wat is deze synth ?

Yamaha DX7
 
Zoiets als een kurzweil stage piano K-250
meestal gebruikt als MIDI keyboard voor een oude sampler die ergens in een hoekje staat. Maar kan ook goed gebruikt worden voor eigen sounds.
 
Laatst gewijzigd:
Bedankt!

Ziet er naar uit dat ik een DX7 nodig heb...

Wil je alleen hardware? Of zoek je vooral de "FM" klank(en) en mag het ook software zijn?

Pak anders de gratis Yamaha DX 7 emulatie DEXED er bij. Die kan ook Yamaha DX 7 Sysex (programs/patches) lezen. En daar zijn er vele duizenden van te vinden op het grote boze web.

https://www.kvraudio.com/product/dexed-by-digital-suburban

Muziek van de jaren 80 zit bomvol met klanken uit de Yamaha DX7 (en afgeleide "FM" synthesizers). Naast de 6-operator DX/TX7 had Yamaha ook nog een reeks "eenvoudigere" 4 operator "FM" synthesizers. Allemaal met alleen sinus golven als operators. Behalve de TX81Z, die naast de sinus nog 7 andere golfvormen bood. Verder ook nog 8-operator varianten zoals de FS1R.

In software is Native Instrument FM8 een van de weinige specifiek op "FM" gerichte synthesizers.

"FM" steeds tussen haakjes omdat het (in geval van Yamaha en de meeste anderen) feitelijk niet om Frequency Modulation gaat maar om Phase Modulation. Dat was eigenlijk al zo vanaf het moment dat John Chowning het principe "ontdekte" en bestudeerde. En ook zoals het later in licentie aan Yamaha werd gegeven en in hun "FM" synthesizers werd geimplementeerd.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Chowning
 
Back
Top