Synthforum

Mededelingen

Reactie
 
Discussietools Zoek in deze discussie
Oud 26 maart 2007, 21:37   #1
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Bouwverslag My First Modular
Een voornemen van mijn voor het jaar 2007 was om te beginnen met een modulaire synth. Waarom? Om een lang verhaal kort te maken: ik heb een Doepfer MAQ16/3 en ik ben niet tevreden over de realtime mogelijkheden. Mijn oog is gevallen op de Q960 van Synthesizers.com wat volgens mij een fantastische sequencer is (je begrijpt, ik heb een voorliefde voor Moog). Maar die stuurt geen MIDI aan. Ik had eerst het plan om het Synthesizer.com entry systeem te kopen. Ik heb een prijsopgaaf gevraagd maar het wordt allemaal toch wel prijzig met name door de extra belasting voor het importeren. Nu had ik rond 1980 een Kawai 100-F uitgebreid met een aantal modules die in de ETI en de Elektuur stonden. Te weten:
ETI/DigiSound voeding
ETI/DigiSound VCO (2x)
Formant VCF 24dB
Formant VCA
Formant LFO's
Formant ADSR
Formant Noise
Een paar jaar geleden heb ik die Kawai weer min of meer naar de originele staat terug gebracht. En die modules had ik nog steeds liggen dus heb ik het plan opgevat om van die modules een modulaire synth te maken. Kan ik op een redelijk goedkope manier ervaren of een modulaire synth iets voor mij is en eventueel later uitbreiden met zelfbouw of commerciele modules. Ondertussen heb ik van een ander forumlid nog een Formant ADSR en een 3 kanaals mixer overgenomen dus genoeg modules voor een basis synth ongeveer zoals het Synthesizers.com entry systeem. Daarnaast heb ik een paar weken geleden een Kenton Pro Solo MKII MIDI-->CV converter gekocht om het een en ander straks via mijn andere MIDI synths aan te kunnen sturen.

Ik heb ook nog steeds de 2 Formant boeken. Op Internet heb ik de bouwbeschrijvingen van de DigiSound modules teruggevonden. Dus ik kan ook van alle modules teruglezen hoe ze afgeregeld en aangesloten moeten worden.

Als frontpanelen heb ik 10cmx20cm en 15cmx20cm aluminium platen bij Conrad gekocht (526037-06 en 526045-06). Deze fontpanelen heb ik geboord en bespoten met Flexa zijdeglans wit spuitbus. Ik heb wit gebruikt omdat ik dan met een permanent marker lijnen en letters kan maken; leek mij het goedkoopste. Ik had geen zin in opwrijf letters en symbolen zoals je die vroeger van Seno had. Als knoppen gebruik ik grote knoppen met schaalverdeling (conrad 718295-06); achteraf wel een beetje prijzig maar ze draaien wel lekker. Ik kwam er later achter dat die schaalverdeling niet helemaal werkt omdat deze 270 graden is terwijl de potmeters 300 graden draaien, maar goed. Als stekkerbussen gebruik ik de 6,3mm variant omdat ik die wat betrouwbaarder en duurzamer vind dat de 3,5mm variant. De kast ga ik maken met de beschrijving van de DIY pagina van Synthesizers.com maar dan met wat andere maten natuurlijk; ik denk dat hij 120cm breed wordt wat een standaard maat is in de bouwmarkten.

Ik heb nu 3 modules af: een ADSR, NOISE en de VCA. Met de VCA heb ik nog een probleempje omdat er geen geluid uit komt als ik de gain helemaal open draai met de noise aangesloten op een input; ik zie wel dat de LED input signaal aangeeft. Moet ik dus nog verder debuggen.

Dat beletteren is nog behoorlijk tegengevallen. Uit de losse hand tekst op een frontplaat schrijven is nog behoorlijk lastig. Ik heb het nu met een lettersjabloon gedaan met Stabilo Write-4-all permanent markers. Is niet helemaal zoals ik het voor ogen had maar ik vind het toch wel wat hebben.

Hier een eerste foto:
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  modules.jpg‎
Bekeken: 1557
Grootte:  93,6 KB
ID: 29322  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 15 april 2007, 23:07   #2
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Met hulp van Organix en Twiki heb ik het probleem met de VCA kunnen verhelpen; bleek een defecte IC 3084 (zie http://www.synthforum.nl/forums/show...threadid=78305).

Van de week de layout gemaakt op ruitjespapier voor de gaten op de 2 VCO frontjes. Het ruitjespapier leg ik dan op de frontplaat en prik met een priem op de punten op het papier waar de gaten moeten komen. Ik hoop ze van de week te kunnen boren.
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 16 april 2007, 11:26   #3
HEXAGON
Gedeactiveerd account
 
HEXAGON's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 september 2006
Berichten: 2.563
je moet eerst boren en dan schilderen,bestteken je de exacte maten af met potlood op het front ,en voor aleer je boort moet je een puntslag gebruikenom de juiste plaats van het komende gat vast te leggen,dan boren met 3mm PAS daarna met grotere diameters.

als goede raad,investeer je best meer geld in de frontplaten door ze te laten maken zodat je een pro afwerking hebt,want je zal mischien in de toekomst geneigt zijn te herbeginnen omdat de fronts niet mooi zijn,ik heb het zo 3 of 4 keer herdaan,en daarachter het systeem verkocht,omdat ik niet kon verkrijgen wat ik wilde,was het elk maal een teleurstelling.

nu ben ik een nieuw systeem aant bouwen maar met pro frontplaat awwerking.

Het oogt super,dat het homemade is is niet zichtbaar,en indien ik het toch zou willen verkopen zal dat iets makkelijker gaan,maar ben het helemaal niet van plan.

think abouth it...
HEXAGON is offline   Met citaat reageren
Oud 16 april 2007, 19:12   #4
stevaux
inverter
 
stevaux's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 juli 2004
Woonplaats: Almere
Berichten: 1.009
Nou, voor handwerk ziet het er wel heel netjes uit.
Dat letterype geeft het wel een echt laboratorium gehalte..daar houd ik wel van.

De methode die deze DIYer beschrijft om panels de 'bedrukken' ziet er erg profi uit. Dan alleen nog netjes boren...
http://monopole.ph.qmw.ac.uk/~thomas...frontpanel.htm




Was ist ist, Was nicht ist ist moglich, Nur was nicht ist ist moglich
stevaux is offline   Met citaat reageren
Oud 17 april 2007, 21:15   #5
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Bedankt voor de tips Hexagon.


Citaat:
je moet eerst boren en dan schilderen
Ik boor ook eerst want als je zou boren na het verven dan kan de verf beschadigen door de ronddraaiende bramen aan de boor.


Citaat:
dan boren met 3mm PAS daarna met grotere diameters.
Bij de eerste frontplaat had ik de grote gaten wel eerst voorgeboord met 4mm geloof ik. Maar bij de frontplaten die je op de foto ziet heb ik dat niet gedaan, dus gelijk met 9,5mm en 10mm geboord. Ik doe dat wel met een boorkolom. Later toen ik de stekkerbussen ging monteren zag ik pas dat sommige gaten toch niet helemaal in lijn zaten (bijv. out 1 en 2 van de ADSR). Bij de volgende frontplaten ga ik weer voorboren; duurt wat langer maar de gaten zitten dan beter op de juiste plek.


Citaat:
als goede raad,investeer je best meer geld in de frontplaten door ze te laten maken zodat je een pro afwerking hebt
Ik had daar ook nog naar gekeken maar heb dat juist expres niet gedaan i.v.m. de extra kosten. Ik wil er in eerste instantie niet te veel geld aan besteden want dan kan ik net zo goed kant en klare commerciele modules kopen. Daarbij weet ik ook nog niet exact of de frontplaat layout wel handig en of die compleet is. Dat moet ik allemaal nog ervaren. Nu kan ik later makkelijk een gat erbij boren voor een extra bus, schakelaar of potmeter. Desnoods kan ik een hele frontplaat vervangen van een module als blijkt dat de layout toch niet goed is.
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 21 april 2007, 16:54   #6
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Hierbij een voorbeeld van de papierlayout voor de VCO:
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  sjabloon2.jpg‎
Bekeken: 1204
Grootte:  125,7 KB
ID: 29947  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 21 april 2007, 16:58   #7
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Vandaag ook de frontplaten geboord voor 2 VCO's en de VCF. Eerst alle gaten voorgeboord met 3mm dit keer. Op de foto zie je nog de witte beschermfolie erop. Moet ze hierna gaan verven.
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  fp1.jpg‎
Bekeken: 1200
Grootte:  85,9 KB
ID: 29948  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 21 april 2007, 17:19   #8
HEXAGON
Gedeactiveerd account
 
HEXAGON's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 september 2006
Berichten: 2.563
ik denk dat je preciezer kan werken met de folie eraf,dan moet je wel heel voorzichtig zijn natuurlijk...
HEXAGON is offline   Met citaat reageren
Oud 21 april 2007, 18:27   #9
richard2000
SyBorg
 
richard2000's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 juni 2005
Woonplaats: Aan de kust
Berichten: 3.911
Je zou ook je front ontwerp op doorzichtige plastic (kleef) sheets kunnen drukken en dat dan vervolgens op de panelen plakken, dan kan je het zo gek maken als je wil, en het ziet er mooi uit.
Zit alles mooi strak en kan je in plaats van die dure knoppen met schaal en mooie schaal op je front maken.
Om te zorgen dat je de letters er niet af veegt kan je er een blanco sheet overheen plakken.
richard2000 is offline   Met citaat reageren
Oud 21 april 2007, 22:59   #10
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360

Citaat:
Je zou ook je front ontwerp op doorzichtige plastic (kleef) sheets kunnen drukken en dat dan vervolgens op de panelen plakken, dan kan je het zo gek maken als je wil, en het ziet er mooi uit.
Heb ik ook nog overwogen. In een andere thread van Etaoin beschrijft hij nog een methode met een laminator. Klink theoretisch allemaal goed maar is volgens mij in de praktijk nog een hoop werk en misschien ook kostbaar. Je kan het ook pas opplakken nadat de frontplaat geboord en geverfd is. Dus als het gat net niet op de juiste plek zit loopt de afgedrukte schaalverdeling ook niet mooi rond de knop. En je moet al die gaten nog uit de folie zien te krijgen.

Vanavond de frontplaten bespoten met Flexa zijdeglans wit. Ik doe dit in de schuur. Zitten er na de 2e spuitbeurt een aantal van die kleine zwarte vliegjes op elke frontplaat ... Ik heb ze er maar met een mesjes van af gepeuterd en nog wat extra spuitbeurten gedaan.
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 22 april 2007, 07:53   #11
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 11.461

Citaat:
Heb ik ook nog overwogen. In een andere thread van Etaoin beschrijft hij nog een methode met een laminator. Klink theoretisch allemaal goed maar is volgens mij in de praktijk nog een hoop werk en misschien ook kostbaar. Je kan het ook pas opplakken nadat de frontplaat geboord en geverfd is. Dus als het gat net niet op de juiste plek zit loopt de afgedrukte schaalverdeling ook niet mooi rond de knop. En je moet al die gaten nog uit de folie zien te krijgen.
Je kunt inderdaad pas plakken na het boren. Ik heb in het begin door het plastic heen geboord, maar dat geeft erg veel rafels. Maar, verven doe ik uiteraard niet. Mijn frontje komt gewoon uit de printer dus het wit dat je ziet is het papier. Die gaan dus gewoon ingelamineerd op het kale aluminium. Groot voordeel is ook dat het niet erg is als het alu er wat slordig uit ziet door bijvijlen van boorgaten.

Het is inderdaad wel zaak om de gaten op de juiste plaats te krijgen. Wat ik doe is eerst een gewoon printje op het aluminium plakken met wat stukje plakband, dan de exacte plaats van de gaten met een priem in het aluminium slaan. Ik gebruik Front Panel Designer van Abacom, die keurig een kruisje print in het midden van de gaten. Dan boor ik de gaten uit met een boor in een standaard. Daarna gaat de gelamineerde versie van het frontje erop (lijm uit een spuitbus voor nette verdeling) en dan snij je de gaten uit het plastic met een scalpel-achtig hobbymesje.

Ik vraag me af of het meer werk is dan verven en met de hand beschrijven. En kostbaar is het zeker niet (mits je al een laminator hebt...). Iets van 10 cent per frontje denk ik.

Je krijgt alleen wel glossy frontjes. Maar mogelijk bestaat er ook mat lamineerplastic.
etaoin is offline   Met citaat reageren
Oud 22 april 2007, 10:45   #12
richard2000
SyBorg
 
richard2000's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 juni 2005
Woonplaats: Aan de kust
Berichten: 3.911
Als je ook kruisjes uitprint op de folie waar de gaten moeten komen kan je het eerst als mal gebruiken, plak de folie vast met plakband op je front en center de gaten, daarna de folie eraf en dan boren, vervolgens snij je met een stanley mesje de gaten uit de folie.
En je moet dan wel heel erg, meer dan een 1mm ofzo, uit het lood boren om de schaal niet mooi rond je knop te krijgen, je heb een staande boormachine dus het zou eigenlijk wel goed moeten gaan.
Nog een voordeel is dat je je mooie verflaag beschermt tegen nagels enzo.
richard2000 is offline   Met citaat reageren
Oud 10 juni 2007, 14:42   #13
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Ik heb van de week de draad weer opgepakt. Druk met m'n werk en ik heb nog gekeken naar jullie adviezen voor het maken van frontplaten. Ik heb besloten om voor dit project bij mijn eigen oplossing te blijven. De synth is voor eigen gebruik en ik ben niet van plan hem te gaan verkopen.
Deze week de 1e VCO gestukt en bedraad. Vanochtend getest met de Kenton Pro Solo 2 en hij doet 't. Tracking nog niet helemaal goed maar ik moet hem natuurlijk nog afstellen. Vandaag begonnen met de 2e VCO. Ik kom alleen stekkerbussen te kort dus ik moet weer gaan bestellen. Kwam er wel achter dat de stekkerbussen van Conrad meer aan de voorkant uitstekken dan degene die ik nog had van 25 jaar geleden.

Hierbij een achteraanzicht nog onbedraad.
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  vco_1.jpg‎
Bekeken: 1057
Grootte:  145,7 KB
ID: 31020  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 10 juni 2007, 14:43   #14
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
En en vooraanzicht nog zonder knoppen.
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  vco_2.jpg‎
Bekeken: 1034
Grootte:  121,7 KB
ID: 31021  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 10 juni 2007, 16:08   #15
R-ond
wicky-der-verschrikking
 
R-ond's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 januari 2003
Woonplaats: in "T middle of everything
Berichten: 13.914
okdan ik neem effe een abbonoment opdeze draad moet ooksnel verder met mn asm ....ik heb kleiner moog style knoppen
persoonlijk denk ik dat je die knoppenmet schaal verdeling hadmoeten nemen alleen voor devco ofso ,..
beetje zoals de ems synth asje dertig van die schaalverdeling knoppe zie lijken t allemaal vco,s
ook niet verkeerd nartuurlijk


YOYO finally cs30 comminhome!!
thnx nog ; dude matana!

- tekoop ; DIV;check R-ond@synthforum !
NOW into;,... breakin-flammin-freakin-basslineshizzlewhoami;
http://soundcloud.com/groffuil/juur-...ty-22-mei-2010
You can think that you're hallucinating, but you also can hallucinate that you think..helptdatnogniet ;klik;...
http://www.babelfish.com/?aff=2075
R-ond is offline   Met citaat reageren
Oud 12 juni 2007, 19:20   #16
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Ook de 2e VCO is klaar. Kom alleen nog 4 x 6,3m stekkerbussen te kort en de knoppen moeten er nog op. Vanavond maar weer eens gaan bestellen.
Even allebei aangesloten:
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  2vcos.jpg‎
Bekeken: 924
Grootte:  130,4 KB
ID: 31059  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 12 juni 2007, 19:24   #17
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360
Hierbij ook wat geluid bij bovenstaande foto. De pulse vanuit beide VCO's rechtstreeks op m'n audio mixer en aan het einde wat gedraai aan de PWM knop. Begint al ergens op te lijken
Bijgevoegde bestanden:
Bestandstype: mp3 2vco_pulse.mp3‎ (789,8 KB, 153x gelezen)
  
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 12 juni 2007, 19:31   #18
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 11.461

Citaat:
Kwam er wel achter dat de stekkerbussen van Conrad meer aan de voorkant uitstekken dan degene die ik nog had van 25 jaar geleden
Conrad? Is die niet erg duur voor jack bussen?
etaoin is offline   Met citaat reageren
Oud 12 juni 2007, 19:39   #19
Martin Peters
Visit www.attorks.nl
 
Martin Peters's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2002
Woonplaats: Halsteren
Berichten: 360

Citaat:
Origineel geplaatst door etaoin
Conrad? Is die niet erg duur voor jack bussen?
De lokale electronicaboer had ze niet meer maar nog wel een hele partij stereo bussen die ze in een project wat niet door ging gebruikt hadden. Daar wilde ze nog 1 euro de stuk voor hebben :confused: Bij Conrad kosten ze 89 eurocent de stuk. Maar als je een goedkoper adresje weet?
Martin Peters is offline   Met citaat reageren
Oud 12 juni 2007, 19:53   #20
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 11.461
25 cent:
http://www.newtone-online.nl/catalog...products_id=51

Ik weet niet of het dezelfde kwaliteit is, maar ik zie dat je ook geen high end potmeters gebruikt, dus mogelijk is het prima voor je.
etaoin is offline   Met citaat reageren
Reactie

  Synthforum » Synth Hardware » Zelfbouw, reparatie en onderhoud

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Bouwverslag budget modular etaoin Modulaire synthesizers 198 19 februari 2009 10:19
Having fun: Bouwverslag modular eurorack DIY case talkboxert Zelfbouw, reparatie en onderhoud 7 15 oktober 2008 00:02
bouwverslag midi controller krachtwerk Zelfbouw, reparatie en onderhoud 15 27 september 2006 11:40
Bouwverslag Ucapps SidSyntheziser OnAcid Zelfbouw, reparatie en onderhoud 146 21 augustus 2006 15:11
[Bouwverslag] Studiomeubel Scratch Zelfbouw, reparatie en onderhoud 38 23 juni 2005 19:58


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:31.


Copyright ©2001 - 2017 Stichting Synthforum Nederland