X

Roland MKS-50 - Lage hum probleem

Collapse
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

    Roland MKS-50 - Lage hum probleem

    Hallo,

    Ik heb een mks-50 en ik hou van em. Nu is het zo dat hij constant een hele lage hum uitstuurt, heel zacht, maar hij is er wel en aan de spectrascope te zien kost het aardig wat energie.

    Ik heb al gekeken of hij weg gaat als ik de chorus uit zet, maar dat is niet het geval. Soms als ik wat aan de kabels rommel, is het weg, maar de volgende dag humt ie weer chagerijnig voort.

    Heeft iemand een idee waardoor dit komt en, beter nog, hoe ik het op kan lossen?

    Alvast bedankt!

    SPDK
    https://facebook.com/dorpzicht
    https://facebook.com/PatCemetery
    https://soundcloud.com/dorpzicht
    https://soundcloud.com/spdk-music
    https://soundcloud.com/hooverblade

    #2
    Kun je op de spectrascope (of iets anders) zien op welke frequentie -ie humt?

    Comment


      #3
      De usual suspects zijn een aardlus of oude caps in de voeding... Als het een 50hz hum is waarschijnlijk het eerste. 100 hz de tweede.

      Comment


        #4
        Aardlus kan het volgens mij niet zijn, ik heb geaarde stopcontacten, heb hem om te testen ook direct op een wcd aangesloten en toen was de hum er nog steeds. Ik ga zo even kijken wat de frequentie is, volgens mij piekt ie rond de 100.
        https://facebook.com/dorpzicht
        https://facebook.com/PatCemetery
        https://soundcloud.com/dorpzicht
        https://soundcloud.com/spdk-music
        https://soundcloud.com/hooverblade

        Comment


          #5
          Superbedankt trouwens, voor jullie reacties.
          https://facebook.com/dorpzicht
          https://facebook.com/PatCemetery
          https://soundcloud.com/dorpzicht
          https://soundcloud.com/spdk-music
          https://soundcloud.com/hooverblade

          Comment


            #6
            Originally posted by vinnieq View Post
            Kun je op de spectrascope (of iets anders) zien op welke frequentie -ie humt?
            Originally posted by 4-Tek View Post
            De usual suspects zijn een aardlus of oude caps in de voeding... Als het een 50hz hum is waarschijnlijk het eerste. 100 hz de tweede.
            Volgens mij is het een 50hz hum, de opeenvolgende pieken zouden dan harmonischen kunnen zijn, naar aanleiding van een of andere oversturing, want de piek komt wel keurig op de juiste opeenvolgende frequenties terug, 50, 100, 200, 400 (dacht ik, ik ben maar een prutser). Het kan ook een 50hz en een 100hz zijn. Wat ik wel raar vind is de constante onder de 50hz.

            [edit] lijkt meer op een 100hz, ik hoop dat een van u het beter af kan lezen dan ik [/edit]

            Ter verduidelijking, er verandert bijna niets aan dit beeld/geluid, geen trilling niks.

            Click image for larger version  Name:	MKS-50 Hum.PNG Views:	0 Size:	14,1 KB ID:	3711401
            https://facebook.com/dorpzicht
            https://facebook.com/PatCemetery
            https://soundcloud.com/dorpzicht
            https://soundcloud.com/spdk-music
            https://soundcloud.com/hooverblade

            Comment


              #7
              Binnen inde behuizing earth afkoppelen van chassis en gedaan

              Comment


                #8
                Originally posted by spdk View Post
                Aardlus kan het volgens mij niet zijn, ik heb geaarde stopcontacten, heb hem om te testen ook direct op een wcd aangesloten en toen was de hum er nog steeds.
                Het kan nog steeds een aardlus zijn dan. De beste manier om dat 100% uit te sluiten is om overal gebalanceerde kabels te gebruiken. Maar ik kan in de handleiding niet vinden of de mks50 uberhaupt gebalanceerde uitgangen heeft.
                Je kan eens kijken of de hum weg is als je hem via een di of trafobox aansluit. Je hebt al van die behringer kastjes van rond de 20 euro. Ik heb er hier een die je kan lenen. Maar volgens mij is dat wat ver weg.
                Je kan het probleem vaak ook verbergen door aarde verbindingen door te knippen. In het apparaat of er buiten. Maar dan ruil je audio problemen in voor veiligheidsrisico's. Dus dat zou ik niet doen.

                Comment


                  #9
                  Originally posted by 4-Tek View Post

                  Maar dan ruil je audio problemen in voor veiligheidsrisico's.
                  Neen dat is niet zo of ga je met opzet een 220 phase aankoppelen aan het chassis voor de fun...of je MKS50 overgieten met water om een 'vloeibare' sound te bekomen,toch niet..

                  PSU en audio GND hangt vaak samen aan het chassis,beste is audio GND isoleren van het chassis (dan vermijd je groundloops via rackrails/chassis) en PSU GND van chassis afkoppelen en enkele eventuele PSU/PCB GND pad op PSU input socket aansluiten.

                  Audio GND gaat soms onopgemerkt naar chassis via die aftstandbussen waar de PCB op gevijst zit,je moet ook kijken hoe dat zit met de jacks

                  Comment


                    #10
                    Superbedankt voor de tips. Ik laat ff weten wat de oplossing was.
                    https://facebook.com/dorpzicht
                    https://facebook.com/PatCemetery
                    https://soundcloud.com/dorpzicht
                    https://soundcloud.com/spdk-music
                    https://soundcloud.com/hooverblade

                    Comment

                    Working...
                    X