Stroom/electra advies gevraagd

Stentec

Stamgast
Lid sinds
12 januari 2005
Berichten
458
Locatie
Groningen
Hallo allen,

Sinds enkele maanden huur ik een studioruimte in een gebouw waar in de kelder een stuk of 6 muziekstudio's zitten. Helemaal mooie locatie, geen geluidsoverlast etc... Maar... helaas last van veel ruis.

Ik heb een aantal dingen al geprobeerd om het te verminderen en geprobeerd te herleiden waar de ruis vandaan komt.

Tot dusver gekeken of het door apparaten in mijn studio komt en computer maar dat is niet het (echt) geval. Wanneer ik alles uitzet op mijn mixer en monitors na blijft er een behoorlijke ruis hoorbaar. Vandaag was ik er en leek het op meer dan normaal. Er waren op dat ook mensen in een andere studio actief. Wanneer ik andere apparaten aanzet neemt de ruis toe.

Mijn kennis van electra is zeer beperkt en mijn vraag is wat te doen. Het doel is uiteraard om de ruis weg te krijgen. Of dat met een specifiek apparaat kan of dat ik eerst eens een specialist ernaar moet laten kijken weet ik niet. Wat is de beste benadering hiervoor?

Wat ik in ieder geval weet is:

  • Ruis met alle apparatuur uit behalve monitors+mixer.
  • Ruis met alle apparatuur uit behalve geluidskaart+computer
  • Aarde op de contactdozen. Niet getest of het daadwerkelijk werkt maar het is een overheidsgebouw dus ik neem aan dat het ooit (jaren 70) correct is aangelegd.
  • De mogelijkheid om mijn studio op een aparte groep te zetten heb ik niet.

Wat wellicht ermee te maken heeft
Dat de ruis, denk ik, toeneemt als er ook in andere studio's iets aanstaat

Ik hoor graaf of iemand ideeën en/of tips heeft.
 
Ik weet niet in welke mate "vuile" stroom hoorbare ruis in audio zal veroorzaken.
Wel heb ik de bekende tikjes, rateltjes en zelfs fax (krrrrr) geluidjes meegemaakt, met die stoor apparaten op het net; soms waren die niet eens in het gebouw zelf aanwezig.

Eerst zul je moeten uitvinden/aangeven of die ruis geen normale systeemruis is (alle electronische audio apparatuur ruist een beetje), die veroorzaakt en extra versterkt wordt door:

-1. Impropere audio bekabeling.
Juiste bekabeling zorgt, behalve voor bromvrije verbindingen, ook voor ruisvrije audio.

-2. Slechte gainstaging.
Als je jouw gainstructuur niet op orde hebt, zal de, altijd aanwezige normale, systeemruis desporportioneel worden versterkt (=slechte signaal/ruis verhouding); hoe meer apparatuur, hoe erger.

In mijn ervaring zijn deze twee zaken eerder het probleem bij ruis in audio dan "vuile" stroom.

Succes. :)
 
Bovenstaande suggesties van Jompo zou ik zeker even bekijken. Bekabeling is vaak het probleem, maar dit is dan ook op de mengtafel redelijk eenvoudig terug te vinden, tenzij je foute kabeltjes op de master-out hebt zitten...

Gainstaging is ook zeker iets om te onderzoeken. Maak gebruik van de headroom die je hebt om alles op een sterk uitgangsniveau te krijgen en maak desnoods gebruik van gates en milde compressie bij muzikale delen waar minder volume in zit.

Ik heb zelf de boel voorzien van Furman Power Conditioners. En dat had ik vééééél eerder moeten doen: zelfs mijn Behringer MX8000 is nu zo stil als een muisje. Analoge signaalbrom is nu ook snel op te sporen en een kabeltje is in no-time vervangen.

Ik weet niet precies wát ze met de stroom doen, maar ik werk al enige tijd stroombrom-vrij door de Furman modules. Geweldig spul. Ik gebruik er drie, maar ik denk dat ééntje al een boel kan doen als je die direct achter de hoofdingang van je stroomkring plaatst. Geen last meer van klikjes, tikjes of brom. Ik word er blij van.

Hou ons op de hoogte van je vorderingen, ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Succes! :okdan:
 
JP8, mag ik vragen welke Furman power conditioners jij gebruikt?
Ik ben zelf ook op zoek. Vind het wel vrij moeilijk om te kiezen tussen de verschillende types van Furman.
 
Sowieso een schone groep voor je audio apparatuur, verder gebruik ik
geaarde en ongeaarde stekkers en het klinkt gek maar sinds
dien heb ik minder last van brom en ruis :)
 
Aan de stroom ligt het zeker niet. Volgens mij toch eens uw mengpaneel en/of de bekabeling eens na kijken.
 
Bedankt tot dusver voor de reacties al lezen de meeste mensen maar selectief een bericht.
Ik ga in ieder geval verder met een aantal dingen proberen om te kijken waar de ruis vandaan komt. Voor nu ga ik de volgende dingen proberen:

  • Alle apparatuur op één stopcontact
  • Proberen of een Furman power conditioner uitkomst biedt
  • A/B testen met 3 verschillende mixers en koptelefoon (zal niet verklaren waarom er ook veel storing met alleen de monitors, geluidskaart en computer aan is. Het zal wel uitsluiten of de mixer (deel van) het probleem is.

Zodra ik resultaten heb laat ik het weten.
 
Welke mixer heb je? Ik heb een tascam m3500 en die heeft standaard veel ruis omdat de noisefloor vrij hoog ligt. Komt omdat ze steraarde niet hebben toegepast.

Wat je ook moet realiseren is dat als je alles vol openzet je echt wel flink systeem ruis krijgt. Is ook logisch want je kan daarmee 110 db aan geluid produceren. Alleen zonder input hou je dus veel ruis over.

En als je dus denkt dat je ruis hebt je daar te veel op focust en vergeet dat alles vol open staat.

Graag ook effe je monitoren noemen. En zijn die gebalanceerd aangesloten?

En uitzetten apparatuur behalve mixer maar wel met connecties er nog aan geeft ook een ander beeld dan zonder. Als je aardlus problemen hebt isoleer je die zo niet. Maar je hebt het niet over een 50hz brom dus ik ga ervan uit dat je dat probleem niet hebt.

En een aparte spannings groep zegt niks. Alle groepen hangen aan dezelfde aarde.

En ik zou effe met de mensen van andere studio's daar gaan praten wat en hoe zij het doen en wat zij ervaren.

En lees jezelf in op het steraarde principe. Ik gebruik geen power conditioner maar trek bij sommige apparaten de aarde eraf dmv ongeaarde stekkerdozen. Ja dat is weer bij een aarde probleem wat je evt niet hebt maar het is altijd goed te weten hoe dat werkt bij een beetje studio met wat 'flink' wat apparatuur.

Grootste probleem is trouwens oude slecht onderhouden spullen. 20+ jaar oude electronica moet je gewoon laten recappen en checken door een goede techneut. Zeker als ze ook nog lang uit hebben gestaan en er veel temp/kou/warmte overheen is gegaan.
 
Is alweer bijna een jaar geleden.... maar ik heb resultaat geboekt. Na een aantal maatregelen te hebben genomen lijkt de ruis redelijk onder controle.
Het was uiteindelijk niet één oorzaak die de ruis in mijn studio genereerde. Het bleek na veel testen en uitsluiten aan een aantal zaken te liggen, namelijk;
  • Ruis van een aantal instrumenten (Pro-One, Nava, Sh-101)
  • Ruis van de computer en aangesloten usb gear.
  • Ruis van de mixer (Mackie 32-8 )
De ruis van de instrumenten is nog niet verholpen maar ik weet nu in ieder geval dat ik deze niet aan moet zetten als ik met iets anders bezig ben.
De oude Mac Pro heeft het inmiddels begeven en is vervangen en daarnaast heb ik een powered usb hub in gebruik genomen.
De ruis van mixer is afgenomen door de andere problemen te verhelpen. De mixer gaat er t.z.t. ook uit voor een kleinere en betere variant.
Ook heb ik een Furman power conditioner gekocht en in gebruik voor mijn computer, geluidskaart en een aantal apparaten die op m'n bureau staan.

Alhoewel er nog een hele ongure ruis klinkt op de gang van de studio van en stroomvoorziening is het in ieder geval in mijn ruimte een stuk beter geworden.

Dank voor alle tips en suggesties. :okdan:
 
Last edited by a moderator:
De ruis van de instrumenten is nog niet verholpen maar ik weet nu in ieder geval dat ik deze niet aan moet zetten als ik met iets anders bezig ben.

Ik heb ruis van instrumenten (o.a. een Korg synth module) perfect onder controle gekregen met, jawel: een Behringer Denoiser. Geniale apparaten die je ruis killen maar je hoog en sustain niet om zeep helpen. Ik heb nu 28 kanalen denoisers in mijn studio en het werkt echt perfect!

Ter info: ik heb de Behringer SNR202 2ch (2x) en SNR208 8ch (3x) in de studio.
 
Back
Top