Max for Live gereleased

Vandaag is Max for Live (Ableton Live 8.1 vereist) gereleased door Ableton en Cycling '74. Het ziet er erg interessant uit, een combinatie van een visuele ontwikkelomgeving toegespitst op Live, waarmee je je eigen instrumenten, effecten en plugins kunt maken/programmeren, ondersteuning en aansturing van diverse hardware en de mogelijkheid om diverse API's, informatiestromen en hardware aan elkaar te knopen op conventionele en (nog interessanter) onconventionele manieren!

device_patching.png


Voor de nerds onder ons interessant om onze eigen dingen te bouwen, maar ook zeker interessant voor de minder technisch onderlegde gebruiker vanwege de enorme hoeveelheid toepassingen die ongetwijfeld beschikbaar zullen komen in de community.

Naast de ontwikkel-omgeving etc. zitten hier ook al een aantal in Max for Live gemaakte plugins bij ter lering ende vermaeck (en gebruik uiteraard), zoals:

step-seq.png

Step Sequencer

buffer-shuffler.png

Buffer Shuffler

loop-shifter.png

Loop Shifter

Meer info op de websites van (check vooral de videos): Ableton en Cycling '74.

Prijs is €249 voor de downloadversie.
 
Ik heb m besteld....vanmiddag.....man ik kan niet meer wachten.....zit steeds mijn mailbox te checken....
 
hele leuke app, en voor de mensen met max5 kost maxforlive 'maar' 79 euro
 
hele leuke app, en voor de mensen met max5 kost maxforlive 'maar' 79 euro

raar eigenlijk dat je nog extra moet betalen. je zou toch verwachten dat ze al bestaande klanten wat in het zonnetje zouden zetten.

Hoe dan ook, waar ik wel benieuwd naar ben is de integratie met externe hardware (mn controllers), dan kan nog echt heel toffe shit opleveren.
 
blijft een geniale samenwerking... heel vet, zullen mooie dingen uit voort komen, vermoed ik zo..
 
Ik heb de beta een tijdje gedraait en ik moet zeggen dat ik ook nog niet weet of ik 249euro ga betalen voor max for live.

Het voegt absoluut veel mogelijkheden toe maar als ik het heel eerlijk bekijk zie ik mezelf die functionaliteit niet zo erg vaak gebruiken. Het geeft een enorme vrijheid in het zelf maken van componenten maar dat soort zaken kon ik al prima in reaktor. Bovendien bind je je heel erg aan 1 DAW terwijl ik de laatste tijd juist wat meer naar Logic neig.

Daarnaast zie ik Ableton nog steeds als de perfecte tool voor het live performen en jammen maar is het in mindere vorm opgewassen tegen de studio pakketten zoals Cubase, Logic e.d.
Natuurlijk kun je met Ableton prima muziek produceren maar ik ben zelf van mening dat je voor studiowerk met Cubase of Logic een krachtigere tools in handen hebt.

Mogelijk overtuigd het me nog eens maar op dit moment neig ik naar deze addon nog even links laten liggen.
 
Ik ben er ook nog niet helemaal uit. Aan de ene kant lijkt het me fantastisch qua mogelijkheden - ik heb altijd al gedroomd om veel meer controle dmv programmeren over muziek te krijgen, aan de andere kant ben ik bang dat het hoge pielgehalte de productiviteit van hetgeen waar het -uiteindelijk- om gaat, namelijk het maken van muziek, nog weleens in de weg zou kunnen gaan zitten.

Aan de andere kant, voor iemand met een programmeerachtergrond EN interesse in synths en muziek zou ik wel gek wezen om het niet te doen. En die 250 euro hoesten we ook wel op.
 
Ik ben nog even aan het twijfelen voor ik de toch wel relatief hoge prijs betaal. Volgende bemerkingen maken de keuze niet makkelijker: http://createdigitalmusic.com/2009/11/24/max-for-live-comes-with-some-strings-attached-for-creators/

Op zich vind ik die beperkingen niet zo'n probleem, alleen jammer van het inperken van de Jitter mogelijkheden want dat is een gebied waar ik mezelf nog wel wat mee zie doen. Het lijkt erop dat de work-around hiervoor echter goed werkt.

Ik denk dat ik mezelf deze week toch op een licentie ga tracteren, ik vind het te interessant om links te laten liggen :)
 
Ja, ik denk dat vooral op termijn het wel een goede investering wordt
momenteel heb ik het ook niet 'nodig' (ook vaker met reaktor aan de slag) maar hier komen ongetwijfeld mooie dingen uit voort!

Live is zo enorm flexibel en dit maakt een aantal zaken nog transparanter. Als je ziet hoeveel workarounds het programma biedt dan ben ik benieuwd als de community hiermee echt aan de slag gaat.

@acidfever: ik kan je erg goed volgen, Live heeft een aantal erg vervelende beperkingen, die me soms ook wel tegen zitten (timing issues, geen sysex-support, geen fatsoenlijk midi-editor bv) en die in Logic zo erg vanzelfsprekend zijn, maar toch geniet ik elke dag van Live's workflow en de integratie met m'n APC40.

@napoleon: weet jij of de m4l 'patches' ook via rewire door te lussen zijn?
 
Heb 'm wel gelijk gekocht. Ook al een tijdje met de beta gestoeid. Mijn eerste m4l patch is (denk ik) bijna af. Ben een beetje met de api aan het klooien met live.object en live.path.
 
kan ik hem nou draaien met de trial version van Abelton? Kheb Max/MSP/Jitter al en wil Ableton uitproberen. Logic is niet echt goed voor live, en ik hoop dat Ableton ism M4L de mogelijkheid biedt om functionaliteit van bijv. de RM1X en mn Nemo te emuleren/mixen met eigen control surfaces, zonder de hele audio engine ook mee te moeten bouwen.
 
Volgens mij nog niet want de live 8.1 versie is alleen beschikbaar voor ableton live en ableton live suite.
De andere versies moeten nog geupdate worden naar 8.1 en deze versie heb je nodig voor m4l
 
Back
Top