Goede synth boek voor een enigzins gevorderde beginner.

Pojo_del_Klojo

Ouwe rot
Lid sinds
2 augustus 2019
Berichten
517
Locatie
Knorrestijn
Na wat jaren softsynt ( o.a. reaktor) en een half jaar modulair synth (Neutron en wat basis doepfer spul) hobby ervaring wil ik mijn kennis uitbreiden en verdiepen.

Ik weet wat een lfo is en vco etc maar voor een betreffende aantal dingen zoals fm, midi sys ecl. en ook syncen van vco's, complexe modules zoals "clouds"" zou wat extra kennis mooi zijn. Ook heb ik dit nodig om keuzes te kunnen maken voor het uitbreiden van mijn eerste basis 2x 104 eurorack naar een fijne rack (zelfde maat) voor wat meer experimenteel ambient muzikaal gepruttel.

Op bol had ik al "The Synthesizer"van Mark Vail bestel. Maar naar aanleiding van wat negatieve reviews heb ik deze bestelling afgezegd.

Ik heb al heel wat Youtube synt instructievideo's gezien, een introductie workshop bij Willem 2 studio te Den Bosch gedaan en Make: Änalog Synthezisers Van Ray Wilson gelezen.

Welke Engels of Nederlandstalig boek zouden jullie de gevorderde beginner zoals ik kunnen aanraden?
 
Laatst gewijzigd:
Mja, het is inderdaad wel een beetje een koffietafelboek. Hier wat sample-pagina's.

Misschien dat SmartBits meeleest, die weet wellicht iets dat beter aansluit op wat je zoekt.
 
Wat me te binnen schiet, dit gratis e-boekje. Het is kort, maar het brengt je mss op ideeën waar je wat aan hebt.
 
Ik denk dat veel van de informatie die je zoekt voornamelijk op internet te vinden is. Boeken zijn toch een wat langzamer medium, waardoor ingaan op nieuwe modules (zoals Clouds) lastig is. Je zou je dan meer moeten verdiepen in de synthese methode die de modules gebruiken, granulair bv in het geval van Clouds. Er is best veel beginners te vinden qua boeken, maar daarna vind ik de spoeling ook best dun worden.

Patch & Tweak vind ik wel de moeite omdat er toch ook aardig wat patchvoorbeelden in staan en verschillende benaderingen door artiesten. Wel een prijzig boek, maar ook erg mooi.

Een goedkopere optie is het Lulu boek van Peter Elsea:
http://www.lulu.com/shop/peter-else...nthesis/paperback/product-23860561.html?ppn=1
Ook hier wel aardig wat informatie die je als iets gevorderde eurorakker wel weet, maar best ook wat nuttige andere info. En goedkoop, zeker als je een kortingsactie van Lulu gebruikt die best regelmatig voorbij komen.

En uiteraard is Allen Strange's Electronic Music (2e editie) een klassieker. Er wordt gewerkt aan een reprint (het origineel is vrij onbetaalbaar geworden); ik zou deze draad in de gaten houden:
http://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=203573
 
Loopop (zie youtube) spreekt vaak over zijn eigen handboek dat hij constant update. Het is te krijgen voor patreons (4 dollar per maand).
 
Devarahi - The complete guide to synthesizers was ook lange tijd vrijwel onvindbaar c.q. onbetaalbaar. Staat hier als pdf http://thesnowfields.com/manuals.html rechtsonder op de pagina onder Out of print synth books

En ook Sam Ecoff 's ARP 2600 Fundamentals of Music Technology https://samecoff.com/works/ is interessant en helder geschreven, ook wanneer je geen ARP 2600 of TTSH 2600 hebt. De 'echte' ARP 2600 manual trouwens ook.
 
Laatst gewijzigd:
Een goedkopere optie is het Lulu boek van Peter Elsea:
http://www.lulu.com/shop/peter-elsea...561.html?ppn=1
Ook hier wel aardig wat informatie die je als iets gevorderde eurorakker wel weet, maar best ook wat nuttige andere info. En goedkoop, zeker als je een kortingsactie van Lulu gebruikt die best regelmatig voorbij komen.
D'r is nu een kortingsaktie:
Voor je volgende bestelling bij Lulu krijg je gratis verzending per gewone post of 50% korting op standaard verzending.

Gebruik code ONESHIP | Eindigt op 16 januari om middernacht
 
De auteur zit er bovenop dat er geen illegale copies van zijn boek in pdf rond gaan maar waar een wil is is een weg ;)
Lijkt me sterk dat die er bovenop zit, want die is al heel wat jaren ter ziele... ;)
Maar zoals ik al aangaf is er een Muffwiggler in contact met de weduwe en de uitgever om er een reprint van te maken; check die thread op Muffs. En de PDF is idd ook omloop... Moet zeggen dat de kwaliteit van de plaatjes daarin niet best is, maar de tekst is doenbaar.
 
Kwam deze vraag vandaag tegen en zou graag nog een duit in het zakje willen doen:-)

Een boek uit begin jaren 80 waar veel geweldige info in staat, inclusief patchschema's, oefenpatches, scope foto's, en een link met de geschiedenis, en ook nog es zelfouw ideeen/schema's, en ook nog een uitgebreide bibliografie,
och en nog veel meer, is dit boek dat wat mij betreft nooit meer is overtroffen: The technique of electronic music 2nd edition, Thomas Wells. (1st edition is uit 1974 maar moet je niet hebben)
Als het lukt om te vinden is dit jouw/jullie boek voor naast de modulars (analoog of digitaal). Je zult er vele jaren plezier van hebben.

Voor de bofkonten; hij staat als PDF online:-)
https://archive.org/details/TheTechniqueOfElectronicMusicByThomasWells1974/page/n1/mode/2up

Smartbits zei het ook al: het boek van Allen Strange.. zou tof zijn als deze herdrukt wordt. Deze twee boeken zijn het neusje van de zalm, al was ik heel blij met de PDF link van CONZO naar het boek van Devarahi!

Ook zou ik graag willen verwijzen naar de website van klanksynthese grootmeester Ernst Bonis, met interessante patches die je in de Nord Modular demoversie kunt inladen etc.
en waar ook complexere systemen en ideeen te vinden zijn, aanrader!
http://ernstbonis.nl/

Heeft iemand van jullie wellicht de tijd en energie om hier op t forum een boeken PDF downloadlink database in elkaar te knutselen??


Verder: dat 'koffietafelboek' heb ik ook kunnen bekijken, ziet er heel tof uit en lijkt mij toch nu het boek voor de moderne Eurorack freak. (al hoop ik niet dat het tot koopgekte leidt want het heeft een hoog verleidingsgehalte:-)

Duik vooral verder in wat je allemaal niet kunt met wat je al hebt, en als je dan na 3 jaar het gevoel hebt dat je iets echt mist, nou..vooruit.. dan... :-)
:beard:
 
Haha, wat je allemaal wel niet kunt met wat je al hebt :W
 
Back
Top