Hoe maak je deze sound?

klinkske

Zit volgens de 10ers in de kelder alweer te niksen
Lid sinds
21 december 2007
Berichten
9.713
Locatie
Streek rond Herentals - België
Snowy red, carol.
breakdown.

https://m.youtube.com/watch?v=FB7cztiRTdw

dat voortdurend geluid al van in de intro, dat lijkt te willen self oscilleren, elke tik. Met die zee van fx op.
Ik dacht een cr78 met een flanger en een filter?
Klinkt als een springreverb maar met een hele lichte phaser erover (flanger is meer metaal-achtig). De CR78 heeft geen aparte outputs, dus het is wel even interessant hoe dit gemaakt is. Wellicht dat de trigger output is gebruikt om een andere drumsound aan te sturen die vervolgens door die reverb is gejaagd? Of wellicht dat er 2 machines zijn gesynct en de tweede alleen maar dat geluidje maakte.

Het geluid in je tweede voorbeeld is niet zo verzopen in reverb, en is volgens mij verwant aan dat typische geluidje dat Jarre ook gebruikt; op de MiniPops heet het een quijada. (ik vind deze versie leuker dan het origineel - da's namelijk de onderkaak van een ezel. Zie https://www.youtube.com/watch?v=TSqJdaBYa0I )

olgens mij wordt 't gemaakt door een relatief snelle neerwaartse zaagtand-LFO op het volume van de oscillator (sinus of driehoek) te zetten in combinatie met een simpele decay-envelope.

Hier hoor je 'm goed: https://www.youtube.com/watch?v=1ERqRSQn4Zs
 
Ik herken het geluid niet als cr78 maar zal dus minipops zijn... lekker
 
Die eerste klinkt mij ook als een spring reverb. Ook spring reverb emulaties in hard of software klinken ongeveer zo. Die tweede is volgens mij niet dezelfde sound maar een kort tikje met een (bbd) delay met hele korte delay tijd. De feedback van de delay bepaald de lengte van het geluid
 
Ik denk bij snowy red ook aan een bbd als flanger gebruikt en een spring reverb , misschien de treble wat hoog gezet zodat dat ene geluidje ergens bijna begint te resoneren ?
 
Dank jullie. Grappig dat dat minipops geluid dus een ezelskaak blijkt te zijn die als je dat YT't je een heel grappig filmpje toont. Het geluid is dus het gerammel vd tanden in de onderkaak van een ezel, als je op de kaak mept. Crazy.
 
Klinkt als dit:
1129300.jpg
 
Korg Minipops.....het lijkt op / klinkt als speelgoed, maar bijvoorbeeld Jean Michel Jarre heeft hem ook gebruikt op Oxygene (1976)

Hier een demootje met wat Jarre (achtige?) ritmes. De eerste stukjes klinken ook niet helemaal stabiel qua klank. Misschien komt het al faserend uit de Minipops.
https://www.youtube.com/watch?v=hw2AhwbBbaQ
 
Back
Top