X

Monads and beyond

Collapse
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  Monads and beyond

  15 november: lezing/concert roland kuit

  Op vrijdag 15 november aanstaande zal in het Mondriaanhuis een lezing en concert plaatsvinden van componist en sound designer Roland Kuit. Met zijn onderzoek en composities toont Kuit interesse in wat zijn klanken zullen doen in combinatie met bepaalde kunstwerken. Mondriaan heeft hierbij zijn speciale interesse.

  Muziek speelde een belangrijke rol voor Mondriaan. Hij schreef er dan ook al over in zijn Le Néo-Plasticism uit 1921. Geluid wordt voor Mondriaan idealiter geproduceerd door elektrische, magnetische en mechanische apparatuur. Voor Mondriaan bestaat er geen harmonie en melodie in muziek. Daarmee is muziek uitgesloten van al het persoonlijke. Het uitsluiten van het persoonlijke is voor Mondriaan het allerbelangrijkst bij het maken van kunst.

  In een dertig minuten durende lezing worden elektronische composities geïnspireerd op het werk van Mondriaan besproken door Kuit. Werk van de componisten Eimert, Goeyvaerts en Raaijmakers zullen hierbij aan bod komen.

  Vervolgens zal Kuit met ondersteuning van beelden door Karin Schomaker het werk ‘Monads and beyond’ ten gehore brengen. De klankfiguren van Kuit ende beelden van Schomaker zijn losse elementen die samenkomen en een geheel vormen. Zijn manier van werken sluit nauw aan bij de eerder genoemde theorie van Mondriaan over de muziek. Het werk van Mondriaan is voor Kuit zo essentieel en blijft keer op keer inspireren tot nieuw onderzoek.

  De lezing en concert zullen plaatsvinden op vrijdag 15 november om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) in het Mondriaanhuis. Het concert is gratis toegankelijk bij museumbezoek (museumjaarkaart is voor deze gelegenheid niet geldig) en is inclusief een kopje koffie. Vrienden van het Mondriaanhuis krijgen gratis toegang tot het museum en concert. Reserveren is gewenst en kan via info@mondriaanhuis.nl of 033 4600170.

  https://soundcloud.com/roland-kuit/m...or-mondrian-ii
  https://soundcloud.com/roland-kuit/music-for-mondrian-i


  http://www.mondriaanhuis.nl/artikel/...rt-roland-kuit

  #2

  Comment

  Working...
  X