Dave Smith releases Tetra synth

Dave Smith Instruments today released Tetra, its next-generation analog polyphonic synthesizer. Tetra’s four voices feature a 100% analog signal path and four-part multitimbral operation with individual outputs per voice.

attachment.php


“We’ve been getting the message loud and clear from our customers that ‘smaller is better,’” said company founder Dave Smith. “All our recent products pack a lot of power and functionality into a small package—even the Prophet ’08, which is relatively small for a full-sized keyboard. We’d also gotten a lot of requests for a poly version of Mopho, our analog mono synth, which has been very successful. By following Mopho’s lead and paring the interface down to the essentials, we can keep the price low and provide excellent value. Everybody wins.” Tetra is fully programmable via the front panel or with a free downloadable editor for Mac OS and Windows.

Tetra is basically four Mophos in a very compact (7.9" L x 5" W) enclosure, a sort of mini Prophet with a couple of extra tricks up its sleeve: specifically, a sub-octave generator for each oscillator and feedback. With a street price of approximately $799, that’s like four Mophos for the price of two. And it’s expandable. Tetra can be poly chained with additional Tetras or a Prophet ’08 for up to sixteen-voice polyphony.

Other features include Combo Mode, used to combine four programs into unison or poly “super patches.” Combos can also play four 16 x 4 step sequences—one per voice/program—simultaneously. In Multi Mode, each of Tetra’s voices responds to a different MIDI channel, making it ideal for complex arrangements and sequencing analog drum sounds. Tetra is the first DSI product to feature USB. “USB is one of the most requested features across our entire product line,” said DSI’s Tracy Wadley, “so it’s great to be able to offer it.”

Tetra’s classic analog sound and unprecedented combination of performance, flexibility, and price make it an outstanding value.

Tetra is available now with an MSRP of $879.00 and an MAP of $799.00.

Bron: http://www.gearjunkies.com/news/4082
 

Attachments

  • DSI_Tetra_front_NEWS.jpg
    DSI_Tetra_front_NEWS.jpg
    307,4 KB · Bekeken: 153
Last edited by a moderator:
Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden om met unison al die oscillators te stacken voor een extra dubbeldikke volvette sound :okdan:

Toch ben ik zelf niet heel erg enthousiast over de Tetra als ik kijk naar de prijs en het feit dat ik al een Prophet, Mopho en Evolver heb. Als 'ie nou de helft van het geld zou zijn of echt een stuk meer kon zou ik er voor gaan, maar zoals ik het nu zie heb ik toch niet echt de motivatie om als een gek fondsen te werven voor zo'n ding. Ik hoop dat dit de laatste Dave Smith synth in deze familie is en dat hij hierna weer iets echt nieuws gaat verzinnen.
 
Ah ja. als je al wat mooi Dave Smith spul in huis hebt dan is de 4 vrij overbodig.
Of je ruilt de mopho in voor een tetra.
 
Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden om met unison al die oscillators te stacken voor een extra dubbeldikke volvette sound :okdan:
een beetje zoals de korg mono/poly alleen wel iets gaver... want de monopoly heeft geen filter per osc en je kan de oscs niet indivudeel uitsturen nutuulk...
 
Die Mono/Poly maakt echt gehakt van de Evolver, dat kan ik je op een briefje geven. Ook al gooi je er vijf voices Evolver tegenaan. Completely different league...
 
I'm speaking synthesis here...

wat een onzin trouwens ook altijd dat een oude synth zogenaamd gehakt maakt van een nieuwe synth... ten opzichte van wat? ...en waarom? ...mag een nieuwe synth geen bestaansrecht hebben of uniek zijn? ...moet ie altijd refereren aan synths uit vervlogen tijden?

so wie so is de mono/poly voor het grootste gedeelte ook echt maar gewoon een monosynth, want als je het ding polyphone bespeeld blijft er niet veel meer over met zijn enkele filter voor alle voices...
 
Ik heb ze toevallig naast mekaar, en het zijn allebei unieke synths. Maar qua sound is de MP gewoon een andere klasse. Voller, warmer, mooiere osc's en beide staan niet bekend om snappy envelopes maar die van de MP zijn wel net iets sneller naar mn gevoel. Daarnaast zijn de modulatie-opties bij de MP echt uniek en bruikbaar. De Evolver kan al snel een iele metalen brei worden, de MP is instant Drexciya.
 
Mmm, bij mij is vaak drie kwart van de melodie net zo deel van het ritme als de drums, en dan heb ik het graag scherp. Ben altijd al meer een tak dan een woooom-man geweest :D
 
De Tetr4 en de Evolver zullen qua analoog elkaar niet veel ontlopen. Heb hier nu 5 voices Evolver naast 4 van de MP en dat is denk ik redelijk identiek aan Tertr4 vs MP. Even alle wavetablevoices uit en daar is de vergelijkende test zeg maar :)
 
Klopt niet helemaal, de Prophet 08 en Mopho klinken behoorlijk anders dan de Evolver, vooral omdat de Evolver zijn analoge oscillators samplet en door de DSP trekt voordat 'ie ze naar buiten stuurt. Je hebt dus een A/D - D/A conversie-slag die de Prophet 08 en Mopho (en Tetra) niet hebben. Daardoor klinkt 'ie wat killer en kan 'ie minder 'freaken' (je krijgt problemen met digitale clipping) dan de 100% analoge DSI synths.

Zie signal path
 
Interesting, heb je toevallig ook het signal-path van de Mopho bij den hande? Je doelt op de a-d voor de panning neem ik aan? Tbv het delay en de distortion/hack?
 
De Mopho signal flow staat hier

De Evolver heeft 2 analoge oscs en 2 digitale. De digitale worden na een D/A conversie gemixed met de analoge oscs en gaan daarna door het analoge filter, vervolgens worden ze door een A/D conversie weer digitaal voor panning, high pass filter, distortion/hacks/delay en feedback en uiteindelijk weer door D/A analoog naar buiten gestuurd.

De Mopho en Prophet '08 doen dit niet, maar die hebben dan ook niet die digitale opties en delays etc. aan boord. Het belangrijkste verschil bij de feedback functie (die wel in de Mopho en de Evolver zit maar niet in de Prophet) is dat de Mopho feedback analoog is en de Evolver feedback wordt digitaal gedaan. Daarom gaat de Evolver ook sneller kraken en knarsen als je er op te keer gaat, omdat digitale distortion lelijk klinkt vergeleken met analoge distortion.
 
Zou beide wel eens naast elkaar willen horen, misschien toch nog maar eens een Mopho aanschaffen.
 
Is wel de moeite waard, op meninge synth-meeting (5 sept is er weer een in Eindhoven) zijn vaak ook wel Mopho's en/of Evolvers en/of Prophet 08'en aanwezig.
 
Napole0n schreef:
De Evolver heeft 2 analoge oscs en 2 digitale. De digitale worden na een D/A conversie gemixed met de analoge oscs en gaan daarna door het analoge filter, vervolgens worden ze door een A/D conversie weer digitaal voor panning, high pass filter, distortion/hacks/delay en feedback en uiteindelijk weer door D/A analoog naar buiten gestuurd.
is er een optie om die laatste A/D D/A conversies te omzeilen wanneer je toch niets van effecten wil en je high pass op zero staat ?
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top