CF kaartlezer via floppy/IDE aansluiting in de Akai S3000XL

tm-acid

Stamgast
Lid sinds
19 augustus 2008
Berichten
232
Locatie
Nijmegen
Ik heb een Akai S3000XL waar ik graag een kaartlezer in zou willen bouwen. Na wat research ben ik tot de conclusie gekomen dat ik simpelweg het diskettestation zou kunnen vervangen door er een IDE/CF kaartlezer in te bouwen, aangezien het er op lijkt dat het de zelfde techniek/aansluiting is. Het idee is om de CF kaart als vaste schijf te gebruiken voor het opslaan van samples. Wat ik ook nog gelezen heb is dat het kennelijk niet mogelijk is om te hotswappen met dit systeem maar dat vind ik niet zo erg aangezien ik van plan ben autonoom met de sampler te werken zonder computer. De sampler kan booten zonder floppy.

Heeft iemand hier ervaring mee, zit ik op het goede spoor? Geef alsjeblieft je mening...
 
Ik heb hier geen ervaring mee, maar volgens wat ik er van weet past het ding wel op de plek van de floppy en kun je ook de voedingsaansluiting gebruiken. Data moet dan wel via SCSI en dat is een andere aansluiting dan er aan de floppy zit.
 
Als het echt IDE is (dat betwijfel ik met een floppy drive), dan zou je zo'n IDE to CF adapter kunnen kopen. Een collega gebruikt dat al jaren voor een klein webservertje die dus geen harddisk meer heeft maar een CF kaartje (zowel boot als data). Ik weet niet meer welke hij exact heeft, maar het leek hier ongeveer op:

http://www.addonics.com/products/flash_memory_reader/adidecf.asp

Er zijn vele aanbieders, inmiddels ook met SD kaartjes geloof ik.
 
Floppydrives woren inderdaad met een andere type kabel dan IDE aangesloten. Je zou ook eens kunnen kijken bij de conversiekits van de oudere MPC's (2000 (XL)). Volgens mij werd daar min of meer vergelijkbare techniek toegepast.
 
je hebt een scsi 2 ide bridge nodig, daar zet je een ide naar cf op.

een tweetrapsraket dus.
je hebt dan ook twee voedingsaansluitingen nodig.
:koffie:

Aah toch, nou dat wordt lekker solderen dan! Waar haal ik een scsi 2 ide bridge vandaan?
 
Lijkt mij toch vrij eenvoudig.

Koop een IDE to CF adapter, zoals te zien via de link die wruiterman gaf.
Plaats deze in de PC.
En sluit deze adapter middels een IDE harddisk kabel aan op een van de twee IDE harddisk aansluitingen op het moerderbord.

Klaar toch?

En vergeet niet om de adapter als Slave in te stellen, anders heb je een conflict met je boot-disk.

Succes.
 
Een ding trouwens, is het niet zo dat je bij de MPC2000XL gewoon de floppy kunt vervangen met een IDE cardreader en daar gewoon de floppy kabels aan vastklikt (flatcable en molex)? Als dat zo is, dan lijkt het mij logisch dat het bij de floppy van de S3000XL ook zo werkt... ZIP drives worden toch ook op de zelfde manier aangestuurd als floppy drives?
 
Laatst gewijzigd:
Iemand enig idee wat deze connector moet voorstellen? Hij zit tegenover de PSU en onder het 8-out board.
 

Attachments

  • IMAG0220.jpg
    IMAG0220.jpg
    95,1 KB · Bekeken: 101
Iemand enig idee wat deze connector moet voorstellen? Hij zit tegenover de PSU en onder het 8-out board.

SCSI aansluiting.
Hierop heb ik een interne SCSI zipdrive op aangesloten in mijn S3000XL.
Deze heeft dezelfde power connentor als een floppy drive. Wel even de 2 stroomkabeltjes verlengen, want die zijn te kort voor het plaatsen van een SCSI zipdrive.
 
Laatst gewijzigd:
Is dát de SCSI!? Ik dacht namelijk dat de SCSI connector op een andere plek zat, daar dichtbij bij het FX en filter board...

Dus het komt erop neer dat ik een SCSI2IDE adapter moet hebben die ik dan weer aansluit op een goedkoop IDE naar CF adaptertje... of een IDE cardreader in bracket?
 
Of je gaat op zoek naar een SCSI cardreader. Een SCSI2IDE bridge is ook niet goedkoop...

Bij FX en filter board zitten nog twee connectors voor Flash modules.
 
Hmm, maar waar een scsi kaartlezer te vinden. Die dingen zijn toch vrij 'zeldzaam'?
Maar de goedkoopste optie is dus eigenlijk om er gewoon een SCSI hdd in te plaatsen of extern een SCSI hdd aan te sluiten...?
 
Hmm, maar waar een scsi kaartlezer te vinden. Die dingen zijn toch vrij 'zeldzaam'?
Maar de goedkoopste optie is dus eigenlijk om er gewoon een SCSI hdd in te plaatsen of extern een SCSI hdd aan te sluiten...?

Een interne SCSI Harddisk plaatsen is ook nog niet zo simpel. (Maar niet onmogelijk)
Het grootse probleem is de voeding. Je kunt dus niet de standaard connector van je floppy drive gebruiken, maar moet de juiste spanning ergens aftappen in de S3000XL
Ten tweede moet je de harddisk zelf ook ergens laten in de kast van de S3000XL. Hier is standaard geen ruimte voor, dus moet je een beetje creatief zijn.

Een interne SCSI zipdrive is wel redelijk makkelijk te plaatsen. Deze heeft nl dezelfde power connector als de floppy drive en is in plaats van de floppy drive te plaatsen.

Een externe HD is natuurlijk het makkelijkst. Die steek je met de juiste kabel zo in de achterkant van de sampler
 
Hmm, misschien dat ik dan toch maar voor de interne SCSI HDD ga. Ik heb wel ervaring met solderen en ik heb al enkele voorbeelden gezien op het internet, moet te doen zijn! :)
Met ZIPs wil ik liever niet werken...
 
Back
Top