Sub synth cults: Poldersynth, etc

Synchrotron

Stamgast
Lid sinds
17 oktober 2012
Berichten
445
Bestaat er al zoiets als poldersynth? Dus synthesizer muziek gemaakt door mensen die in de polder wonen. Zo zou een andere sub synth cult plattelandersynth kunnen worden. Zo zouden er nieuwe/andere soorten synthmuziek kunnen ontstaan.
Weet niet of Jarre en Vangellis uit een polder kwamen, maar hun synth muziek klinkt erg "stedelijk"?? (als je dat werkelijk zou kunnen onderscheiden) Op een zelfde soort manier als de rock muziek van Normaal (achterhoeksound), of palingsound van BZN.
Kraftwerk is een ander soort synthsound, en Koto en Laser Dance ook weer. Was het niet allemaal synth muziek van stedelijke afkomst?
smiley-activiteit-piano-spelen.gif
M.a.w een elektronisch lokaal "accsynth" aan de synthmuziek toevoegen.
 
Gesampled geluid van traktoren (of muggen en ander ruraal geluid) als oscillator gebruiken. Ja, zou wel wat hebben en misschien een nieuw subgenre opleveren.
 
Stedelijke omgevingen en synthetische muziek hangen nauw samen. Synthesizers worden heel anders gebruikt door mensen met andere dan urbane sensibiliteiten; kijk naar Kitaro of het oudere werk van Vangelis bijvoorbeeld. Ook een fraaie illustratie is het contrast tussen Ryuichi Sakamoto en Ryuichi Sugimoto.
In steden is bijna alles synthetisch of kunstmatig; de rol van de natuur wordt zoveel mogelijk weggedrukt of teniet gedaan, daarom dat mensen die synthesizers gebruiken doorgaans in steden wonen of in ieder geval op urbane, hoog-technologische cultuur gericht zijn: men zal géén traditionele folk (kunnen) maken met synthesizers.

Het vreemde van de synthetische klanken wordt ook veel ingezet om "etherische" sferen te illustreren, zoals men dat in "New Age" muziek veel doet. Ook dat verraadt een nogal anti-natuurlijk en anti-menselijk gedachtengoed: de machine verleidt ons tot meer doen dan wij eigenlijk menselijk kunnen bereiken: daarom dat subculturen gebaseerd op synthesizers en dergelijke technologie ook categorisch uitkomen bij allerlei futurisme, zweverige oosterse religies waarin de mens zichzelf overstijgt, "human enhancement", "verlichting", "space age" etc.

M.a.w. de menselijke neiging en zijn sensibiliteiten sturen onze ideeën in een bepaalde richting en die brengen cultuur voort. Is die neiging gericht op ongebreidelde machtsuitbreiding en zucht naar comfort, dan krijg je een andere cultuur dan wanneer de wil controle uitoefent op die bewegingen door ze te toetsen aan een idee vooraf dat bijvoorbeeld andere waarden centraal stelt.

"Professor Corrêa de Oliveira’s thesis is that if you have an environment like a room in a home, or perhaps a town square, the kind of structure and how it is decorated will affect the movements of soul that people will have within that environment. And in any such environment, if we have music playing, the characteristics of that music are going to influence the way people respond. Professor Corrêa de Oliveira’s analysis shows that the tendency precedes an idea. The person is moved to have a tendency in one direction or another, and that usually precedes a conscious idea that the person has, and once the person gets the idea, this in turn precedes an act, a fact or actual happening." - Philip Calder.
 
synthesizer muziek gemaakt door mensen die in de polder wonen
hoe denk je dat verschil te kunnen horen aangezien er in Nederland niet echt een verschil is tussen 'stad' en 'platteland'; Nederland is voor die traditionele tegenstelling simpelweg te klein; de 'steden' zijn te klein om echt stad te zijn en de afstand van een willekeurig dorp tot de eerste 'stad' is nooit meer dan 30 km.
 
dit lijkt een wat onzinnig onderwerp, maar toch kan het wel een series punt zijn.
Hier in het hoge noorden heeft men toch een andere smaak, om het bij muziek te houden was het van oudsher al 'geheime zender'muziek, schlagers (nog steeds erg populair) en dat zie je terug in de lokale muziekwinkel
waar rijen dik trekzakken (accordions) staan en verkocht worden. Synths nauwelijks. Naast de toetsenist in de lokale bandjes zullen er wellicht wat serieuze synthi's zijn maar om dan te spreken van een plattelands sound, dat lijkt mij toch niet.
 
Back
Top