Novation Nocturn 25 en 49 keys

Novation introduceert twee nieuwe keyboardcontrollers in Nocturnstijl:

attachment.php


attachment.php


Klik hier voor meer info

High quality professional keyboard
• Velocity-sensitive, keyboard from Fatar, with assignable after-touch. The Nocturn Keyboard feels like playing an instrument rather than a computer peripheral.

Illuminated controls provide instant visual feedback
• Brightly lit 11 segment LED rings around the eight smooth encoders, and backlit buttons throughout provide instant visual feedback for every physical control.

Touch-sensitive encoders
• All 8 oversized encoders are touch sensitive, bringing up mapping information and allowing you to ‘touch’ in automation data on DAW’s with a ‘touch’ mode.

Automap control Software
• Allows you to instantly 'learn' controllers to plug-ins. The GUI graphically displays Nocturn Keyboard's control surface on your computer monitor, enabling you to see exactly what is assigned to what, without using a tiny LCD screen.

8 Velocity-sensitive drumpads
• Nocturn Keyboard features 8 'softfeel' velocity sensitive drum pads. These can do more than just trigger notes and sketch drum patterns, all can be assigned to control software parameters.

Total of 33 MIDI assignable controls
• 8 trigger pads, 8 dials, 14 buttons, modulation wheel. Sustain and expression pedal control can also be added.

Speed Dial
• The 9th encoder is a unique 'Speed Dial' which allows you to instantly change the value of any parameter the cursor is pointing at, with no assignment needed whatsoever.

USB Powered
• Nocturn Keyboard is powered by USB saving valuable plug sockets. It can also be powered down without being unplugged, preserving battery power in laptops.
 

Attachments

  • novation_25.jpg
    novation_25.jpg
    54,7 KB · Bekeken: 46
  • novation_49.jpg
    novation_49.jpg
    42,4 KB · Bekeken: 52
Last edited by a moderator:
Fatar-toetsen, ben benieuwd hoe dit ding speelt. De Nocturn pots zelf zijn niet echt super-spectaculair.
 
Ben ook wel erg benieuwd naar de kwaliteit van deze Fatar keys. Als ze maar in de buurt komen van de Voyager is het zeker interessant!
 
Mis wel een display waardoor een computer wel weer een must is (hoewel we er vanuit mogen gaan dat iedereen wel zo'n ding heeft.. )
 
Novation is echt helemaal een controllermerk geworden. Straks is mijn X-station nog uniek omdat ie een Novation met synth is.

Ik vind de looks iig wel lekker, oogt stoer. Mis wel faders, maar zaten natuurlijk ook niet op de Nocturn.
 
Jammer dat de display zoals op de SL MkII niet op deze nieuwe controller staat. Eigelijk wil ik gewoon een Remote SL MkII : dezelfde layout als de Remote SL, maar dan wel met de nieuwe encoders zoals op de SL MkII (die encoders met die leds). Misschien toch maar eens kijken of ik geen goedkope tweedehands Remote SL kan vinden :)
 
Als je die van mij draait zie je ze wiebelen (ze zijn dus niet netjes recht gemonteerd). Het is maar zilver plastic; ik weet ook wel dat ze geld moeten verdienen, maar ietsje solider gevoel zou leuker geweest zijn.
 
Als je die van mij draait zie je ze wiebelen (ze zijn dus niet netjes recht gemonteerd). Het is maar zilver plastic; ik weet ook wel dat ze geld moeten verdienen, maar ietsje solider gevoel zou leuker geweest zijn.

Ach dat is toch met al die meuk tegenwoordig. Mijn X-station wiebelt en wobbelt, zelfs mn Mbox doet dat een beetje. Maar het kan wel beter, toen ik laatst aan de knoppen van een V-synth XT draaide was ik erg onder de indruk juist van de solide feel.
 
Als je die van mij draait zie je ze wiebelen (ze zijn dus niet netjes recht gemonteerd). Het is maar zilver plastic; ik weet ook wel dat ze geld moeten verdienen, maar ietsje solider gevoel zou leuker geweest zijn.

Ah juist. Ik ben net op zoek naar een 2-3 octaafs controllertje en deze zijn sexy maar Novation heeft wat solide bouw niet echt een goede naam geloof ik.
 
de knoppen van een nocturn vind ik zelf een stuk degelijker aanvoelen dan de Novation remote MkI, dus als deze dezelfde zijn zal dat nog wel meevallen denk ik kwa kwaliteit.
ook het dat je de parameters via het pc scherm kunt zien en regelen vind ik zelf juist veel handiger dan wanneer dat op een klein display'tje op de controller zelf zou zijn.
 
De 49-key versie staat voor 260 eu in de Thomann catalogus.

Volgens hun catalogus is hij leverbaar; andere sites hebben het over november of zelfs december. Ik heb de vraag bij Thomann uitstaan of hij inderdaad meteen leverbaar is.

Gisteren weer een rondje controller-uitproberen gedaan. De Nocturn 49 stond er nog niet, maar de feel van de Novation Remote SL Compact 49 (wat een naam...) viel me in positieve zin op. Na de MPK 49 is dit nu eerste keuze voor mij, tenzij de Nocturn er snel is. Hij is nl. met 3,8kg erg licht (op de kwaliteit van het klavier na is dit voor mij het belangrijkste criterium). De Akai weegt 5,8kg, dat scheelt nogal.

Maar goed, deze schop gaat eigenlijk over de vraag: heeft iemand al een Nocturn 49 (of 25) staan en wat zijn de bevindingen?
 
Nocturn 49 besteld en vandaag binnen gekregen. Eerst had ik wat moeite de controller knoppen aan de praat te krijgen met plugins binnen FL Studio. Nieuwste software gedownload en: alles werkt!

Een mini-bespreking dan maar, er is nog weinig te googlen over deze machine:

Eerste indruk: erg mooie design. Het klavier voelt goed tot zeer goed, de switches voelen zoals verwacht rubber-achtig en moeten goed recht worden ingedrukt. De draaiknoppen zijn prettig te doseren maar lijken niet allemaal even recht te staan. De pitch/mod wielen zijn te klein en het pitch wiel is wat lawaaiïg, maar beiden zijn bruikbaar. De drumpads zijn prima voor mijn bescheiden gebruik.

Automap: de meegeleverde automap software werkt geweldig, mits dus eerst geupdate, waarbij je niet moet vergeten ook de Nocturn zelf te updaten - dit zijn twee aparte stappen. Automap heeft helaas (nog) geen template voor FL Studio: de transport knoppen heb ik nog niet aan de praat gekregen. Het toewijzen van controls aan plugins is snel, makkelijk en overzichtelijk: je kunt met de View knop op de Nocturn het Automap scherm (eventueel semi-transparant) op je scherm toveren. De status van de controls op het keyboard en in het Automap window zijn netjes in sync. Je kunt zelf kiezen welke VST plugins door Automap verwerkt moeten worden, waarna de software van elk van deze plugins een versie maakt met een Automap wrapper - wat ook netjes in de naam van deze kopie verschijnt. De parameters van een plugin worden dan waar mogelijk automatisch gemapt, waarbij je met page+ page- op de Nocturn door meerdere pagina's kan lopen, wanneer een plugin meer dan 8 paraters heeft (de meesten, hè).

Klavier: het klavier vind ik dus erg goed. Ik heb de aftertouch nog niet gebruikt, en deze lijkt vrij 'diep' onder de toetsen te liggen, ik weet nog niet hoe comfortabel dit gaat spelen. Al met al is dit één van de beste klavieren die ik op controllers heb bespeeld (Emu Xboard serie, Akai MPK 49, Yamaha KW serie, Behringer, M-Audio Axiom, CME UF). Het klavier van de Akai is misschien nog iets beter, maar de Nocturn stelt hier dus niet teleur.

Controllers: de doordraaiende knoppen met LED ringetjes hebben wat speling en staan niet helemaal recht maar voelen toch goed aan in gebruik. Ik heb wel mijn bedenkingen voor die (onvermijdelijke?) tik die ze zouden kunnen krijgen bij veel live gebruik. De snelheid van de knoppen is in drie stappen in te stellen, wat erg fijn is. De drumpads hebben een variable drempel en maximale velocity waarde, ze zijn dus prima aan te passen aan persoonlijk stijl - voor mij werken ze prima. De wielen zijn zoals gezegd wat luidruchtig en klein, maar ze vielen me mee in gebruik. Ik ben nog op zoek naar het aanpassen van de (default halve noot) pitch-bend range.

De Nocturn heeft enkel USB, geen MIDI-poorten, maar wel aansluitingen voor expressie en sustain pedalen - wat voor mij erg belangrijk is.

Ook erg prettig: de Nocturn 49 is het op één na lichtste 49 toetsen controller keyboard (lichtste is de Yamaha KX 49, afgaande op specs). De Nocturn 49 weegt ca. 3,7 kilo.

Plusplunten: goed tot zeer goed klavier, Automap software is erg prettig en snel in gebruik en de integratie met de PC voelt aan als een stap vooruit, aansluitingen voor expressie en sustain pedalen, mooie design, erg prettig in het donker mee te werken (zoals de naam beloofd), lichtgewicht.

Minpunten: draaiknoppen voelen wat kwetsbaar, pitch/mod wielen zijn te klein en het veertje van het pitch wiel kraakt wat, transport knoppen werken (nog) niet in FL Studio.

Conclusie: voor 260 euro vind ik de Nocturn 49 een prima aanschaf. Als je geen behoefte hebt aan meer dan acht draaiknoppen, geen faders nodig hebt en niet persé een ingebouwde audio-interface behoeft is dit een aanrader, vooral door de kwaliteit van het klavier, Automap en het (gebrek aan) gewicht.
 
gister ook een noturn 25 gekocht en erg teveden er mee

gister ook een noturn 25 gekocht en erg teveden er mee

Ik heb zelf de nocturn 25 en moet zeggen met jou review kan ik wel zeggen dat ik op zelfde gevoel en mening uit kom :)
In combinatie met een frontier design alpha track is het ultieme combinatie lijk mij :)
 
Back
Top