Synthforum

Mededelingen

Reactie
 
Discussietools Zoek in deze discussie
Oud 12 augustus 2017, 17:28   #1
stevy
Vintage lid
 
stevy's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 1 november 2005
Woonplaats: Near Amsterdam
Berichten: 639
Ruis door monitoren aan PC
Dank voor het lezen van dit topic!

Ik vermoed dat er wel al iets over gesproken is, maar alle standaard oplossingen werken bij mij niet meer.

Ik heb 2 Yamaha monitoren staan die eerder al een tijd "computerruis" lieten horen. Ik heb toen mijn moederbord vervangen, een USB interface gekocht en een nieuw stopcontact gemaakt voor m'n speakers en toen was het probleem voor 90% verholpen. Nu heb ik m'n PC geŁpgraded (met overigens hetzelfde moederbord) en de ellende is weer terug. Nu ben ik wat gaan testen en als ik sommige full-screen applicaties opstart met mijn monitors via een 3,5mm aangesloten op het frontpaneel van m'n kast (ja dat is niet de gewoonlijke gang van zaken, maar ter test), dan komt er werkelijk een kabaal computerruis uit m'n monitoren daar word je niet goed van. Via de USB kaart komt er nu ook een boel ruis vanaf, minder, maar teveel om te produceren.

Wat ik eigenlijk best gek vind is dat bv gewone apple oordopjes doodse stilte laten horen. Hoe kan dat? Zijn mijn monitoren soms slecht? Gaat misschien een ground loop isolator werken?

Iemand met advies of ervaringen? Heel graag!
stevy is offline   Met citaat reageren
Oud 15 augustus 2017, 23:07   #2
BlackRain
 
Geregistreerd: 29 april 2017
Woonplaats: Zuid-Holland
Berichten: 51
Waaruit bestond de upgrade? Meer geheugen? Nieuwe processor met nieuwe fan?

Kan je eens testen of er ook meer ruis is als je een toepassing iets moeilijks laat doen , d.w.z. het systeem hoog belast?
BlackRain is offline   Met citaat reageren
Oud 15 augustus 2017, 23:49   #3
Dr van Lansberg
Trust me, I'm a
Moderator
 
Dr van Lansberg's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 februari 2011
Woonplaats: Amsterdam
Berichten: 5.757
Ik heb destijds mijn monitoren op een ongeaard stopcontact aangesloten en dat verhielp het probleem. Maar dat zul je vast al geprobeerd hebben.



Nil Volentibus Arduum
Dr van Lansberg is nu online   Met citaat reageren
Oud 16 augustus 2017, 02:24   #4
Hyperkun
 
Hyperkun's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 mei 2013
Woonplaats: Eindhoven
Berichten: 45
Ik werd helemaal gek van de "digitale/chiptune" ruis die mijn computer veroorzaakte, en heb het eenvoudig kunnen verhelpen in de bios. Het heet "coil whine" en wordt veroorzaakt door intel cpu die bij laag gebruik minder wordt voorzien in stroom/kloksnelheid Zie link hieronder:


Ben benieuwd of dit je probleem is, anders weet ik het ook niet :S
Hyperkun is offline   Met citaat reageren
Oud 24 augustus 2017, 15:54   #5
4-Tek
Vintage lid
 
4-Tek's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 oktober 2001
Woonplaats: Pijnackert
Berichten: 874
Vaak krijg je dit soort problemen door aardlussen. Je monitors zijn geaard via het stopcontact en de computer ook. De aarde is ook nog eens verbonden tussen je computer en je monitors en daar onderdeel van het signaal. Je koptelefoon heeft niet zelf ook nog een aarde aansluiting en daardoor krijg je de storing daar niet.

De 'juiste' oplossing is dan om gebalanceerde kabels te gebruiken tussen je computer en je monitors. Maar dan moet je audio interface ook gebalanceerde uitgangen hebben (en je monitors gebalanceerde ingangen).
De aarde naar je monitors onderbreken kan ook zoals Dr van Lansberg voorstelt. Dan zijn je monitors via je computer geaard en dat is niet heel veilig maar je bent wel van de storing af.
Een ground loop isolator werkt ook maar dat gaat wel iets te koste van signaalkwaliteit.
4-Tek is offline   Met citaat reageren
Oud 24 augustus 2017, 16:29   #6
The Unholy
Hard lid
 
The Unholy's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 januari 2004
Woonplaats: Rotterdam
Berichten: 2.134
Toevallig heb ik gister een passieve mixer (die het geluid dus niet zou moeten beinvloeden) tussen mijn computer en monitors gezet, waarbij ik noodgedwongen ongebalanseerde kabels moest gebruiken tussen audio interface en mixer en ik heb nu ook die computer noise. Ik ga er dus vanuit dat het probleem verholpen is met gebalanseerde kabels...
The Unholy is nu online   Met citaat reageren
Oud 24 augustus 2017, 18:21   #7
Euphorica
Strange Substance
 
Euphorica's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 20 juni 2013
Berichten: 22
Ik had ook last van computerruis\aardlus, het zat zelfs in mijn opnames, ik heb het opgelost door de pc op een andere groep dan de rest van de studio te doen, het is nu 100% weg gelukkig.
Euphorica is offline   Met citaat reageren
Reactie

  Synthforum » De Studio » Monitoring & versterking

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Rare ruis(en) op Yamaha S80 monitoren... Chemical Monitoring & versterking 0 22 mei 2011 01:34
ZEER PLOTSELINGE LUIDE RUIS UIT MONITOREN Jacquelien Overig Studio 53 24 augustus 2010 11:56
soort ruis op monitoren bij slepen vensters bart1986 Overig Studio 6 7 juni 2008 15:14
Ruis/brom op monitoren DJ Leroy Monitoring & versterking 51 21 september 2007 17:23
Ruis in PC jordib Hardware 6 14 december 2005 17:22


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 12:13.


Copyright ©2001 - 2017 Stichting Synthforum Nederland