Multi-client ASIO ervaringen (audio interfaces)

clintrubber

Ouwe rot
Lid sinds
5 oktober 2005
Berichten
2.070
Locatie
N Brabant
Had begrepen dat eigenlijk alleen RME & Native Instruments hun audio-interfaces een multi-client ASIO-driver meegeven,
dus zodat je op 1 (Win-)computer meerdere onafhankelijke programma's tegelijk kunt runnen.

Zoals ik het begrijp dat je dan op een multi-I/O audio-interface bijv. outputs 1-2 kunt koppelen aan programma 1, en 3-4 aan een 2e programma.

Iemand hier ervaring mee ? Aan te raden, of is het vragen om problemen? (voor live-gebruik)

Bedankt/groet!
 
niet echt een antwoord maar door toeval kwam ik erachter dat op windows 7 mijn motu ultralite mk3 hybrid, ook multi-client lijkt te zijn. ik was vergeten een standalone synth te sluiten, opende cubase. en dacht wat hoor ik, speelde de standalone synth mee, via asio, neem ik aan, want zo staat ie ingesteld. wie weet is er een soort fall-back, het uitlezen hoe een audiostream verwerkt wordt kun je niet, zover ik weet, wel als programmeur dunkt me. goed. terzijde. zal eens kijken of ik naar andere outputs kan sturen, dan weet ik het zeker.
maar als het zo is, dan werkt het zonder problemen..
 
Ik weet niet hoe het zit met andere merken, maar bij RME werkt dit prima. Je kunt niet alleen de overgebleven inputs/outputs gebruiken bij een 2e ASIO client, maar alle inputs/outputs. Inputs worden gewoon naar beide programma's gestuurd en outputs op hetzelfde kanaal worden gemixt. Je kunt zelfs via loopback het ene programma naar de andere routen. De drivers zijn enorm stabiel en crashen eigenlijk nooit.
(Ik gebruik Win7 x64 met een RME Fireface 802 of een UCX)
 
Bedankt voor de reacties, dat multi-client wel een erg handig feature, vreemd dat niet meer merken dit in hun ASIO-drivers inbouwen.
Meeste computers kunnen toch wel een paar programma's tegelijk in de lucht houden... en als het dan vergelijkbaar robuust blijft (voor live), then why not?

Las wel ergens dat latency bij multi-client gebruik kan toenemen, wat op zich logisch zou zijn.

Groet/bedankt!
 
Het idee van ASIO was oorspronkelijk om te zorgen dat je audio signaal bit-perfect bij je converters aankomt. Op het moment dat je(zoals bij RME) meerdere signalen kunt mixen op 1 output is daar niet altijd meer sprake van. Daarnaast kunnen meerdere signalen die niet clippen dan toch ineens je output clippen. Dit, naast het feit dat het waarschijnlijk lastiger is om te schrijven en te supporten, zijn redenen die ik kan bedenken om het niet te doen.
Ik denk dat je dit voornamelijk tegen gaat komen in de meer professionele hardware. Het zou me niet vebazen als bijvoorbeeld Antilope Audio of Universal Audio dit ook ondersteunen.
Latency zal altijd toenemen bij meer processing, zolang je het licht houdt kun je best een hoop doen met multi-client.
 
Hi,

't Zou al fraai zijn als je bij meer merken/modellen de aanwezige outputs kunt verdelen over applicaties.
Dat mixen naar dezelfde output is dan nog eens bonus daar bovenop, met ja die mogelijke nadelen.

Wie weet is er voor die eerste toepassing niet meteen een al te grote latency penalty (wens/vader/gedachte...).
Typical multi-gebruik van een multi-I/O interface zou bijv live bespeeld software-instrument zijn (appl #1) - in combinatie met playback van A/V-files (appl #2).
Voor appl #1 is lage latency belangrijk.
Die twee genoemde toepassingen zouden natuurlijk ook binnen 1 dezelfde DAW kunnen runnen, dus common single-client ASIO-driver, maar de praktijk wees uit dat zo'n software instrument stabieler draait in standalone mode.


Voor het gemak ben ik er trouwens maar vanuit gegaan dat doodleuk meerdere USB audio-interfaces aan dezelfde laptop hangen nog steeds niet OK zal werken
(bewust verschillend types, elk met een eigen ASIO-driver, en zo dus een apart interface per applicatie), of wie weet is dat inmiddels toch een werkbaar alternatief geworden ?
'k Moet dat eens testen, 't zal snel duidelijk zijn.
 
Voor het gemak ben ik er trouwens maar vanuit gegaan dat doodleuk meerdere USB audio-interfaces aan dezelfde laptop hangen nog steeds niet OK zal werken
(bewust verschillend types, elk met een eigen ASIO-driver, en zo dus een apart interface per applicatie), of wie weet is dat inmiddels toch een werkbaar alternatief geworden ?
'k Moet dat eens testen, 't zal snel duidelijk zijn.
Dit zou zonder problemen moeten werken zolang je pc/laptop snel genoeg is, dus dat is zeker een werkbaar alternatief. Voorwaarde is natuurlijk wel stabiele drivers voor elke interface.
 
Dit zou zonder problemen moeten werken zolang je pc/laptop snel genoeg is, dus dat is zeker een werkbaar alternatief. Voorwaarde is natuurlijk wel stabiele drivers voor elke interface.

Aha, goed te horen dat dit zou kunnen! D'r stond me nog (inmiddels erg oude) info v SoundOnSound artikelen bij dat multiple interfaces het equivalent van een wespennest zouden zijn. 'k Ga proberen.
 
D'r stond me nog (inmiddels erg oude) info v SoundOnSound artikelen bij dat multiple interfaces het equivalent van een wespennest zouden zijn.
Dit is als je ze allemaal tegelijk op dezelfde applicatie wil gebruiken(een aggregated device via ASIO4All of bij Apple CoreAudio), dat is inderdaad vragen om problemen.
 
RME heeft deze multicliënt functie ook voor midi. Dat betekent dat je nooit met virtuele kabels moet werken als je software editors als VST in je DAW gebruikt en dus ook nooit midipoorten moet afsluiten in je DAW zodat de software er toegang tot krijgt. Geweldige feature.
 
Aja, ook voor MIDI handig!

Toch wonderlijk dat dit niet door alle fabrikanten gedaan wordt, want zo'n specialistische toepassing is het ook weer niet.

Enige dat ik me kan voorstellen dat die het dan niet doen omdat latency voor multi-client driver kennelijk toe kan nemen en dan kom je getalsmatig slechter uit de bus in de vergelijkende tests.
Een entry-level gebruiker de keuze laten maken tussen simple & multi-client driver kan tot hoop extra vragen aan support-desk leiden, dus dan beter het niet al te verwarrend maken, wellicht dat de reden.

Toen schoot me good old Terratec nog te binnen, maar dan hebben we het over die oude PCI-interfaces:
"The EWS 88MT card features multi-client ASIO and GSIF drivers."
Bravo!
 
Motu UltraLite MKI en MKIII waar MKIII de masterclock is en MKI via SPDIF via een kabel als slave.

TI chipset pci-e firewire 400 kaart met 2 poorten.

Eerst 1 firewire kabel van de MKI en dan doorgelust naar de MKIII.

Onder Linux met FFADO werkt dat prima maar onder Windows 8.1 valt het geluid soms weg.

Gisteren een apparte kable en beide devices op een apparte firewire port en nu werkt het zelfs on WIN 8.1 goed.
 
Back
Top