X

Led in vactrol beschermen tegen te hoog voltage, zener?

Collapse
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  #21
  @Astrogator: Ik heb het over de Steiner aangaande de twee begrenzings diodes.

  Mooi dat het met de LED in de tegenkoppeling goed werkt. Natuurlijk dien je dat te 'tunen' op de soort LED en LDR. Met name LED's zijn nu zo anders dan vroeger. Zo'n witte LED bijvoorbeeld kan bij 0.4 mA al meer licht geven dan een LED van vroeger bij 40 mA.
  Het is altijd wat!

  Linndrum LM2 9xPot frequency pitch mod beschikbaar.
  http://www.synthforum.nl/forums/show...light=linndrum

  http://marcmarc.home.xs4all.nl/ele/index.html

  Comment


   #22
   Ik raad je aan te beginnen met een groter aantal vactrols te maken en op breadboard een geschikt paartje bij elkaar te zoeken. De respons kan enorm verschillen.
   Ik zou diffuse leds nemen, rood of groen en ldr's met een 10m donkere weerstand (zoals het type 5549).   Comment


    #23
    stripboarder : Ik hoef de boel gelukkig niet op een breadboard tre zetten om verschillende vactrols in dit filter te proberen, want ik heb er van die plugin-sockets op gemonteerd zodat ik ze heel makkelijk kan verwisselen. Dat doe ik met meer onderdelen in m'n modules waar ik niet zeker ben van wat ik uiteindelijk als waarde wil voor bepaalde onderdelen.
    ik heb zojuist m'n nieuwe pakketje met 5 types, elk 10 stuks, LDR's ontvangen van onze vriend Ali in China: 5506, 5516, 5528, 5536, 5537. Welke denk je dat het geschikst is als eerste slachtoffer? En met welke LED's?
    Ik heb nog 2 gelijke gele heldere leds die ik kan proberen (net zo goed als groen toch?), en 2x4 heldere rode: 800 mcd en 2500mcd. Ik had al een aantal verschillende LDR's in 2-voud besteld eerder voordat ik Ali ontdekte (zou even op moeten zoeken welke dat zijn) samen met een stel witte LED's van uiteenlopende lichtopbrengst en stralingshoek, daar heb ik ook nog wat van, maar meestal niet in 2-voud. Ben er in ieder geval al min of meer achter dat ik me niet hoef bezig te houden met de soorten LED's die echt heel veel licht opbrengen, zo dicht op de LDR in de krimpkous geeft de minste al een minimale weerstand, en dus het breedste bereik lijkt me, toch? Al heb ik dat alleen van multimeter-metingen, en nog niet echt uit praktijk. Ik had die eerste lichting besteld voor een oer-lopass-gate die ik had gebouwd met wat nog eerder bestelde led's en LDR's waar ik uiteindelijk de best gelukte vactrols van heb gebruikt (2 verschillende, omschakelbaar), en met in gedachten een geavanceerdere versie die ik half in gedachten heb ontworpen.
    Maar toen kwam dit filter op mijn pad voordat ik daar aan kon beginnen. Lastig met de vactrols die ik nu op dit filter heb is dat het heel grote LDR's zijn die dus niet echt helemaal niet worden aangestraald door de led er bovenop, diffuus zou daar inderdaad een goed idee zijn. Op dit moment echter werkt het as is en heb ik alles erop ingesteld. Ga er eerst even een tijdje zo mee spelen, maar ook een stel nieuwe vactrols maken met die nieuwe LDR's en die proberen. Die hebben allemaal formaat LED doorsnee: makkelijker met krimpkous te vervactrollen. Ik denk dat het dan ook niet echt uitmaakt of ze diffuus zijn of niet. Of maakt dat dan ook wel verschil?

    PS het is grappig hoe de Ali-luiden de nummers op de zakjes in handschrift half in spiegelschrift en half van rechts naar links of ondersteboven schrijven, en de cijfers sowiezo af en toe wonderlijke vormen hebben...

    Comment


     #24
     Originally posted by marcmarc View Post
     @Astrogator:

     Met name LED's zijn nu zo anders dan vroeger. Zo'n witte LED bijvoorbeeld kan bij 0.4 mA al meer licht geven dan een LED van vroeger bij 40 mA.
     LED's tegenwoordig zijn ongelooflijk! Ik had nooit durven dromen toen ik de magie ontdekte van zo'n mooi zacht gloeiende rode LED in m'n Formant en de paar gele en groene die ik in verschillende knutsels gebruikte zouden evolueren tot iets dat nu de straten kan verlichten, en m'n huiskamer voor 14 watt per 100w-gloeilamp-equivalent in overvloedig licht zetten. En dan de zaklantaarns, die eeuwig blijven branden op een stel batterijen, en altijd even wit blijven licht geven; weet je nog vroeger op de camping, tanden poetsen en struikelen over takken bij gelig schemerlicht halverwege de batterijen? an 2 of 3 dagen, of een boek lezen in de tent en je op een bepaald moment afvragen waarom het nauwelijks meer lukt te lezen en de letters scherp te zien, tot je een verse set batterijen er in doet en verblind woprdt :-P

     Comment


      #25
      De weerstand van de ldr's loopt op met het typenr., met andere woorden 5537 heeft in jouw geval de hoogste donkere weerstand, maar ik vrees nog te weinig, althans voor de buchla lpg. Ik zou zo dicht mogelijk bij de parameters van de originele vtl5/3c blijven. 5537 is, gok ik, 5m donker. Ik vrees dat je toch 5549 moet hebben en ouderwetse diffuse leds.

      Ook vrees ik dat het lastig zal worden het lpg te laten resoneren zoals een goed vcf; muzikaal en over een breed frequentiebereik.

      Het grappige met zelfgemaakte vactrols is dat je echt toevalstreffers kan maken die fantastisch werken, maar als je echt een bepaalde sound voor ogen hebt, zoals in dit geval Buchla, hoor ik graag hoe je het voor elkaar hebt gekregen

      Comment


       #26
       Originally posted by stripboarder View Post
       De weerstand van de ldr's loopt op met het typenr.,
       Aha. Dat is heel fijne informatie, dank je! Met die ouderwetse diffuse LED's bedoel je die echte flauw brandende uit de late jaren 70 vroege tachtig? Geeft dat genoeg licht om zo'n LDR goed aan te sturen tot minimale weerstand? Misschien dat dat juist beter het hele bereik bestrijkt dan dan zo'n felle moderne.
       Als rood ook goed werkt heb ik daar nog een stel van in m'n oude Formant zitten (al laat ik ze daar liever in zitten natuurijk dan te vervangen), en een paar uit een oud deurbellenbord. Met die verzameling nu heb ik natuurlijk een goeie kans op een paar mooie treffers. Ook nog eens op ALI kijken naar LDR's met een hoger typenr., want als ik de prijzen voor de oorspronkelijke vactrols zie -zelfs op ALI- vergeleken met dit soort verzamelpakjes dan laat ik dat voorlopig maar even.
       Originally posted by stripboarder View Post
       lastig zal worden het lpg te laten resoneren zoals een goed vcf
       Ik bouw zoiets niet om een goeie VCF te krijgen, die heb ik al, de MOOG in de Behringer Model-D, en twee 12dB in de Neutron, en van m'n oude Formant.
       Originally posted by stripboarder View Post
       als je echt een bepaalde sound voor ogen hebt, zoals in dit geval Buchla
       Och, ik heb niet speciaal de bedoeling een Buchla te kunnen nadoen. Eerlijk gezegd niet eens een echt heldere voorstelling van die klank in m'n hoofd: heb de hele West-coast boel nog maar pas ontdekt eerlijk gezegd en zie het vooral als een mooie uitbreiding van m'n palet van klankvorming als levenslange East-coaster ;-) Of het dan letterlijk als een Buchla klinkt of anders maakt me niet zo veel uit, als het maar iets anders doet dan wat ik al heb en m'n mogelijkheden uitbreidt met in dit geval een extra VCA, soort VCF, of gerichte Lopass-gate afhankelijk van de patch. Zo gebruik ik op dit moment in een patch de oer-LPG die ik heb gebouwd bv simpelweg om een bepaalde stuurspanning te moduleren, gewoon als extra VCA dus. De paar verschillende wavefolders die ik ondertussen heb gemaakt zijn ook een leuke uitbreiding die nieuwe wegen openen, maar ook als soort verkapte extra VCF gebruikt kunnen worden soms.

       Comment


        #27
        Originally posted by stripboarder View Post
        ldr's met een 10m donkere weerstand
        De LDR's die ik nu in dit filter heb hebben een donkerweerstand die ik niet eens kan meten, volgens de specs >10M. die zouden dus voor de Buchla heel bruikbaar zijn? Ik had juist het idee dat LDR's met een minder grote donker-weerstand in het geval van dit filter tenminste beter zouden zijn, waardes van een paar 100K hooguit tot een paar honderd ohm, of een paar K, lijken me in een filter het meest zinvol. ANders is er een heel groot gebied dat veel te groot is onderaan. Aan de andere kant, zodra een LED gaqt branden is er natuurlijk al direct een hoeveelheid licht,zeker zo dicht erop, en gaat vanaf daar pas de curve van besturing. Hoe dat precies uitpakt kan ik niet goed overzien. Ik heb wat metingen verricht met demultimeter n een regelbare spanningsbron, maar heb daar, zoals eerder gezegd, nog geen echt zinnige data uit gekregen.
        Net een experimenteervoeding-module met regelbare spanning en stroom van Ali ontvangen, daar moet ik wat meer info mee kunnen krijgen met dergelijke metingen. Als je suggesties heb hoe ik het beste metingen aan de eigenschappen van LDR's kan uitvoeren hoor ik het graag. Ik heb als nodig 3 multimeters (en een scoop), 2 digitaal (een ervan prehistorisch :-) ) en een goedkope analoog.

        Comment


         #28
         Je moet daar zelf mee experimenteren, maar als je zelf vactrols wil maken is het veel makkelijker om filters te maken dan de Buchla lpg. De respons van de vactrol is echt de crux in dit circuit en zelfs als je commerciele vactrols zou kopen, zou er nog het nodige verschil zitten tussen de een en de ander.

         De gate moet snel zijn en zo ver mogelijk kunnen sluiten. Dat laatste is (ik ben ook geen expert) volgens mij reden van de hoge weerstand. Als je het hebt over cv respons dan moet je echt denken aan een vca en niet aan een vcf.

         Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat zelfgemaakte vactrols vaak nog licht zullen lekken, daar waar de pootjes uit het krimpkous komen.

         Mijn eigen resultaten zijn nooit veel verder gekomen dan een soort halfbakken vcf/vca, wat weinig met buchla te maken heeft. Als ik het nog eens ooit zou proberen, zou ik echt investeren in een paar vtl5c3, een vtl5c3/2 en een hele hoop zelfgemaakte om de resultaten te kunnen vergelijken.

         De traditionele buchla lpg heeft ook geen resonantie nodig, maar heeft van zich zelf al een soort "ring" als ie op de juiste manier wordt aangestuurd.

         Ik heb ook de lpg van nonlinearcircuits gemaakt, maar dit is geen echte lpg. Wel een aardige vactrol vcf met een betere resonantie. De gate of vca optie in dit circuit is nagenoeg te verwaarlozen.

         Comment


          #29
          1
          Originally posted by stripboarder View Post
          Het grappige met zelfgemaakte vactrols is dat je echt toevalstreffers kan maken die fantastisch werken, maar als je echt een bepaalde sound voor ogen hebt, zoals in dit geval Buchla, hoor ik graag hoe je het voor elkaar hebt gekregen
          Ik heb ondertussen die LPG naar Buchla gebouwd, met de resonance-mod (als je wat verder speurt op internet blijkt de oorsprong van dit schema op Muff-Wiggler meen ik te staan, gemaakt door iemand (S. Stites geloof ik? Of J. Haible?) die van D.B. nog toestemming heeft gekregen zijn letterlijke schema te gebruiken. Daar is door iemand anders weer een resonantie-mod aan t0oegevoegd, en een deeep-switch, zo'n beetje het schema dat ik hierboven had gezet. Het gaat in allerelei varianten met heel kleine verschillen rond.
          Hoe dan ook, heb 'm nu aan de prasat, en ik moet zeggen, wauw. Moet de schakelaar tussen de drie modes nog implementeren, alles is nu helemaal vol zonder de schakelaars: Ga het met een dpdt 3 standen doen, de ene doet s3, de andere stuurt een 4066 voor de andere twee (dat is wat ik in huis heb, en ik heb nbegrepen dat de oorspronkeleijke versie helemaal met cmos switches schakelt, een 4013 als ik het goed heb).
          Als LDR's heb ik de 5539's gebruikt (boven stond dat ik '36's en 37's heb, maar het zijn 37's en 39's), met gewone diffuse (moderne) rode LED's. Met de resonantie op kwart over 12 Bubbelt hij heel lekker, en de filterwerking is behoorlijk extreem, heel bruikbaar. Verder heel puntig zonder de resonans. Goed sluiten is soms nog een beetje een probleem, ik denk omdat ik niet de juiste zener heb op dit moment (een 2,7, terwijl een 3,8 is voorgeschreven). ik probeerde eerst zonder, maar dat liet de boel helemaal wijd open en het dynamisch bereik was maar net boven nul, die zener is dus echt essentieel, en niet zozeer voor de spanningsbegrenzing heb ik de indruk, snap eigenlijk die hele zener nauwelijks (voor mijn gevoel zit'ie verkeerd om), heb er een hele tijd op zitten puzzelen hoe dat zou moeten werken, en ben daar maar half uit:iets met dat het hele spanningspontentieel van de leds zich onder de nul afspeelt ipv er boven, een soort driedubbel om de hoek gedachte toepassing, Die Buchla was me er eentje, hoezo out of the box. Snap jij hoe dat precies werkt?
          Wil nog eens proberen met 2 van die 2,7's in serie, verwacht dan een betere respons, maar maak me een beetje zorgen over de leds dan, of zouden de opamps de stroom voldoende begrenzen? (daar ging ik ook al van uit bij het zonder proberen, omdat ik dacht dat met een te lage zener de leds helemaal niet zouden reageren; het bleek andersom, zonder die zener was het waardeloos).
          Hoe dan ook, de resultaen die ik er nu zo even in de eerste test uit kneep deden me zeker denken op een aantal momenten aan de Buchla voorbeelden die ik ondertussen heb gehoord en gezien.
          Laatst gewijzigd door Astrogator , 15 mei 2020, 00:19.

          Comment


           #30
           Ik ben ook geen held in circuit-analyse, maar voor die zener heb ik wel 3v9 gebruikt. Maar zoals ik al eerder probeerde te zeggen; wat zijn de experimenten met een zelfgemaakte dual vactrol waard, als je niet het origineel ter vergelijking hebt. dat is echt geen luxe, want je probeert een heel specialistisch component na te maken met huis, tuin en keuken leds/ldrs, met een grote tolerantie en allerlei onzekere en moeilijk meetbare parameters (in vergelijking tot het origineel).

           10 euro voor een vtl5c3/2 of 4/2, het is duur, ik weet het, en nog lastig te krijgen (bijv, Banzai Music) Ik geloof dat de 4/2 een tragere "off" heeft (deze zou ik nemen).

           Comment


            #31
            Originally posted by stripboarder View Post
            ...voor die zener heb ik wel 3v9 gebruikt...
            10 euro voor een vtl5c3/2 of 4/2, het is duur, ik weet het, en nog lastig te krijgen (bijv, Banzai Music) Ik geloof dat de 4/2 een tragere "off" heeft (deze zou ik nemen).
            Ik ben zoals'ie nu is er bijzonder tevreden mee, of het nou echt Buchla is of niet. Maar ik heb wel ondertussen bij Chinese ome Ali 2 "VTL55C3"s (...) besteld https://nl.aliexpress.com/item/33018...3180365d2P3jDu voor 1,88 p/s. 4's hebben ze daar niet helaas. Ben wel benieuwd wat die doen. Dat is voor nu hoe ver ik wil gaan voor een eventueel beter resultaat, want werkelijk, dit is al helemaal fantastisch.

            Wat die 4066 betreft, daar had ik er een heel stel van, en nu niet meer; ik had niet door dat die geen negatieve voltages kan schakelen... Dus ik heb maar een stel (10) nieuwe besteld voor de voorraadkist bij Oom Ali, plus twee stuks 3 polige on-off-on tuimelaars, heb ik daar ook nog een extra van in de schatkist. Ongelooflijk wat je voor die 2 maanden wachten op je onderdeeltjes ook nog eens extra krijgt voor die paar euro. En terwijl ik daar op wacht heb ik nu al een heel fijne LPG met voor nu 2 standen ipv 3. ('both' en VCF, voor de andere stand is die derde pool nodig).

            Maar ik onthou je lobby voor de echte, als ik eens wat geld over heb en geen directe plannetjes meer op de plank zal ik daar zeker aan denken. De vactrols zitten in voetjes, dus ik kan altijd weer iets nieuws proberen. Of er gewoon nog een bouwen.
            DIe vier wil ik dan zeker ook proberen.

            Comment


             #32
             "Wat die 4066 betreft, daar had ik er een heel stel van, en nu niet meer;"

             LOL

             Je kan wel degelijk negatieve spanningen met een 4066 scahkelen als je 'm van een symmetrische voedinsspanning voorziet. Rekening houdend met de Absolute Maxium power rating van 18V, zou een +/- 8V supply de oplossing zijn. DE spanningsregelaars 7808 en 7908 kunnen daar voor gebruikt worden.
             Het is altijd wat!

             Linndrum LM2 9xPot frequency pitch mod beschikbaar.
             http://www.synthforum.nl/forums/show...light=linndrum

             http://marcmarc.home.xs4all.nl/ele/index.html

             Comment

             Working...
             X