Midi Bekentenis

nielsderckx

chaoz please...
Lid sinds
22 juni 2009
Berichten
629
Locatie
weert
Liever vrienden van het forum,

ik moet jullie iets bekennen;

Ik ben Niels, en ik ben een MIDI-n00b.*:stupid

Ik heb het echt heus geprobeert maar liep telkens na (kort) proberen vast en dan was midi uiteindelijk meer iets wat tussen mij en mijn muziek instond :doei:dan dat het een handige/onmisbaar hulpstuk was. Dus ik heb me vooral gered met het samplen en realtime opnemen van gear.

Maar ik wil het nu voor eens en voor altijd onder de knie krijgen, dus gisteren de midi-kabels maar weer van het haakje gehaald en aan de slag gegaan.:yamaha:


ik heb mijn midi spul aangesloten via een midi interface (ESi m8u xl) op mijn pc.
In ableton heb ik voor elk stukje gear een midi track aangemaakt welke ik dan kan routen/patchen.

Bijvoorbeeld midi track 1 ontvangt midi van mijn mpc en stuurt dit naar Battery. Zo kan ik de pads van mijn mpc gebruiken om battery aan te sturen.

of bijvoorbeeld midi track ontvangt en zend midi van 1 synth, etc etc.

Nu loop ik tegen het volgende aan:
  1. "latency" -er zit een enorme vertraging tussen het aanslaan van het 1e stukje hardware en het afspelen van het andere stukje hard-/software.
  2. Als ik midi van en naar 1 synth stuur, dan hoor ik het geluid bij het aanslaan "dubbel" (dus het geluid zoals het hoor en een paar ms later nog een keer) soms best een leuk effect maar over het algemeen irritant.
  3. Ik heb een midi track bijvoorbeeld van mijn little phatty, en op mijn phatty naar een passend geluid gezocht. Dit heb ik gevonden, kan ik dit nu ook op de 1 of andere manier "opslaan" in ableton? Ik kan het verkregen geluid natuurlijk opslaan in de Phatty, maar dan moet ik in ableton in het midi track nog invoeren op welke bank en program dit zit, en ik vroeg me af of dit ook "automatsich"kon
  4. Ik zou graag mijn mpc op een ander manier integreren met mijn daw, maar ik heb geen idee hoe. Dus bijvoorbeeld dat ik mijn mpc sequencer gebruik om via ableton een stukje gear aan te sturen, en dat ik het midi patroon dan ook in ableton kan opnemen (dien ik dan ableton te "slaven" ofzo?)
Een heel verhaal, hoop dat jullie/iemand me er wat mee op weg kan helpen, of met een gedeelte ervan.

Maar als jullie zoiets hebben van "derckx, zoek het ff lekker zelf uit met je achterlijke beginners vragen"
dan heb ik daar alle bergip voor :o:



* :
http://forum.gamez.nl/lofiversion/index.php/t4121.html
n00b
een benaming voor nieuwe gebruikers. Dit heeft vaak een negatieve betekenis. Heeft vele vormen, zoals `naab, nub, noob, b00n, nubaar, nublet, newb, newbie, n4p, Nap, nubcake
 
Waarom wil je met je mpc iets aansturen, live kan dat zelf toch?Drumtrack kan ik nog wel begrijpen...
maar een synth? lijtk me alleen maar lastig.....

Maar ok. stel je iig midikanalen goed in voor zowel de verzender als de ontvanger.
i.v.m. latency, kies je goede asiodriver in live en stel de buffer in.

Je 3e vraag gebruikte ik nooit, ik gaf de tracknaam gewoon dezelfde als de patch, bv
dikke lead #3.

4 is hetzelfde als je midikanalen in stellen en de mpc laten meelopen met ableton (dus je drukt play en de mpc loopt ook)
 
nou, ik heb met de mpc altijd heerlijk gewerkt, en ben van mening dat de mpc een hele fijne "groove" heeft, die ik gevoelsmatig niet krijg wanneer ik vanuit ableton iets aanstuur. maar kan ook niet meer om mijn daw heen, dus vroeg me af of er een integratie te bedenken was... ik kan natuurlijk mijn synths gewoon rechtstreeks op de mpc aansluiten en de audio opnemen, maar ik zou graag de keuze uit beide hebben, vandaar mijn aansluiting via de midi interface.
 
Nu loop ik tegen het volgende aan:
"latency" -er zit een enorme vertraging tussen het aanslaan van het 1e stukje hardware en het afspelen van het andere stukje hard-/software.
Welke drivers gebruik je in Live? ASIO kiezen.

Als ik midi van en naar 1 synth stuur, dan hoor ik het geluid bij het aanslaan "dubbel" (dus het geluid zoals het hoor en een paar ms later nog een keer) soms best een leuk effect maar over het algemeen irritant.
Dat heet MIDI Local. De oplossing is om MIDI Local op OFF te zetten op je synth. Je stuurt namelijk 2 keer een signaal uit - 1 dat van je toetsenbord gelijk naar de "engine" van de synthesizer gaat, en 1 dat naar je computer gaat - wat vervolgens weer vrolijk door de computer terug wordt gestuurd naar de synth.

Local OFF zorgt er voor dat het toetsenbord alleen maar MIDI uitstuurt via de output, niet intern. Wel aan denken als je 'm dan loskoppelt en hij "doet 't dan niet".

Ik heb een midi track bijvoorbeeld van mijn little phatty, en op mijn phatty naar een passend geluid gezocht. Dit heb ik gevonden, kan ik dit nu ook op de 1 of andere manier "opslaan" in ableton? Ik kan het verkregen geluid natuurlijk opslaan in de Phatty, maar dan moet ik in ableton in het midi track nog invoeren op welke bank en program dit zit, en ik vroeg me af of dit ook "automatsich"kon
Nee, MIDI is gruwelijk primitief, en bij mijn weten stuurt Live geen system exclusive op die manier uit.

Dus bijvoorbeeld dat ik mijn mpc sequencer gebruik om via ableton een stukje gear aan te sturen, en dat ik het midi patroon dan ook in ableton kan opnemen
Dat kan sowieso al, als je je MPC gewoon op een van de MIDI ins zet van je interface. Alles wat de MPC doorstuurt kun je opnemen op een track die als MIDI in de MPC heeft en als MIDI out je stukje gear.

Wil je er ook voor zorgen dat Ableton luistert naar de MPC, dan moet je de MIDI clock van Ableton laten luisteren naar de MPC.

"Integratie" valt vies tegen - bij alle DAWs en bij alle MIDI-only hardware. Het blijft gewoon ploeteren.
 
maar dat van die naam van de track is eigenlijk een goede....hoe simpel kan iets zijn. thanx.

maar nog even over puntje vier..
als ik het latancy verhaal heb opgelost, en ik record een midi track in ableton, dan zet ik de mpc aan en neem de midi info op in ableton, daarna handmatig het geheel iets terug zetten, want er zit tijd tussen ableton op rec zetten en het play drukken van de mpc...toch? of kan ik dit ook "linken"?
 
Watvoor geluidskaart heb je?
En welke midi interface? Is die los of zit ie op je kaart?

Als je latency ervaart is dat meestal omdat je instellingen niet goed zijn.
Ga naar uhh,.. ff uit t hooffie,. Options>Preferences>Audio
stel daar je asio drivers van je kaart in.
Als je de buffergrootte aanpast veranderd de latency mee,.. zoek een compromis dat werkt in jouw setup.
Bij de tab midi kun je je sync opties instellen en je interface selecteren.

Is geen hogere wiskunde,. gewoon rustig en kalm blijven ademen! Gheheh :P
 
yoozer, thanks!
Mid local ga ik even uit zetten!
en het is fijn om te weten dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen, dan hoef ik daar ook niet verder over na te denken.

Ik kan weer een stapje verder vanavond, bedankt voor jullie reacties!
 
ik heb een tascam us1641, zal daar straks eens naar de instellingen van kijken, moet wel lukken als ik het zo lees!
 

Attachments

  • Tascam%20US-1641.jpg
    Tascam%20US-1641.jpg
    102,7 KB · Bekeken: 112
thanks man!
 
...ik wil het nu voor eens en voor altijd onder de knie krijgen...

Bijvoorbeeld midi track 1 ontvangt midi van mijn mpc en stuurt dit naar Battery. Zo kan ik de pads van mijn mpc gebruiken om battery aan te sturen.
MIDI zelf werkt altijd met 16 kanalen (channels 0 t.e.m. 15).
In software worden die gewoonlijk gekoppeld aan tracks, MAAR het is niet noodzakelijk dat die nummering overeenstemd : track vs MIDI-kanaal.
[*]Ik heb een midi track bijvoorbeeld van mijn little phatty, en op mijn phatty naar een passend geluid gezocht. Dit heb ik gevonden, kan ik dit nu ook op de 1 of andere manier "opslaan" in ableton? Ik kan het verkregen geluid natuurlijk opslaan in de Phatty, maar dan moet ik in ableton in het midi track nog invoeren op welke bank en program dit zit, en ik vroeg me af of dit ook "automatsich"kon
Het geluid behoort altijd bij een bepaald type synth waar het in een geheugen is opgeslagen (indien mogelijk).
Je kan dan ofwel de nummer van dat geheugen in je track opslaan (Midi : program en bank nummer), ofwel (wat beter is) de inhoud van dat geheugen (Midi : systeem exclusieve data of kortweg sysex).
Sysex is veel beter omdat je (zolang je de synth bezit) de klank terug kunt oproepen, met die program roep je enkel dat geheugen terug op, waar mogelijk al iets ander inzit.

Alle DAW software zou ondertussen toch wel met midi en dus ook met sysex overweg moeten kunnen... of ableton dan toch niet ? :o:
 
heb het even opgezocht, dat sysex-verhaal, maar dat ondersteunt live dus niet, voor zover ik het nu even snel kan zien, gemiste kans dus..

maar ik zit te denken...als ik een program change als automation opneem, dan heb ik als het goed is de midi program-bank informatie al "vast staan"in ableton, toch? dan hoef ik het niet handmatig in te voeren. Ga ik vanavond eens proberen....
 
heb het even opgezocht, dat sysex-verhaal, maar dat ondersteunt live dus niet, voor zover ik het nu even snel kan zien, gemiste kans dus..

maar ik zit te denken...als ik een program change als automation opneem, dan heb ik als het goed is de midi program-bank informatie al "vast staan"in ableton, toch? dan hoef ik het niet handmatig in te voeren. Ga ik vanavond eens proberen....
Ikzelf heb dus geen ableton, maar meestal zet je zo'n ding op record (van een midi track danwel) en druk je op je synth de gewenste program-knop in. Hierbij zou deze, via midi, een program-commando moeten verzenden, dat bij het afspelen je synth terug op datzelfde program zet (geheugen nummer met een bepaalde klank-info daarin). That's it.
 
Back
Top