Nieuwe DAW PC

SerumAssasin

Ingeburgerd
Lid sinds
20 december 2018
Berichten
28
Locatie
Groningen
Hoi iedereen,
Sinds mijn computer alweer 9 jaar oud is, is het tijd voor een nieuwe! Ik gebruik Cubase 9.5 en heb onlangs een Audio Apollo Twin USB aangeschaft.
Plug-ins die ik gebruik zijn voornamelijk zwaar (zoals Serum).

Hebben jullie tips om op te letten met een nieuwe pc? Ik weet niet veel over hardware, om zo te zeggen.
Ik weet dat je ook alles-in-één-DAW-geschikte pc's kunt kopen, maar ik vind het nogal prijzig.

Bedankt! :halleluja
P.S., budget is ongeveer € 1300, -
 
Als je ook maar iemand kent die wel handig is met pc's laat die dan een pc bouwen.
Dat scheelt je best wel wat euro's en je kan 'm helemaal naar je zin krijgen, dan zit je op iets van 8 a 900 euro.
Als je iets nieuws koopt schaf dan in ieder geval een quad core processor aan met een snelheid van plusminus 3,5 a 4 ghz
Het ligt eraan hoeveel tracks je tegelijk doet maar voor een beetje lekker audiotracken zit je al gauw aan 12 a 16 gb aan geheugen en zowiezo een ssd eventueel aangevuld met een gewone hdd voor extra opslag.
Neem niet de allernieuwste processor maar eentje van een half jaar/jaar geleden bijv want de nieuwste modellen zijn erg duur, kijk bijv op cpu boss voor vergelijkingen of hardware info zodat je een goede prijs/kwaliteit krijgt.
Zorg verder voor een stille ventilator en voeding (min 400 w)
Bijv Azerty staat goed bekend als je doorgeeft wat je erin wilt hebben dan zetten hun 'm in elkaar.
Je hebt ook echt van die gespecialiseerde zaken voor daw pc's maar dat raad ik je af want die vragen vaak de hoofdprijs.

https://azerty.nl/category/componenten/Assemblage_Service
 
Het zal niet de goedkoopste optie zijn, maar als je er een laat bouwen door Ron bij keymusic Eindhoven, krijg je iig een dikke, op studio werk gerichte, pc.
 
Ik bouw al zo'n 25 jaar mijn eigen PC's dus ik durf hier wel wat over te zeggen.
Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het uitkiezen van een DAW PC maar om te beginnen moet je jezelf afvragen of je zoveel mogelijk rekenkracht wil in verband met zware plugins zoals Serum, of dat je een een superstille PC wil die je een meter van je vandaan amper hoort. Veel CPU en fluisterstil gaan niet heel goed samen. Daarnaast vraagt meer rekenkracht meer stroom, als je dat belangrijk vindt.

Om een voorbeeld te geven van fluisterstil:
Mijn DAW PC is een overgeklokte quadcore i7 met 48GB geheugen, 12TB aan opslag op 4 harde schijven en een SSD van 500GB. Daarnaast game ik ook nog soms op deze PC dus er zit ook nog een Videokaart in voor het gamen.
Ondanks de redelijk zware specs is deze PC bijna onhoorbaar tijdens DAW gebruik. De ruis die uit mijn Yamaha HS-8's komt is beter hoorbaar dan de PC.
Zoiets past makkelijk in je budget en je zou nu dan 6 in plaats van 4 cores hebben voor jouw budget. En 16GB geheugen is natuurlijk genoeg voor t meeste.

Voorbeeld van zoveel mogelijk rekenkracht:
Een tweedehands Dell of HP workstation met 2x een 10-core Intel Xeon en 48 of 64 GB geheugen.
Je hebt dan belachelijk veel rekenkracht voor je budget(denk bijna onbeperkt plugins stapelen).
Daarnaast is de hardware allemaal van professionele kwaliteit. Het nadeel is dat dit soort PC's wel wat meer geluid maken en meer stroom vreten.
Nieuw zouden dit soort workstations ver buiten je budget liggen. Tweedehands met garantie daarintegen... ;)
https://www.queensystems.nl/high-end-workstation-refurb


Wat betreft rekenkracht:
Er wordt nog wel eens gezegd dat meer dan 8 cores geen zin heeft voor een DAW, maar de tests hiervan geven een heel ander verhaal. Als je veel zware VST synths en effecten gebruikt komt er snel een einde aan de rekenkracht van je quadcore. Een PC met 20 cores is daarintegen bijna niet aan het haperen te krijgen. Ik wil overigens niet zeggen dat de huidige 6-core's langzaam zijn, integendeel. Een workstation met 20 cores is gewoon moeilijk te verslaan en is daarom ook nieuw niet te betalen.

Wat betreft het geluid van een PC in het algemeen:
Bij het gebruik van een DAW wordt je PC meestal niet meer belast dan 25-30%. Bij zo'n 50 procent CPU verbruik zal de boel al gaan haperen. Daarom is een DAW PC ook makkelijk stil te krijgen. Pas als je het project wat je net af hebt gaat renderen of je gaat gamen op dezelfde PC zal de CPU pas richting de 100% gaan. Op dat moment is bijna geen enkele snelle PC echt stil meer.



Als je besluit een PC te laten bouwen bij bijvoorbeeld Azerty, dan zijn er een paar onderdelen waar je nooit op moet besparen. De voeding en het moederbord zijn het belangrijkste, alle andere onderdelen krijgen hun voeding hiervan. Bespaar je bijvoorbeeld op de voeding dan loop je de kans dat alle onderdelen sneller gaan slijten en de kans op crashes neemt soms ook flink toe.
Neem bijvoorbeeld een voeding van Seasonic en een moederbord van Gigabyte, Asus of MSI.

Als je voor stilte gaat neem dan een behuizing van Antec of Fractal Design, die zijn ook mooi strak afgewerkt. Voor echte stilte kun je bijvoorbeeld fans nemen van Noctua. T kost misschien ff wat meer maar dan blijft je PC ook echt stil voor jaren. Goedkope fans slijten snel en gaan op den duur een stuk meer herrie maken. Aangezien je met je vorige PC 9 jaar hebt gedaan neem ik aan dat ie wel ff mee moet gaan.

De opslag is ook niet onbelangrijk.
Ik gebruik in mijn DAW enterprise harde schijven. Die zijn 2 keer zo duur per GB als normale harde schijven maar het uitvalspercentage ligt 10 keer zo laag en ze zijn stiller dus daarom wel het afwegen waard. Voorbeeld van enterprise schijven is de Seagate ES series.
Vergeet ook externe backup schijven niet, mocht je die nog niet hebben.

De SSD werd ook al genoemd en daar heb ik nog een klein puntje van aandacht wat vaak over het hoofd wordt gezien.
Dit is misschien wat technisch maar een SSD in rust is lang niet altijd in rust. Zo'n ding doet een hoop uit zichzelf op de achtergrond. De problemen hiermee ontstaan pas als je PC crasht of de stroom ineens uitvalt. Als je SSD dan ergens mee bezig was bestaat de kans op verlies van data of corrupte bestanden. Om dit op te lossen hebben sommige SSD's een soort backup voeding om hem normaal af te sluiten als de stroom uit valt. De enige SSD's waarvan ik zeker weet dat die dit hebben zijn de Crucial MX series, op dit moment is dat de MX500 serie. Voor zover ik weet hebben de Samsung SSD's dit niet.


De upgrade set die werd genoemd door Willem is een goed startpunt en je kunt natuurlijk ook vragen aan bijvoorbeeld Azerty of ze je willen helpen met samenstellen.
De synthforumers helpen je graag met het vullen van je winkelmandje :)

Excuses voor de lange post, ik hou van complete informatie. En dit is natuurlijk ook gelijk bedoelt voor iedereen die een DAW PC wil bouwen.
 
Als je iets nieuws koopt schaf dan in ieder geval een quad core processor aan met een snelheid van plusminus 3,5 a 4 gh

Dat zou ik niet meer doen ik zou toch eerder kijken naar een hexacore of meer

Ik heb mijn muziek pc na 14 jaar vervangen vorig jaar opnieuw door een zelfbouw getuned vr audio vr 1500€ Heb mijn specs nog maar onlangs hier in een ander topic gezet.
Dus als je vragen hebt laat maar komen in pm
 
De opslag is ook niet onbelangrijk.
Ik gebruik in mijn DAW enterprise harde schijven. Die zijn 2 keer zo duur per GB als normale harde schijven maar het uitvalspercentage ligt 10 keer zo laag en ze zijn stiller dus daarom wel het afwegen waard. Voorbeeld van enterprise schijven is de Seagate ES series.
Vergeet ook externe backup schijven niet, mocht je die nog niet hebben.

Lijkt mij niet nodig. Er zijn genoeg andere harde schijven die prima functioneren zonder de hoofdprijs te betalen. Het is belangrijker je backup goed te regelen. Daar zou ik mijn geld in steken. Elke drive kan crashen. (stroompieken bijvoorbeeld)

Meer cores zou ik ook in investeren. AMD is wat prijs performance een goed keuze. Tenzij je het beste wil dan moet je voor Intel gaan.

Wat betreft behuizing zijn er hele goede stille kasten te krijgen. Antec P100 is een dergelijk model.
 
kleine aanvulling, er wordt louter gesproken over cores, en niet wat 1 core kan presteren. de audio thread (ik neem dat die 1 thread is, maar depencies kan het multi-thread zijn) van een DAW, gebruikt 1 core. er zijn ook plugins die niet multi-threaded zijn, reaktor b.v.

de IPC en kloksnelheid van 1 core zijn belangrijk voor een DAW, niet alles kan over meerdere cores verspreid worden.

(overigens; ook pc zelfbouwer, ook voor anderen. vroeger intenser dan nu, rust....)

en een quadcore, in deze tijd, is niet meer van deze tijd... 6 tot 8 echte cores (dus geen hyperthreading of SMT, da is toch van AMD meegerekend), met een mooie hoge kloksnelheid, liefst een overklokbare cpu, ik heb mijn cpu konservatief afgesteld op 4.4, alle cores draaien dan op 4.4.

vergeet ook niet dat de maximale snelheid, bij intel en amd, niet alle cores tegelijkertijd betreft. het hangt van de warmte produktie af, en de belasting, vanzelfsprekend.

daarom; overklokken, hoeft niet natuurlik, maar dan heb je wel alle cores op dezelfde snelheid. zonder overklok op mijn cpu, zouden alle cores op, ik weet t ff nie meer. maar de turbo freq, is 4.4, maar die gaat omlaag, hoe meer cores er gebruikt worden, per core overigens. als er een groot verschil tussen basis snelheid en turbo snelheid is, moet je even opzoeken, wat bij hoge belasting (want wanneer je een DAW gebruiken gaat, moet je de proc op 100% zetten) of hoge kloksnelheid, de verspreiding van de snelheid over de cores is.
 
Wauw, wat een berichten! Bedankt voor de input. Ik heb gelukkig wel een aantal mensen om me heen die een PC in elkaar kunnen zetten dus ik ga enkel losse onderdelen bestellen (via Azerty vermoedelijk). Ook mooi is de informatie over cores, daar had ik nog helemaal geen verstand van. Ik zal er eens induiken. Zodra ik een mooi lijstje heb zal ik het hier posten!
 
Ik ben het met een hoop van de dingen die je zegt eens, maar ik wil wel even wat kanttekeningen maken :)

Aangezien je met je vorige PC 9 jaar hebt gedaan neem ik aan dat ie wel ff mee moet gaan.
Hier komt natuurlijk de vraag hoe snel je huidige technologie achteruit gaat. Als je het beste van het beste koopt maar na 10 jaar vervangt of wat minder het neusje van de zalm wat je na 5 jaar vervangt kan het zijn dat die extra 5 jaar er uit persen veel meer kost dan iets lager mikken en een tussentijdse upgrade doen. Nou is dit denk ik wel iets wat meer 10 jaar geleden het geval was dan tegenwoordig, maar goed.

De opslag is ook niet onbelangrijk.
Ik gebruik in mijn DAW enterprise harde schijven. Die zijn 2 keer zo duur per GB als normale harde schijven maar het uitvalspercentage ligt 10 keer zo laag en ze zijn stiller dus daarom wel het afwegen waard. Voorbeeld van enterprise schijven is de Seagate ES series.
Vergeet ook externe backup schijven niet, mocht je die nog niet hebben.
Plugins zijn niet zo groot, sample-libraries wel; ik heb momenteel een 250 en een 500 GB SSD. Dat geeft me genoeg ruimte voor Komplete en nog wat 8DIO Kontakt libraries. Een 1TB SSD is ook niet zo gruwelijk duur meer.

Echter: ik vertik het echter om nog iets in mijn computer te stoppen dat geen SSD is. Voor grote, lange-termijn opslag is een NAS de oplossing. Je mp3s en films en foto's lijden er niet onder als ze op een NAS staan; sterker nog, da's makkelijker voor streamen naar je andere media, omdat je daarvoor je DAW niet aan hoeft te zetten. De vraag is niet of een schijf faalt, maar wanneer; en ook cloudbackup is makkelijker met een NAS. Sowieso geldt de 3-2-1 regel.

De upgrade set die werd genoemd door Willem is een goed startpunt en je kunt natuurlijk ook vragen aan bijvoorbeeld Azerty of ze je willen helpen met samenstellen.
https://pcpartpicker.com/ werkt ook goed voor compatibiliteit :)

Excuses voor de lange post, ik hou van complete informatie. En dit is natuurlijk ook gelijk bedoelt voor iedereen die een DAW PC wil bouwen.
:okdan:
 
kleine aanvulling, er wordt louter gesproken over cores, en niet wat 1 core kan presteren. de audio thread (ik neem dat die 1 thread is, maar depencies kan het multi-thread zijn) van een DAW, gebruikt 1 core. er zijn ook plugins die niet multi-threaded zijn, reaktor b.v.
/QUOTE]

Zover ik begrijp lopen meerdere plugins achter elkaar altijd over 1 core omdat ze niet op elkaar kunnen wachten. Elke multi threaded plugin is dan eigenlijk zinloos. Altijd wel meer dan 1 plugin op een spoor.
 
Ook interessant om te weten : als je een AMD Ryzen processor koopt ( beste bang for buck op dit moment ) Let er dan wel op dat je werkgeheugen zo snel mogelijk is, liefst 3000 of hoger, want Ryzen heeft daar veel baat bij. Met Intel is dat wat minder vang belang. Ik zou toch ook voor 2ehands setjes kijken trouwens. Er zijn voor 1300 euro heel wat mooie setups te vinden online. Maar zelf bouwen is ook leuk natuurlijk. Wat betreft een speciaal audio systeem aan laten leggen: ik heb nooit echt verschil gemerkt tussen die speciale audio systemen en mijn zelf in elkaar gezette systeem ( vriend had er eentje laten bouwen) Als je een beetje slim inkoopt ben je veel voordeliger uit en aangezien je toch ook er mee wilt gamen ( dat zou ik dus niet doen met mijn muziek pc, maar of dat logisch is weet ik niet, ik wil mijn systeem helemaal schoon houden dus alleen direct aan de muziek gerelateerde software er op om zoveel mogelijk evt. bugs buiten de deur te houden, en ook geen internet er op) Maar misschien heb je die luxe niet dat je meerdere systemen thuis hebt. En dan is het helemaal onnodig om een speciaal op audio gerichte pc te laten bouwen.
 
Laatst gewijzigd:
Ik snap gamen op de DAW PC wel. Ik gebruik die van mij ook voor niet-DAW zaken zoals fotobewerking. In het ideale scenario zit er niks op je DAW wat niet met muziek te maken heeft, maar dat kost wel weer extra geld en dat is er niet altijd.

De belangrijkste reden voor mij om games te weren is simpel; de dure videokaart kost een hoop extra, maakt herrie, en ik word al genoeg afgeleid door internet; laat staan dat daar nog spellen bij moeten.
 
Ten eerste, thanks voor alle reacties. Doet me goed! Geeft meer inzicht. Hopelijk helpt het tevens andere leden die binnenkort een nieuwe DAW PC willen.

Verder,
Ik ga er zelf niet op gamen. De PC zal enkel voor muziek gebruikt worden. Wat voor videokaart zou dan 'voldoende' zijn? Verder, qua processor zit ik er nog een beetje mee. Ik wil er een tijd mee vooruit. De i9-9900K lijkt mij wel wat. Ik lees er wel over dat hij vrij warm zou worden. Daarnaast lees ik ook op diverse sites dat het wachten op de nieuwe AMD Ryzen 3000 een beter idee zou zijn. Maakt het verschil tussen een AMD en Intel uit voor een audio PC? Of is het meer een dingetje voor als je een game PC wil?
 
Ik snap gamen op de DAW PC wel. Ik gebruik die van mij ook voor niet-DAW zaken zoals fotobewerking. In het ideale scenario zit er niks op je DAW wat niet met muziek te maken heeft, maar dat kost wel weer extra geld en dat is er niet altijd.

Daar is een hele simpele oplossing voor. Dualboot. Ik heb twee M2 nvme ssd's in mijn pc. Eentje voor gaming/video editting etc..... ander voor mijn DAW. Werkt uitstekend.
 
Als je die i9 kan permitteren zou ik daarvoor gaan
meestal ik zeg meestal presteren Intel toch iets beter vr muziek maar is een dunne lijn
vroeger zou ik nooit een AMD genomen hebben als ik ging overclocken maar op vandaag gaat dit minder op heb ik ervaren

ivm dat warm worden daar moet je u niets van aantrekken gewoon een goeie noctua aircooler of desnoods watercooling
tenzij dt je gaat overclocken in het extreme maar dan nog koeling opties genoeg
Had dat ook gelezen van mijn i7
maar die is overclock @. 5 GHz en met mijn
noctua dh 14 ofziets heb ik totaal geen last van oververhitting zelfs geen pieken

Er zit in die cpu al een GPU dus als je er niet gaat op gamen is dat genoeg echter heb ik gekozen om de GPU op de cpu uit te zetten
en heb gekozen vr een passieve vga kaart van asus, model ontga mij nu maar als je wil kan ik het wel eens opzoeken

ik raad je ook aan om vr een fractal case te gaan
vroeger nam ik altijd antec maar die fractals zijn toch iets beter is mijn persoonlijke ervaring
 
Ik heb er inhoudelijk geen verstand van, maar bespaar hier niet op. Ik heb een jaar of 5 geleden een dedicated pc laten bouwen en heb er elke dag plezier van. Hij start in een paar seconden op, is fluisterstil en heb zelden cpu-problemen. Dat had ik echt jaren eerder moeten doen.

wat bombario zegt ik heb 2 jaar geleden een dell precision 3420 xcto gekocht. ;)
en helemaal op maat laten maken bij dell een ssd voor de opstart, 2 hardeschijven voor de opslag.
snelle processor erin, dvd brander, 8gb geheugen.
zeker niet op bezuinigd en ik heb er inderdaad nog steeds heel veel plezier van. :)
en nu komt er ook een nieuw scherm bij van 27 inch.
om er nog meer plezier van te hebben en bij het maken van muziek. :)
 
wat bombario zegt ik heb 2 jaar geleden een dell precision 3420 xcto gekocht. ;)
en helemaal op maat laten maken bij dell een ssd voor de opstart, 2 hardeschijven voor de opslag.
snelle processor erin, dvd brander, 8gb geheugen.
zeker niet op bezuinigd en ik heb er inderdaad nog steeds heel veel plezier van. :)
en nu komt er ook een nieuw scherm bij van 27 inch.
om er nog meer plezier van te hebben en bij het maken van muziek. :)

Niet dat die slecht zijn maar ik zou toch opteren vr een clone/ zelfbouw dan kan je elke hard ware component zelf kiezen
 
Back
Top