, was een hele belevenis.

Ben al fan vanaf 1976.
 
Jarre in Ahoy - Een korte impressie

Jarre in Ahoy - Een korte impressie

Zojuist ben ik thuis gekomen van een ontzettend goed concert van Jean-Michel Jarre in Ahoy.
Je kunt van z'n muziek houden of niet, maar vandaag heeft hij een show neergezet die echt fantastisch was.

De opening van het concert was erg verrassend. Er werd een lekkere synth bas gespeeld, maar op het podium was nog niemand te zien. Terwijl iedereen gefocussed was op het podium, kwam opeens Jarre met zijn crew vanaf de achterste tribunes van Ahoy de zaal ingelopen. Ze moesten dus de hele zaal door wandelen richting het podium en mensen in de gangpaden konden de man dus de hand schudden en even lekker betasten ;)

Natuurlijk moest er ook gespeeld worden en dat heeft Jarre met zijn crew uitstekend gedaan,
Op het podium was prachtig oud analoog spul te vinden. Ik zag diverse synthi's, 4 eminents, een Arp 2500, een Moog modular en nog veel en veel meer analoog spul. Alles werd volgens mij ook echt live gespeeld. Net als in Carre een jaar of twee geleden.
Dit keer echter niet alleen Oxygene. Er werden ook stukken gespeeld van Equinoxe, The concerts in China, Magnetic Fields, Rendez-Vous, Oxygene 7-13, Revolutions en Chronologie. Goddank niks van die laatste albums.
Dit keer waren er ook wel wat digitale synths te vinden op het podium, Geen probleem wat mij betreft. De stukken werden ook prachtig aan elkaar gespeeld met intermezzo's die soms een heel nieuw nummer op zich leken. Super.

In tegenstelling tot het carre concert, was er dit keer ook veel meer ruimte voor licht en projecties.
Jarre trok alles uit de kast wat betreft lasers in diverse kleuren. Prachtige laser animaties en schitterende effecten. Achter Jarre was een heel groot scherm met hele gave animaties. Zo was er aan het begin van het concert een grote moog achtige synth te zien waar een soort virtuele vlucht langs de knoppen gemaakt werd. Cool!

Uiteraard ontbrak ook de laserharp niet. Jarre moest de niet gelovigen onder ons toch nog even overtuigen dat het ding het echt doet. Hij ging er in het begin even lekker met z'n hand doorheen om iedereen te overtuigen. Dat had hij overigens niet hoeven doen, want tijdens zijn spel op de laserharp (Rendez-Vous III) werden wel wat fouten gemaakt die meteen duidelijk maakte dat het ding echt is.
Ook de theremin was gaaf. Jarre is er nog steeds geen virtuoos op, maar voor de show is het gewoon gaaf.
Dit keer was ook het spel op de Moog Liberation een stuk beter als in Carre.

Toen Rendez-Vous II en Rendez-Vous IV gespeeld werden kwam het publiek pas goed los. Jarre had er duidelijk plezier in en gebaarde iedereen naar voren te komen. Het personeel van Ahoy wist er niet goed raad mee toen iedereen naar het podium liep. Als snel stond ik dus helemaal vooraan te genieten.
Deze show was wat mij betreft voor een indoor show de ideale mix tussen het "pure" van carre en de spectakel shows die hij in het verleden gaf. Dit was spectaculair live.

Is er dan helemaal geen kritiek? Tuurlijk wel, maar dat valt te verwaarlozen.
Jarre is en blijft geen geweldig toetsenist. Hij is lekker aan het freaken met de synthi's en de drie muzikanten om hem heen doen het meeste werk. Who cares.
Er was eigenlijk maar 1 ding wat me echt stoorde.
Jarre had voor hem een aantal kleine bekkens/pads met daaronder een bekkenslag sample.
Leuk, maar hij gebruikte het te pas en te onpas. In sommige nummers bleef hij er maar op meppen en op een gegeven moment begon het me te irriteren.

Voor de rest dus een uitstekende show die voor iedereen wat te bieden had. De liefhebbers van analoog kwamen aan hun trekken en de liefhebbers van show ook. Het was in ieder geval lekker live.
Wat mij betreft een zeer geslaagde avond waarbij Jarre ons bijna 2,5 uur vermaakt heeft.

Foto's en film volgen snel. Ik zet wel e.e.a. op youtube.
 
Ben net terug en heb er van genoten. Heb m'n impressie net even geschreven en hier in het algemeen forum gepost. Misschien kunnen de mods het hier naartoe verplaatsen.
 
Ik behoor zeker tot de Laserharp gelovigen, maar niet tot de hij speelt live gelovigen wat hij overigens bij zijn vorige tour wel deed want dat was duidelijk te horen, maar gaat hij het grote podium op of doet hij mega grote dingen open air word ik wantrouwig. Maar wie weet deed hij vanavond zijn show live, ik was er niet bij misschien een klein beetje helaas de laatste keer was in 97 en dat was allesbehalve live.
 
Heb je gelijk in. Bij die mega grote dingen buiten is er vast wel iets live, maar grotendeels niet.
Vanavond was het wel andersom. Het was zeker 90% live denk ik. Ik vermoed zelfs 100%. Het was echt carre, maar dan met meer show.
 
Het is inderdaad duidelijk dat je er niet bij was als je twijfelt aan het live spelen van Jarre. Zijn solo's waren vanavond dermate enthousiast (lees: niet altijd even strak getimed en soms wat moeilijk te volgen) dat er volgens mij geen enkele twijfel kan bestaan. Overigens was het zoals Renepela al schreef echt rete vet. Ik zat in de arena op de tribune, en daar zat men bepaald niet stil, ook bij ons gingen de voetjes van de vloer.
Ik ben nog nooit eerder naar een optreden van de man geweest, luister zijn muziek tegenwoordig nog nauwelijks, en ben nu gegaan uit een soort van nostalgie. 20 jaar terug kende ik immers echt elke track uit mijn hoofd. Ik heb toen ook zijn concert registraties plat gekeken (parijs en londen). Hoewel dit gewoon 'binnen' was voldeed het echt volledig aan mijn hoge verwachtingen. Zeker dat hij ook zoveel toegiften gaf was echt tof!
 
Je kunt zeggen wat je wilt maar live was het niet afgezien van het tot in den treuren
slaan op de 2 crash bekkens en het weggeven van een paar niet al te beste solo's en improvisaties.
Je zou verwachten dat de beste man toch wel zijn eigen niet al te ingewikkelde arrangement kon spelen
na 35 jaar. Zelf vond ik het een mager optreden, maar dat kwam ook meer omdat het geluid tamelijk
ruk was. Niets dan clipping 50% van de tijd.

Was er dan niets positiefs, natuurlijk wel. Mooi om die oude tracks eens te horen in een grote zaal met
een leuke lasershow. Ik had echter liever gezien dat ie meer zijn best deed op de leads dan dat hij
continu aan het springen was met een handje in de lucht als een volleerde playback DJ.
 
Laatst gewijzigd:
Ik ben niet geweest, had na Carré en hmh wel weer even genoeg jarre gezien. Ik heb ook het idee dat jarre problemen thuis heeft omdat hij zoveel op stap is :D
 
Dit was een fantastisch concert! Jarre en zijn crew hebben een memorabele show neergezet, waarbij het gebeuren vorig jaar in A'dam een magere show was.

Ik ben ervan overtuigd dat alles grotendeels live is gespeeld en zeker de laserharp (houdt die discussie dan nooit eens op?).

Videos (HD) staan elders op het forum en/of YT uiteraard (djgahann).
 
Back
Top