elektuur vocoder

jwhagenbeek

Ouwe rot
Lid sinds
26 februari 2007
Berichten
2.007
Locatie
delft
heb een elektuur vocoder binnen gekregen alleen werkt de 550 niet en weet ik niet helemaal wat alles doet...
de lowpass en de onderste potmeter van de highpass filter hebben geen invloed op het signaal (wel de bovenste potmeter van de highpass).
op elke module zitten twee mini-jackpluggen maar alle signalen worden aan de achterkant gekoppeld, kun je hiermee andere signalen filteren? bijvoorbeeld de carrier? normaal werken de mudulen op de voice...
hhhm tja ik weet t dus niet!
 
De jacks aan de voorkant zijn om de filters van de carrier te koppelen aan de VCA's van de voice. Bij normaal gebruik zitten die per module met elkaar doorverbonden (als hij niet genormalized is op de jack-sockets). Maar voor de fancy effecten kun je bijvoorbeeld de 390 van de carrier doorverbinden met de 1770 van de voice.

En zowel op de carrier als op de voice staan filters.

Weet je wel wat een vocoder doet eigenlijk? :D
 
eh ja weet wat een vocoder doet hoor maar ik had gedacht dat alleen de voice op de filters stond en dat dit als een soort parametrische eq werkt alvorens dit aan de carrier te hangen. je bedoeld dus eigenlijk dat als ik iets in de sockets prik de verbinding aan de achterzijde verbroken word en dan deze aan de voorkant naar elke willekeurige module bij de "in"socket terug kan prikken... dan snap ik alleen niet waarom elke module slechts 1 "in" en 1 "out" socket heeft. dan kun je naar mijn idee niet van voice naar carrier switchen.
en is het zo dat de low en highpass niet automatisch is doorverbonden?
 
eh het klinkt misschien alsof een nul voor het eerst achter een modulaire synth zit, zonder ooit te hebben geweten wat een synth is. maar mn modulaire synth had ik zo'n beetje direct door en kan t daarom ook niet uitstaan dat ik dit niet helemaal vat.
 
Nee, zowel de voice als de carrier worden door bandpass-filters gehaald. Daarna gaat er een enveloppe-follower over de voice en de output daarvan gaat naar de VCA van de bijbehorende bandpass-band van de carrier.

low- en highpass zouden ook gewoon verbonden moeten zijn, maar het is helemaal afhankelijk van degene die 'm gebouwd heeft of die jacks genormaliseerd zijn.

dan snap ik alleen niet waarom elke module slechts 1 "in" en 1 "out" socket heeft. dan kun je naar mijn idee niet van voice naar carrier switchen.

Je switcht op een vocoder niet tussen voice en carrier. Op de uitgang van een vocoder staat altijd alleen maar de 'bewerkte' carrier. Die kabels zijn alleen maar als je de bandpass niet 1-op-1 wilt hebben.
 
Het schema van Elektuur zelf is denk ik duidelijker dan woorden...

attachment.php
 

Attachments

  • blokdia.jpg
    blokdia.jpg
    58,3 KB · Bekeken: 51
als ik dit schema zie dan zou ik dus ook een output van mn modulair (of andere synth) op een van de inputs kunnen zetten en dan word deze gemixt met de input van de voice op andere bandbreedten, lijkt me alleen dat dit niet echt ten gunste komt van t geluid en zie er ook het nut niet van in...
etaoin--> ik begrijp dat jij deze vocoder dus ook hebt... wat is jouw favourite instelling?
 
op een van de inputs kunnen zetten en dan word deze gemixt met de input van de voice op andere bandbreedten

Nee, die inputs vanaf de voice zijn stuursignalen voor de VCA's. Daar gaat geen geluid doorheen, maar CV.

ik begrijp dat jij deze vocoder dus ook hebt... wat is jouw favourite instelling?

Ik had 'm graag gehad maar heb 'm niet. Maar ik ben wel redelijk thuis in vocoders.
 
en wat is doet de bovenste potmeter van de highpass en wat de onderste, ik heb het idee dat de bovenste voor de voice is en de onderste voor de carrier, maar dat zou volgens het schema niet logisch zijn

De ene potmeter is net als bij de andere frequentiebanden om het niveau te regelen (van de cv vanuit de voice naar de carrier), de andere is om het high-pass deel direct van voice-input naar output door te zetten. Dat vergroot de verstaanbaarheid (als je spraak aan het vocoden bent). Dit is dus het enige deel van de voice dat je wel direct naar de output kunt zetten.

Volgens mij gebruiken ze die ook voor de voiced/unvoiced uitbreiding, maar ik weer niet of die er bij jou in zit.
 
Back
Top