Synthforum

Mededelingen

Reactie
 
Discussietools Zoek in deze discussie
Oud 15 mei 2018, 21:22   #521
djazid
A is for Acid
 
djazid's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 juni 2017
Woonplaats: Amsterdam
Berichten: 600

Oorspronkelijk geplaatst door MeneerJansen Bekijk bericht
Ik vond onderstaande Youtube video van Synthmania verhelderend. Ik dacht dat zolderkamer House met een Atari ST en een multi-track taperecorder gemaakt werd. Maar deze gast gebruikt floppy disks (voor de samples) en de Roland W-30 om hele nummers in elkaar te draaien!

Ja, vrij veel mensen gebruikten de w30 (of Ensoniq ASR-10) om tracks in elkaar te zetten. Wel zo handig bij een live optreden. Hoefde je geen comp + zware monitor mee te nemen

Edit: Die w30 was toch ook maar 15/30Khz, 12 bit. Maar wel goede geluiden

Laatst gewijzigd door djazid; 15 mei 2018 om 21:59
djazid is offline   Met citaat reageren
Oud 15 mei 2018, 21:47   #522
BIAM
.
 
BIAM's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2005
Woonplaats: 040
Berichten: 1.655

Oorspronkelijk geplaatst door harrewarre Bekijk bericht
Dat Merk SOUNBLASTER is bij mij nog altijd blijven hangen en ik ben er nog steeds gek van dat merk
Ik maak mijn muziek nog steeds met een soundblaster Audigy 5 Rx van 65 euro met 96khz op Fruity Loops 12


alles ff goed instellen en het werkt voor mij prima


Mijn CPU heeft het er wel moeilijk mee soms met bepaalde VST plugins tegelijk op 96khz
Veel producers zeggen vaak maakt niet uit met 44 / 48khz of 96khz
maar ik hoor duidelijk een verschil
Op 96khz klinkt alles wat voller en meer helder
De kicks die ik altijd maak in 3 lagen, klinken gelijk veel beter en knallen veel harder
en ook zit je minder met de EQ te knoeien om een goeie afmix te krijgen in een track


Wat ik ook apart vind als je een project wil opslaan met 32bt 96khz WAV
En dan op cooledit weer omzet naar 44khz als mp3 met 320kbs ?
Dat het dan net zo helder klinkt en vol klinkt in de oren

offtopic;

Bij een goede geluidskaart hoor je nauwelijks tot geen verschil tussen 48 en 96kHz.
Als je duidelijk verschil hoort overweeg een andere geluidskaart.
Hoge bitrate heeft als voordeel dat je minder verliezen hebt bij audiobewerkingen.

terug naar Gabberrrrhouse....
BIAM is offline   Met citaat reageren
Oud 15 mei 2018, 23:16   #523
bikkel
Everything is on the One
 
bikkel's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 november 2001
Woonplaats: Rosario, Argentina
Berichten: 11.210
W30 en ASR10 waren de Fruityloops van hun tijd. Ineens had je nog maar één ding nodig om complete tracks te maken!
bikkel is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 09:05   #524
olafmol
[EXPANSIONS]
 
olafmol's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 23 juli 2001
Woonplaats: Utrecht
Berichten: 8.341
eerste Prodigy stuff is ook allemaal W30


[SPRING Collective recordlabel] || [EXPANSIONS DJ Collective]
www.springcollective.com || www.expansions.nl
olafmol is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 09:26   #525
Niel
OPEN DIE GAIN & EQ !!!
 
Niel's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 12 augustus 2003
Woonplaats: NL
Berichten: 8.743

Oorspronkelijk geplaatst door bikkel Bekijk bericht
W30 en ASR10 waren de Fruityloops van hun tijd. Ineens had je nog maar één ding nodig om complete tracks te maken!
Ik zou eerder trackers op de amiga en pc noemen dan daadwerkelijk hardware van duizenden guldens. Die werden begin 90's ook veelvuldig gebruikt voor releases.
Niel is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 12:04   #526
MeneerJansen
y = sin (x)
 
MeneerJansen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 januari 2017
Woonplaats: Ergens in de Haaglanden.
Berichten: 828

Oorspronkelijk geplaatst door Niel Bekijk bericht
Ik zou eerder trackers op de amiga en pc noemen dan daadwerkelijk hardware van duizenden guldens. Die werden begin 90's ook veelvuldig gebruikt voor releases.
Hoe werkte je op een Amiga of Atari ST met samples? Ik dacht altijd dat een ST alleen hardware aan kon sturen via Midi. En dat je er geen audio bestanden op had staan: noch voor samples, noch als "final mix". Ik neem aan dat je de audio opnam met een cassettedeck of portastudio?


Noem 1 goed nummer waar geen Minimoog in voorkomt.
MeneerJansen is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 12:21   #527
Septic
ex Modular addict
 
Septic's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 februari 2002
Woonplaats: SGP HQs
Berichten: 5.472

Oorspronkelijk geplaatst door MeneerJansen Bekijk bericht
Hoe werkte je op een Amiga of Atari ST met samples? Ik dacht altijd dat een ST alleen hardware aan kon sturen via Midi. En dat je er geen audio bestanden op had staan: noch voor samples, noch als "final mix". Ik neem aan dat je de audio opnam met een cassettedeck of portastudio?
Je werkte juist alleen met samples, vanaf diskette.
MIDI had ik pas op een heel laat moment in gebruik, net voordat ik overstapte op de 1e Mac Performer.

Je kon leuke truukjes uithalen met die codes aan het einde van een regel, fades en delays en dat soort grappen,

Ik werkte med octamed sound studio, dat ik destijds bij de progger zelf had gekocht na een telefonische overboeking naar Zweden, lekker nostalgisch.
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  octamed_ss_1_03c.png‎
Bekeken: 41
Grootte:  12,0 KB
ID: 122197  


Het niets is alles wat niet iets is
https://soundcloud.com/septicstudio <---Elitaire Grafmuziek
Septic is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 19:44   #528
MeneerJansen
y = sin (x)
 
MeneerJansen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 januari 2017
Woonplaats: Ergens in de Haaglanden.
Berichten: 828

Oorspronkelijk geplaatst door Septic Bekijk bericht
Je werkte juist alleen met samples, vanaf diskette.
MIDI had ik pas op een heel laat moment in gebruik, net voordat ik overstapte op de 1e Mac Performer.

Je kon leuke truukjes uithalen met die codes aan het einde van een regel, fades en delays en dat soort grappen,

Ik werkte med octamed sound studio, dat ik destijds bij de progger zelf had gekocht na een telefonische overboeking naar Zweden, lekker nostalgisch.
Bedankt voor de info. Samples op een floppy dus. Waren dat double density floppies van 1,44 MB? Als het 44,1 kHZ 16 bit stereo PCM (.wav) samples waren dan zou je denk ik ong. 1,44 seconde op 1 floppy kunnen zetten. Dus ik neem aan dat er een andere vorm van samplen werd gebruikt. Misschien 22 kHz en 8 bit mono? Maar dan nog...


Noem 1 goed nummer waar geen Minimoog in voorkomt.
MeneerJansen is offline   Met citaat reageren
Oud 16 mei 2018, 21:22   #529
BIAM
.
 
BIAM's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2005
Woonplaats: 040
Berichten: 1.655
22khz/8bit mono, anders zaten je floppies zo vol inderdaad. En als er geen hoog in hoeft te zitten op een nog lagere bitrate.
Zo kort mogelijk met veel loopen binnen of na de sample icm fade.
Dubbele sample gebruiken met een andere looppoint om de loop te verdoezelen. Creatieve tijden toen.
BIAM is offline   Met citaat reageren
Oud 17 mei 2018, 01:41   #530
Analogic
 
Geregistreerd: 17 april 2017
Berichten: 47

Oorspronkelijk geplaatst door MeneerJansen Bekijk bericht
Hoe werkte je op een Amiga of Atari ST met samples? Ik dacht altijd dat een ST alleen hardware aan kon sturen via Midi. En dat je er geen audio bestanden op had staan: noch voor samples, noch als "final mix". Ik neem aan dat je de audio opnam met een cassettedeck of portastudio?
Klopt gedeeltelijk. Je kan de atari ST wel als sampler gebruiken met bv de stereo replay sampler cartridge maar dan doet hij alleen dat en is via midi aan te sturen zoals iedere andere sampler. Zelf heb ik dat ooit gedaan met 2 atarai's. Één als sampler en de andere ST gewoon als cubase midi sequencer, plus de rest van de hardware natuurlijk (synth, mixer). Alles opnemen op 4 track yamaha dbx 9.5 tape speed cassette en later DAT tapes via een sony walkman DAT recorder.

De amiga's waren wat dat betreft beter uitgerust voor de beginner om direct alles te kunnen doen, ookal klonk dat een stuk blikkeriger. Nog altijd beter dan een analoge Mirage met 2 x 64 kb, afhankelijk van het genre wat je doet.


DRé: "Muziek maken is het zelfde als ademhalen, het moet vanzelf gaan. Je gaat toch ook niet expres moeilijk zuchten. "
Analogic: "Wel als je er een oscar mee kan winnen"
Analogic is offline   Met citaat reageren
Oud 17 mei 2018, 11:24   #531
MeneerJansen
y = sin (x)
 
MeneerJansen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 januari 2017
Woonplaats: Ergens in de Haaglanden.
Berichten: 828

Oorspronkelijk geplaatst door Analogic Bekijk bericht
Klopt gedeeltelijk. Je kan de atari ST wel als sampler gebruiken met bv de stereo replay sampler cartridge maar dan doet hij alleen dat en is via midi aan te sturen zoals iedere andere sampler. Zelf heb ik dat ooit gedaan met 2 atarai's. Één als sampler en de andere ST gewoon als cubase midi sequencer, plus de rest van de hardware natuurlijk (synth, mixer). Alles opnemen op 4 track yamaha dbx 9.5 tape speed cassette en later DAT tapes via een sony walkman DAT recorder.

De amiga's waren wat dat betreft beter uitgerust voor de beginner om direct alles te kunnen doen, ookal klonk dat een stuk blikkeriger. Nog altijd beter dan een analoge Mirage met 2 x 64 kb, afhankelijk van het genre wat je doet.
@Biam: bedankt voor de info.

@Analogic: een Amiga had standaard geen Midi poorten aan boord en een Atari ST wel. Ik dacht dat dat de reden was dat de ST meer gebruikt werd voor muziek (en de lagere prijs). Hoe "deed" je Midi dan met een Amiga? En waarom klonk 'ie blikkeriger?


Noem 1 goed nummer waar geen Minimoog in voorkomt.
MeneerJansen is offline   Met citaat reageren
Oud 17 mei 2018, 12:03   #532
Analogic
 
Geregistreerd: 17 april 2017
Berichten: 47
Idd atari st heeft standaard al prima (al dan niet de beste) midi interface er al op zitten.

Maar voor zover ik weet was midi op de amiga wel mogelijk vai de seriele poort. Volgens mij werkte bass d en king mathew daar oa mee in het begin.

Blikkerig in de zin van 8 bit audio zonder anti aliassing filters.
Dedicated hardware samplers uit dezelfde tijd klinken over het algemeen een stukje beter (understatement).


DRé: "Muziek maken is het zelfde als ademhalen, het moet vanzelf gaan. Je gaat toch ook niet expres moeilijk zuchten. "
Analogic: "Wel als je er een oscar mee kan winnen"
Analogic is offline   Met citaat reageren
Oud 17 mei 2018, 19:07   #533
dj_bomber
Analog @##0# (error)
 
dj_bomber's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 december 2003
Woonplaats: Tussen de polyfone zaagorgels
Berichten: 931
Zoals een Akai S-900 bijvoorbeeld
dj_bomber is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 07:14   #534
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 11.490

Oorspronkelijk geplaatst door Analogic Bekijk bericht
Maar voor zover ik weet was midi op de amiga wel mogelijk vai de seriele poort.
Klopt, en in tegenstelling tot de seriële poort van bijvoorbeeld PC's van toen, kon die van de Amiga standaard al op 31,250 baud draaien, dus was een minimaal stukje hardware genoeg om van serieel naar midi te gaan.


Citaat:
Ik werkte med octamed sound studio, dat ik destijds bij de progger zelf had gekocht na een telefonische overboeking naar Zweden, lekker nostalgisch.
Klinkt bekend. Ik heb ook nog een originele floppy van Teijo liggen met handgeschreven serienummer.
etaoin is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 11:22   #535
MeneerJansen
y = sin (x)
 
MeneerJansen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 januari 2017
Woonplaats: Ergens in de Haaglanden.
Berichten: 828

Oorspronkelijk geplaatst door Analogic Bekijk bericht
Idd atari st heeft standaard al prima (al dan niet de beste) midi interface er al op zitten.

Maar voor zover ik weet was midi op de amiga wel mogelijk vai de seriele poort. Volgens mij werkte bass d en king mathew daar oa mee in het begin.

Blikkerig in de zin van 8 bit audio zonder anti aliassing filters.
Dedicated hardware samplers uit dezelfde tijd klinken over het algemeen een stukje beter (understatement).
Hoe werkte dat met antialiassing filters: hardware of software?


Noem 1 goed nummer waar geen Minimoog in voorkomt.
MeneerJansen is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 11:24   #536
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 11.490

Oorspronkelijk geplaatst door MeneerJansen Bekijk bericht
Hoe werkte dat met antialiassing filters: hardware of software?
Software heeft niet zoveel zin, want de aliasing wordt door de D/A toegevoegd. Een anti-alias filter is altijd hardware (een simpele high cut).
etaoin is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 11:30   #537
MeneerJansen
y = sin (x)
 
MeneerJansen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 januari 2017
Woonplaats: Ergens in de Haaglanden.
Berichten: 828

Oorspronkelijk geplaatst door etaoin Bekijk bericht
Software heeft niet zoveel zin, want de aliasing wordt door de D/A toegevoegd. Een anti-alias filter is altijd hardware (een simpele high cut).
Ik wist niet dat de Atari ST zo'n filter had en de Amiga niet. In alle Youtube filmpjes doen ze net alsof de Midi poort op een ST op het allerlaatste moment toegevoegd is als 2 Dollar component om te compenseren dat 'ie een matige geluidschip had. Weer wat geleerd.


[edit] Wacht effe. Er loopt geen audio signaal door Midi natuurlijk. Dat filter zat dus op de audio out.


Noem 1 goed nummer waar geen Minimoog in voorkomt.
MeneerJansen is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 15:59   #538
djazid
A is for Acid
 
djazid's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 juni 2017
Woonplaats: Amsterdam
Berichten: 600

Oorspronkelijk geplaatst door MeneerJansen Bekijk bericht
@Biam: bedankt voor de info.

@Analogic: een Amiga had standaard geen Midi poorten aan boord en een Atari ST wel. Ik dacht dat dat de reden was dat de ST meer gebruikt werd voor muziek (en de lagere prijs). Hoe "deed" je Midi dan met een Amiga? En waarom klonk 'ie blikkeriger?
Midi deed je bv met a.m.a.s., al vanaf '88 beschikbaar: http://www.bigbookofamigahardware.co...t.aspx?id=1719
Staat hier nog en werkt nog altijd...

Later werd met A.H.I. de 14 bit mode 'ontdekt', zodat het wat minder blikkerig klonk.

Citaat:
Je kon leuke truukjes uithalen met die codes aan het einde van een regel, fades en delays en dat soort grappen,

Ja, bv. met sample offset kon je wel wat truukjes uithalen, alsof je aan wat knopjes aan het draaien was.
djazid is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 20:23   #539
Septic
ex Modular addict
 
Septic's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 februari 2002
Woonplaats: SGP HQs
Berichten: 5.472
Ik had deze interface:



Trouwens ik had later een CD32 met een communicatorIII (zat midi ook al op) en octamed op een CD, dat was lekker compact werken. Was trouwens de 1e 32 bits computer, dat spul was zijn tijd zo ver vooruit...
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  pyramidmidi_1_big.jpg‎
Bekeken: 20
Grootte:  34,0 KB
ID: 122215   Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  Communicator.jpg‎
Bekeken: 18
Grootte:  49,6 KB
ID: 122216  


Het niets is alles wat niet iets is
https://soundcloud.com/septicstudio <---Elitaire Grafmuziek
Septic is offline   Met citaat reageren
Oud 18 mei 2018, 22:55   #540
Yoonchi
Synth Dork
 
Yoonchi's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 juni 2003
Woonplaats: Curacao, Paradise on Earth
Berichten: 1.291

Oorspronkelijk geplaatst door Stephen Bekijk bericht
ja, kvind t ook geweldig om die w-30 te horen,,
zou die al zn floppies niet willen backuppen en online zetten?
zoals bij de amiga en c64 bamiga sector one library ook gedaan is ??
kweet niet of het w-30 formaat kan gelezen worden met bv de kurzweil of die extreme sample converter enz,,
Elke fabrikant heeft zijn manier van formatteren van floppy's. Zo ook met deze W30. Je kunt de nog verkrijgbare HD(1.44 MB) floppy's gebruiken maar je moet een truuk toepassen volgens deze W30 site.
Er bestond vroeger een appje om al die format's om te zetten. Het heette Rubber Chicken van Chicken Systems, maar ik weet niet of het nog verkrijgbaar is. Dan kon je van Akai, naar Roland en naar Ensoniq.


Citaat van Elbee: Een song zonder autotune is als een selfie zonder filters.
Yoonchi is offline   Met citaat reageren
Reactie

  Synthforum » Muziek algemeen » Klank, geluid en theorie

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Eerste track gemaakt in Presonus Studio One JelleWaltman Tracks 7 18 januari 2012 16:56
Dune > hoe werd dat in de tijd ontvangen? edhal Algemene Discussie [synths, muziek, etc.] 181 7 juni 2010 21:24
eerste eigen gemaakt techno nummer dj jeff v Tracks 0 11 mei 2008 23:23
Mijn eerste track ooit gemaakt Equo Tracks 7 30 november 2003 09:54
Met welke synth werd deze arpeggio sound van Riva gemaakt?! (zie link binnenin) Dance123 Synthesizers en synth-modules 14 20 februari 2003 11:27


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:58.


Copyright ©2001 - 2018 Stichting Synthforum Nederland