X

Van digitaal naar analoog en weer naar digitaal

Collapse
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  Van digitaal naar analoog en weer naar digitaal

  Al vele jaren maak ik muziek waarbij ik me eigenlijk nooit echt bezig houd met de technische kant van de opnames. Ik speel alles zelf in en ben dus al heel tevreden wanneer dat er zo foutloos mogelijk op staat. Wat me echter altijd opvalt is het verschil tussen wat ik in mijn hoofdtelefoon hoor tijdens het spelen (hoofdtelefoon rechtstreeks in de synth); dat is helder, breed, diep, en hoe de definitieve opname klinkt; veel "platter".
  Alle synths die ik gebruik zijn digitaal, maar ik gebruik de analoge uitgang om naar de Tascam DP32 te gaan ter opname per spoor. Die Tascam heeft enkel analoge ingangen maar zet alles weer digitaal om. Ik veronderstel dat het die twee omzettingen zijn die het geluid een beetje om zeep helpen?
  Nu, mijn synths hebben allemaal wel een digitale uitgang ook, dus ik vroeg me af wat de mogelijkheden zijn om heel het proces digitaal te houden. Normaliter werk ik niet meer met een computer en DAW maar als dat de enige mogelijkheid is dan moet dat maar weer. In dat geval heb ik een digitale interface nodig veronderstel ik? Of een digitale mixer? En hoe komt dat geluid dan in de computer? De bedoeling is dan om via Cubase alles als midi op te nemen om éénmaal alles naar wens is ingespeeld en gemixt, in één keer op te nemen als .wav (oid)
  Concreet werk ik met drie synths; Roland Juno DS88, Integra-7 en V-synth. En daar begint het dan. De Juno's digitale uitgang is via USB. De Integra en de V-synth gebruiken SPDif. Hoe breng ik dat gecombineerd naar een computer?
  Graag jullie inzichten hierover. Met dank.

  #2
  Ik zou denk ik investeren in een goede geluidskaart. Audio via usb is vaak een hoop gedoe en problemen. Op een mac moet je dan een aggregate device aanmaken, en op windows kan je de verschillende apparaten combineren met asio4all, maar dit geeft vaak problemen. Spdif is beter te combineren mits je geluidskaart het ondersteund. Ik heb dit gebruikt icm focusrites en motu's en dat werkt prima. In de software van de geluidskaart komt dit gewoon naar voren als extra inputs, net als de normale analoge inputs.
  This is me: https://soundcloud.com/steeboo
  Latest album, download here!

  Comment


   #3
   Ik ken de specs van de Tascam niet maar het ziet eruit als een mixer/geluidskaart ding. Die zou het geluid 1 op 1 in je computer moeten krijgen.Ik zou denken aan een opnameinstelling in de Tascam die misschien niet goed staat. Bij mij gaat alles via een analoge mixer naar een geluidskaart en dan de computer in en over het algemeen klinkt het via de computer zoals het apparaat het zelf weergeeft.

   Comment


    #4
    Originally posted by dod563 View Post
    Ik ken de specs van de Tascam niet maar het ziet eruit als een mixer/geluidskaart ding. Die zou het geluid 1 op 1 in je computer moeten krijgen.Ik zou denken aan een opnameinstelling in de Tascam die misschien niet goed staat. Bij mij gaat alles via een analoge mixer naar een geluidskaart en dan de computer in en over het algemeen klinkt het via de computer zoals het apparaat het zelf weergeeft.
    De Tascam is een hardware meersporenrecorder. Alles wat die opneemt heeft hij digitaal gemaakt en vanaf dan blijft alles hetzelfde inderdaad. Gewoonlijk exporteer ik alle sporen daarvan als .wav naar de computer om dan in Cubase te mixen. Dat werkt daar iets gemakkelijker dan op de Tascam want automatiseerbaar.
    Het probleem situeert zich eerder bij de D/A-A/D omzettingen in de synths en/of de Tascam denk ik. Er gaat toch telkens iets verloren heb ik de indruk.
    Daarom dat ik zoek naar een oplossing om alles digitaal te houden doorheen alle stadia. Maar dan moeten alle digitale uitgangen van de drie synths gecombineerd worden naar de computer en ik las al ergens bvb dat het niet evident is om twee SPDif signalen te combineren. Ik heb nog geen interface gezien met twee SPDif ingangen eigenlijk. (toch niet in de betaalbare exemplaren)

    Comment


     #5
     Kun je de Tascam niet als geluidskaart laten fungeren en via usb aansluiting doorsluizen naar Cubase en daarin opnemen? Tenminste, ik zie op de foto's van de Tascam een mini usb aansluiting, meen ik... Ik neem aan dat je daarmee de Tascam aan de computer koppelt?

     Comment


      #6
      verschillende devices aggegreren is een vervelend ding. De latencies zijn anders, andere clockrates, de ene laat zie niet slaven, de andere wel. Welke ga je laten slaven zodat alles dan wel bij elkaar komt.... gedoe. Ik heb zelf gekozen om gewoon een aantal ADCs te kopen, en dan via RME digiface via optische I/O naar de computer gaan. Het leuke is dat sommige convertoren ook gewoon een eigen sound hebben van de keys, en je nog hier en daar een pedaaltje kan tussen zetten als je wilt, of whatever... Ook is het een schaalbaardere oplossing. Mij 2 cents
      Dynaudio BM12aIII | RME, UA Apollo, Audient, Behringer interfaces | Cubase 9 | Roland A800Pro | Roland V-Piano | JV-1080 | 2x JP-8080 | Blofeld | Tetra4 | Kawai K1 MK2 | An1X | Radial Engineering J48 | Rode NT-5 pair | Superlux CM-H8C | Hurdy gurdy | Farida FH-69 | Challenger Tele | VSTI: Waldorf ED 2 LE | Wavestation | VSL SE 1 & 4

      Comment


       #7
       Als je vermoedt dat de omzetting het probleem is kijk dan voor een interface met Burr-Brown convertors, die staan bekend om goede omzetting of een compleet digitale.
       Bestel er eentje via internet en probeer 'm en wellicht is je probleem over?
       Zo niet dan stuur je 'm binnen de geen gezeik geld terug periode terug.
       Je kan ook voor een paar honderd een RME digiface usb kopen, dan blijft alles digitaal en kijk anders naar een mixer met goede convertors en probeer eentje
       Onderaan een paar links.
       Als je verschillende zaken via windows toch wil routen en niet met asio 4all vanwege gedoe kijk dan naar VoiceMeeter, een virtuele geluidskaart
       Dat kan je gratis proberen en is donationware voor als het bevalt.

       https://www.thomann.de/nl/rme_digiface_usb.htm
       https://www.bhphotovideo.com/explora/pro-audio/buying-guide/digital-mixer-roundup


       Comment

       Working...
       X