Roland Jupiter 8 klaarmaken voor de toekomst

Henckje

Nieuwkomer
Lid sinds
15 mei 2017
Berichten
20
Goeiemorgen!

Ik ben in het bezit van een perfecte Roland Jupiter 8 en zou dat uiteraard graag zo willen houden, ik realiseer me dagelijks dat ik een synth van bijna 40 jaar in mn studio heb staan... Kan ik voorzorgsmaatregelen nemen door deze synth te laten recappen en de tactile switches laten vervangen, of laat ik de boel beter met rust tenzij zich een probleem aandient?

En waar kan ik dit het best laten doen? M'n JP8 is optisch in bijna nieuwstaat en ik wil hem graag weer zo terug, ik hoor geregeld verhalen over onderhoud waarbij er niet altijd even respectvol met de synth wordt omgegaan...

Zijn er nog andere werkzaamheden die ik dan het best preventief kan laten uitvoeren?
Ook de gebruikte materialen moeten wel echt van topkwaliteit zijn, geen china imitatietroep.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Hoor graag jullie gedachten, Henckje
 
Waar ik hem heen zou brengen weet ik niet. Ik wéét wel waar ik hem niet heen zou brengen...

Recappen, jawel. Eens de voeding onbetrouwbaar wordt heb je kans dat die gans de rest vernielt, overspanning enz.
 
Wat ik zeker niet zou doen is hem gebruiken tijdens de zomer tenzij je degelijke airco hebt in de studio
 
Hi Henckje

Don't fix it if it ain't broken, zou ik zeggen.

De caps op de PSU zou ik wel preventief vervangen met goeie kwaliteit condensatoren; met name de 3 grote daar.

Naargelang de staat van de overige kleinere elco's op datzelfde power PCB, die eventueel ook.

Dit is allemaal moeilijk in te schatten.
 
Dank voor jullie goede adviezen! Die Elco's vervangen... wie zou dit kunnen (voor kwalitatief goed materiaal uiteraard, geen chinees copy's!)
 
Henckje, ik was het circuit van de JP8 aan het bestuderen i.v.m. een project waar ik mee bezig ben.
Wat opkwam, en ik moest meteen aan jou vraag hier denken; wellicht wil je ook naar de 4 medium-grote cap's op Panel bord B laten kijken.
Die zitten dus op een vierkant PCB waar ook de volume knop zit - als ik het goed begrijp - en zijn gelabeled C11-C12-C13-C14.

Deze caps zitten rechtstreeks op de gebalanceerde outputs, ze zijn non polair (!) 47µF/50V.
Voor zover ik begrijp hebben ze geen invloed op het ongebalanceerde signaal (de jack outputs) maar wel zo op de XLR's.

Ik ga er vanuit dat je voornamelijk de XLR's gebruikt - als ik het goed begrijp klinken deze het best?
Dus in dat geval, samengevat: deze ook laten nakijken.

Vervangen of niet, dat is dan de vraag; aangezien deze rechtstreeks in het signaal pad zitten beïnvloeden ze de klank, en een kwartet splinternieuwe caps daar kan voor- en nadelen hebben.
Enkel vervangen bij defect, zo luid het via gezond verstand .. maar wie weet klinkt het strakker en is er een betere bass en dynamiek met nieuwe caps .. aan jouw de keuze.

Hun primaire functie is om de DC offset uit het signaal te halen, en dit kan als nadeel een high-pass filter effect hebben (dus minder bass).

Ik heb nog nooit een JP8 in levende lijve gezien, maar een JP6 behoort wel tot mijn stal en ik deed daar reeds wat onderhoud werk aan.
De JP6 werkt echter anders op de (enkele) XLR output - geen caps daar aanwezig - dus ik kan niet vergelijken.

De specialist bij wie je uiteindelijk terecht komt weet er ongetwijfeld meer raad mee dan deze enthousiasteling hier ;-)

Good luck!
 
Preventief gaan sleutelen aan een Jupiter-8?



Niet doen!



Als er, zoals je meldt, geen klachten zijn dan zou ik dat niet adviseren.

Recap van de PSU is in geval van een Roland Jupiter-8 en velen anderen Jupiters uit de tachtiger jaren is meestal niet nodig omdat de condensatoren van een zeer hoge kwaliteit zijn. Een meting met een oscilloscoop op de PSU lijnen kan daar eenvoudig uitsluiting over geven.



Er kan bij een synth zoals de JP-8 een hoop falen omdat er ontzettend veel onderdelen bij betrokken zijn. Daar valt gewoon niet preventief tegenop te reviseren zonder het uitblijven van een teleurstelling in de toekomst die geheid komen gaat.



Als het zover is dat er een defect is ontstaan, kan op basis daarvan specifieke actie ondernomen worden en kunnen er zaken zijn die mee genomen worden omdat er indicaties zijn op dat punt.



Naast de elektronica op zich kan je vooral te maken krijgen met elektro-mechanische problenen die zich wel preventief laten oplossen. Dit zijn, zoals je al zegt, bijvoorbeeld de tact switches. Ook de schakelaars, de pots en sliders zijn hier onderwerp van zorg.




Een preventief iets, bij een defect, zou kunnen zijn om alle soldeerverbindingen na te kijken op kwaliteit. Op dit vlak begint er wel een slijtageslag zichtbaar te worden en kan preventief ingegrepen worden.



Naar mijn mening ga je pas actie ondernemen als er een defect ontstaat en berust je in het feit dat het hebben van een JP-8 betekend dat ie wel eens naar de garage moet.



Als je ontzettend graag preventief van alles wil laten doen en niet schrikt van de omvang ervan en daarmee samenhangende kosten, dan ben je natuurlijk van harte welkom ;-).
 
Heb de mijne al 8 jaar meer dan het batterij voor de presets vervangen is bij mij niet nodig geweest. Heel stabiele bak. Maar goed ik sleep er dan ook niet mee.
 
Back
Top